Hal9000 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 244 χρόνια μετά την πρώτη έντυπη έκδοση της, η εγκυκλοπαίδεια Britannica σταματά την έκδοση της και όλο το περιεχόμενο της θα διατίθεται μόνο μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της. Ως ένα ακόμα σημείο των καιρών, η πιο γνωστή εγκυκλοπαίδεια θα περάσει αποκλειστικά πλέον στην ψηφιακή εποχή, μια κίνηση την οποία είχε ξεκινήσει αρκετό καιρό πριν παράλληλα με την έντυπη έκδοση. Το online περιεχόμενο της Britannica διατίθεται με ετήσια συνδρομή 70 δολαρίων, με την εταιρεία να διαθέτει ήδη 500.000 συνδρομητές. Μια επιλογή από διάφορα άρθρα διατίθενται δωρεάν στην επίσημη ιστοσελίδα αν και η εταιρεία αντιμετωπίζει ήδη πολύ ισχυρό ανταγωνισμό από τη Wikipedia, την δωρεάν online εγκυκλοπαίδεια της οποίας το περιεχόμενο ανανεώνεται από εθελοντές. Η τελευταία έντυπη έκδοση (2010) κυκλοφορεί ήδη σε 32 τόμους ενώ περιέχει περίπου 4 εκατομμύρια άρθρα αλλά και τιμή που κυμαίνεται περίπου στα $1.400. Site: Britannica Site: mediadecoder
Trapper Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 Το τέλος μιας εποχής και η αρχή μιας άλλης που ξεκίνησε με τη δημιουργία της Wikipedia... Κάτι μου λέει πως η Πάπυρος - Larousse - Britannica που μου πήρε η μάνα μου πριν 15 χρόνια θα τη δείχνω στα παιδιά μου σαν μουσειακό είδος.
headbanger Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 μόλις αποκτήσαανε 1 ακόμα ετήσιο συνδρομιτή. γιατί δεν "πιάνεται" με τίποτα
pigeon Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 Σε κάποια θέματα χρειάζεται ακόμα η εγκυρότητα της Britannica. Δεν είμαι συνδρομητής απλώς έχω χαζέψει μέσω φίλου επαγγελματία. Υπάρχει διαφορά στην ποιότητα των λημμάτων, σε κάποια ειδικά θέματα επαναλαμβάνω. Από την άλλη μεριά, στη wikipedia έχω πέσει σε αρκετές "φόλες", κυρίως βέβαια σε θέματα γενικού ενδιαφέροντος που απλώνουν όλοι το χέρι τους. Πάντως ότι και να λέμε, η wikipedia έχει ανοίξει τα μάτια σε πολύ κόσμο, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη πηγή πληροφοριών.
BLuE_PaNtHeR Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 το βιβλίο πάντως έχει άλλη χάρη. Απ την άλλη όμως είναι πολύ πιο οικονομικό έτσι με την ετήσια συνδρομή για online διαβασμα. Αντί να δώσεις 1.070€ για να αγοράσεις την έντυπη εγκυκλοπέδια ,δίνεις 53,5€ για να αγοράσεις την διαδικτυακή για έναν χρόνο Τελοςπάντων,μου φαίνεται θα το τιμήσω και γω τον άλλο μηνα
