Padaz Bloody Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 (επεξεργασμένο) Επειδή λέω αυτόν τον καιρό που έχω αρκετό χρόνο να κάνω επανάληψη όλες τις ασκήσεις και τις σημειώσεις που έχω κάνει στη σχολή σε όλες τις γλώσσες προγραμματισμού που έχω μάθει έως τώρα, ήθελα να μου πείτε που να αφιερώσω τον κύριο όγκο εργασίας μου (και χρόνου) από τις γλώσσες που αναφέρω κατά σειρά προτεραιότητας? Εννοώ από την πιο σημαντική έως τη λιγότερο σημαντική. (και όσον αφορά την αγορά εργασίας, αλλά και ως δυνατότητες γλώσσας προγραμματισμού) Για τη γλώσσα C είμαι οκ, είμαι με IDE codeblocks και MinGW compiler και τα προγραμματάκια μου τρέχουνε μία χαρά, όλα άψογα. Μερικές από τις γλώσσες προγραμματισμού που κάναμε και στη σχολή ήτανε και η clipper (compiler δηλαδή για την dbase III), είναι για να μην τα πολυλογώ γλώσσα βάσεων δεδομένων κυρίως. Αξίζει τίποτα ή να μην ασχοληθώ καθόλου? Άλλες γλώσσες προγραμματισμού που έμαθα είναι cobol και Pascal (έχω κάνει άπειρες ασκήσεις), από το visual studio visual basic, fox pro (βάσεων δεδομένων), επίσης έμαθα και την sql/4gl (βάσεων δεδομένων). Επειδή μέχρι τώρα δεν είχα εγκαταστήσει sql στο σύστημά μου, θέλει να είναι σε δίκτυο για να δουλέψει, γνωρίζετε? Δηλαδή θα μου τρέχει εγκαταστημένη σε έναν μόνο υπολογιστή ή μην ασχοληθώ και να κάνω μόνο λίγο θεωρία επανάληψη? Επίσης κάτι άλλο που δεν είμαι σίγουρος, το λειτουργικό σύστημα Unix (για να κάνω πρόβα τις ασκήσεις μου) μπορώ να το εγκαταστήσω σε έναν υπολογιστή ή θα πρέπει να φτιάξω δίκτυο πρώτα? Αν γίνεται θέλω να μου πείτε επίσης και μερικούς δοκιμασμένους compilers που γνωρίζετε τουλάχιστον για Pascal, cobol, clipper για να ξεκινήσω λίγο δουλειά γιατί ειδικά σε αυτές τις τρεις έχω αμέτρητες ασκήσεις που θέλω να τα δοκιμάσω και να τα τρέξω. Νομίζω τον compiler clipper τον έχω κάπου σε floppy disk, αλλά δεν έχω το floppy drive, κάποια στιγμή σκέφτομαι να πάρω ένα εξωτερικό usb floppy από amazon uk τώρα που είναι νωρίς γιατί σε λίγο θα εκλείψουν και αυτά. Γλώσσα Delphi έχει κάνει κανένας? Με την Delphi φτιάχνεις προγράμματα που δεν μπορείς να φτιάξεις με τις γλώσσες προγραμματισμού που ανάφερα παραπάνω? Τι πιστεύετε? Αυτά, sorry αν σας κούρασα αλλά για εμένα θα είναι μεγάλη βοήθεια η οποιαδήποτε γνώμη σας. Επεξ/σία 19 Μαρτίου 2012 από Padaz Bloody
Timonkaipumpa Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 Δεν νομίζω ότι κάποια από τις γλώσσες που ανέφερες χρησιμοποιείται στις μέρες μας. Αυτό που θα σου πρότεινα, είναι να δεις την Oracle SQL 10g (αντί για την 4g) που αναφέρεις.
ZAKKWYLDE Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 Νομίζω ότι ο δρόμος που ακολουθείς δεν είναι ο σωστός. Οι γλώσσες οι οποίες μελετάς είναι αρκετά ξεπερασμένες. Βέβαια αν σου κάτσει δουλειά σε COBOL θα βγάλεις τρελό χρήμα, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο γιατί ούτως οι άλλως δεν πρόκειται να αποκτήσεις την απαιτούμενη εμπειρία με ασκησούλες. Οπότε θα πρότεινα το εξής: Να αποφασίσεις που θέλεις να κατευθυνθείς: Web programming, game programming, client side, server side, desktop programming κτλ, και να διαλέξεις μία απο τις Java, C# ή C++. Για να τρέξεις Unix εγκατέστησε κάποιο Linux σε κάποιο partition. Για SQL που θα ήταν καλό να μάθεις έστω τα βασικά όχι δεν χρειάζεται να είσαι σε κάποιο δίκτυο.
