Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το βράδυ της Κυριακής που μας πέρασε μεταξύ ποτών και μουσικής έπεσε στο τραπέζι η συνομιλία του φίλου Γιάννη με τους νέους του γείτονες οι οποίοι έπιασαν το ακριβώς διπλανό διαμέρισμα. Γνωρίστηκαν λοιπόν οι άνθρωποι, ξέρω περίεργο γιατί στις πολυκατοικίες δεν τα κάνουμε αυτά, και ο νέος γείτονας τον ρώτησε αν έχει σύνδεση internet και αν θα ήθελε να τη μοιράζονται. Φυσικά θα του πλήρωνε και το μισό πάγιο. Να σημειωθεί εδώ πως ο νέος ένοικος δε χρειαζόταν σταθερό τηλέφωνο στο διαμέρισμα. Έτσι αποφεύγει τα τέλη ενεργοποίησης καθώς και την αναμονή μέχρι να αποκτήσει τη σύνδεση.

Με αυτή την κουβέντα λοιπόν μου ήρθε πάλι στο μυαλό μια σκέψη που είχα κάνει και παλιότερα – αφού αρχίσαμε όλοι να κλειδώνουμε τα wi-fi μας. Γιατί αφού το internet είναι πια ένα απαραίτητο αγαθό για τους περισσότερους ανθρώπους να μην είναι μια παροχή σε κάθε πολυκατοικία όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο ή η συνδρομητική τηλεόραση και να το πληρώνουμε μέσω των κοινοχρήστων; Η εγκατάσταση είναι πολύ απλή ώστε να υπάρχει πρόσβαση απ’ όλα τα διαμερίσματα και το τελικό κόστος για κάθε διαμέρισμα – σε μια πολυκατοικία των 20 διαμερισμάτων ας πούμε – δε θα ξεπερνούσε τα €3-4 μηνιαίως.

Στη καθιερωμένη συνέλευση που κάνει κάθε πολυκατοικία – ναι, σ’ αυτή που όλοι τσακώνονται – θα μπορούσε συζητηθεί αυτό και αν ένα ποσοστό 60-70%, ώστε να είναι και συμφέρουσα μια τέτοια υλοποίηση, το επιθυμούσε να προχωρούσαν σε εγκατάσταση. Αν κάποιος για δικούς του λόγους δεν ήθελε απλώς δε θα έπαιρνε από τον διαχειριστή το password του δικτύου και φυσικά δε θα χρεωνόταν στα κοινόχρηστα για την υπηρεσία.

Σε επίπεδο παρόχου είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι δεν παρέχουν ακόμα τέτοια πακέτα. Δεν είναι τόσο παράλογο βέβαια γιατί άλλο να πληρώνεσαι για 20 συνδέσεις και άλλο μια. Θα μπορούσαν όμως να αναλαμβάνουν και την εγκατάσταση του εξοπλισμού (access points σε κάθε όροφο ας πούμε) με την ανάλογη εφάπαξ χρέωση ή και τη συντήρηση του μικρού αυτού δικτύου με επίσκεψη τεχνικού μια φορά το εξάμηνο και πολλές ακόμα υπηρεσίες τις οποίες θα μπορούσαν να έχουν σαν εξτρά – ή και όχι. Δε νομίζω και πάλι το κόστος ανά διαμέρισμα να ξεπερνούσε το ποσό που ανέφερα πριν ακόμα κι αν το πακέτο ήταν κάπως ακριβότερο. Φυσικά για τον πάροχο θα ήταν πιο εύκολη και η αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Αυτή η σκέψη θα μπορούσε να επεκταθεί και σε επίπεδο σήματος κινητής τηλεφωνίας. Για παράδειγμα στην περιοχή που ζω η εταιρία κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιώ δεν έχει σήμα. Έχω αναγκαστεί λοιπόν να χρησιμοποιώ τη λύση συγκεκριμένης εταιρίας η οποία δίνει μέσω της adsl σύνδεσής μου 100% σήμα 3G στο κινητό μου. Αυτή τη λύση θα μπορούσαν να την εκμεταλλεύονται περισσότερα τους ενός διαμερίσματα μιας και από μόνη της δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης πολλών αριθμών. Έχει κάποιους περιορισμούς αλλά ίσως να υπάρχει λύση από τεχνικής άποψης οι οποίοι θα μπορούσαν να ξεπεραστούν.

Αυτή η σκέψη έτσι απλοποιημένη όπως τη γράφω εδώ έχει και μερικές πιο εξειδικευμένες παραμέτρους (τεχνικές και ορθής χρήσης) τόσο από πλευράς χρηστών όσο και παρόχων. Σημαντικές αλλά όχι απ’ αυτές που θα δημιουργούσαν πονοκέφαλο σε κάποια απ’ τις δυο μεριές. Το πιο δύσκολο όμως θεωρώ ότι είναι η συνεννόηση μεταξύ των ενοίκων. Καλό θα ήταν για αρχή να γνωριζόμασταν μεταξύ μας. Να λέμε καμιά καλημέρα στο ασανσέρ ας πούμε.

