Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Με αφορμή πολλά θέματα που ανοίγουν καθημερινά στις αναβαθμίσεις, είπα να συγκεντρώσω κάποια χρήσιμα tips που δίνονται από πολλούς χρήστες σε όλους όσους ψάχνονται για αγορά καινούριου υπολογιστή (desktop). Προφανώς, θα παραλείψω αρκετά, όποτε η βοήθεια για τη συμπλήρωση κρίνεται απαραίτητη.

 

Έτοιμο ή κομμάτι-κομμάτι?

 

Δεν θα εξετάσω την περίπτωση που κάποια εταιρια ή κάποιος μεμονωμένος χρήστης κατευθύνεται σε κάποιο brand pc (dell, hp κτλ) αλλά την περίπτωση όπου προβαλλει ως επιλογή κάποιος έτοιμος υπολογιστής από τα μεγάλα καταστήματα.

 

Πλέον, με τη δυνατότητα συναρμολόγησης από τα μεγάλα καταστήματα των υπολογιστών της επιλογής μας (built to order) το μόνο πλεονέκτημα που θεωρώ ότι έχουν οι "ετοιματζίδικοι υπολογιστές" είναι τα προεγακτεστημένα και γνήσια windows, καθώς και οι drivers. Πραγματικά αυτά τα pc δεν χρειάζονται σχεδόν καμία παρέμβαση από μέρους του αρχάριου χρήστη και είναι έτοιμα να συνδεθούν στο ρεύμα και να δουλέψουν.

 

Τα μειονεκτήματά τους, από την άλλη, είναι πολλά.

 

-To κυριώτερο, κατ εμέ, είναι ότι αυτά τα μηχανήματα πάσχουν από ισορροπία. Και εξηγούμαι: Χρησιμοποιούν συγκεκριμένα εξαρτήματα ως κράχτες (πχ. έναν επεξεργαστή i7) ή επιμέρους χαρακτηριστικά εξαρτημάτων (2gb μνήμη κάρτας γραφικών), αλλά οι συνολικές τους επιδόσεις δεν ανταποκρίνονται ούτε στο κόστος αγοράς τους, ούτε στη διαφημιζόμενη χρήση τους. Πολλές φορές θα δούμε σε "gaming pc" έναν πανίσχυρο i7 δίπλα σε μια 6670 για παράδειγμα. Ο χρήστης που περιμένει επιδόσεις στα παιχνίδια, θα απογοητευτεί. Ένας χρήστης θα μπορούσε να κερδίσει πολλά επιλέγοντας τον φτηνότερο i5 και προσθέτοντας έναν ssd δίσκο. Δεν συνεχίζω με παραδείγματα ανισορρόπίας γιατί είναι άπειρα, καθώς καλύπτουν όλους τους πιθανούς συνδυασμούς.

 

-Επιμέρους εξαρτήματα ή περιφερειακά δεν είναι της καλύτερης ποιότητας. Εδώ ξεχωρίζουν οι οθόνες (θα γίνει νύξη παρακάτω) αλλά κυρίως τα τροφοδοτικά. Είναι κοινό μυστικό πλέον ότι τα τροφοδοτικά που ενσωματώνουν αυτά τα συστήματα είναι πολύ κακής ποιότητας και χαμηλών δυνατοτήτων. Συνήθως κινέζικα "του κιλού" στα οποία επικολλάται το αυτοκόλλητο του κάθε μεγάλου καταστήματος. Οι επιπτώσεις έχουν να κάνουν τόσο με τις δυνατότητες αναβάθμισης (ανάγκη σε ρεύμα) όσο και με την ασφάλεια του συστήματος (κυρίως).

 

-Υπάρχει η φήμη που δεν μπορώ από προσωπική εμπειρία να επιβεβαιώσω (ισως άλλοι φίλοι να μπορούν) ότι είναι πιθανό να χρησιμοποιούνται μεταχειρισμένα - επισκευασμένα υλικά. Κάτι τέτοιο είναι πιο δύσκολο να γίνει σε μη έτοιμο σύστημα όπου θα έχουμε το κουτί κάθε εξαρτήματος κτλ κτλ.

 

-Τις περισσότερες φορές με τα ίδια χρήματα κάποιος μπορεί να χτίσει ένα συνολικά (αυτή είναι η κατάλληλη λέξη) καλύτερο pc.

 

Υπάρχουν σίγουρα και άλλα πολλά, αλλά νομίζω ότι αυτά είναι αρκετά για να μην επιλέξει κάποιος ένα έτοιμο. Προχωράω λοιπόν στην επιλογή του hardware:

 

To case (κουτί) ή αλλιώς το σπίτι του υπολογιστή.

 

Κατά προσωπική μου γνώμη πάντα στο κουτί κοιτάμε τα εξής χαρακτηριστικά:

α) Το μέγεθος. Αν έχουμε περιορισμένο χώρο αυτό μπορεί να αποτελεί το πρώτο και το τελευταίο κριτήριό μας.

β) Τους χώρους. Ένα ευρύχωρο κουτί πρσφέρει καλύτερη ροή του αέρα (airflow) με αποτέλεσμα χαμηλότερες θερμοκρασίες στα εξαρτήματά μας. Επίσης ένα ευρύχωρο κουτί έχει και μεγαλύτερη αναβαθμισιμότητα (δεύτερη ή και τρίτη κάρτα γραφικών, περισσότεροι σκληροί δίσκοι κτλ)

γ) Το θόρυβο. Συνάρτηση του υλικού με το οποίο είναι φτιαγμένο (secc, ατσάλι, αλουμίνιο, πλαστικά μέρη) και της ποσότητας και της ποιότητας των προεγκατεστημένων ανεμιστήρων.

δ) Τις δυνατότητες διαχείρισης των καλωδίων (cable management). Τα συμμαζεμένα καλώδια πέρα από όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα βοηθούν και στο καλύτερο airflow. Eπίσης τα φίλτρα σκόνης.

ε) Επιμέρους χαρακτηριστικά όπως θύρες usb 3, card readers στο front panel. Κάνουν τη ζωή αρκετών χρηστών πιο εύκολη. Εδώ ανήκει και η tool free εγκατάσταση.

στ) Την αισθητική. Είναι βασικό το κουτί μας να μας αρέσει αλλά και να ταιριάζει στο χώρο μας. Ένα extreme gaming κουτί είναι προφανές ότι δεν θα ήταν η καλύτερη επιλογή για ένα δικηγορικό γραφείο για παράδειγμα.

ια) Το κόστος σε συνάρτηση με το συνολικό κόστος. Όσο σημαντικό part και να είναι δεν μπορεί να καταλαμβάνει υπέρμετρο μέρος του συνολικού μπάτζετ. Ένα κουτί των 150 ευρώ για παράδειγμα είναι εξ ορισμού κακή επιλογή σε ένα pc των 600 ευρώ.

 

 

Το τροφοδοτικό (psu)

 

Υπάρχει η γενικά λανθασμένη άποψη ότι όσο ισχυρότερο τόσο καλύτερο. Σαν απόρροια αυτού πολλοί επιλέγουν με μοναδικό κριτήριο τα watt. Σήμερα, που οι επεξεργαστές καταναλώνουν γενικά λίγο (από 65 έως 125 watt σε full load ανάλογα το μοντέλο) και οι δίσκοι το πολύ 10 watt έκαστος, οι ανάγκες ισχύος καθορίζονται κυρίως από την κάρτα γραφικών. Για μία κάρτα γραφικών ένα ποιοτικό 500αρι - 600αρι τροφοδοτικό είναι συνήθως όχι μόνο αρκετό αλλά και υπερβολικό. Επιλέγοντας λοιπόν κοιτάμε πρωτίστως ποιά κάρτα-κάρτες γραφικών θέλουμε να πάρουμε, τις ανάγκες τους σε ισχύ και κάνουμε την επιλογή βάση της ποιότητας που καθορίζεται από την μάρκα, το efficiency και τα ampere στο/στα 12V rail(s).

 

Επίσης, παίρνουμε μεν υπόψιν μας τις ανάγκες σε ισχύ που αναφέρει ο κατασκευαστής της κάθε κάρτας γραφικών όταν επιλέγουμε τροφοδοτικό, αλλά έχουμε υπόψιν μας ότι τα αναγραφόμενα watt αναφέρονται σε όλο το σύστημα και ότι μιλάνε για "πλασματική" ισχύ (και μη ποιοτικά τροφοδοτικά) για να είναι καλυμμένοι.

 

Αν θέλουμε να δούμε το θέμα κάπως πιο εξειδικευμένα κοιτάμε το τροφοδοτικό να είναι modular (αυτό βέβαια ανεβάζει το κόστος) δηλαδή να συνδέονται και να "φεύγουν" από αυτό μόνο τα απαραίτητα κάθε φορά καλώδια. Ένα modular τροφοδοτικό προσφέρει τάξη στο κουτί μας, βελτιώνει το airflow και την αισθητική (οπτικό αποτέλεσμα). Επίσης αν μας ενοχλεί ιδιαίτερα ο θόρυβος, κοιτάμε το τροφοδοτικό να έχει ρυθμιζόμενο ανεμιστήρα (οι στροφές του να ποικίλουν ανάλογα με τη θερμοκρασία του).

 

 

Ο επεξεργαστής (cpu) ή η καρδιά του συστήματος

 

Intel vs AΜD: Ποιά εταιρία είναι καλύτερη; Σωστό ερώτημα; Αν και τίθεται συχνά και μάλιστα αποτελεί και κριτήριο, κατά βάση είναι λάθος. Κατά την ταπεινή μου άποψη αυτό είναι ερώτημα για κάποιον που ενδιαφέρεται να αγοράσει μετοχές της μίας ή της άλλης εταιρίας και όχι επεξεργαστή για το σύστημά του. Και οι δύο εταιρίες έχουν μεγάλη γκάμα μοντέλων σε μεγάλη γκάμα τιμών και η επιλογή πρέπει να κατευθύνεται από τις ανάγκες μας και το μπάτζετ μας. Ούτε οι amd είναι μόνο για entry level μηχανήματα αλλά πάντα φτηνότεροι και με καλύτερη απόδοση/ τιμή, ούτε οι intel απευθύνονται μόνο σε enthusiasts και επαγγελματίες και είναι αδικαιολόγητα πανάκριβοι. Αυτές είναι οι δύο όψεις του ίδιου marketing μύθου που πλασαρίστηκε και μεγιστοποιήθηκε απο τα fanboys και των δύο εταιριών.

 

Ξεφεύγουμε από το απλοϊκό "όσο περισσότεροι πυρήνες τόσο καλύτερα". Κοιτάμε τις επιδόσεις του κάθε επεξεργαστή συνολικά και ειδικά στα προγράμματα που μας αφορούν και συγκρίνουμε με άλλους στο αντίστοιχο price range. Καλοί είναι οι πολλοί πυρήνες, αλλά και όλοι οι πυρήνες δεν είναι ίδιοι.

 

 

Μητρική

 

Προσέχουμε η μητρική μας να ενσωματώνει όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες (sata 3, usb3). Σε περίπτωση που θέλουμε να βάλουμε και δεύτερη κάρτα γραφικών μας ενδιαφέρει να έχει αυτήν την δυνατότηα. Επίσης κοιτάμε το μέγεθός της που είναι σε άμεση συνάρτηση με την επεκτασιμότητα της. Αν και μας ενδιαφέρει η ποιότητα της μητρικής, δεν είναι σοφό να ανεβάζουμε το κόστος επιλέγοντας μια μητρική με καλούδια που πιθανώς ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσουμε (firewire, esata, bluetooth κτλ). Κοιτάμε τις δυνατότες αναβάθμισης και κυρίως τη μέγιστη ποσότητα μνήμης που παίρνει (επίσης τoν αριθμό των slots - θέσων για μνήμη) και τους επεξεργαστές που υποστηρίζει.

 

 

Μνήμη

 

Τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα -κακά τα ψέματα- έχουν ανάγκη από μνήμη. Καλό είναι να έχουμε τουλάχιστον 4GB RAM εφόσον θέλουμε να τρέξουμε τα Windows 7 64bit. Επιλέγουμε την ποσότητα της μνήμης και με βάση τα προγράμματα τα οποία θα τρέξουμε (π.χ. το photoshop απαιτεί αρκετή μνήμη) και προσέχουμε να επιλέγουμε μνήμες του ίδιου κατασκευαστή και με τα ίδια χαρακτηριστικά, καθώς δεν είναι σπάνια τα φαινόμενα ασυμβατότητας.

 

Στις μνήμες κοιτάμε (για καινούριο σύστημα μιλάμε μόνο για ddr3) τη συχνότητα (1333, 1600 MHz κτλ) και τους χρονισμούς (timings) που στα χαρακτηριστικά έχουν την μορφή Χ-Χ-Χ-ΧΧ. Όσο μικρότερα είναι αυτά τα νούμερα, τόσο καλύτερη απόκριση έχουν οι μνήμες μας. Όλα αυτά θεωρητικά βεβαια. Αν βλέπουμε μεγάλες διαφορές στα χρηματα, απλά επιλέγουμε τις φτηνότερες. Δεν θα κερδίσουμε κάτι απτό με υπερβολές στις μνήμες (1333Mhz και 9-9-9-27 είναι το όριο από το οποίο δεν πρέπει να πέσουμε με τα σημερινά δεδομένα.)

 

 

Κάρτα γραφικών

 

Ότι ισχύει για το intel vs AMD ισχύει κι εδώ για το nvidia vs amd οπότε δεν θα επεκταθώ. Επιλέγουμε κάρτα γραφικών (σε συνάρτηση με το τροφοδοτικό και την ανάλυση της οθόνης μας) με βάση τις ανάγκες μας. Αν δεν στήνουμε gaming pc στις περισσότερες των περιπτώσεων θα μας καλύψει η ενσωματωμένη του επεξεργαστή ή της μητρικής.

 

Προσπερνάμε τον σκόπελο των διαφημιστικών τρικ με την ποσότητα της μνήμης. Υπάρχουν κάρτες με 2gb που κοστίζουν 40 ευρώ και κάρτες με 1gb που κοστίζουν 250 ευρώ. Μόνο απ αυτό και χωρίς να εμβαθύνω φαίνεται ότι η ποσότητα της μνήμης δεν είναι ο κύριος παραγοντας που θα καθορίσει της επιδόσεις. Ασχολούμαστε περισσότερο με τη μνήμη σε περίπτωση που α) παίζουμε σε πολύ μεγάλη ανάλυση β) Σκεφτόμαστε να βάλουμε δεύτερη κάρτα γραφικών γ) Έχουμε επιλέξει ήδη μια κάρτα γραφικών με ισχυρό πυρήνα.

 

Πέρα από τα παιχνίδια η κάρτα γραφικών μπορεί να προσφέρει επιτάχυνση σε σχεδιαστικά ή άλλα προγράμματα. Τότε το ψάχνουμε πιο εξειδικευμένα και επιλέγουμε με βάση την πιθανή βελτιστοποίηση του κάθε προγράμματος που θα χρησιμοποιήσουμε με κάρτες συγκεκριμένης εταιρίας.

 

Προσέχουμε και πάλι την ισορροπία. Σε ένα gaming pc το βασικό εξάρτημα είναι η κάρτα γραφικών. Είναι λάθος να πάρουμε επεξεργαστή των 300 ευρώ και κάρτα των 100, αν πρώτιστή μας ανάγκη είναι το gaming.

 

 

Σκληρός δίσκος

 

SSD ή όχι; Εξαρτάται. Αν θέλουμε να κάνουμε ένα περιορισμένου μπάτζετ gaming pc (π.χ 700 ευρώ) ένας ssd πέρα από του ότι δεν θα είχε να μας προσφέρει και πολλά στα παιχνίδια, θα μας ανάγκαζε να κόψουμε από σημαντικοτερα μέρη γι αυτή τη χρήση όπως η κάρτα γραφικών και ο επεξεργαστής. Σε κάθε περίπτωση πάντως δίνει άλλη πνοή στο σύστημα και η προσφορά του δεν περιορίζεται μόνο στο γρηγορότερο boot όπως συχνα λέγεται.

 

Αν μιλάμε για hdd και ο δίσκος προορίζεται για εγκατάσταση του λειτουργικού, προσέχουμε να μην είναι green, καθώς θα έχουμε γενικά αργοπορίες και μικρές επιδόσεις.

 

 

 

DVD-RW

 

Σήμερα όλα τα dvd-rw είναι ίδια. Οι εποχές της παντοδυναμίας της plextor πχ. με τα πανάκριβα recorders που εγγυώνταν λιγότερα καμμένα (ακριβά επίσης) δισκάκια έχουν περάσει. Επιλέγουμε απλά το φτηνότερο. Μερικοί μάλιστα δεν βάζουν καθόλου dvd-rw. Δεν θα το συνιστούσα καθώς ποτέ δεν ξέρεις που θα σου χρειαστεί και το κόστος είναι απειροελάχιστο (17-20 ευρώ)

 

 

Ανεξάρτητη κάρτα ήχου

 

Αν το pc μας δεν προορίζεται για home studio και αν δεν έχουμε καλά και ακριβά ηχεία, δεν υπάρχει λόγος να επιλέξουμε μια ανεξάρτητη κάρτα ήχου. Τα σημερινά ενσωματωμένα στις μητρικές κυκλώματα ήχου είναι παραπάνω από αξιοπρεπή και ως επί το πλείστον θα μας ικανοποιήσουν.

 

 

Overclocking

 

Kαλό είναι να έχουμε αποφασίσει από την αρχή αν θέλουμε να ασχοληθούμε καθώς αυτή μας η απόφαση μπορεί να αποτελέσει επιπλέον κριτήριο στην αγορά επεξεργαστή, μητρικής, μνημών, επιπλέον ψύχτρας επεξεργαστή ακόμα και τροφοδοτικού σε κάποιες extreme περιπτώσεις.

Επεξ/σία από Δεινόσαυρος
  • Like 24
  • Απαντ. 66
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Ενα μεγαλο μπραβο στον δημιουργο..! Ενα χρησιμο αρθρο για εκεινους που θελουν να αποκτησουν ενα σωστο συστημα στο μελλον... Και ειδικα για εκεινους που εχουν την εντυπωση οτι ενα ετοιμο brand pc εχει την ιδια αποδοση / τιμη με ενα κομματι κομματι..!

 

Sent from my iPhone using Insomnia

Δημοσ.

Ωραία προσπάθεια και ένα μπράβο και απο μένα στον δημιουργό για τον κόπο του.

Σίγουρα θα βοηθήσει πολλούς νέους στον χώρο των υπολογιστών οι οποίοι ψάχνονται ανάμεσα σε έτοιμα συστήματα βαπτισμένα "gaming pc's" ή ότι άλλο απο τις εκάστοτε αλυσίδες του χώρου και σε custom συστήματα "κομμάτι-κομμάτι".

 

Διάβασα όλο το νήμα και θα ήθελα όμως να γράψω μερικές παρατηρήσεις για διευκρίνηση.

 

1ον, όσο αφορά την επιλογή της μητρικής θα ήθελα να ρωτήσω τι εννοείς "να προέρχονται απο αξιόπιστο κατασκευαστή"?

Όλες πλέον οι εταιρείες κατασκευής μητρικών βγάζουν αξιόπιστα προιόντα όπως κατα καιρούς τυγχάνει και ελλαττωματικά προιόντα, (ανεξαρτήτου τιμής / ονόματος στην αγορά). Σε ποιές εταιρείες αναφέρεσε διότι αυτό που γράφεις μπερδεύει λίγο. Για παράδειγμα η ecs elite group που βγάζει φθηνότερες μητρικές απο αντίστοιχων χαρακτηριστικών μητρικές άλλων εταιρειών, μια χαρά αξιόπιστες μητρικές είναι. Ίσως όχι τόσο για τον enthusiast που την αγοράσει για να την φτάσει στα άκρα (άλλωστε αυτός όντας ψαγμένος θα στραφεί σε ακριβότερες λύσεις άλλων εταιρειών) αλλά για τον μέσο χρήστη, gamer, επαγγελματία είναι μια χαρά αξιόπιστες.

Άρα λοιπόν στην επιλογή μητρικής κατ εμέ (και συμφωνώ με αυτά που γράφεις), κύριο λόγο παίζουν τα χαρακτηριστικά που μας ενδιαφέρουν να έχει η μητρική μας και τα χρήματα που μπορούμε να διαθέσουμε για να τα αποκτήσουμε. Σίγουρα π.χ μια ecs ή asrock θα μας βγεί φθηνότερα στο ίδιο chipset και αντίστοιχα χαρακτηριστικά με μια asus ή gigabyte επί παραδείγματι, αλλά σε καμμιά περίπτωση δεν είναι αναξιόπιστες. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις φτάνουν σε επιδόσεις / αντοχή τις ακριβότερες εξοικονομώντας μας χρήματα.

 

2ον, Η φήμη για χρήση μεταχειρισμένων (ή και επιστροφών) στην οποία αναφέρεσαι πιθανότατα να ισχύει. Φοβάμαι όμως ότι σε κάποιες περιπτώσεις ίσως συμβαίνει ΚΑΙ στα build to order. Δεν έχω αποδείξεις αλλά την αμφιβολία την είχα όταν ζήτησα απο γνωστή αλυσίδα του χώρου να μου δώσει τα κουτιά συσκευασίας του hardware σε ένα brand new build to order pc του ξαδερφού μου. Μαθημένος απο άλλη αλυσίδα που με build to order σου δίνει σε ξεχωριστές σακούλες τα κουτιά συσκευασίας, ζήτησα το αυτονόητο. Αυτό δεν έγινε ποτέ όμως καθώς, σύμφωνα με τους ίδιους και τα λεγόμενά τους, αυτή ήταν η πολιτική τους στα custom pc's. Kαι όλα αυτά διότι ο ξάδερφος ζήτησε εξ αρχής μετά την παραγγελία των κομματιών να του το στήσουν, ενώ μπορούσα να το κάνω ο ίδιος ... δεν ήξερε - δεν ρώτησε - βιάστηκε... η αμφιβολία όμως παραμένει, τουλάχιστον σε εμένα (αυτός χαμπάρι δεν πήρε :P). Ίσως να είμαι και υπερβολικός, ποιός ξέρει....

 

3ον, Όταν επιλέγεις μητρική σε νέο συστηματάκι (προφανώς low - entry level σύστημα) που διαθέτει μόνο 2 memory slots, περισσότερο σε ενδιαφέρει να μην χαλάσεις το dual channel παρά την μελλοντική αναβάθμιση. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων στα χαμηλής κατανάλωσης συστηματάκια αυτά με mini itx / micro atx boards και ενσωματωμένα γραφικά (media centers/ htpc) τα 4GB είναι υπεραρκετά για την δουλειά που προορίζονται. Άρα σε αυτές τις περιπτώσεις, κατ εμέ πάντα, καλύτερα το dual channel (2x2GB) παρά το single (1x4GB) με σκοπό να γίνουν καποιά στιγμή μελλοντικά 8GB αφού θα είναι έτσι και αλλιώς υπερβολή τα 8GB. Άλλωστε οι περισσότερες μητρικές με 2 memory slots έχουν και ενσωματωμένο επεξεργαστή εκτός απο γραφικά που μαρτυρούν τα παραπάνω που είπα. M/atx mobos με 2 memory slots είναι πάλι λάθος ούτως ή άλλως να χρησιμοποιηθούν για δυνατότερα συστήματα (gaming ή μή).

 

4oν και τελευταίο, σε ένα καινούργιο gaming και μή σύστημα των 700€ (αναφέρομαι αποκλειστικά στο tower) χωράει οπωσδήποτε και ένας ssd τη σήμερον. Ειδικά τώρα που ένας μηχανικός κοστίζει τα ίδια ή και περισσότερα. Ακόμα και ένας 60άρης sata3 που είναι σχετικά φθηνός, είναι απαραίτητος και αρκετός για το λειτουργικό και τα προγράμματα που χρησιμοποιούνται απο τους περισσότερους χρήστες. Προσωπικά έχοντας 2 60άρηδες για OS δεν συνάντησα πρόβλημα χώρου, το αντίθετο μάλιστα. Απορώ μάλιστα που πολλοί λένε ότι δεν τους φτάνουν τα 60 για OS και προγράμματα.

Όσο αφορά τα παιχνίδια, καλό είναι στην περίπτωση επιλογής 60άρη SSD να εγκαθιστώνται αυτά στον δεύτερο μηχανικό δίσκο με την προυπόθεση βέβαια αυτός να μην είναι αργός (Green / LP) δηλαδή αποθήκης αλλά κάποιος γρήγορος sata2/ sata3 στις 7200rpm.

 

Και πάλι μπράβο στον δημιουργό για τον κόπο του να γράψει τα παραπάνω.

Συμφωνώ για sticky.

  • Like 1
Δημοσ.

Πολύ ενδιαφέροντα όσα αναφέρεις lionheart και ευχαριστώ και για τα καλά σου λόγια. Να διευκρινίσω ότι λέγοντας αξιόπιστο κατασκευαστή είχα στο μυαλό μου κάποιες turbo x μητρικές (foxconn rebranded). Πάντως έχεις δίκιο, θα το διορθώσω για να μη δημιουργεί μπέρδεμα.

 

Κατά τα άλλα διαφωνώ σε αυτο που λες με τις μητρικές και τη μνήμη καθώς πολλές φορές στις αναβαθμίσεις βλεπουμε μητρικές h61 που έχουν ως επι το πλείστον 2 slots να συνδυάζονται με i5 οπότε δεν μιλάμε για φτηνά συστήματα απαραίτητα.

 

Για τον ssd θα συμφωνήσω μόνο που δεν έχουν όλοι άλλο μηχανικό ή υπομονή να περιμένουν.

 

Εννοείται ότι όλες οι παρατηρήσεις/διορθώσεις/συμπληρώσεις είναι ευπρόσδεκτες και το κείμενο θα βελτιώνεται και θα ανανεώνεται.

Δημοσ.

Πολύ ενδιαφέροντα όσα αναφέρεις lionheart και ευχαριστώ και για τα καλά σου λόγια. Να διευκρινίσω ότι λέγοντας αξιόπιστο κατασκευαστή είχα στο μυαλό μου κάποιες turbo x μητρικές (foxconn rebranded). Πάντως έχεις δίκιο, θα το διορθώσω για να μη δημιουργεί μπέρδεμα.

 

Κατά τα άλλα διαφωνώ σε αυτο που λες με τις μητρικές και τη μνήμη καθώς πολλές φορές στις αναβαθμίσεις βλεπουμε μητρικές h61 που έχουν ως επι το πλείστον 2 slots να συνδυάζονται με i5 οπότε δεν μιλάμε για φτηνά συστήματα απαραίτητα.

 

Για τον ssd θα συμφωνήσω μόνο που δεν έχουν όλοι άλλο μηχανικό ή υπομονή να περιμένουν.

 

Εννοείται ότι όλες οι παρατηρήσεις/διορθώσεις/συμπληρώσεις είναι ευπρόσδεκτες και το κείμενο θα βελτιώνεται και θα ανανεώνεται.

 

Ήμουν σίγουρος ότι αναφερόσουν στις turbo-x μητρικές γιαυτό και ζήτησα την διευκρίνηση. Βέβαια δεν τις βλέπω να κυκλοφορούν πιά όπως παλιά. Οπότε στην περίπτωση αυτή συμφωνώ απόλυτα. :)

 

Όσο αφορά την μνήμη, θα συμφωνήσω μαζί σου αλλά εν μέρη διότι αν κάποιος επιλέξει μία εκ των σχετικά φθηνών μητρικών με 2 memory slots στο H61 όπως σωστά λές, το πιθανότερο είναι να σκοπεύει να στήσει ένα low budget σύστημα εκμεταλλευόμενο την κάρτα γραφικών των sandy. Οπότε το φρόνιμο είναι (βέβαια δυστυχώς δεν συμβαίνει πάντα) οι μητρικές των συστημάτων αυτών να χρησιμοποιούνται για την ανωτέρω κυρίως χρήση που αναφέρω ή για οικομονικά all around συστηματάκια με κάποιον i3 και όχι φυσικά i5 ή ακόμα χειρότερα i7. Πόσο μάλλον αν στην εν λόγω μητρική βάλει κάποιος και μία high end κάρτα γραφικών. Δεν ταιριάζει - άσχετα αν θα δουλέψει κανονικά. Με το σκεπτικό αυτό λέω ότι τα 4GB είναι αρκετά. Βέβαια ο καθένας όπως επιθυμεί. :)

Επισκέπτης
Δημοσ.

Μπράβο Δεινόσαυρε ...

Να γινει αυτοκολητο...

Δημοσ.

Εγω ψηφίζω πάντως να μην γινει sticky... είναι απαράδεκτο να δίνουμε αξία σε προιστόρικα πλάσματα που έχουν χαθέι από τον πλανήτη εδώ και εκατομύρια χρόνια... kill all non humans... ban them right now.... :P :P

 

Πλακίστα....

 

 

Καλό θεματακι που μπορει και να βοηθήσει αρκετά τους νέους χρήστες...

 

Αν και διακρινω μικρες δώσεις φανμποισμου του ΤREX προς την Ιντελ... :P

 

Θέλει ο ιντελάς να κρυφτεί και η χαρά δεν τον αφήνει!!!! :P

Δημοσ.

Για πες για να τα διορθώσω. Αν εννοείς το σχόλιο για τους πυρήνες αυτό δεν αλλάζει, δεν είναι φανμποισμός αλλά αντικειμενική πραγματικότητα. :-D

 

Proof or it never happened....

 

γιατι έχεις αναφέρει κατα καιρούς ότι κατι 2πυρήνα ιντελάκια είναι καλύτερα απο 955 και 960Τ πράγμα το οποία βεβαια ισχύει για μη multithreaded εφαρμογές αλλά όχι για multithreaded!! :rolleyes:

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...