migf1 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2012 Εγώ πιστεύω πως α) αν δεν έχει γερές βάσεις β) αν έχει τώρα στη διάθεσή του πολύ ανέμελο χρόνο, και γ) αν τον ενδιαφέρει να ασχοληθεί επαγγελματικά, τότε ίσως είναι καλύτερα να εκμεταλλευτεί τον ανέμελο χρόνο που έχει τώρα για να πάρει βάσεις. Διότι αν πιάσει δουλειά, δεν νομίζω πως θα έχει χρόνο να πάρει βάσεις... θα του λένε θέλουμε αυτό και το θέλουμε... χτες. Εφόσον έχει ασχοληθεί με C/C++ και με Pascal/Delphi ίσως είναι καλή ιδέα να δει τώρα το "από μέσα" των GUI σε κάποια από αυτές τις γλώσσες (ιδανικά με C/C++).
Padaz Bloody Δημοσ. 17 Μαρτίου 2012 Μέλος Δημοσ. 17 Μαρτίου 2012 Παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας, να πω ότι μου λύσατε αρκετά ερωτήματα. Το πλάνο μου έχει ως εξής: Καλή επανάληψη Turbo Pascal, cobol, Sql για κανένα 2μηνο (στο μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου μου θα ασχοληθώ με αυτές τις 3 γλώσσες προγραμματισμού για αρχή - ναι έχω κάνει άπειρες ασκήσεις οπότε και είμαι εξοικιωμένος). Παράλληλα κρατάω την επαφή μου με την C και συνεχίζω να την τελειοποιώ (ούτως ή άλλως όσον αφορά τη γλώσσα C για να πεις ότι ξέρεις τα πάντα και να την παίζεις στα δάχτυλα, θέλει κάτι παραπάνω από 5 χρόνια για να τη μάθεις, δηλαδή βασικές εντολές - θεωρία - επεξεργασία και ανάκτηση δεδομένων - αρχιτεκτονική της γλώσσας, και άλλα 5 χρόνια, για να πεις ότι ξέρεις να συνδυάζεις άψογα και να κάνεις μπίλιες τις κλάσεις, τις σχεσιακές δομές δεδομένων, πχ να συνδιάζεις τα 2 προηγούμενα με ορισμένες μακροεντολές και σε άλλα προγράμματα, να διαχειρίζεσαι οποιαδήποτε πληροφορία θέλεις και από οπουδήποτε χωρίς να ψάχνεις εκέινη την ώρα για τη θεωρία ... και πάει λέγοντας. Οπότε λέω ποτέ να μην αφήσω την επαφή μου με τη C, όσο καλά και αν εγώ θεωρώ ότι την ξέρω). Τέλος για τα όλα τα επόμενα χρόνια μαζί με όλα τα παραπάνω (εννοώ να κρατήσω την επαφή με τις παραπάνω γλώσσες) λέω να μάθω καλά visual basic (έχω πολύ καιρό να ασχοληθώ με αυτήν και δεν την κατέχω καλά), να ξεκινήσω τις εντελώς καινούριες γλώσσες προγραμματισμού σε εμένα java και delphi που πιστεύω είναι και must γλώσσες για τις δυνατότητες που προσφέρουνε αλλά και έχουνε και μέλλον στη Ελλάδα. Επίσης η java γλώσσα είναι και το κλειδί για να μάθεις και γρήγορα γρήγορα 2-3 γλώσσες προγραμματισμού ακόμα από ότι κατάλαβα, οπότε αυτό είναι καλό. Πιστεύω είμαι προσγειωμένος, μιλάω σε λογικά πλαίσια, αυτό που θέλω να επιτύχω είναι να μπορώ να δουλεύω τις δυνατότερες και τις πιο ευέλικτες γλώσσες προγραμματισμού, όλων των επιπέδων, αλλά ταυτόχρονα να έχω και κάποια ισορροπημένη βάση σχετικά με όλους τους τομείς programming developing χωρίς να είμαι δεσμευμένος αποκλειστικά σε 1-2 γλώσσες συγκεκριμένου τύπου - κλάδου πχ μόνο δίκτυα ή πχ μόνο web developing κτλπ... Αν μπορείτε να μου προτείνετε κάτι άλλο σε κάποιες από τις γλώσσες προγραμματισμού παραπάνω θα το εκτιμούσα πολύ, καθώς οι αποφάσεις αυτές που θα πάρω θα είναι τελικές και δεν θέλω στα μέσα του μακρινού ταξιδιού μου να μετανιώνω πικρά που κατέληξα στις παραπάνω γλώσσες.. Να πω ότι χρόνος ελεύθερος (ανέμελος) υπάρχει αρκετός και οι παραπάνω γλώσσες μου αρέσουνε αρκετά μπορώ να πω. (Μιλάω και για τις καινούριες γλώσσες από κάτι παραδείγματα που κοίταξα είναι μέσα στο πνεύμα της ιδιοσυγκρασίας μου)
javavall Δημοσ. 17 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2012 Μια απορία. Που περιμένεις να δουλέψεις γνωρίζοντας Turbo Pascal, Cobol και Sql? ps: Δεν χρειάζεσαι 10 χρόνια για να μπορείς να πεις ότι προγραμματίζεις σε C(ή όποια άλλη γλώσσα). Όσοι το έχουν σκοπό να γίνουν πχ C programmers, με το πτυχίο έχουν ήδη αποκτήσει αρκετή εμπειρία ώστε να ξεκινήσουν να εργάζονται.
migf1 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2012 ... Το πλάνο μου έχει ως εξής: ... Οι γλώσσες χωρίζονται πάνω-κάτω σε 3 κατηγορίες: procedural, object oriented και functional. Χρήσιμοι & δημοφιλείς αντιπρόσωποί τους για να πάρεις βάσεις είναι η C, η Java και η Lisp, αντίστοιχα.
Padaz Bloody Δημοσ. 18 Μαρτίου 2012 Μέλος Δημοσ. 18 Μαρτίου 2012 Μια απορία. Που περιμένεις να δουλέψεις γνωρίζοντας Turbo Pascal, Cobol και Sql? Δεν είπα ότι περιμένω να δουλέψω από αυτές τις 3 συγκεκριμένα, ίσως δεν κατάλαβες καλά. Είπα θα κάνω μία γρήγορη επανάληψη (για 2 μήνες) στις 3 παραπάνω γιατί τις έμαθα από σχολή και θέλω να τις ξέρω για πάρτη μου και κατόπιν θα προχωρήσω στις επόμενες που έχουνε και ψωμί... Η cobol παρεπιμπτώντος χρησιμοποιείται ακόμα στον τραπεζικό κλάδο, βέβαια σε μικρό ποσοστό αλλά...
ZAKKWYLDE Δημοσ. 18 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 18 Μαρτίου 2012 SQL να μάθεις, αλλά αν σκοπεύεις να πας μετά σε Java ή C# θα έλεγα να πας απο τώρα γιατί έχουν εντελώς διαφορετική "φιλοσοφία" και θα πρέπει να "ξεμάθεις" τις συνήθειες του procedural programming.
Aztec Δημοσ. 18 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 18 Μαρτίου 2012 Συνήθως η sql είναι συμπληρωματική γνώση σε μια γλώσσα προγραμματισμού και καλό είναι κάποιος να ξέρει
warchief Δημοσ. 18 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 18 Μαρτίου 2012 Εγώ πάντως θα σου έλεγα να αφήσεις τις Turbo Pascal και Cobol και να ασχοληθείς με κάτι περισσότερο 2012 . Επίσης αρκετά με τις ασκήσεις, ο καλύτερος τρόπος για να ψηθείς είναι να τριφτείς με υπάρχον κώδικα που έχει γραφτεί απο άλλους, κάτι τέτοιο θα σου δώσει αυτοπεποίθηση και για την αγορά εργασίας (και πολλά ακόμα πλεονεκτήματα για τα οποία θα πρέπει να κάνω ξεχωριστό post). Τι καλύτερο λοιπόν απο το να μελετήσεις ενα project ανοιχτού κώδικα? Εδώ θα βρείς διάφορα open source projects, κατηγοριοποιημένα με βάση την γλώσσα, την δυσκολία κτλπ. Επίσης αν νιώθεις αρκετά ικανός μπορείς να δοκιμάσεις την τύχη σου και στο Google Summer of Code 2012. Αν καταφέρεις να επιλεγείς και φέρεις εις πέρας την δοκιμασία, εκτός απο ένα χρηματικό βοήθημα θα έχεις και ένα πολύ καλό entry στο βιογραφικό σου. Οι αιτήσεις για τους σπουδαστές / φοιτητές ανοίγουν στις 26 Μαρτίου (αρκετά σύντομα δυστυχώς). Με ή χωρίς GSoC, ένα project ανοιχτού κώδικα θα σε διδάξει αρκετά πράγματα, αλλά θα πρέπει να είσαι και προετοιμασμένος να κολυμπήσεις στα βαθιά. Επίσης αν έχεις την πολυτέλεια (τον χρόνο δλδ) να μάθεις μια καινούργια γλώσσα, ίσως να θέλεις να το δείς και σαν 'επένδυση' ώστε να μάθεις κάτι που θα είναι τις μόδας σε μερικά χρόνια. Νομίζω πως cloud (Amazon, Azure) και mobile apps (iOS, android και Windows 8) θα κυριαρχίσουν στην αγορά (με κάθε επιφύλαξη..) Τέλος νομίζω πως οι γλώσσες προγραμματισμού έρχονται και παρέρχονται, είναι απλά εργαλεία στα χέρια ενός επαγγελματία. Το μόνο που μένει σταθερό είναι τα design patterns καθώς και όλα τα υπόλοιπα θεμέλια αυτού που λέμε computer science.
Padaz Bloody Δημοσ. 8 Μαΐου 2012 Μέλος Δημοσ. 8 Μαΐου 2012 Για pascal: http://www.freepascal.org/ (Delphi included) Αντί για Linux/Unix μπορείς να εγκαταστήσεις το Cygwin (που είναι στην ουσία είναι Posix emulator με Windows executables): http://www.cygwin.com/ Για γλώσσες, ειδικά για Ελλάδα, ξεκίνα με Java ή C# και PHP. Καλησπέρα, Δοκίμασα λίγο turbo pascal σήμερα την έκδοση για windows που μου πρότεινες αλλά δεν μου το τρέχει σε full screen. Θα πρέπει να το δουλεύω σε παράθυρο πάντα? Φαντάζομαι δεν υπάρχει κάτι άλλο για full screen και θα πρέπει να συμβιβαστώ έτσι? Επίσης δοκίμασα να το τρέξω και με dos box, αλλά μου έβγαλε μήνυμα ότι δεν τρέχει η εφαρμογή μέσω dos. Εξάλου το dos box είναι μόνο για 16 bit εφαρμογές. Αν εξαιρέσω αυτό το μειονέκτημα του compiler ότι δουλεύει μόνο σε μικρό παράθυρο και όχι full screen, όλα τα προγράμματα μου τρέξανε άψογα!
migf1 Δημοσ. 8 Μαΐου 2012 Δημοσ. 8 Μαΐου 2012 Καλησπέρα, Δοκίμασα λίγο turbo pascal σήμερα την έκδοση για windows που μου πρότεινες αλλά δεν μου το τρέχει σε full screen. Θα πρέπει να το δουλεύω σε παράθυρο πάντα? Φαντάζομαι δεν υπάρχει κάτι άλλο για full screen και θα πρέπει να συμβιβαστώ έτσι? Επίσης δοκίμασα να το τρέξω και με dos box, αλλά μου έβγαλε μήνυμα ότι δεν τρέχει η εφαρμογή μέσω dos. Εξάλου το dos box είναι μόνο για 16 bit εφαρμογές. Αν εξαιρέσω αυτό το μειονέκτημα του compiler ότι δουλεύει μόνο σε μικρό παράθυρο και όχι full screen, όλα τα προγράμματα μου τρέξανε άψογα! Όταν λες 'fullscreen" υποθέτω αναφέρεσαι σε αυτό που θυμάσαι από την εποχή του DOS σε ρυθμό κονσόλας. Στα σημερινά λειτουργικά οι κονσόλες τρέχουν μέσα σε κανονικά παράθυρα, οπότε αυτό που θυμάσαι δεν υφίσταται. Δεν υπάρχει δηλαδή ξεχωριστό text & graphics mode.
Padaz Bloody Δημοσ. 8 Μαΐου 2012 Μέλος Δημοσ. 8 Μαΐου 2012 Ναι δεν μου το έχει full screen και ούτε μπορώ να μεγαλώσω λίγο το παράθυρο. Σε περίπτωση που το πρόγραμμα είναι λίγο μεγαλύτερο, έχει δηλαδή πιο πολλές γραμμές κώδικα, δυσκολεύομαι λίγο να το διαβάσω. Δες και εδώ πως είναι η περιοχή εργασίας μου, σου έβγαλα photo όλο το desktop μου, 16:9 monitor είναι. Το παραθυράκι είναι μικρό όμως. Uploaded with ImageShack.us
migf1 Δημοσ. 8 Μαΐου 2012 Δημοσ. 8 Μαΐου 2012 Είναι αυτό που σου είπα, οι κονσόλες τρέχουν μέσα σε κανονικά παράθυρα. Κάνε κλικ στην πάνω αριστερή γωνία του παραθύρου της κονσόλας και πήγαινε Ιδιότητες. Μεταξύ διάφορων άλλων, μπορείς να αλλάξεις και μέγεθος γραμματοσειράς (και γραμματοσειρά).
Padaz Bloody Δημοσ. 8 Μαΐου 2012 Μέλος Δημοσ. 8 Μαΐου 2012 Πήγα στα options>environment>preferences και έκανα αλλαγή video mode σε 80Χ50 και μου βγήκε σχεδόν το διπλάσιο. Πολύ καλύτερα από πριν. Βέβαια όχι όσο θα το ήθελα, αλλά τώρα μπορώ να δουλέψω πολύ πιο άνετα. Uploaded with ImageShack.us
migf1 Δημοσ. 8 Μαΐου 2012 Δημοσ. 8 Μαΐου 2012 Δεν ξέρω τι είναι το options->environment->preferences | video-mode. Εγώ πάντως άλλο σου είπα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα