Προς το περιεχόμενο

Baldur's Gate: Enhanced Edition

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Moderators
Δημοσ.

Για μένα η enhanced edition του πρώτου BG (το δεύτερο δεν το έχω παίξει, όχι ακόμα τουλάχιστον) είναι -επιεικώς- για τα σκουπίδια. Όποιος θέλει πραγματικά να χαρεί τα μέγιστα από αυτά που έχει να προσφέρει η τριλογία ας κάνει την χάρη στον εαυτό του και ας αγοράσει και τα δύο παιχνίδια από το GoG.com (βγαίνουν σε προσφορά 3-4 φορές το χρόνο). Μαζί με Widescreen mod και BGT mod θα έχει ένα οπτικό αποτέλεσμα κλάσεις καλύτερο από το BG:EE. Με τα λοιπά fixpacks και tweakpacks δε, πετυχαίνεται ένα gameplay παραμετροποιημένο ακριβώς στα γούστα του καθενός.

Το μόνο θετικό που αναγνωρίζω στην BG:EE που έχω εγκατεστημένη στο tablet μου (σπασμένη φυσικά) είναι ότι μπορώ να παίζω ένα από τα αγαπημένα μου παιχνίδια στην τουαλέτα. :)

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Και εγώ "παλιός" είμαι και έψαχνα αφορμή να ξαναασχοληθώ. Έλεγα μήπως είχανε προθέσει και από μόνοι του τίποτα καινούριο σε content.

Νόμιζα ενδιαφέρεσαι για τεχνικές διαφορές για αυτό δεν το ανέφερα. Νέο περιεχόμενο φυσικά έχει. Έχει λίγα νέα αντικείμενα και 3 νέους NPC (1 blackguard paladin, 1 thief, 1 wild mage) με δικές τους quest και romances.

Για μένα η enhanced edition του πρώτου BG (το δεύτερο δεν το έχω παίξει, όχι ακόμα τουλάχιστον) είναι -επιεικώς- για τα σκουπίδια. Όποιος θέλει πραγματικά να χαρεί τα μέγιστα από αυτά που έχει να προσφέρει η τριλογία ας κάνει την χάρη στον εαυτό του και ας αγοράσει και τα δύο παιχνίδια από το GoG.com (βγαίνουν σε προσφορά 3-4 φορές το χρόνο). Μαζί με Widescreen mod και BGT mod θα έχει ένα οπτικό αποτέλεσμα κλάσεις καλύτερο από το BG:EE. Με τα λοιπά fixpacks και tweakpacks δε, πετυχαίνεται ένα gameplay παραμετροποιημένο ακριβώς στα γούστα του καθενός.

Το μόνο θετικό που αναγνωρίζω στην BG:EE που έχω εγκατεστημένη στο tablet μου (σπασμένη φυσικά) είναι ότι μπορώ να παίζω ένα από τα αγαπημένα μου παιχνίδια στην τουαλέτα. :)

Το BG1 ήταν πιο παλιό με το αποτέλεσμα να φαίνεται και στο interface και στα γραφικά. Αυτό θα αποθάρρυνε πολύ ένα gamer που έχει συνηθίσει στα γραφικά των νέων παιχνιδιών. Μπορείς φυσικά όπως είπες να τρέξεις είτε το BGT ή το TuTu και να χρησιμοποιήσεις τη μηχανή του BG2 αλλά αφενός τα γραφικά και πάλι δεν είναι και πολύ "καινούρια" αφετέρου είναι σχετικά μεγάλη διαδικασία να στήσει κάποιος τα δύο παιχνίδια + το BGT + τουλάχιστον 6-7 απαραίτητα mods απλά και μόνο για να παίξει το BG. Με αυτό το σκεπτικό το BGEE προσέφερε πράγματα γιατί το κενό ανάμεσα σε BG1 και BGEE ήταν τεράστιο ενώ ανάμεσα σε BG2 και BG2EE είναι πολύ μικρό. Αν μιλάμε για PC, τότε το BG2EE προσέφερε πολύ λίγα πράγματα.

Βάζω κάποιες εικόνες για να φανεί η διαφορά. Από ό,τι βλέπω, το φόρουμ τις χαλάει λίγο οπότε πρέπει να ανοιχτούν σε ξεχωριστό παράθυρο για να εμφανιστούν πιο σωστά.

post-84828-0-55811000-1401957676_thumb.jpg

post-84828-0-87055100-1401957692_thumb.jpg

Εδώ βλέπουμε τη διαφορά του scaling. Ουσιαστικά το widescreen mod δεν μπορεί να κάνει scale και απλά εκμεταλλεύεται τη μεγαλύτερη ανάλυση για να μας δείξει περισσότερο χάρτη. Σε ένα μικρό μέρος όπως το εσωτερικό ενός σπιτιού που δεν υπάρχει μεγάλος χάρτης, το αποτέλεσμα θα είναι σαν να μην υπάρχει το widescreen.

Το κόκκινο κουμπάκι σαν ρόμβος που υπάρχει στην EE κάτω αριστερά ανοίγει το παράθυρο για το εύκολο looting. Εμφανίζει μαζεμένα ό,τι αντικείμενο υπάρχει αφημένο κάτω στην περιοχή του χάρτη που είναι ορατή αυτή τη στιγμή και κάνοντας κλικ πάνω του, ο χαρακτήρας πηγαίνει στο σημείο και το παίρνει.

post-84828-0-07181200-1401957703_thumb.jpg

post-84828-0-35550500-1401957712_thumb.jpg

Εδώ βλέπουμε και πάλι αυτό που είπαμε για το scaling. Στο παλιό παιχνίδι δεν μπορεί να γίνει scale οπότε η ανάλυση του interface παραμένει η 1024x768 και υπάρχουν μαύρες γραμμές γύρω μέχρι να έρθουμε στην επιλεγμένη ανάλυση (εδώ 1280x960). Δηλαδή κάτι σαν το Keep Aspect που έχουν οι οδηγοί των καρτών γραφικών.

Επίσης βλέπουμε τις παραπάνω πληροφορίες που ανέφερα στο προηγούμενο μήνυμα. Αντί να εμφανίζεται ένα ξερό AC 5 όπως στο παλιό, μας εξηγεί ότι η AC ξεκινά από 10 και λόγω της αυξημένης dexterity αφαιρείται 5. Το ίδιο γίνεται και για το THAC0 και για την damage. Αυτό ήταν πολύ θετικό στοιχείο και βολικό για κάποιο νέο χρήστη που δεν έχει ασχοληθεί με 2nd edition d&d.

Ένα άλλο που προσφέρει η EE είναι ότι μπορείς να κάνεις bind σε πλήκτρα πολλά περισσότερα πράγματα. Και αυτό δεν είναι κάτι ιδιαίτερο αλλά είναι καλοδεχούμενο. Ειδικά στα gaming πληκτρολόγια με τα 20 M keys, μπορείς να κάνεις bind ένα κάρο spells και abilities.

post-84828-0-54364300-1401957724_thumb.jpg

post-84828-0-54837500-1401957735_thumb.jpg

Εδώ βλέπουμε τις ίδιες πληροφορίες αλλά στη καρτέλα του inventory. Το paperdoll στο παλιό παιχνίδι είναι πιο άσχημο κανονικά από ό,τι φαίνεται εδώ αλλά χρησιμοποιώ το mod 1PP που βελτιώνει τα γραφικά (και που έχει ενσωματωθεί στην BG2EE).

Επεξ/σία από imitheos
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Βρε συ, αυτά τα ζάρια πως τα έφερες στον χαρακτήρα? Έκανες ολόκληρο απόγευμα rerolls ή δια της πλαγίας οδού? :P

Όπως βλέπεις και από το όνομά του, δεν είναι πραγματικός χαρακτήρας :) Ήθελα να είμαι σίγουρος ότι θα έχει bonus σε AC, THAC0, κτλ ώστε να φανεί στις screenshots για αυτό και τα attributes είναι επίτηδες μεγάλα με Ctrl-8.

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

χαχα τι να πω οτι και να πω ειναι λιγο για αυτο το game ειναι ανεπαναληπτο στο enhanced εκτος απο τα γραφικα εχει και καποιες αλλες αποστολες καινουριες και μερικα class ακόμα ακσιζει φυσικα για τους λατρεις και γνισιο

• 2 μήνες μετά...
Δημοσ.

