Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παίρνω αφορμή από πρόσφατο περιστατικό που συνέβη με κάποιο μέλος του forum, προκειμένου να θέσω ερωτήματα προς τους διαχειριστές και να υπάρξει συζήτηση. Σημειώνω ότι με την αναζήτηση βρήκα μόνο σκόρπιες αναφορές, αλλά επειδή κρίνω το ζήτημα σημαντικό, άποψή μου είναι πως πρέπει να υπάρχει ξεχωριστό θέμα.

Έστω ότι δημοσιεύω αγγελία στις Αγγελίες του insomnia, με την οποία πουλάω ένα προϊόν που αγόρασα ο ίδιος στο παρελθόν (δηλαδή είναι μεταχειρισμένο) και το οποίο δεν χρειάζομαι πλέον, σε τιμή χ ευρώ. Η συναλλαγή εξελίσσεται κανονικά, εγώ παίρνω τα χρήματά μου και ο αγοραστής το προϊόν. Το ίδιο βράδυ, μπαίνοντας στο forum, διαπιστώνω ότι ο αγοραστής έχει δημοσιεύσει αγγελία με την οποία πουλάει το προϊόν που είχε αγοράσει από εμένα, νωρίτερα την ίδια ημέρα, σε τιμή χ+30 ευρώ. Μάλιστα, η αγγελία αυτή είναι ήδη κλειδωμένη, άρα ήδη το προϊόν έχει μεταπωληθεί. Σε επικοινωνία μαζί του, ο μεταπωλών το προϊόν-δικός μου αγοραστής επιβεβαιώνει ότι το μεταπούλησε αυθημερόν, έβγαλε κάποιο κέρδος και προσπαθεί να δικαιολογηθεί.

Θεωρώ ότι οι "Όροι Χρήσης για τις Αγγελίες στο insomnia.gr", που βρίσκονται σε περίοπτη θέση εδώ μέσα, καλύπτουν οπωσδήποτε την περίπτωση αυτή της μεταπώλησης. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στους όρους ότι

Απαγορεύονται αυστηρά:

...

(γ) Τα μηνύματα που αφορούν την μεταπώληση οποιουδήποτε αγαθού.

Θέση μου είναι ότι η μεταπώληση δεν (πρέπει να)αφορά μόνο τις περιπτώσεις που κάποιος, π.χ., αγοράζει μαζικά ένα προϊόν από το εξωτερικό και το πουλά εδώ μέσα σε υψηλότερη τιμή. Αφορά και όλους τους ιδιώτες που επιχειρούν να εξασφαλίσουν μέσω των Αγγελιών του forumκέρδος από τη μεταπώληση ενός προϊόντος, το οποίο αγόρασαν στις Αγγελίες . Έστω και με μία αγγελία τους.

Κανείς δεν απαγορεύει στον αγοραστή να κάνει ό,τι θέλει με το προϊόν που αγόρασε. Να το πουλήσει στις μικρές αγγελίες των εφημερίδων ή στο ebay σε πολλαπλάσια τιμή, π.χ. Το forum όμως δεν πρέπει να γίνει, πιστεύω, χώρος όπου θα διεξάγεται παραεμπόριο και θα βγαίνει κέρδος. Πρέπει να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας του και να προστατευτούν τα μέλη του.

Έθεσα το ερώτημα και στο status μου και όλες οι απαντήσεις που πήρα έλεγαν ότι κάνω λάθος. Τα επιχειρήματα έλεγαν ότι έχουμε ελεύθερη αγορά και ότι δεν μπορεί να εμποδίζεται ο αγοραστής να μεταπωλήσει, στις Αγγελίες του forum επαναλαμβάνω, μόνο και μόνο για να μη νιώσει άβολα ο πρώτος πωλητής. Υπάρχει επομένως είτε σύγχυση για το θέμα είτε σκόπιμη προσπάθεια συσκότισης, για να το διατυπώσω ευγενικά.

Παρακαλώ τις γνώμες σας, ειδικά των διαχειριστών, για διευκρίνιση του θέματος.

Δημοσ.

Ο όρος που γράφεις πιστεύω πως έχει να κάνει με όλα τα sections εκτός απ το subforum των αγγελιών και απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες. Τουλάχιστον έτσι το καταλαβαίνω. Εξάλλου κι εσύ, μεταπώληση αγαθού έκανες.

Προσωπικά το βρίσκω γυφτιά αυτό που κανε ο άλλος αλλά δε νομίζω πως μπορεί να γίνει κάτι εκτός απ το να «αναγκάζεσαι» να πουλάς πιο ακριβά στο μέλλον αν θες ν αποφύγεις τέτοια σενάρια.

• Super Moderators
Δημοσ.

Είμαι της άποψης ότι από τη στιγμή που πουλάς κάτι και η συναλλαγή εξελίσσεται ομαλά, το θέμα λήγει εκεί.

Έστω ότι το αγόρασα εγώ το προϊόν που πουλούσες. Το παίρνω στα χέρια μου και δε μου κάνει. Έκρινα λάθος και δε με καλύπτει. Ή απλά άλλαξα γνώμη. Απαγορεύεται να το πουλήσω; Γιατί; Αν το πουλούσα στα ίδια ακριβώς χρήματα ή λιγότερο από ό,τι το πήρα από εσένα, θα είχες αυτή την αντίδραση;

Τα ρωτάω αυτά για να καταλάβω αν το πρόβλημα είναι το ότι μεταπωλήθηκε κάτι που είχες διαθέσει ή ότι αυτό συνέβη γρήγορα και με κέρδος. Μετά από ένα μήνα, με ζημιά, θα ήμαστε εντάξει;

Τώρα, αυτό που λες για τον κανόνα, έχω την αίσθηση πως η παράμετρος μπήκε για να υπάρχει βάση ώστε να αντιμετωπίζονται άτομα που κάνουν εμπόριο μαζικό (περιπτώσεις λ.χ. όπου ορμάνε κάποιοι σε προσφορές καταστημάτων και έρχονται εδώ και τα μεταπωλούν) αλλά γι' αυτό καλύτερα θα απαντήσουν οι συντάκτες των όρων χρήσης.

Τα παραπάνω είναι η προσωπική μου άποψη και όχι κάποια επίσημη απάντηση του insomnia.

• Super Moderators
Δημοσ.

Όντως, διαβάζοντας τους Όρους Χρήσης για τις Αγγελίες και ειδικότερα το σημείο στο οποίο αναφέρεται η απαγόρευση μεταπώλησης, δημιουργείται εσφαλμένα η εντύπωση ότι το site επιθυμεί να περιορίσει, κατά κάποιο τρόπο, το δικαίωμα των μελών να μεταβιβάζουν κατά βούληση τα αντικείμενα τα οποία βρίσκονται στην κατοχή τους.

Συνεπώς, για να μην υπάρχει κάποια παρεξήγηση ή παρερμηνεία των Όρων Χρήσης, ο συγκεκριμένος όρος τροποποιείται έτσι ώστε να αποτυπώνεται η αληθινή έννοια του εν λόγω όρου: ήτοι, ότι απαγορεύεται η συμμετοχή επαγγελματιών στις Αγγελίες. Κατά την άποψη της διαχείρισης του site, το κάθε μέλος είναι ελεύθερο να πουλάει ή να μεταπωλεί οποιοδήποτε αντικείμενο έχει στην κατοχή του και του οποίου η διάθεση επιτρέπεται από το νόμο.

Ευχαριστούμε για την επισήμανση, η οποία έδωσε αφορμή να γίνει η απαραίτητη διόρθωση στους Όρους Χρήσης.

Τα παραπάνω είναι η επίσημη απάντηση του insomnia. :)

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...