bisbirikos Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 Έμαθα τη Britannica το 1998 μέ τα τρία CD-ROM της. Ήταν μακρά καλύτερη από το ένα CD-ROM της Microsoft Encarta . Είχε προσεγμένα άρθρα χωρίς υπερβολικά multimedia. Είχε τεράστιο όγκο πληροφοριών για τα δεδομένα της εποχής. To interface της ήταν απλά καταπληκτικό. Συγκριτικά με την έντυπη έκδοση η ψηφιακή ήταν επαναστατική. Wikipedia δεν υπήρχε φυσικά και οι πληροφορίες στο ίντερνετ στην προ google εποχή ήταν πολύ σκόρπιες, κυρίως από ερασιτεχνικά sites . Επιπλέον η χρέωση του dial up ίντερνετ απέτρεπε την ανάγνωση άρθρων για ώρες. Κάτι πρωτοπόρο της ψηφιακής έκδοσης Britannica ήταν τα links στο ίντερνετ ανάλογα με το άρθρο. Αυτό ήταν καλό γιατί google δεν υπήρχε και τα link ήταν πραγματικά χρήσιμα.Το yahoo altavista, excite κ.τ.λ. έβγαζαν χύμα πληροφορίες. Τα directories των μηχανών αναζήτησης από την άλλη ήταν καλά αλλά κούραζαν. Όπως και με την wikipedia οι παραπομπές και τα links ήταν σημαντικότερα από το ίδιο το άρθρο. Η νόμιμη έκδοση της full deluxe edittion Britannica '98 σε αντίθεση με την Encarta ήταν απλησίαστη, γύρω στις 80.000 δραχμές νομίζω. Φυσικά οι περισσότεροι είχαμε αντίγραφα. Αρκετά χρόνια αργότερα η τιμή έπεσε στα 30 ευρώ περίπου. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι βολεύονται μια χαρά με την αγγλική Wikipedia. Η επιμονή της online Britannica να απαιτεί χρέωση είναι άσχημη. Την έντυπη έκδοση την έχει για μια ζωή ενώ η online συνδρομή είναι ακριβή και απαιτεί ανανέωση κάθε χρόνο. Δυστυχώς θα περιοριστεί σε σοβαρούς ερευνητές. Η αίσθηση της έντυπης εγκυκλοπαίδειας είναι κάτι διαφορετικό. Οι υπολογιστές εξευτέλισαν την συμβατική εγκυκλοπαίδεια. Ακόμα και σαν ντεκόρ άξιζε να υπάρχει.
mants118 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 νομίζω ότι έπαιξε μεγάλο ρόλο και η τελειοποίηση των μηχανών αναζήτησης όπως το Google όπου μπορείς να βρεις πληροφορίες για πάρα πολλά πράγματα και όχι απαραίτητα εγκυκλοπαιδικού περιεχομένου!!!
Thruba Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 Η αίσθηση της έντυπης εγκυκλοπαίδειας είναι κάτι διαφορετικό. Οι υπολογιστές εξευτέλισαν την συμβατική εγκυκλοπαίδεια. Ακόμα και σαν ντεκόρ άξιζε να υπάρχει. Εδώ θα διαφωνήσω. Το χώρο που θα καλύψουν στην βιβλιοθήκη μου 32 ...γκουμουτσο-τόμοι προτιμώ να τον αξιοποιήσω τοποθετώντας βιβλία που όντως θα διαβάσω. Και, μεταξύ μας, εγκυκλοπαίδειες σαν διακόσμηση περιμένεις να δεις μόνο σε δικηγορικά γραφεία. Για να μη μιλήσουμε για την αναζήτηση λημμάτων. Βρες τον τόμο που θέλεις, κατέβασε από το ράφι, κάνε χώρο στο γραφείο σου, άνοιξε, ξεφύλλισε κάμποση ώρα, κλείσε, ανέβασε στο ράφι. Εντελώς αντι-παραγωγικό... Ας το δούμε, όμως, και από μια άλλη οπτική γωνία, την οικολογική. Σκεφτείτε πόσοι τόνοι χαρτιού θα εξοικονομηθούν, πόσα δάση λιγότερα θα χρειαστεί να κοπούν. Γιατί για να τυπωθούν τόσοι τόμοι χρειάζονται πραγματικά δάση ξυλείας. Αφήστε τα κυβικά μέτρα μελανιών που χρειάζονται για την εκτύπωση...
