Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ένα laptop, με OS Win 7 Home, έχει ένα σκληρό 500GB με δύο partitions.

Ο C φαίνεται να έχει 62GB πιασμένα και 500 ΜΒ ελεύθερα, ενώ τα Windows και ένα άλλο folder, από τα μεγάλα, καταλαμβάνουν 26GB συνολικά.

Δηλαδή φαίνονται πιασμένα (61,5-26 =) 31,5GB χωρίς να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο folder γι' αυτά.

Εννοείται ότι έχω επιλέξει την προβολή και των κρυφών αρχείων, ώστε να έχω πλήρη εικόνα των εγκατεστημένων προγραμμάτων.

Το ερώτημα είναι πως μπορώ να προσδιορίσω εάν είναι πραγματικό ή εικονικό το πιάσιμο των 31,5 GB και εάν ΝΑΙ από ποιο πρόγραμμα ή αρχείο.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων όσους συνεισφέρουν στην επίλυση του προβλήματος.

Δημοσ.

Εκτός απ τα κρυφά αρχεία, επέλεξε και την προβολή των αρχείων συστήματος. Τρέξε κι αυτό με administrative privilages μήπως βοηθάει. System restore, pagefile, hibernation file ίσως τρώνε τον χώρο που λείπει. Τρέξε κι ένα ccleaner για καθαρισμό περιττών αρχείων.

Αν δεν πιάσουν τ απο-πάνω, ρίχτε κι ένα quick scandisk.

Δημοσ.

Ευχαριστώ για τη συμμετοχή στον προβληματισμό μου.

Ακολούθησα τις οδηγίες σου και πρόβαλα τα αρχεία συστήματος και προέκυψε ότι το hiberfil.sys τρώει 2,5 GB, αλλά δεν φάνηκαν τα αρχεία που αναφέρεις.

Ενημέρωσα το ESET που είχε λήξει πριν από 13 μήνες, το έτρεξα στο smart scan και ανέφερε 5 infiltrations (διεισδύσεις), τις οποίες έσβησα αλλά το πρόβλημα της κατάληψης ενός χώρου περίπου 30gb που δεν αναγνωρίζεται από κανένα πρόγραμμα ή αρχείο, παραμένει.

Δημοσ.

Ευχαριστώντας. και πάλι, για τις σωστές και πολύτιμες συμβουλές σου, επανέρχομαι, για να ενημερώσω ότι το treesize βρήκε το "χαμένο" κομμάτι του δίσκου.

Συγκεκριμένα, έδειξε ότι υπάρχουν 31GB περίπου στο Temp των Windows !!!

Άνοιξα το ίδιο folder σε άλλα desktop και το μέγεθός του δεν ξεπερνά τα 40-60ΜΒ.

Δεν ξέρω εάν μπορώ να σβήσω αρχεία από αυτό το folder και υπάρχουν πάρα πολλά με κατάληξη tmp, τα οποία στο αντίστοιχο folder στον C:\Users\"Name"\App Data\Local\Temp τα σβήνω συστηματικά κάθε βδομάδα.

Δημοσ.

Ο γενικός κανόνας είναι πως μπορείς να σβήσεις άφοβα ό,τι υπάρχει σε temp folder. Αν κάποιο πρόγραμμα χρησιμοποιεί κάποια απ τ αρχεία αυτά, απλά δε θα σ αφήσει. Το θέμα είναι αν έχεις κάποιο λογισμικό που δημιουργεί αυτά τ αρχεία συνεχώς. Αλλά αυτό μπορείς να το δεις μελλοντικά αν παρατηρήσεις πως ο ελεύθερος χώρος αρχίζει και πάλι να μειώνεται σημαντικά.

• 5 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Επανέρχομαι στο θέμα για να καταθέσω την πρόσφατη "ανακάλυψη" μου στο θέμα αποθηκευμένων αρχείων σε κλειδωμένους φακέλους στα Win7.

Στα 3 χρόνια που δουλεύω με αυτά τα OS έχω παρατηρήσει μερικά αρχεία που είναι κλειδωμένα, όπως Documents & Settings, Application Data, Local Settings, Start Menu κ.α., ενώ στα XP είναι ανοικτά. Δεν είχα δώσει σημασία γιατί τα Win7 δημιούργησαν, κατάτην εγκατάσταση, άλλους (νέους) παρεμφερείς φακέλους, με τους οποίους μπορείς να επέμβεις για σχετικές ρυθμίσεις.

Πρόσφατα χρειάστηκε να αναζητήσω αποθηκευμένα αρχεία της διαδικασίας επεξεργασίας βίντεο (με Premiere Pro CS4 και CS5.5) τα οποία, όπως γνώριζα από τα XP, αποθηκεύονται σε συγκεκριμένους υποφακέλους του Documents & Settings, στους οποίους, βέβαια, δεν μπορούσα τώρα να έχω πρόσβαση. Αναζήτησα στο Google λύση στο θέμα αυτό και έμαθα ότι για λόγους προστασίας (;;; ) η Microsoft έχει κλειδώσει αυτούς τους φακέλους και έχει οργανώσει νέους παρεμφερείς, οι οποίοι, όμως, δεν καλύπτουν όλο το φάσμα των κλειδωμένων. Έμαθα και τη διαδικασία ξεκλειδώματος και χειρισμού από συγκεκριμένο χρήστη και την εφάρμοσα, τουλάχιστον σε όσους φακέλους χρειαζόμουν, και (ξανα)βρήκα, τους φακέλους που αναζητούσα, στους οποίους δεν ήταν μόνο αποθηκευμένα τα αρχεία που αναζητούσα αλλά και όλα τα προσωρινά αρχεία από εργασίες που είχα ολοκληρώσει πριν από χρόνια και ήταν άχρηστα πλέον !!!

Αποτέλεσμα αυτής της "ανακάλυψης" είναι ότι αφενός κατάφερα να σβήσω (άχρηστα) αρχεία 40 GB περίπου από τον C (!!!) αφετέρου (ξανα)θυμήθηκα ότι ο χρήστης έχει την ευχέρεια, στα Premiere Pro, να ορίζει τη διαδρομή αποθήκευσης των αρχείων αυτών, οπότε στο μέλλον δεν θα φορτώνω τον C.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...