Padaz Bloody Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 Μέλος Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 Νομίζω ότι ο δρόμος που ακολουθείς δεν είναι ο σωστός. Να αποφασίσεις που θέλεις να κατευθυνθείς: Web programming, game programming, client side, server side, desktop programming κτλ, και να διαλέξεις μία απο τις Java, C# ή C++. Για να τρέξεις Unix εγκατέστησε κάποιο Linux σε κάποιο partition. Για SQL που θα ήταν καλό να μάθεις έστω τα βασικά όχι δεν χρειάζεται να είσαι σε κάποιο δίκτυο. Κοίτα Web programming δεν έχω ασχοληθεί, αφού δεν κάναμε και στη σχολή, είπα να μην ανοιχτώ και σε αυτήν την κατηγορία ακόμα. Game programming με ποιές γλώσσες γίνεται? Έχει φάση, αλλά εδώ στην Ελλαδίτσα που είμαστε δεν νομίζω να μου χρειαστεί και κάπου, υπάρχει στη χώρα μας καμία σοβαρή εταιρεία αξιόλογη για game software programming? Δεν νομίζω, εκτός αν εννοείς για εξωτερικό, εκεί πάω πάσο. Client or server side εκεί εννοείτε ότι έχει πολύ ψωμί η δουλειά, στην Ελλάδα σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις (99%) έχουνε και ένα δίκτυο που λειτουργεί....αυτό θα με ενδιέφερε να το τελειοποιήσω. Η άλλη περίπτωση είναι η κλασσική desktop programming όπου θα μπορούσα να τη συνδυάσω με λίγο client or server side. Ξέχασα να αναφέρω ότι C γνωρίζω το διόρθωσα και το link παραπάνω ρίξε μία ματιά. Πάντως συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, πρέπει να εστιάσω την προσοχή μου σε κάποιον από τους τομείς που ανέφερες. Αν κατέχεις έναν από αυτούς τους τομείς άριστα, πιστεύω είναι καλύτερα ακόμα και για την αγορά εργασίας, προκειμένου να τα κοιτάξω όλα και τίποτα
migf1 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 Για pascal: http://www.freepascal.org/ (Delphi included) Αντί για Linux/Unix μπορείς να εγκαταστήσεις το Cygwin (που είναι στην ουσία είναι Posix emulator με Windows executables): http://www.cygwin.com/ Για γλώσσες, ειδικά για Ελλάδα, ξεκίνα με Java ή C# και PHP.
koslibpro Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 Στην ελλαδα για game software υπαρχει,και σοβαρη μαλιστα. Www.eyelead.com απο την πατρα ειναι τα παιδια
firewalker Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 Αρχικά δεν χρησιμοποιείς το CodeBlocks για compiler. Το CodeBlocks είναι το IDE σου. Ένα παράδειγμα προγράμματος σε Delphi. http://en.wikipedia.org/wiki/Altium_Designer
nilosgr Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 Για visual basic μπορεις να βρεις μπολικα project σε freelance sites, οπως oDesk, VWorker κλπ
Padaz Bloody Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 Μέλος Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 Αρχικά δεν χρησιμοποιείς το CodeBlocks για compiler. Το CodeBlocks είναι το IDE σου. Ναι σωστά, εννοώ IDE codeblocks και MinGW για compiler. Για pascal: http://www.freepascal.org/ (Delphi included) Αντί για Linux/Unix μπορείς να εγκαταστήσεις το Cygwin (που είναι στην ουσία είναι Posix emulator με Windows executables): http://www.cygwin.com/ Για γλώσσες, ειδικά για Ελλάδα, ξεκίνα με Java ή C# και PHP. Ευχαριστώ πολύ migf1, θα τα τσεκάρω όταν θα μπορώ και θα επανέρθω.
ZAKKWYLDE Δημοσ. 15 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 15 Μαρτίου 2012 Game programming με ποιές γλώσσες γίνεται? Έχει φάση, αλλά εδώ στην Ελλαδίτσα που είμαστε δεν νομίζω να μου χρειαστεί και κάπου, υπάρχει στη χώρα μας καμία σοβαρή εταιρεία αξιόλογη για game software programming? Δεν νομίζω, εκτός αν εννοείς για εξωτερικό, εκεί πάω πάσο. Client or server side εκεί εννοείτε ότι έχει πολύ ψωμί η δουλειά, στην Ελλάδα σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις (99%) έχουνε και ένα δίκτυο που λειτουργεί....αυτό θα με ενδιέφερε να το τελειοποιήσω. Τα top titles που παίζουμε όλοι μας είναι κυρίως σε C++, όμως επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες εταιρείες θα έλεγα να το αφήσεις. Όμως το mobile programming είναι μια νέα αγορά και για τα games και εκεί υπάρχει το περιθώριο να δούμε κάτι απο Ελλάδα. Οπότε μιλάμε για Android (δηλαδή πολύ Java και λίγο XML), ή iPhone (Objective-C). Μετα έχουμε και τα Social Games(FB, G+ κτλ) όπου φτιάχνονται κυρίως με Flash(Actionscript) αλλά παίζει και Java και βασικά τα πάντα (αρκετά πιο χαώδης κατάσταση). Όπου και εκεί υπάρχει ψωμί.
