Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας παιδιά!

Σκέφτομαι να αγοράσω ένα βιβλίο για Javascript στα αγγλικά γιατί είμαι αρχάριος ακόμα στο web development και βλέπω ότι πολλά πράγματα την έχουν ως βάση τους (JQuery, AJAX). Θα ήθελα κάτι που να μην τα εξηγεί όλα "από το 0 ως το άπειρο" αλλά να μπορεί να διαβαστεί σχετικά εύκολα και γρήγορα.

Έχω γνώσεις HTML, CSS, PHP και άλλων γλωσσών προγραμματισμού (σε επίπεδο desktop apps κυρίως) οπότε αν και θα ήθελα να είναι εισαγωγικό θα ήθελα να μην αναλώνεται και να μην πολυαναλύει τις δομές ελέγχου (if, while, κλπ), το τι είναι συνάρτηση και άλλα παρόμοια θέματα που είναι κοινά (και συνήθως έχουν όλα τα intro βιβλία του ειδους) αλλά να τα έχει περισσότερο σαν αναφορά. Επίσης να έχει αρκετά πρακτικά παραδείγματα και, αν γίνεται, ασκήσεις για τον αναγνώστη για να μου δώσει κίνητρα να γράψω κώδικα μόνος μου και να δημιουργήσω πραγματάκια, έστω απλά.

Ευχαριστώ για τις προτάσεις σας!

Δημοσ.

Φαίνονται ωραία και θα ελέγξω πιο προσεκτικά και τα βιντεάκια κάποια στιγμή αλλά θα μου άρεσε να έχω κι ένα βιβλίο για εναλλακτική.

Ή μάλλον ως βάση και τα βιντεάκια ως συμπλήρωμα. :)

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

Εγώ θα σου πρότεινα να μην ασχοληθείς με "σκέτη" JavaScript αλλά να προτιμήσεις κάποιο framewrok, όπως π.χ. το jQuery.

Θα έχεις αποτελέσματα πολύ πιο άμεσα χωρίς να χρειάζεται να ανακαλύπτεις ξανά τον τροχό για τα πάντα. Πολύ περισσότερες δυνατότητες, που με σκέτη JavaScript ίσως να μην έφτανες σε τέτοιο επίπεδο ποτέ, ενώ είσαι πολύ πιο ήσυχος και σε θέματα ασφαλείας. Εννοείται πως μαθαίνεις και JavaScript έτσι (αναγκαστικά) απλά αυτά που χρειάζεσαι καθημερινά, τα έχεις με πολύ πιο εύκολο, γρήγορο και "απολαυστικό" τρόπο.

Πιο παλιά τα πάντα γραφόντουσαν από το μηδέν, πλέον τα frameworks έχουν μπει στη ζωή μας και θεωρούνται η στάνταρ μέθοδος για να φτιάξεις το οτιδήποτε σε κάθε γλώσσα (π.χ. RoR [Ruby], CodeIgniter

, κλπ).
Δημοσ.

Απλά ως τώρα είχα την εξής λογική στο μυαλό μου:

Ξεκινάω με τα principles (έστω σε ένα βασικό επίπεδο), στην προκειμένη javascript, και στη συνέχεια καταλήγω σε ένα framework (π.χ. jquery) ώστε να μπορέσω πολύ ευκολότερα να καταλάβω τον τρόπο δόμησης, λογικής και γραψίματός του και να το αξιοποιήσω κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει καθυστέρηση στην διαδικασία "παραγωγής" από μέρους μου.

Γενικά, δεν έχω συνηθίσει να ξεκινάω από την αρχή στα "ετοιματζίδικα". :)

Αλλά αυτό που λες το βλέπω κι εγώ, ότι οι περισσότεροι βασίζονται σε τέτοιου είδους λύσεις.

Για JQuery είχα βρει το παρακάτω βιλίο που δείχνει καλό για την περίπτωσή μου:

Beginning JavaScript and CSS Development with jQuery από Wrox

Λες να ξεκινήσω κατευθείαν από αυτό;

Δημοσ.

Εξαρτάται από το τι θέλεις να κάνεις. Είναι καθαρά hobby, πάθος, κάτι τέτοιο; Ξεκίνα από σκέτη JavaScript τότε και πέσε με τη μία στα βαθιά. Ασχολείσαι επαγγελματικά, ή έστω "πιο σοβαρά" με το αντικείμενο; Τότε ένα framework θα είναι πολύ πιο αποδοτικό (και χρήσιμο).

Και σου ξαναλέω ότι αναγκαστικά θα μάθεις JavaScript. Δεν απεξαρτάσαι τελείως από τη γλώσσα χρησιμοποιώντας το jQuery.

Για βιβλίο δεν έχω να σου προτείνω κάποιο. Εγώ είχα πάρει πριν καιρό το JQUERY: NOVICE TO NINJA, το οποίο είναι εξαιρετικό, αλλά όπως καταλαβαίνεις και από τον τίτλο ασχολείται με το jQuery και όχι με τη γλώσσα.

Δημοσ.

Κυρίως για επαγγελματικό λόγο το χρειάζομαι.

Απλά για αρχή όσες φορές την έχω χρειαστεί είναι για κάποιο form validation ή κάτι αντίστοιχο κι εκνευρίζομαι γιατί ακόμα και για κάτι τόσο απλό δεν έχω την απαραίτητη εξοικείωση και κολλάω, απίστευτα ορισμένες φορές για πράγματα τετριμμένα.

Εφέ, κλπ δε με ενδιαφέρουν για την ώρα αλλά θα ακολουθήσω τη συμβουλή σου και θα ξεκινήσω με jquery και βλέπουμε.

Ευχαριστώ για τις συμβουλές. ;)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...