Υπαεχει και μια αλλη λυση, οσον αφορα τα γραφικα του B.G. 1. Το BG Reloaded.  Ειναι δωρεαν,βρισκεις τα αρχεια στο nexus. Πρεπει ομως να εχεις εγκατεστημενο το NWN2 και τα δυο expantions MOTB,SOZ. Ευκολη εγκατασταση και παιζεις τα BG+TotSC με γραφικα NWN2 Δεν ειναι βεβαια και τα πιο μοντερνα, αλλα ξεφευγεις απο το παλιομοδιτικο ισομετρικο "bird eye view"  Παιζω αυτο τον καιρο σε win7. Αν και εχω ολη την σειρα των BG δεν μπορω να τα εγκαταστησω πλεον στο PC μου, ενω το reloaded τρεχει μια χαρα. Παντως αν εβγαζαν το παιχνιδι με μοντερνα γραφικα, επιπεδου DAorigin π.χ. πιστευω οτι θα εσπαγε και παλι ταμεια. Ειναι απο τα ωραιοτερα και πληρεστερα κλασσικα rpg που εχω ασχοληθει. Αν εξαιρεσεις τα γραφικα του παραμενει κορυφαιο στους αλλους τομεις

Δημοσ.

Παντως αν εβγαζαν το παιχνιδι με μοντερνα γραφικα, επιπεδου DAorigin π.χ. πιστευω οτι θα εσπαγε και παλι ταμεια. Ειναι απο τα ωραιοτερα και πληρεστερα κλασσικα rpg που εχω ασχοληθει. Αν εξαιρεσεις τα γραφικα του παραμενει κορυφαιο στους αλλους τομεις

Σίγουρα το έχουμε δει όλοι αλλά για όποιον δεν το έχει δει, εδώ μπορεί να δει την καταπληκτική δουλειά που έχουν κάνει τα παιδιά αναπαριστώντας την σκηνή της Promenade.

Ο Irenicus μου φαίνεται τέλειος και η Imoen μου φαίνεται πολύ καλή. Μόνο η Jaheira και ο Minsc μου φαίνονται λίγο ξένοι σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει. Το κακό με τις 3d μηχανές είναι ότι πάνω κάτω όλοι οι χαρακτήρες δείχνουν το ίδιο οπότε πολλοί NPC θα ξένιζαν σε σχέση με το 2d portrait που έχουμε συνηθίσει.

Δημοσ.
θ

Σίγουρα το έχουμε δει όλοι αλλά για όποιον δεν το έχει δει, εδώ μπορεί να δει την καταπληκτική δουλειά που έχουν κάνει τα παιδιά αναπαριστώντας την σκηνή της Promenade.

Ο Irenicus μου φαίνεται τέλειος και η Imoen μου φαίνεται πολύ καλή. Μόνο η Jaheira και ο Minsc μου φαίνονται λίγο ξένοι σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει. Το κακό με τις 3d μηχανές είναι ότι πάνω κάτω όλοι οι χαρακτήρες δείχνουν το ίδιο οπότε πολλοί NPC θα ξένιζαν σε σχέση με το 2d portrait που έχουμε συνηθίσει.

Ενταξη, μικρο το κακο, ξενιζουν λιγο οι χαρακτήρες, οντως εχεις δικαιο, πολύ καλη δουλεια. Η φατσα του  Irenicus,είναι όλα τα λεφτα. Το "απολυτο καθηκι" . Μακαρι να εβγαινε ολη η σειρα με αυτά τα γραφικα

Δημοσ.

Δεν ειχα ασχολιθει με το Redux, μονο το βιντεακι ειχα δει. Ασχολιθηκα χθες. Δεν εχουν κανει καλη δουλεια μονο στα γραφικα, αλλα εχουν βελτιώσει και ότι περιοριζει το DAO από μονο του σαν παιχνιδι.. Ενταξει δεν είναι δυνατο να εχουμε όλα τα races του BG, το DAO δεν τα υποστηριζει. Εχουν προσθεσει όμως skills, ώστε να δημιουργιθουν ειδικοτητες που το DAO δεν υποστηριζει.