nspyrou Δημοσ. 15 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 15 Μαρτίου 2012 Από τη λίστα των γλωσσών που περιγράφεις, και της παλαιότητας τους, να υποθέσω οτι είσαι από ΙΙΕΚ? Και από ειδικότητα "Ειδικών Εφαρμογών Πληροφορικής" ή όπως το λένε τώρα? Επειδή κι εγώ από κάτι παρεμφερές είμαι, και έχω από προσωπική πείρα, εικόνα της δουλειάς που κάνουν,, θα σου πρότεινα να κρατήσεις απλώς τα όσα ξέρεις ως βάση ανάπτυξης των όσων ΘΑ μάθεις στη πράξη! Και όχι ως μέσο να αποκτήσεις επαγγελματική σταδιοδρομία. Δυστυχώς, οι γλώσσες που αναφέρεις δεν χρησιμοποιούνται πλέον, (όπως αναφέρει και ένας συνάδελφος (φαντάζομαι) πιο πάνω). Πλέον .ΝΕΤ - C# - Visual Basic .NET (αν δεν γουστάρεις τα curly brackets), Java, και βάσεις δεδομένων, SQL Server ή Oracle για commercial & enterprise εφαρμογές,, MySQL - PostgreSQL για μικρότερα projects, φαντάζομαι οτι είναι τα πιο διαδεδομένα αυτή τη στιγμή,, (με συμπληρώνει κανείς αν ξεχνάω κάτι). Αν η Pascal σου αρέσει (μιας και ανέφερες τη Delphi), θα σου πω πως,, το μόνο που μοιάζει η Pascal με τη Delphi, είναι απλώς οι βασικές αρχές στο συντακτικό της γλώσσας. Κατα τα άλλα, είναι η μέρα με τη νύχτα πλέον, και ουδεμία σχέση υπάρχει μεταξύ τους. Προσωπικά, την δουλεύω αρκετά χρόνια τώρα, και πραγματικά με έχει σώσει άπειρες φορές. Όπως και ο C++ Builder άλλες τόσες. Αν θες να δεις λίγο Delphi, αλλα σε Open Source κατάσταση (ή αλλιώς η Open Source μορφή της Delphi/Free Pascal), θα σου πρότεινα να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις το Lazarus (απο εδώ). Παίζει σε MS Windows/Linux/FreeBSD/Solaris κλπ, έχει περιβάλλον ανάπτυξης με ολοκληρωμένο IDE και σχετικά εύκολα θα το καταλάβεις. Επειδή η πληροφορική πλέον, και διή το Programming έχει ξεφύγει, προσπάθησε να τα βάλεις σε μια σειρά, και δες τι θες να κάνεις πρώτα. Μή τα μπερδέψεις όλα μαζί (Desktop Applications με Web Applications & Web Services με Sockets κλπ κλπ ... ) φαντάζομαι οτι θα χάσεις τη μπάλα. Όποιον ρωτήσεις οπουδήποτε θα πάρεις μια διαφορετική γνώμη. Αντί λοιπόν, να μπερδεύεσαι, δες τι σου ταιριάζει και σε ευχαριστεί και παίξε ανάλογα
Padaz Bloody Δημοσ. 15 Μαρτίου 2012 Μέλος Δημοσ. 15 Μαρτίου 2012 Από τη λίστα των γλωσσών που περιγράφεις, και της παλαιότητας τους, να υποθέσω οτι είσαι από ΙΕΚ? Και από ειδικότητα "Ειδικών Εφαρμογών Πληροφορικής" ή όπως το λένε τώρα? Πλέον .ΝΕΤ - C# - Visual Basic .NET (αν δεν γουστάρεις τα curly brackets), Java, και βάσεις δεδομένων, SQL Server ή Oracle για commercial & enterprise εφαρμογές,, MySQL - PostgreSQL για μικρότερα projects, φαντάζομαι οτι είναι τα πιο διαδεδομένα αυτή τη στιγμή,, (με συμπληρώνει κανείς αν ξεχνάω κάτι). Προσωπικά, την δουλεύω αρκετά χρόνια τώρα, και πραγματικά με έχει σώσει άπειρες φορές. @nspyrou σωστά μάντεψες, από ΙΕΚ ΞΥΝΗ είμαι, το δίπλωμά μου γράφει Ειδικός εφαρμογών πληροφορικής. Και εσύ το ίδιο τελείωσες? Η C# φαντάζομαι θα είναι η απλοποιημένη έκδοση της C++, με τη σειρά της η C++ είναι η object oriented έκδοση της C. Επίσης η C# προορίζεται κυρίως για το περιβάλλον .NET framework για συγκεκριμένου τύπου εφαρμογές. Αν θέλω να μάθω C# μάλλον θα πρέπει να ξεκινήσω πρώτα με την C++ για να τα πάρω με τη σειρά. Η Visual Basic .NET είναι η εξέλιξη της Visual Basic (αυτή που έκανα κάποτε δηλαδή)? Java άστο πάμε για πολύ μακριά μετά, στα άλλα που είπες πάνω κάτω συμφωνώ. Άσε που δεν τρελαίνομαι και για web developing, τουλάχιστον δεν είναι για αυτή τη στιγμή, αν και θα με ενδιέφερε να μάθω κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον... Η Sql/10gl είναι η 10 γενιά της Sql? Φαντάζομαι δεν θα έχει τρελές διαφορές στη σύνταξη αφού μιλάμε για structure query language? Διόρθωσέ με αν κάπου έκανα λάθος
ZAKKWYLDE Δημοσ. 15 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 15 Μαρτίου 2012 Η C# φαντάζομαι θα είναι η απλοποιημένη έκδοση της C++, με τη σειρά της η C++ είναι η object oriented έκδοση της C. Επίσης η C# προορίζεται κυρίως για το περιβάλλον .NET framework για συγκεκριμένου τύπου εφαρμογές. Αν θέλω να μάθω C# μάλλον θα πρέπει να ξεκινήσω πρώτα με την C++ για να τα πάρω με τη σειρά. Όχι καμία σχέση, η C# ξεκίνησε σαν μια "βελτιωμένη" Java. Δεν έχει σχέση με τη C++. Οπότε αν θέλεις να μάθεις C#, μπορείς άνετα να ξεκινήσεις απο C#. Επίσης το .NET framework δεν είναι και τόσο περιοριστικό όσο νομίζεις. Μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα. Γενικότερα είτε C# διαλέξεις είτε Java δεν θα βγείς χαμένος. Απλά είναι τεράστιες και πρέπει να επικεντρωθείς κάπου. Το καλό είναι ότι μαθαίνοντας τη μία, μπορείς πολύ εύκολα να μεταβείς στην άλλη. Μόνο το Object Oriented μπορεί να σου φανεί λίγο περίεργο στην αρχή αλλά μετά θα το λατρέψεις. Η Visual Basic .NET είναι η εξέλιξη της Visual Basic (αυτή που έκανα κάποτε δηλαδή)? Ναι αλλά έχουν αλλάξει αρκετά. Γενικότερα δεν βλέπω λόγo να ασχοληθείς με VB.NET και όχι C# αν αποφασίσεις αν ασχοληθείς με Visual Studio.
Padaz Bloody Δημοσ. 16 Μαρτίου 2012 Μέλος Δημοσ. 16 Μαρτίου 2012 Το web developing έχει ζήτηση όσο και το desktop developing δηλαδή?
moukoublen Δημοσ. 17 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2012 Δικη μου πρόταση είναι να ασχοληθείς με μια εύκολη γλώσσα στην οποια εύκολα και γρήγορα να μπορείς να φτιάξεις φόρμες και gui γενικότερα. Κάτι τέτοιο μπορείς να το κανεις μέσα από το .net και το visual studio. Σε αντίθεση με τον φίλο παραπάνω εγώ θα σου προτείνω την Visual Basic (αν και προσωπικά την αντιπαθώ σαν γλώσσα) αλλα έχει σοβαρά πλεονεκτήματα. Σου επιτρέπει εύκολα και γρήγορα να φτιάξεις πράγματα αν δε θες να μπλέκεσαι με πολλές λεπτομέρειες. Θα βρείς και άπειρα tutorial καθώς και βιβλία στο internet. Μπορείς λοιπόν να κατεβάσεις τι visual basic express (απο εδώ) (που είναι δωρεάν με ένα registration) και να αρχίσεις να δουλεύεις με αυτό. Μαζί αυτή θα σου εγκαταστήσει και τον sql server express (μια δωρεάν έκδοση του sql server τις microsoft). Αυτό που μπορείς να κανεις μέσα από το .net και το visual studio είναι να φτιάχνεις φόρμες πολύ εύκολα. Τραβάς κουμπιά και textboxes πάνω στη φόρμα. Κανεις διπλό κλικ πάνω στο κουμπί και γραφεις τον κώδικα που θα τρέχει στο κλικ. Σιγά σιγά (εάν σου έχει κερδίσει το ενδιαφέρον) τα μπεις και πιο βαθιά στην γενικότερη νοοτροπία των events k.a.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα