Προς το περιεχόμενο

Damien Dinning: O επικεφαλής της ομάδας ανάπτυξης του Nokia PureView μιλά στο insomnia

gsarig

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αν αυτό που είδαμε πιο πάνω ήταν crop από full 41mp τότε εγώ είμαι πολύ ευχαριστημένος. Ο θόρυβος του είναι πολύ καλά κατανεμημένος και δεν ενοχλεί, διατηρεί γενναία δόση πληροφορίας. Είναι κάτι σαν μίξη grain με noise και όχι καθαρό noise. Αν αυτή τη φώτο την περνάει μετά από το Pureview μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου και την κάνει extrapolate σε 5 ή 8 mp τότε μάλλον θα πέσουν σαγόνια. Ελπίζω να μην αρχίσουν τα έντονα nr και να αφήσουν αυτή τη φυσικότητα που έχουν οι φωτογραφίες.

Compact μηχανές κατώτερες της κλάσεως των Canon S100, Panasonic LX5, Olympus XZ1 θα πρέπει να αρχίσουν να φοβούνται ... πολύ (στο ίδιο price range ή λίγο μικρότερο του κινητού φυσικά, οι κάμερες των 100 ευρώ είναι ασφαλής). Αν κρίνω από την αντίδραση της Olympus φοβούνται ήδη.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 44
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Ναι, ακριβώς το αντίθετο. Αν τα 8 ΜΡ τα έκανε 41 ΜΡ τότε θα το λέγαμε interpolation. Αυτοί κάνουν τα 41 > 8.

εεεεεμ οχι. κανουν τα 8 > 41. Δεν γινεται με τοσο μικρο αισθητηρα να παραγεις 41 MP. Για αυτο και εχουν μειωμενη ποιοτητα

εεεεεμ οχι. κανουν τα 8 > 41. Δεν γινεται με τοσο μικρο αισθητηρα να παραγεις 41 MP. Για αυτο και εχουν μειωμενη ποιοτητα

Μπα, εσύ δεν έχεις καταλάβει καν τί κάνουν. ΕΧΟΥΝ αισθητήρα που ΒΓΑΖΕΙ 41 ΜΡ (δες φωτό που τον δείχνει, τεράστιος είναι) που το αποτέλεσμά του το κάνουν downsize στα 8 ΜΡ.Ο αισθητήρας που έχουν βγάζει μεν ένα κάρο θόρυβο (αναμενόμενο), αλλά το κέρδος της διαδικασίας αυτής είναι το αυξημένο ISO στα 8 ΜΡ μέσω λογισμικού από τα αρχικά 41 ΜΡ.

:-)

Ο αισθητήρας είναι πολύ μεγάλος για τα δεδομένα των compact και απλησιάστος για τα κινητά, 1/1.2".

Το κινητό έχει 41 πραγματικά MP, και οι φωτογραφίες που βγάζει μπορούν να είναι περίπου 38-39 πραγματικά MP, ανάλογα το format. Διάβαζε εδώ για το pureview.

Μια χαρά φωτογραφίες για κινητό. Είναι ένα βήμα παραπέρα για την εξέλιξη των φωτογαφικών των κινητών.

Αν το είχε κάνει η apple θα κάνατε σαν δαιμονισμένα 'καινοτομία' κλπ.

Είναι μια καινούρια πρόταση και θα δούμε πως θα εξελχθεί.

Πάντος κατα τη γνώμη μου καλύτερη φωτογραφική σε κινητό είναι του N8, και όχι επειδή είναι μόνο πολλά megapixels.

Τώρα για όσους συγκρίνουν το κινητό με φωτογραφικές dslr έχουν μπερδέψει την βούρτσα με...

Τι δε καταλαβαίνεις ρε αγόρι μου, βούτα τη γλώσσa στο κεφάλι σoυ, διάβασε τι ακριβως φακό έχει, διάβασε πως καταφέρνει αυτή τη τεχνολογία και μετα γίνε όσο ισχυρογνώμων θες αν έχεις αντίθετη άποψη.

Αμα δε χωράει στο στενόμυαλο σου η ιδέα πως ένα κινητό έχει καλύτερη κάμερα και καλύτερη τεχνολογία απο πολλές compact ψηφιακές δε θα στο στουπώσουμε εμεις με το ζόρι.

Η τεχνολογία προχωρά, και απ'οτι φαίνετε ο δρόμος δεν είναι μονόδρομος.

απλά η nokia διάλλεξε διαφορετικό δρόμο απο την πεπατημένη οδο. Το N93 και Ν93i ήταν τα πρωτα κινητα με οπτικο zoom, πεντε χρόνια πριν. αυτά τα κινητά ήταν το ενευσμα για την nokia να δημιουργήσει μια νέα τεχνολογία στους αισθητήρες.

πήρε ως δεδομένο το γεγονός οτι δε μπορεί να έχει εύκολα κινούμενα μέρη και οπτικό zoom σε κινητό και η ανάγκη την έκανε να φτιάξει τον φακο του 808. αυτό ονομάζεται τεχνολογική εξέλιξη...

Διάβασε το white paper της Nokia σχετικά με την τεχνολογία του φακου και την τεχνολογία pure view και αν εχει απορίες έλα να τις συζητήσουμε.

Τι δε καταλαβαίνεις ρε αγόρι μου, βούτα τη γλώσσa στο κεφάλι σoυ, διάβασε τι ακριβως φακό έχει, διάβασε πως καταφέρνει αυτή τη τεχνολογία και μετα γίνε όσο ισχυρογνώμων θες αν έχεις αντίθετη άποψη.

Αμα δε χωράει στο στενόμυαλο σου η ιδέα πως ένα κινητό έχει καλύτερη κάμερα και καλύτερη τεχνολογία απο πολλές compact ψηφιακές δε θα στο στουπώσουμε εμεις με το ζόρι.

Η τεχνολογία προχωρά, και απ'οτι φαίνετε ο δρόμος δεν είναι μονόδρομος.

απλά η nokia διάλλεξε διαφορετικό δρόμο απο την πεπατημένη οδο. Το N93 και Ν93i ήταν τα πρωτα κινητα με οπτικο zoom, πεντε χρόνια πριν. αυτά τα κινητά ήταν το ενευσμα για την nokia να δημιουργήσει μια νέα τεχνολογία στους αισθητήρες.

πήρε ως δεδομένο το γεγονός οτι δε μπορεί να έχει εύκολα κινούμενα μέρη και οπτικό zoom σε κινητό και η ανάγκη την έκανε να φτιάξει τον φακο του 808. αυτό ονομάζεται τεχνολογική εξέλιξη...

Διάβασε το white paper της Nokia σχετικά με την τεχνολογία του φακου και την τεχνολογία pure view και αν εχει απορίες έλα να τις συζητήσουμε.

Και εσυ διαβασε σχετικα με οπτικη φακων και το συζηταμε ξανα. Καλο θα ηταν να διαβασεις και για αισθητηρες και την φυσικη γυρω απο αυτους.

Εγώ δεν ξέρω και πολλά από φακούς και αισθητήρες. αλλά από ό,τι κατάλαβα αυτό που κάνει η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι το εξης: αποτυπώνει αρχικά 35-39 Mpixels ανάλογα το ratio 16:9 ή 4:3 κλπ. βλέπει τί έχεις επιλέξει για επιθυμητό μέγεθος ανάλυσης. Πχ 5 Mpixels. οπότε βλέπει την πληροφορία από 7 γειτονικά Pixels. τα συγκρίνει ώστε να μπορέσει να βρεί τί είναι κοινό και τί είναι θόρυβος. και βγάζει ένα αποτέλεσμα για ένα pixel που έχει αφαιρεθεί ο θόρυβος όσο γίνεται. το κάνει αυτό 5 εκατομύρια φορές και βγάζει μία εικόνα 5 MPixel με μέγεθος μίας κοινής εικόνας 5 Mpixel.

Υποψιάζομαι ότι έχει το εξής απλό σκεπτικό.

αν συγκρίνεις τις παραπάνω προτάσεις θα βγάλεις ένα καλό συμπέρασμα για το ποιά είναι η πρόταση αν δεν υπάρχει ο θόρυβος(γραμμή)

το interpolation, αν δεν κάνω λάθος euklidis είναι ακριβώς το αντίθετο. Έχεις έναν αισθητήρα 3 Mpixel. Αυτά όμως είναι λίγα αν θες να δεις τη φωτό σε μεγάλη οθόνη. Οπότε ένας τρόπος για να μην έχεις απλά μεγενθυμένα pixel, είναι να δημιουργήσεις ενδιάμεσα pixel συνδυάζοντας αυτά που έχεις και μαντεύοντας πώς θα μπορούσαν να είναι αν μπορούσαν να αποτυπωθούν και άλλα pixel. Έτσι από έναν αισθητήρα 3 έχεις μία εικόνα 6Mpixel που δεν ανταποκρίνεται και πολύ στην πραγματικότητα.

πχ Υποψιάζομαι ______έχει_____ εξής_____ σκεπτικό

και μαντεύει τα ενδιάμεσα

Μπορείς να βγάλεις 41MP απλώς έχεις πολύ θόρυβο. Με λίγα λόγια το κινητό βγάζει φωτογραφίες 41MP μέτριας\κακής ποιότητας, με τη σειρά του το PureView παίρνει αυτές τις φωτογραφίες και εκμεταλλευόμενο την παραπάνω πληροφορία που περιέχεται στα 41MP συνθέτει μια καλής ποιότητας εικόνα στα 8MP/5MP. Αν θέλουμε να συγκρίνουμε την ποιότητα με μια compact θα πρέπει να το κάνουμε όταν είναι το PureView ενεργοποιημένο και όχι με την ποιότητα που έχει στα 41MP...

Και εσυ διαβασε σχετικα με οπτικη φακων και το συζηταμε ξανα. Καλο θα ηταν να διαβασεις και για αισθητηρες και την φυσικη γυρω απο αυτους.

Βρε παλίκαρε, μην το κουράζεις το θέμα. Έκανες το λάθος να μην καταλάβεις πόσα MPixel έχει η κάμερα, δεν έχεις καταλάβει τί είναι το interpolation, και τώρα μιλάς για την οπτική των φακών. Είμαι σίγουρός ότι τελείωσες το μεταπτυχικό οπτικής φυσικής στο MIT, και θα μας μάθεις 1-2 πράγματα.

Πώς αποφάσισες ότι ο φακός δεν είναι καλός; Πρέπει να μάθεις ότι SLR είναι μια τεχνολογία της δεκαετίας του 50, η οποία επιτρέπει μέσω των πρισμάτων να βλέπεις ότι βλεπει και ο φακός. Αυτά μέχρι πριν την έλευση της ψηφιακής τεχνολογίας. Οι λόγοι που το SLR παραμένει στα hi-end μηχανήματα είναι οι εξής:

α) Γιατί είναι μέρος των system cameras, με δυνατότητες ανταλαγής εξαρτημάτων (πχ φακών και φλας), κάτι που οι εταιρείες δεν θέλουν να αφήσουν. Υπάρχει ακόμη χρήμα.

β) Είναι ταχύτερες (προς το παρόν).

γ) Η οθόνη LCD δεν έχει φτάσει (ακόμη) σε τέτοιο επίπεδο που θα μπορούσε με ασφάλεια να αντικαταστήσει το μάτι.

Με λίγα λόγια, το SLR δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την ποιότητα.

Επίσης ο θόρυβος ωφείλεται (ανάμεσα) σε άλλα στο μέγεθος του αισθητήρα. Επειδή είναι ψηφιακός, η αποτύπωση πληροφορίας σε ένα pixel, μέσω μεταφοράς "ρεύματος" επηρεάζει τα γειτονικά pixel a.k.a θόρυβος΄Οι κατασκευαστές το λύνουν με καλύτερης ποιότητας ηλεκτρονικά και καλύτερο λογισμικό. Οι DSLR, λόγω ΚΑΙ μεγαλύτερου αιθητήρα, επηρεάζονται λιγότερο. Ο δρόμος που δείχνει η nokia, είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Υ.Γ.

Έχω και εγώ DLSR, κυρίως γιατί μου αρέσει να πάιζω με φακούς και φίλτρα, καθώς επίσης και να έχω τον πλήρη έλεγχο της μηχανής. Όχι ότι βγάζω καλές φωτογραφίες, αλλά για εμένα αυτό που μετράει είναι το ταξίδι (βάλε φακό, παίξε με ρυθμίσεις κτλ) και όχι ο προρισμός.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...