xpapias Δημοσ. 16 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2012 Γειά χαρά. Έχω ένα τεράστιο αρχείο txt με δεδομένα της μορφής (περίπου 4000 τέτοιες καταχωρήσεις): Ζώο: Ελάφι Γρήγορο Μεσαίο μέγεθος Ζώο: Ελέφαντας Μεγάλο Γκρι Προβοσκίδα Μεγάλα αυτιά Θα ήθελα εισάγω τα δεδομένα αυτά σε μια βάση, στην οποία με 2-3 dropdown lists να μπορώ να βρίσκω συνδυαστικά καταχωρήσεις. Πχ βάζοντας στο 1 dropdown "Μεγάλο" και στο 2ο dropdown "Μεγάλα αυτιά" να μου δείχνει "Ελέφαντας". Υπάρχει κάποιος πολύ εύκολος τρόπος για να γίνει αυτό;
alexzzz Δημοσ. 17 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2012 Μπορεί πολύ εύκολα να γίνει αυτό χωρίς βάση δεδομένων, στο excel με φίλτρα. Αλλά θα πρέπει οι να ξαναγράψεις τα στοιχεία όλα.
hawkpilot Δημοσ. 17 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2012 Καλημέρα, το excel δεν είναι κατάλληλο γι' αυτά τα δεδομένα που έχεις - χρειάζεσαι access. Πρέπει να δημιουργήσεις έναν πίνακα με όλα τα ζώα (ελάφι, ελέφαντας), έναν πίνακα με όλα τα χαρακτηριστικά τους (γρήγορο, γκρι κλπ) και έναν τρίτο πίνακα που να συνδέει τους δύο πρώτους μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείς να κάνεις πολύπλοκες αναζητήσεις και φιλτραρίσματα και δε θα έχεις κανένα περιορισμό στον αριθμό των χαρακτηριστικών που μπορείς να βάλεις σε κάθε ζώο. Η διαδικασία δεν είναι και τόσο απλή.
xpapias Δημοσ. 17 Μαρτίου 2012 Μέλος Δημοσ. 17 Μαρτίου 2012 Λοιπόν. Θυμήθηκα λίγο την qbasic που είχα κάνει παλιά και έχω μετατρέψει το αρχείο σε comma delimited οπότε το έβαλα σε excel. Πλέον τα δεδομένα μου είναι στη μορφή Ελέφαντας,Αργος,Γκρι,Μεγάλος,Μεγάλα αυτιάΕλάφι,Καφέ,κέρατα,Γρήγορο Επίσης έχω φτιάξει μια λίστα με τα χαρακτηριστικά στην οποία το κάθε χαρακτηριστικό αντιπροσωπεύεται μόνο μια φορά πχ: Αργος,Γκρι,Γρήγορο,Μεγάλα αυτιά,Μεγάλος,Καφέ,Κέρατα Αυτό θα βόλευε πολύ για το dropdown. Πλέον τι μπορώ να κάνω; Τονίζω ότι με ενδιαφέρει και συνδυαστική αναζήτηση πχ Καφέ+Γρήγορο και να μου δίνει ελάφι.
alexzzz Δημοσ. 18 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 18 Μαρτίου 2012 Εγώ στο excel θα έβαζα τίτλους στην πρώτη σειρά πχ όνομα, ταχύτητα, χρώμα, μέγεθος, χαρακτηριστικά, θα τα επέλεγα και θα εφάρμοζα ένα απλό φίλτρο (μενού -> δεδομένα -> φίλτρο). Δεν ξέρω αν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος βέβαια, αλλά για γρήγορα και εύκολα αυτό θα έκανα.
micos000 Δημοσ. 18 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 18 Μαρτίου 2012 Τα δεδομένα δεν είναι σωστά. Στο ελάφι έχεις 3 χαρακτηριστικά ενώ στον ελέφαντα 4 και δεν υπάρχει αντιστοιχία στα χαρακτηριστικά ένα προς ένα. Αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στην δημιουργεία της βάσης. Θα έπρεπε π.χ. στο ελάφι, για να αντιστοιχεί στα ανάλογα του ελέφαντα, να είναι: Ελάφι, Γρήγορο, Καφέ, Μεσαίο μέγεθος, Κέρατα Ελέφαντας, Αργός, Γκρι, Μεγάλος, Μεγάλα αυτιά (αν και το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα του ελέφαντα είναι η προβοσκίδα του)
xpapias Δημοσ. 18 Μαρτίου 2012 Μέλος Δημοσ. 18 Μαρτίου 2012 Βασικά το θέμα είναι ότι είναι μια έτοιμη λίστα της μορφής αυτής στην οποία: -υπάρχει μεταβλητός αριθμός χαρακτηριστικών (αλλού η λίστα έχει 20 στοιχεία, αλλού 4,5,6 κλπ) και -αυτά δεν αντιστοιχουν πάντα σε μια ιδιότητα (μέγεθος, χρώμα, ταχύτητα, κλπ) ωστε να βάλω στήλες. Εξάλλου σαν βάση έχει 4000 καταχωρήσεις, σαν να λέμε 4000 διαφορετικά ζώα. Το παράδειγμα από πάνω είναι ενδεικτικό - δεν έχει να κάνει με ζώα κλπ.
micos000 Δημοσ. 19 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 19 Μαρτίου 2012 Σε τέτοια περίπτωση δεν μπορείς να στήσεις βάση με τέτοια δεδομένα εκτός να τα περάσεις χειροκίνητα στα ανάλογα πεδία. Ότι και αν κάνεις δεν θα υπάρχει αντιστοιχία, οπότε ούτε και θα μπορεί να γίνει φιλτράρισμα ή κατηγοριοποίηση αυτόματα. Όπως είπα μόνο αν περάσεις τα στοιχεία με το χέρι ώστε να είναι το καθένα στην σωστή κατηγορία θα καταφέρεις κάτι. Αλλιώς τα στέλνεις στο excel, εφαρμόζεις ένα αυτόματο φίλτρο και ότι γίνει.
xpapias Δημοσ. 20 Μαρτίου 2012 Μέλος Δημοσ. 20 Μαρτίου 2012 Οκ το πιασα. Δε γίνεται τίποτα. Ευχαριστώ πάντως!
taazz Δημοσ. 9 Απριλίου 2012 Δημοσ. 9 Απριλίου 2012 αν πας σε βάση δεδομένων τότε προτείνω την δημιουργεία 2 πινάκων. 1) ζώα κρατάει τον κωδικό και το όνομα του ζώου. 2) Χαρακτηριστικά Κρατάει τον κωδικό του ζώου και το χαρακτηριστικό σαν αλφαριθμητικό. το SQL query θα είναι του τύπου >select animals.name inner join AnimalProperties on animals.code = AnimalProperties.Animalcode where AnimalProperties.Property = 'Γρήγορο' or AnimalProperties.Property = 'μεγάλα αυτιά' -- or ... κλπ Group by Animals.Name; το οποίο θα επιστρέψει όλα τα ζώα που έχουν τα χαρακτηριστικά που επιλέχθηκαν.
bnvdarklord Δημοσ. 9 Απριλίου 2012 Δημοσ. 9 Απριλίου 2012 Δεδομένου οτι κρατάς μόνο ονομα ζώων και χαρακτηριστικών, αρκεί ενας πίνακας της μορφής Ζώο, Χαρακτηριστικό που θα ειναι πχ Ελέφαντας, Αργός Ελέφαντας, Γκρι Ελάφι, Γρήγορο κτλ. Χρησιμοποιώντας την qbasic που ξερεις, μπορεις ευκολα να φτιάξεις insert ερωτήματα προς τον πίνακα αυτό, της μορφής: insert into AnimalChars (animal, char) values ("Ελέφαντας", "Αργός"); τα οποία στην συνέχεια θα αποθηκευσεις σε ενα αρχείο, και θα τα εκτελέσεις μαζικά.
warlock9_0 Δημοσ. 9 Απριλίου 2012 Δημοσ. 9 Απριλίου 2012 αυτό που λέει ο από πάνω, ένας πίνακας με δύο στήλες (ζώο,χαρακτηριστικό) που θα είναι και κλειδί επίσης αν μπορείς φέρεις το αρχείο σε delimited μορφή και σε κάθε σειρά να είναι μια εγγραφή, θα είναι πιο εύκολο να τα περάσεις στη βάση με ένα απλό script δηλαδή σε κάθε γραμμή να έχεις στην πρώτη στήλη το ζώο και στις υπόλοιπες τα χαρακτηριστικά του μέχρι να αλλάζει γραμμή στην επόμενη το ίδιο
gvarth Δημοσ. 18 Απριλίου 2012 Δημοσ. 18 Απριλίου 2012 Για εύκολη δημιουργία βάσεων δεδομένων , και όχι μόνο , δείτε και αυτό. Αρκεί η δωρεάν εγγραφή προκειμένου να κατεβάσετε την δωρεάν έκδοση του προγράμματος που ανανεώθηκε πολύ πρόσφατα. Βοηθά από την δημιουργία μιας απλής αρχειοθέτησης μέχρι και στην παρακολούθηση ειδών αποθήκης και τιμολόγηση παραγγελιών. Χρειάζεται χρόνο για ενασχόληση και εξοικείωση αλλά είναι δωρεάν και ευέλικτο.
topmail Δημοσ. 18 Απριλίου 2012 Δημοσ. 18 Απριλίου 2012 Nα δώσω και εγώ αυτό ---> Snap Db (Και μαλιστα portable και Free !!) " Snap DB is a simple, lightweight and customizable flat-file database application. Columns can be easily created, deleted, renamed and moved, and it has an instant search to provide rapid access to the stored information." Download --> http://www.portablefreeware.com/index.php?q=snap+db&m=Search
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα