Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• 2 μήνες μετά...
  • Απαντ. 92
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Η απονεύρωση γίνεται σε όλους όσους βάζουν θήκη ή σε ορισμένες περιπτώσεις;

Η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση), ΔΕΝ γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις και ιδανικά ΔΕΝ γίνεται πριν την τοποθέτηση στεφάνης. Ένας εκ των λόγων είναι ότι ένα ενδοδοντικά θεραπευμένο δόντι με στεφάνη είναι πιο πιθανό να σπάσει από ένα που δεν είναι ενδοδοντικά θεραπευμένο. 

Η απονεύρωση σε κάθε δόντι είναι λογική του 1970 και εντελώς αντίθετη με τη σύγχρονη οδοντιατρική πρακτική. 

Δημοσ.

Η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση), ΔΕΝ γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις και ιδανικά ΔΕΝ γίνεται πριν την τοποθέτηση στεφάνης. Ένας εκ των λόγων είναι ότι ένα ενδοδοντικά θεραπευμένο δόντι με στεφάνη είναι πιο πιθανό να σπάσει από ένα που δεν είναι ενδοδοντικά θεραπευμένο. 

Η απονεύρωση σε κάθε δόντι είναι λογική του 1970 και εντελώς αντίθετη με τη σύγχρονη οδοντιατρική πρακτική. 

Ευχαριστώ πολύ, ήταν ένας λόγος που με σταματούσε από το να προχωρήσω! Τώρα μάλλον θα κάνω το μεγάλο βήμα!

• 2 μήνες μετά...
Δημοσ.

Πολύ ενδιαφέρον νήμα.Να πω και γω τα δικά μου....Σε πίσω δόντι που το χω απονευρώσει εδώ και αρκετά χρόνια λείπει ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι.Μπορώ και μασάω κανονικά χωρίς προβλήματα αλλά οδοντίατρος που επισκέφτηκα μου είπε ότι χρειάζομαι θήκη.Μάλιστα μου την κοστολόγησε γύρω στα 150 ευρώ.

Κάθησα και έψαξα λίγο στο ιντερνετ και είδα ότι  η τιμή είναι πολύ χαμηλή και μάλλον θα πρόκειται για υλικά φθηνά άρα όχι ποιοτικά

Εκτός της θήκης (που δε με ενθουσιάζει σαν ιδεά) έχω άλλες επιλογές;Κάτι είδα για ανασύσταση ρητίνης και ολοκεραμικα επενθετα με χρηση Cad cam (cerec)..Προσφέρεται για την περίπτωσή μου;

Δημοσ.

στο μεταξυ ρε παιδια ελεος διαβασα 2-3 ποστ για rolls royce και ουτε ενας δεν καταλαβε οτι αυτο ηταν μεταφραση στα αγγλικα για την φραση "η rolls royce των δοντιων" ?!!??!!?

εμενα μ αρεσει το χαμογελο ηθοποιου αλλα το τροχισμα ειναι το μεγαλο μειον επειδη δεν εχω θεμα ουτε με στραβα,κενα κτλ.φανταστειτε να μεγαλωσετε να μην εχετε φραγκα ή να μην θελετε να βαλετε καινουργια και να μεινετε με τα τροχισμενα δοντια...

τα cad cam cerec ειναι σχετικα νεα μοδα και απ οτι βλεπω δεν υπαρχουν πολλα http://www.hadcd.gr/index.php/hadcd/members

δεν ηξερα οτι υπηρχαν οψεις πορσελανης.να υποθεσω μπαινουν μονο μεσω cerec?

• 2 μήνες μετά...
Δημοσ.

γεια σας,

εχω δυο κενα στα μπροστινα δοντια στην ανω γναθο. λογικα ή με εμφυτευματα ή με γεφυρα θα καλυφθουν αυτα τα κενα. πιστευετε οτι 5.000 ευρω ειναι αρκετα για να ολοκληρωθει η θεραπεια; (ακτινογραφιες, εμφυτευματα ή γεφυρα, τεχνητες, επισκεψεις κτλπ)

Δημοσ.

Σε ποια περιοχη εισαι;Η καλυτερη λυση ειναι εμφυτευμα!!Παρε προσφορες απο οδοντιατρικες κλινικες ή οδοντιατρους για το συνολο.

• 7 μήνες μετά...
Δημοσ.

καλησπέρα σε όλους.

μιας και εμένα πονάει το δοντάκι μου,να πω τον πόνο μου....

πριν χρόνια( στον στρατο) είχα σπάσει τον δεξιό κυνόδοντα με αποτέλεσμα να σπάσει στην μέση.

αφού πήγα στο στρατιωτικό νοσοκομείο ,ο άνθρωπος τότε μου έβαλε μια βίδα μου έντυσε το υπόλοιπο δόντι και είχε κάνει φοβερή δουλειά πιστεύω μιας και μου άντεξε 7 χρόνια.

μεχρι που είχε φύγει ένα πολύ μικρο κομματάκι από ένα σημείο και ψιλό μάτωνε,.

πήγα λοιπόν στον οδοντίατρο μου να μου το μπαλώσει άλλα αυτό που έγινε δεν το περίμενα..

μου έβγαλε οοολο το ντύσιμο της βίδας και έβαλε δικό του με αποτέλεσμα να μου σπάζει και 1-2 βδομάδες με αποτέλεσμα να του πω να κάνω θήκη γιατί δεν πάει άλλο και χρηματικός και από θέμα πάνε έλα .

αυτό που είχα παρατηρήσει τότε και του το είχα τονίσει ήταν πως,αφού μου τρόχισε το δόντι είχε μείνει το μισό δόντι και βίδα στον αέρα σχεδόν.

την ώρα που ετοίμαζε την κόλα του λέω ,δεν θα σφραγίσουμε πρώτα να στερεωθεί κάπως η βίδα?

μου λέει όχι θα κλείσουν τα κενά με την κόλα που βάζω στην θήκη.

και του απαντώ,και αν χειαστει να βγάλουμε την θήκη αν κάτι δεν πάει καλά δεν θα τραβήξεις και την βίδα?δεν θα γίνει κάποια ζημιά έτσι?μου λέει όχι..

τέλος πάντων έβαλα την θήκη αλλά κουνιόταν εξαρχής.

με αποτέλεσμα 1-5 χρόνο μετά να έχει λασκάρει και να παίζει το καπάκι πάνω κάτω αλλά να μην βγαίνει τελείως,γιατί προφανώς δεν το αφήνει η βίδα...

πήγα σε άλλον οδοντίατρο και μου είπε πως στο βγάλσιμο της θήκης μπορεί να καταστραφεί η ρίζα που έχει την βίδα και ίσως να θρυμματιστεί το υπόλοιπο δόντι με αποτέλεσμα να χρειαστεί μετά καινούρια θήκη.

και του απαντάω,μα καλά,δεν γίνεται να μπει η ίδια η άλλη βίδα στην άλλη ρίζα και να ξανά κολλήσουμε το ίδιο καπάκι?

τσου ο γιατρός...

μια βοήθεια επι του θέματος παρακαλώ πολύ μιας και άνεργος και δεν αντέχω οικονομικά για άλλη θήκη.

σας ευχαριστώ

Δημοσ.

Γεια κι απο μενα.
Ειναι ευχαριστο που ανακαλυψα αυτο το θεμα, κι ελπιζω τα παιδια που εχουν γνωσεις, να βοηθησουν με τις αποψεις τους.

Εσπασε παλιο σφραγισμα σε πισω δοντι, κι αποκαλυφθηκε οτι μεσα ηταν ένα χάλι. Τερηδόνα, τα μισά νεύρα ειχαν νεκρώσει κλπ.
Επειδη εχει χαθει μεγαλο μερος του δοντιου, εκτιμηση της οδοντιατρου ειναι οτι δεν μπορει να σταθει σφραγισμα. Γιατι το θεμα δεν ειναι να βαλουμε σφραγισμα και μετα απο λιγο καιρο να εχω παλι προβλημα, να σπασει κλπ.
Μου εχει κανει απονευρωση, καθαρισμα, τροχισμα.
Χτες μου εδειξε φωτο, με την καμερα, με τις τρυπιτσες των νευρων μες το δοντι!
Το θεμα ειναι οτι για σφραγισμα σκουρα τα πραγματα, και μου λεει οτι σχεδον σιγουρα παμε για 'αξονα', και πιθανοτατα θηκη.
Δεν εχω γνωσεις πανω σε αυτο το θεμα, και καμια εμπειρια περα απο τα κλασικα σφραγισματα.
Της εχω εμπιστοσυνη σαν γιατρο, ειναι πολυ λεπτολογος, προσεκτικη κλπ Κανει καλη δουλεια.
Αλλα, πιθανως η αγνοια μου, η φοβια μου, με κανει να φοβαμαι το γεγονος οτι ηρθε ωρα να βαλω 'θηκη'. Επειδη ειναι η πρωτη φορα;
Τι ειναι ο αξονας; Αραγε να υπαρχει εναλλακτικη λυση;
Ολοι οι ανθρωποι σε καποια φαση της ζωης τους καταληγουν να βαλουν θηκες, οταν πια δεν μπορουν να συνεχισουν με σφραγισματα;
Αραγε οταν εχει μεινει 'λιγο' δοντι (πισω δοντι οπως ειπα), αξονας και/ή θηκη, ειναι μονοδρομος;
Ειναι πρωτογνωρες καταστασεις για μενα, και ενω εχω εμπιστοσυνη στη γιατρο, ωστοσο, εχω επιφυλαξεις.
Ξερετε γιατι; Οχι οτι δεν ειναι καλη στην επιστημη της, οχι οτι λεει ψεμματα(αλλοιμονο) κλπ, αλλα ειναι η πρωτη φορα, και σκεφτομαι μηπως τελικα υπαρχει καμια εναλλακτικη λυση.
Θα μου πειτε, αν υπηρχε, δεν θα στην ελεγε;
Αφου εκτιμα οτι αξονας ενδεικνυται, γιατι να αμφιβαλλω;

Θα σας πω ακομη ενα λογο: πολλες φορες οι γιατροι, με περισση ευκολία, πανε στην λυση που λεει η ιατρικη επιστημη.
Πχ. πριν καιρο ειχα θεμα με φρονιμητη που με πιεζε στα πισω δοντια. Το βλεπει, 'α, εξαγωγη'! Ψαχτηκα απο δω, ψαχτηκα απο κει,λεφτα, ακτινογραφια, πανοραμικη, αξονικη(πως τα λενε τα ξεχναω), εν τελει, την απεφυγα την εξαγωγη. Και στην πορεια 'μου τα γυρισε', ισως γιατι δεν ηθελε να κοντραριστει και με τις αποψεις συναδελφων της, γιατι της ειπα οτι θα παρω 2η γνωμη. Τα 'γυρισε' και μου ειπε, τελικα του δωσαμε λιγο καιρο, και ανασηκωθηκε ο φρονιμητης, και τωρα δεν πιεζει τοσο πολυ κλπ.
Βεβαια, μπορει σε λιγο καιρο να φανει οτι ειχε δικιο. Γιατι το σωστο και το λαθος ειναι σχετικα μερικες φορες. Το να την σκαπουλαρω τωρα, και σε ενα χρονο να εχω παλι προβλημα, τελικα δεν δικαιωνεται η οδοντιατρος που ειπε για εξαγωγη;
Θελω να πω, οτι ειναι φορες που δεν ξερεις τι ειναι καλυτερο να αποφασισεις. Ζυγιζεις, σκεφτεσαι, εκτιμας, εμπιστευεσαι, αλλα τι ειναι καλυτερο τελικα, ειναι περιπτωσεις που σιγουρα δεν μπορεις να το πεις.

Για το προβλημα μου που ανεφερα στην προηγουμενη παραγραφο, με τον αξονα/πιθανως και θηκη, σας παρακαλω πειτε μου οτι εκτιματε κι εσεις.

• 8 μήνες μετά...
Δημοσ.

καλησπερα εχω βαλει μια θηκη σε ενα δοντι εδω και 5-6 χρονια και τις τελευταιες μερες σαν να εχει κοκκινισει γυρω γυρω το ουλο και μερικες φορες αιμοραγει πηγα στον οδοντιατρο και μου το καθαρισε αλλα μετα απο καμια βδομαδα ξανα το ιδιο..μου ειπε οτι το παθαινουν αυτο οι θηκες..γνωριζει κανεις τι παιζει?

μου ειχε πει νομιζω οτι αμα δεν μου φυγει θα μου βαλει ενθεμα κατι τετοιο δεν ακουσα καλα πως το ειπε

• 2 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.

Γεια σας παιδια. Η ερωτηση που θα κανω μπορεί να ειναι λιγο ασχετη απλα αν ξερεικ μπορει καποιος πληροφορίες. Βασικα εχω κανει απονευρωση στα 4 μπροστινα δοντια κ λογω του οτι οι κυνοδοντες μου ειναι αρκετα εξω μου εκαναν απονευρωση στα 4 δοντια κ μου εβαλαν τις θηκες πορσελανης στην ιδια ευθεια με τους κυνοδοντες. Μεσα σε 10 χρόνια τα εχω αλλαξει 3 φορές. μπορει καποιος να μου προτείνει εναν καλο γιατρο βασικα καλο τεχνιτη κ οικονομικο??

Δημοσ.

Γεια σας παιδια. Η ερωτηση που θα κανω μπορεί να ειναι λιγο ασχετη απλα αν ξερεικ μπορει καποιος πληροφορίες. Βασικα εχω κανει απονευρωση στα 4 μπροστινα δοντια κ λογω του οτι οι κυνοδοντες μου ειναι αρκετα εξω μου εκαναν απονευρωση στα 4 δοντια κ μου εβαλαν τις θηκες πορσελανης στην ιδια ευθεια με τους κυνοδοντες. Μεσα σε 10 χρόνια τα εχω αλλαξει 3 φορές. μπορει καποιος να μου προτείνει εναν καλο γιατρο βασικα καλο τεχνιτη κ οικονομικο??

Οικονομικό τεχνίτη;

Εννοείς οικονομικό γιατρό γιατί οι τιμές στους τεχνίτες ήδη είναι χαμηλά απλά οι γιατροί δεν λένε να ρίξουν τιμές.

Δημοσ.

Τα 4 μπροστινά σου χάλασαν και έκανες απονεύρωση ή τα απονεύρωσες για να τα ξύσεις και να βάλεις θήκες (αισθητικοί λόγοι); Αν είναι το πρώτο, οκ. Αλλά αν είναι το δεύτερο, είναι έγκλημα και ευθύνεται κυρίως ο γιατρός αν σου το πρότεινε αυτός αλλά και εσύ αν ήσουν εσύ που επέμενες.

Τι ηλικία έχεις; Τα αλλάζεις για αισθητικούς λόγους; Αν ναι και είσαι μικρός/μικρή δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Με τα χρόνια τα ούλα αλλάζουν οπότε και οι θήκες θέλουν συχνή αλλαγή. Όπου και να πας το ίδιο θα είναι μέχρι να φτάσεις σε μια ώριμη ηλικία και σταθεροποιηθούν κάπως τα ούλα.

Αν τα αλλάζεις γιατί σπάνε/κουνιούνται είναι μηχανικό το θέμα (πως ασκούνται οι πιέσεις). Θέλεις όντως καλό γιατρό, ίσως επανασχεδιασμό και χωρίς εγγυημένο αποτέλεσμα. Στην μηχανική δεν υπάρχουν θαύματα, 1+1 κάνουν 2. Αν οι πιέσεις ασκούνται σε "αδύναμο" σημείο αργά ή γρήγορα το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

Εσύ (ή εγώ, ή ο α', ή ο β') δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε έναν τεχνίτη από μια ή δυο δουλειές που είδαμε/μας είπαν. Δεν έχουμε και τις γνώσεις. Αντιθέτως ένας ιατρός έχει και τις γνώσεις αλλά και την πολυτέλεια να τον αξιολογήσει μετά από χρόνο και βλέποντας πολλές δουλειές του. Πίσω από έναν καλό ιατρό υπάρχει πάντα ένας καλός τεχνίτης. Αν πας μόνος σου σε τεχνίτη θα πληρώσεις λιγότερο αλλά σίγουρα έχεις μεγαλύτερο ρίσκο. Αν πας σε ιατρό θα πληρώσεις περισσότερα (ιδίως αν πας σε καλό) αλλά θα έχεις και μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχεις καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης η προσθετική δεν είναι μόνο θέμα τεχνίτη, υπάρχουν εξίσου αλλά σημαντικά πράγματα που είναι θέμα ιατρού. Είναι ολόκληρη επιστήμη.

Δημοσ.

Σας ευχαριστώ πολυ παιδια.Τα απονευρωσε ο γιατρος γιατι χαλασαν αλλα βασικα ειναι ξυσμενα κ γερα απο μεσα, απλα πρεπει οπωσδηποτε να μπαινουν θηκες λογω του αισθητικου μερους. σας ευχαριστώ πολυ πραγματικα!!

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...