Update

Το bandwidth είναι κάτι που δεν ανέφερα για να μη μπω σε τόσο τεχνικά θέματα. Όμως είναι κάτι που είναι λογικό να απασχολεί πολλούς. Έτσι κατά την άποψή μου ακόμα και με τις υπάρχουσες ταχύτητες πρόβλημα πιθανότατα θα δημιουργείται μόνο σε ώρες αιχμής. Ας λάβουμε όμως υπόψιν πως ήδη πάροχος δίνει ταχύτητες 30 και 50 Mbps μέσω VDSL και νομίζω πως θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση ακόμα περισσότερο. Ωστόσο αναφέρω και εδώ πως είναι σημαντικό να υπάρξουν κανόνες στη χρήση ώστε να είναι όλοι όσο γίνεται πιο ικανοποιημένοι.

Μέχρι να συμβούν όλα αυτά όμως ρίξτε μια ματιά εδώ

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε εδώ

Δημοσ.

για να τα παρουμε απο την αρχη.

μια adsl δεν θα φτασει για τοσα διαμερισματα.

β.χρειαζονται να γινουν αρκετες αλλαγες αμα παιξεις με καλωδιο ωστε απο εκει που ειναι το switch να δωσεις ενα Utp σεκαθε διαμερισμα.

αυτο γινεται στο εξωτερικο αλλα συνηθως φτανει οπτικη ινα μεχρι εκει πεφτει σε ενα switch και το switch ειναι managed και δινει πχ 5 mbit σε καθε Lan port του ωστε να μην γινεται πανικος ποσο να παιρνει ο καθενας.ο Provider δεν θα ειχε θεμα να το κανει με οπτικη ινα αλλα μιλαμε για πολυ μεγαλο κοστος συν οτι μετακαποιος πρεπει να φτιαξει την εσωτερικη καλωδιωση.για ασυρματο υπαρχουν παλι εταιρειες που φτιαχνουν Hot spot αλλα και παλι πρεπει να φτασει οπτικη μεχρι εκει και μετα access point οποτε το κοστος ειναι πολυ πιο μεγαλο απο το να βαλει καποιος μια adsl μονος του.

Δημοσ.

Την ημέρα που ανέβασα αυτό το ποστ έγινε μια συζήτηση κυρίως στο twitter στην οποία αναφέρθηκαν διάφορα προβλήματα και δυσκολίες σαν αυτά που αναφέρεις και φυσικά έχεις δίκιο. Όπως είπα τότε, λοιπόν, σε μια όχι μεγάλη πολυκατοικία αυτό θα ήταν πολύ εύκολο με λίγες φθηνές μετατροπές και συνεννόηση μεταξύ των ενοίκων. Άλλωστε δε χρειάζονται όλοι internet. Για μένα το κομμάτι της συνεννόησης είναι το πιο δύσκολο. Πάντως ξέρω οικογενειακές πολυκατοικίες στις οποίες με μια adsl εξυπηρετούνται, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, 3-5 διαμερίσματα. Στις νέες οικοδομές βέβαια, οι οποίες περνάνε δύσκολα αυτή την εποχή, θα μπορούσε να γίνει πρόβλεψη για δομημένη καλωδίωση τουλάχιστον, κάτι που δεν είναι και φοβερό. Δυστυχώς από το μεντέλο που αναφέρεις είμαστε αρκετά μακρυά ακόμη λόγω περισσότερο της έλλειψης οπτικών ινών και όχι τόσο κόστους γιατί λύσεις value for money πάντα υπάρχουν.

Δημοσ.

και να στο πω και πιο απλα .εδω βλεπεις σε πολλα σπιτια δεν πληρωνουν κοινοχρηστα μερικοι η τα πληρωνουν 10 μηνες μετα η φευγουν και δεν τα πληρωνουν η τους λες βαλτε 5 ευρω να βαλουμε πχ πλαστικες ρεγκλετες κατω και σου λεει η γιαγια εγω εχω τηλεφωνο μονο δεν με νοιαζει.δεν βγαζεις ακρη συν οτι ειμαστε ελληναρες.

Δημοσ.

οποτε απο την μια ειναι καπως καλο και μας προστατευει που δεν εχουν υλοποιηθει τετοιες λυσεις.και θυμηθηκα αυτο για τα κοινοχρηστα που λεω οτι δεν τα πληρωνει κανεις μια γνωστη παρουσιαστρια/ηθοποιος τι στο δια... ειναι που εκει που εμενε(στο σπιτι μιας φιλης μου)δεν ειχε πληρωσει κοινοχρηστα πανω απο 3 μηνες .και λεω ελεος.τι ειναι για αυτην 150 ευρω?μια ωρα παρουσιαση??

Δημοσ.

Αν είναι να γίνει σωστά είναι ασύμφορο για όλους.

Αν είναι να γίνει δίχως ιδιαίτερες απαιτήσεις, απλά βάζει κάποιος ένα router το οποίο ανάλογα με τους συνδεδεμένους χρήστες κάνει ίση διανομή του bandwidth και μοιράζονται το πάγιο. Για οτιδήποτε περισσότερο δεν συμφέρει ούτε εταιρίες , ούτε τελικούς χρήστες. Και μην νομίζεις, υπάρχουν αρκετοί που δεν έχουν θέμα να να διαμοιράσουν τη σύνδεση τους και χωρίς οικονομικό αντίκρισμα.

Εγώ για παράδειγμα επειδή δεν χρησιμοποιώ το νετ καθόλου στο σπίτι, αλλά πρέπει να υπάρχει για όταν το χρειαστώ, έχω ξεκλείδωτο το δίκτυο, έχω τοποθετήσει και μια κεραία 20dbi και μόλις φευγω απο το σπίτι το αφήνω ανοιχτό! Το κάνω έτσι, γιατί εκτιμώ, πως για 2 χρόνια παλιότερα, έτσι την έβγαζα!

Δημοσ.

Αν είναι να γίνει σωστά είναι ασύμφορο για όλους.

Αν είναι να γίνει δίχως ιδιαίτερες απαιτήσεις, απλά βάζει κάποιος ένα router το οποίο ανάλογα με τους συνδεδεμένους χρήστες κάνει ίση διανομή του bandwidth και μοιράζονται το πάγιο. Για οτιδήποτε περισσότερο δεν συμφέρει ούτε εταιρίες , ούτε τελικούς χρήστες. Και μην νομίζεις, υπάρχουν αρκετοί που δεν έχουν θέμα να να διαμοιράσουν τη σύνδεση τους και χωρίς οικονομικό αντίκρισμα.

Εγώ για παράδειγμα επειδή δεν χρησιμοποιώ το νετ καθόλου στο σπίτι, αλλά πρέπει να υπάρχει για όταν το χρειαστώ, έχω ξεκλείδωτο το δίκτυο, έχω τοποθετήσει και μια κεραία 20dbi και μόλις φευγω απο το σπίτι το αφήνω ανοιχτό! Το κάνω έτσι, γιατί εκτιμώ, πως για 2 χρόνια παλιότερα, έτσι την έβγαζα!

Θα αρχίσω να το αφήνω κι εγώ ανοιχτό όταν δεν το χρησιμοποιώ. Ωραία σκέψη

Δες εδω ...

>http://www.homeconnect.gr

Ωραία λύση, φαίνεται άκρως επαγγελματική αλλά μάλλον είναι στην ακριβή κατηγορία. Σ' αυτήν που ανέφερε ο poulinos στην πρώτη του απάντηση.

Δημοσ.

Αν καπιος συνδεθει στο internet μεσω του router σου , και κανει κατι παρανομο εσενα θα "δεσουν" ...

Ωραία λύση, φαίνεται άκρως επαγγελματική αλλά μάλλον είναι στην ακριβή κατηγορία. Σ' αυτήν που ανέφερε ο poulinos στην πρώτη του απάντηση.

Μπορεις με λιγα λεφτα να φτιαξεις ασυρματο δικτυο , αλλα το θεμα ειναι σε ποιο ονομα θα μπει η συνδεση (νομικα) , ενω αν αναλαβει καποια εταιρια αυτα τα θεματα τα εχει ψαξει/λυσει ..

Δημοσ.

Αν καπιος συνδεθει στο internet μεσω του router σου , και κανει κατι παρανομο εσενα θα "δεσουν" ...

ενταξει ειναι σχετικο το να σε δεσουν.πλεον οπως εχει γινει το θεμα που ξερουν οτι ολος ο κοσμος διαμοιραζει ιντερνετ η δινει στον γειτονα του η ειναι ανοιχτο η ειναι Internet cafe η ειναι hot spot ειναι σχετικο το να σε δεσουν.σιγουρα εσενα θα ψαξουν αλλα οκ.παντως και εγω ειμαι της αποψης οτι καλο ειναι να το αφηνουμε ανοιχτο και να δινουμε ιντερνετ η οκ αμα δεν θελει καποιος ανοιχτο ας δωσει τον κωδικο σε κανα γειτονα του που μπορει να θελει.γιατι καλως η κακως πολλα ατομα απο εμας που εχουμε ιντερνετ το αφηνουμε Idle πολλες ωρες την ημερα.

επισης φαντασου και στο εξωτερικο σε μια εστια που μια γραμμη παει σε 10 ατομα.ποιος θα προτομαζεψουν αμα γινει κατι παρανομο?? η θα ψαχνουν και για Mac address που γινεται spoofing ευκολα???

αν οχι ανοιχτο οταν λειπουμε τουλαχιστον ας δωσουμε κανα κωδικο σε κανα γειτονα.

τωρα για τα αγορια αμα δωσουν και τον κωδικο σε καμια γειτονισσα ακομα καλυτερα:P

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...