alcemist Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 Αν και όντως η εγκυκλοπαίδεια είναι ακριβώς το είδος (ένα από τα λίγα) κειμένου που προτιμω να διαβάσω στην οθόνη του υπολογιστή μου (λόγω δυνατότητα αναζήτησης κτλ), παρ' ολ' αυτά λυπήθηκα με την ανάγνωση της είδησης λόγω νοσταλγίας.
nzeppos Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 Είναι αυτό που έλεγα σε ένα γνωστό μου πριν λίγες μέρες, ο οποιος ανησυχούσε για το μέγεθος του παιδικού δωματίου στο σπίτι που χτίζει. Φοβόταν ότι δεν θα υπάρχει μεγάλος χώρος για τη βιβλιοθήκη του -νεογέννητου- παιδιού, όταν με το καλό μεγαλώσει κλπ. Ε, πολύ απλά του είπα μεταξύ σοβαρού και αστείου: "Φίλε, μην σε απασχολεί. Σε 15 χρόνια που το παιδί θα έχει μεγαλώσει και θα θέλει βιβλιοθήκη, δεν θα υπάρχουν πολλά χάρτινα βιβλία". Κοίτα να δεις που για εκεί πάει το πράγμα τελικά. Θα συμφωνήσω επίσης με το φίλο Thruba, ότι στους περισσότερους (αλλά όχι σε όλους), οι πολύτομες εγκυκλοπαίδειες περισσότερο χρησιμεύουν για επίδειξη ή διακόσμηση παρά για οτιδήποτε άλλο. Εγώ πχ. έχω στο πατρικό μου 60φεύγα τόμους της Πάπυρος-Λαρούς και πρακτικά τους κρατάω σαν κειμήλιο, γιατί να τους χρησιμοποιήσω... πολύ σπάνιο.
21century Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 Τουλάχιστον θα εξοικονομησουμε αρκετό χαρτί για το περιβάλλον οπότε Καλό είναι αυτο...
Pokemon640 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2012 Τουλάχιστον θα εξοικονομησουμε αρκετό χαρτί για το περιβάλλον οπότε Καλό είναι αυτο... λιγότερο χαρτί, λιγότερος άχρηστος χώρος, καλύτερη οργάνωση, πολύ σοφή κίνηση αυτή αν και έπρεπε να το κάνει από το 2003 αυτό.
pigeon Δημοσ. 15 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 15 Μαρτίου 2012 Η αντικατάσταση της έντυπης πληροφορίας από την ηλεκτρονική πληροφορία δεν είναι πρόβλημα που δημιουργήθηκε χθες, οι εργαζόμενοι οφείλουν να το γνωρίζουν και να το αντιμετωπίσουν. Αλλωστε, αυτός είναι ο βασικός ρόλος των σωματείων και απανταχού των εργατοπατέρων, να βλέπουν μακριά και να ενημερώνουν τα μέλη για τα προβλήματα του κλάδου τους ωστε να προλαβαίνουν τα εργασιακά αδιέξοδα, όχι να ζητούν πλαστές υπερωρίες, μουσαντένια επιδόματα και κολλητά τριήμερα σε αργιές-απεργίες-σαβ/κυριακα. Τελος πάντων, σιγά σιγά οι τυπογράφοι εκλείπουν και βγαίνουν στη σύνταξη, κανείς δεν σπουδάζει τυπογράφος ούτε πολλές σχολές υπάρχουν. Αντικαθίστανται από νέους στοιχειοθέτες ηλ. τυπογραφίας (DTP). Κάποτε υπήρχαν βόδια με καρότσες και τώρα υπερσύγχρονα λεωφορεία φυσικού αερίου. Κι αλλα 200 παραδείγματα να γράψω στο ίδιο θα καταλήξω: Ο κόσμος αλλάζει αενάως.
nzeppos Δημοσ. 15 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 15 Μαρτίου 2012 Offtopic αλλά επ' αυτού προτείνω το εξαιρετικό βιβλίο "Το τέλος της εργασίας" (The end of work).
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα