Προς το περιεχόμενο

Από Windows σε MacOs X - απορίες

xpapias

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα. Χρειάζεται για τη δουλειά μου να χρησιμοποιώ MacOS X. Καλώς ή κακώς μέχρι σήμερα δεν είχα επαφή με το συγκεκριμένο λειτουργικό. Θα μπορούσατε να με βοηθήσετε με κάποια πραγματάκια/απορίες που με δυσκολεύουν; Πχ.

1 - Πως κάνει κανείς maximize τα παράθυρα ωστε να πιάνουν όλη την οθόνη;

2 - Δεξί κλικ πέρα από το cmd+click υπάρχει;;;;

3 - Στο Word πως εμφανίζω την μπάρα με τα εργαλεία; Εννοώ το ribbon που έχει το μέγεθος της γραμματοσειράς, τα bold / italic κλπ.

4 - Εστω ότι διαβάζω ένα pdf. Πως μπορώ να κάνω capture (copy) μια περιοχή του που περιέχει εικόνα και κείμενο;

Πραγματικά όσο απλό ήθελαν να δείξουν ότι είναι, τόσο πιο δύσκολη σου κάνει τη ζωη...

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 46
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

1. Σε full screen apps υπαρχει ειδικο κουμπι. Σε μερικά πατώντας το πράσινο κουμπάκι. Αλλοώς χειρονακτικά ("τραβώντας" δηλαδή το παράθυρο.

2. Μέσα από τις ρυθμίσεις μπορείς να ενεργοποιήσεις το δεξί κλικ. Εξ ορισμού είναι απενεργοποιημένο.

3. Σε μένα τουλάχιστον στο word υπάρχει το ribbon κανονικά όπως στα windows.

4. Ενδεχομένως χρειάζεσαι το acrobat ή τον reader της adobe. Δεν είμαι 100% σίγουρος.

Sent from my iPhone using Insomnia

Φίλε xpapias, απ' ότι καταλαβαίνω έχεις μιλήσει με κάποιους που δεν θέλουν να πάρεις Mac και σε έχουν φοβίσει. Δεν υπάρχει κάτι ειδικό που πρέπει να ξέρεις, το παίρνεις και αρχίζεις να το λειτουργείς. Με λίγο ψάξιμο στο Google και λίγο στο Forum θα βγάλεις άκρη. Αυτά που ρωτάς όμως, θα τα βρεις μόνος σου.

Καλύτερο από την θεωρία είναι η πράξη.. είναι διαπιστωμένο ότι εκεί γίνεται η αφομοίωση της γνώσης.

Οπότε στον πρώτο που θα σου πει να αγοράσεις αυτό το μηχάνημα γιατί αυτός το έχει και είναι καταπληκτικό πες του "οκ φιλαράκι να έρθω να μου δείξεις 3 πράγματα πριν μπω στην διαδικασία ?" νομίζω κανείς δεν θα σου αρνηθεί. :-D

Από την άλλη είναι ανούσιο να θέλεις να πάρεις μιας άλλης φιλοσοφίας μηχάνημα και να θέλεις να χρησιμοποιήσεις τα CMDs του προηγούμενου.. Όπως και διαπιστωμένο ότι το καινούριο μηχάνημα - λειτουργικό θα μείνει αμετακίνητο.. εσύ πρέπει να το προσεγγίσεις..

Καλησπέρα. Χρειάζεται για τη δουλειά μου να χρησιμοποιώ MacOS X. Καλώς ή κακώς μέχρι σήμερα δεν είχα επαφή με το συγκεκριμένο λειτουργικό. Θα μπορούσατε να με βοηθήσετε με κάποια πραγματάκια/απορίες που με δυσκολεύουν; Πχ.

1 - Πως κάνει κανείς maximize τα παράθυρα ωστε να πιάνουν όλη την οθόνη;

2 - Δεξί κλικ πέρα από το cmd+click υπάρχει;;;;

3 - Στο Word πως εμφανίζω την μπάρα με τα εργαλεία; Εννοώ το ribbon που έχει το μέγεθος της γραμματοσειράς, τα bold / italic κλπ.

4 - Εστω ότι διαβάζω ένα pdf. Πως μπορώ να κάνω capture (copy) μια περιοχή του που περιέχει εικόνα και κείμενο;

Πραγματικά όσο απλό ήθελαν να δείξουν ότι είναι, τόσο πιο δύσκολη σου κάνει τη ζωη...

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

1) Από ό,τι έχω καταλάβει και με έχει βολέψει κιόλας, η φιλοσοφία του MAC OS είναι χωρίς full screen παράθυρα. Τα παράθυρα θα πιάνουν όσο χρειάζονται. Γιατί να έχεις fullscreen;

2) Υπάρχει. Αλλά θα πρέπει να το υποστηρίζει το mouse που έχεις ή να χρησιμοποιήσεις trackpad.

3) Σε ποια έκδοση του word; Και γιατί word; Έχει το pages το MAC OS.

4) Δεν χρειάζεσαι ούτε acrobat ούτε τίποτα. Στο preview application που έχει το MAC OS μπορείς να κάνεις ό,τι θες με τα pdf files. Εάν θες να πιάσεις την εικόνα και να την πας αλλού, απλά τράβα την εκεί που θες. Εάν θες να πιάσεις κείμενο, διάλεξέ το και τράβα το. Τόσο απλά.

1) Από ό,τι έχω καταλάβει και με έχει βολέψει κιόλας, η φιλοσοφία του MAC OS είναι χωρίς full screen παράθυρα. Τα παράθυρα θα πιάνουν όσο χρειάζονται. Γιατί να έχεις fullscreen;

Σωστός αλλά αυτό άλλαξε στο lion..

Το πρόβλημα είναι ότι το έχω χρησιμοποιήσει και δε μου φαίνεται καθόλου πρακτικό.

Πχ

-Το mouse στο μηχάνημα μου δεν έχει 2 πληκτρα, αλλα είναι μια κουμούτσα που πάει όλο πανω κάτω με μια ροδέλα. Ποιά η χρησιμότητα του cmd+click όταν θα μπορούσες πχ να έχεις δεξί κλικ;

-Το πρόγραμμα που ανοίγει τα pdf δεν έχει ribbon με ζουμ, ούτε dropdown με ποσοστό (πχ 50/75/100/125%) και αναγκάζομαι κάθε φορά να πάω στα μενού

-Θα ήθελα το maximize ώστε να επωφελούμαι απ όλο το παράθυρο. Πραγματικά το να τραβάω το παράθυρο από τη δεξιά κάτω άκρη δεν το βρίσκω βολικό

-Το %$%#@^ το word για κάποιο λόγο δεν έχει και αυτό ribbon. Το άλλο πρόγραμμα δυστυχώς δεν το έχω δοκιμάσει

Προβλέπω να μετατρέπεται σε flame αλλά πέρα από τη σταθερότητα του λειτουργικού, την ασφάλεια του δε βρίσκω μέχρι τώρα κανένα πλεονέκτημα.

Είναι βασικό να μας κάνει ο υπολογιστής την δουλειά που θέλουμε, εγώ δεν θα μπω στην διαδικασία να σου πω τι κάνει και τι όχι .. Θα σου πω όμως ότι δεν έχεις άποψη .. γιατί απλά απ'οτι φαίνεται δεν είχες ποτέ osX .

Δια ταύτα εσύ αποφασίζεις τι θα κάνεις και τι όχι.. μέσα σ'αυτο εμπεριέχεται και το ρίσκο για κάτι καινούριο κ διαφορετικό..

Αυτό που μπορώ να σου πω όμως είναι ότι εγώ έχω και τα δυο λειτουργικά σε έναν τέλειο (κατά την γνώμη μου) υπολογιστή.. Πάντα δούλευα τα Win τώρα είμαι 90% osx 10% Win..

Έτσι όπως τα θέτεις τα πράγματα ακούγεται σαν να λες ότι θέλω να πάω διακοπές σε άλλη Hπειρο αλλά θέλω και το στρώμα μου μαζί.. και το πρωί να πάω στην τουαλέτα μου γιατί δεν εμπιστεύομαι άλλη. Καταλαβαίνεις ότι δεν γίνεται .. θα ξεβολευτεις.. εξάλλου υπάρχει και office for Mac..

Το πρόβλημα είναι ότι το έχω χρησιμοποιήσει και δε μου φαίνεται καθόλου πρακτικό.

Πχ

-Το mouse στο μηχάνημα μου δεν έχει 2 πληκτρα, αλλα είναι μια κουμούτσα που πάει όλο πανω κάτω με μια ροδέλα. Ποιά η χρησιμότητα του cmd+click όταν θα μπορούσες πχ να έχεις δεξί κλικ;

-Το πρόγραμμα που ανοίγει τα pdf δεν έχει ribbon με ζουμ, ούτε dropdown με ποσοστό (πχ 50/75/100/125%) και αναγκάζομαι κάθε φορά να πάω στα μενού

-Θα ήθελα το maximize ώστε να επωφελούμαι απ όλο το παράθυρο. Πραγματικά το να τραβάω το παράθυρο από τη δεξιά κάτω άκρη δεν το βρίσκω βολικό

-Το %$%#@^ το word για κάποιο λόγο δεν έχει και αυτό ribbon. Το άλλο πρόγραμμα δυστυχώς δεν το έχω δοκιμάσει

Προβλέπω να μετατρέπεται σε flame αλλά πέρα από τη σταθερότητα του λειτουργικού, την ασφάλεια του δε βρίσκω μέχρι τώρα κανένα πλεονέκτημα.

1) Εάν δεν έχει το mouse δύο πλήκτρα, τότε πως το λειτουργικό να αναγνωρίσει δύο πλήκτρα αφού δεν έχεις δύο πλήκτρα; Μήπως να δοκίμαζες άλλο mouse και όχι να κατηγορείς το λειτουργικό;

2) Το ότι δεν έχει ribbon με ζουμ, δεν σημαίνει ότι η ίδια λειτουργία δεν γίνεται από άλλου. Δοκίμασες να κάνεις resize στο παράθυρο; Εάν το κάνεις θα δεις ότι το zoom ρυθμίζεται αυτόματα (εάν δεν το κάνει, πήγαινε View->Automatic resize). Επίσης, δεν είναι ανάγκη να πηγαίνεις στα menu. Εάν εμφανίσεις την μπάρα, όπως είναι στον acrobat reader, τότε έχει επιλογή για zoom in/out. Οπότε, και συγνώμη κιόλας, μήπως είσαι προκατειλημμένος και για αυτό λες αυτά που λες;

3) Εάν μιλάμε για web browsers, τότε πώς επωφελείσαι από όλο το παράθυρο εάν μένει κενό; Εάν μιλάμε για εφαρμογή που όντως η πληροφορία σου καταλαμβάνει τόσο χώρο όσο ένα πλήρες παράθυρο, τότε εάν πατήσεις το πράσινο κουμπί και κάνεις resize εκεί ακριβώς που θες τότε κάθε φορά που θα πατάς το πράσινο κουμπί θα πηγαίνει το μέγεθος εκεί ακριβώς που θες.

4) Ξαναρωτάω... ποια έκδοση; Γιατί η τελευταία (νομίζω ότι) το έχει. Εάν έχεις την προηγούμενη, άνοιξε τον inspector που είναι όπως το ribbon αλλά όχι σε ribbon, με αποτέλεσμα να το μετακινείς όπου ακριβώς θες.

Η γνώμη μου είναι πως έχεις συνηθίσει, καλώς ή κακώς, έναν τρόπο και δεν μπαίνεις στον κόπο να δεις έναν άλλο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ο άλλος είναι χειρότερος η καλύτερος. Απλά αρνείσαι να τον καταλάβεις και να τον χρησιμοποιήσεις. Λογικό, μιας και τόσα χρόνια είσαι με άλλο λειτουργικό. Δοκίμασε όμως να δεις πώς γίνονται μερικά πράγματα στο νέο λειτουργικό αντί να αρχίζεις το flame πρώτος :)

Δεν λέω πως είναι καλύτερα ή χειρότερα... απλά λέω πως είναι διαφορετικά. Λογικό, μιας και είναι διαφορετικό λειτουργικό.

Κοίταξε, το ποντίκι με τα δύο πλήκτρα υπάρχει πολλά χρόνια. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο υπολογιστής που χρησιμοποιώ (3ετίας περίπου) έχει μονοκόματο ποντίκι. Θέλω να πω, τόσο άχρηστο θεωρούσαν το δεύτερο πλήκτρο, πχ ούτε για ένα copy-paste;

Στο word η λύση που βρήκα είναι να εμφανίζω σε ένα εξτρα "παράθυρο" τα εργαλεία. Πραγματικά μου έλυσε τα χέρια, αν και θα προτιμούσα τα εργαλεία ενσωματωμένα σε ribbon.

Όσο για το maximize, το ήθελα και για pdf και για web browsing. Δυστυχώς το autozoom δεν ήταν ενεργοποιημένο, αλλά θα προσπαθήσω να το βρω!

Θα του δώσω μια ευκαιρία. Δύσκολα συνηθίζεται πάντως.

Κοίταξε, το ποντίκι με τα δύο πλήκτρα υπάρχει πολλά χρόνια. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο υπολογιστής που χρησιμοποιώ (3ετίας περίπου) έχει μονοκόματο ποντίκι. Θέλω να πω, τόσο άχρηστο θεωρούσαν το δεύτερο πλήκτρο, πχ ούτε για ένα copy-paste;

Αυτό σου λέω. Εάν βάλεις ένα ποντίκι με δύο πλήκτρα θα μπορείς να έχεις το context menu με το δεξί κλικ. Άρα δεν είναι θέμα λειτουργικού αλλά θέμα ποντικιού.

Βέβαια... μετά από αρκετό καιρό που είμαι χρήστης MAC OS, παρατηρώ ότι εάν δεν είχα δικά μου scripts με automator στο δεξί κλικ... θα το χρησιμοποιούσα αρκετά σπάνια.

Στο word η λύση που βρήκα είναι να εμφανίζω σε ένα εξτρα "παράθυρο" τα εργαλεία. Πραγματικά μου έλυσε τα χέρια, αν και θα προτιμούσα τα εργαλεία ενσωματωμένα σε ribbon.

Αυτό είναι το inspector. Εμφανίζεται με alt+cmd+I (εάν θυμάμαι καλά). Επίσης, επειδή φαντάζομαι ότι έχεις την προτελευταία έκδοση, πάτα πάνω στα κουμπιά που έχει το word στο παράθυρο του εγγράφου.

Όσο για το maximize, το ήθελα και για pdf και για web browsing. Δυστυχώς το autozoom δεν ήταν ενεργοποιημένο, αλλά θα προσπαθήσω να το βρω!

Εάν σε βολεύει να καταλαμβάνει το έγγραφο όλη την οθόνη σου, τότε απλά κάνε αυτό με το resize. Εάν όμως θες απλά να έχεις το παράθυρο σε όλη την οθόνη αλλά η πληροφορία σου να μην καταλαμβάνει όλη την οθόνη, νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος.

Θα του δώσω μια ευκαιρία. Δύσκολα συνηθίζεται πάντως.

Είναι απλά διαφορετικό. Παρόμοιες δυσκολίες θα είχες εάν από μικρός είχες MAC OS, στο σχολείο είχες MAC OS, στο φροντιστήριο είχες MAC OS, στο πανεπιστήμιο είχες MAC OS και ξαφνικά σε έβαζε κάποιος να δουλέψεις σε Windows.

Ποιο ποντίκι έχεις;

Αν έχεις apple mouse μπορείς να έχεις δεξί κλικ αρκεί να το επιλέξεις από το system preferences.

• Moderators

Έτσι όπως τα θέτεις τα πράγματα ακούγεται σαν να λες ότι θέλω να πάω διακοπές σε άλλη Hπειρο αλλά θέλω και το στρώμα μου μαζί.. και το πρωί να πάω στην τουαλέτα μου γιατί δεν εμπιστεύομαι άλλη. Καταλαβαίνεις ότι δεν γίνεται .. θα ξεβολευτεις.. εξάλλου υπάρχει και office for Mac..

^^ Το αυτό.

OP, το να αλλάζεις OS είναι groundbreaking αλλαγή στις συνήθειες του core user. Σκέψου πως θα το βλέπει ένας πιο casual user (φαντάζομαι ότι σε αυτή την κατηγορία εμπίπτεις, μπορεί να κάνω και λάθος). Το OS είναι η γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ του χρήστη και της μηχανής. Όταν αλλάξεις αυτή τη γλώσσα, δεν είναι λογικό να πρέπει να μάθεις εξαρχής την καινούρια; Πρέπει όμως να ξεχάσεις όλα όσα θεωρείς δεδομένα και να θέλεις να μάθεις το καινούριο γνωστικό αντικείμενο.

In other news, σαν χρήστης που έχει αλλάξει και μάθει Mac OSX 10.6.x και 10.7.x, πάνω από 10 Linux distros, όλες τις εκδόσεις Windows και διάφορα άλλα πιο nerdικα (Haiku ξέρω γω), σου λέω ότι ο μόνος λόγος που χρησιμοποιώ και windows ακόμα είναι τα games. Σε όλα τα υπόλοιπα που θέλει να κάνει κάποιος με το pc του, τα windows είναι μακράν το χειρότερο και μη-εργονομικό λειτουργικό για να τα κάνει.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...