Λεμε ότι το DAO είναι ένα καλο κλασικο  RPG (είναι από τα αγαπημενα μου) γιατι δεν υπαρχει άλλο συνγχρονο του, ώστε να συνκριθει. Το τελευταιο που θυμαμαι είναι το Drakensang. Στην εποχη του BG είχαμε τουλάχιστον αλλα 15 καλα κλασικα  rpg. Το μονο που το κοντραριζε στις προτιμήσεις του κοσμου ηταν το P T. Δυστοιχως τα μοντερνα rpg παιχνίδια εκτος από τα γραφικα είναι κατά πολύ κουτσουρεμένα σε σχεση με τα πακαιοτερα.

Διαβασα ότι το τημ του Redux, θα εφτιαχνε ολοκληρο το BG2. Αλλα θα επρεπε να είναι εγκατεστημενο το οριτζιναλ για να δουλεωει το μοντ. Εχετε ακουσει,διαβασει κατι σχετικο?

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

Τα rpg, εκεινης της εποχης, B.G, IWD, ToEE, Planescape  κ.α. ειναι οντως πολυ καλα και κλασσικα rpg και αξιζει φιλοι του ειδους να ασχολιθουν μαζυ τους. Ομως καποιος που τα εχει λιωσει στην εποχη τους δεν εχει να παρει κατι καινουργιο, απο τις enhanced editions.Για καποιον που δεν εχει παιξει αυτα τα παιχνιδια και θελει να ασχολιθει  ΟΚ αξιζει να δωσει τα οποια 10-20 ευρω.

Κατι σαν το Redux ομως ειναι τελειως διαφορετικο. Προσωπικα θα ξαναγοραζα καποιο απο αυτα τα παιχνιδια, αν επανακυκλοφορουσαν με μοντερνα γραφικα και οχι απλασ με ψιλοβελτιωση του παλαιομοδιτικου, ισομετρικου στυλ γραφικων

• Like 1
Δημοσ.

Ομως καποιος που τα εχει λιωσει στην εποχη τους δεν εχει να παρει κατι καινουργιο, απο τις enhanced editions.Για καποιον που δεν εχει παιξει αυτα τα παιχνιδια και θελει να ασχολιθει  ΟΚ αξιζει να δωσει τα οποια 10-20 ευρω.

Έχει να κερδίσει μόνο σε περίπτωση που έχει ipad, android, whatever οπότε θα μπορεί να τα παίξει και καθ οδόν ή σε διακοπές. Αν μιλάμε για PC, τότε υποκειμενική μου άποψη είναι ότι και να μην έχει παίξει κάποιος BG2, πάλι καλύτερα να δοκιμάσει το κλασικό.

Ίσως κάνω λάθος αλλά το BWS είναι ένα exe που κατεβάζει και περνάει μόνο του όλα τα mods οπότε πέρα από κάποιο χρόνο που χρειάζεται το στήσιμο, δεν χρειάζεται καθόλου κόπος. Υποστηρίζονται 3-4 προφίλ από μόνο διορθώσεις μέχρι 1000 mods.

Πως έλεγε ένα παλιό ανέκδοτο "τι παραπάνω έχει το lada glx από το απλό ? αναπτήρα.", τόσο "Enhanced" είναι οι νέες εκδόσεις :) Η τιμή τους δεν δικαιολογείται με τίποτα για αυτό που προσφέρουν (σε PC).

BG2 Κλασικό = 8 Ευρώ.

BG2 Enhanced = 20 Ευρώ.

Κάθε τόσο που υπάρχει DnD sale στο GoG, δίνονται BG1, BG2, IWD1, IWD2, ToEE, κτλ όλα μαζί με λιγότερα χρήματα από αυτά της Enhanced.

Witcher 2: Assassin of Kings = 16 Ευρώ. Need i say more ?

Δημοσ.

Ό,τι είπε ο Ημίθεος, κατά λέξη.

Το μόνο που κερδίζεις με τις Enhanced είναι η υποστήριξη για tablets, η προσβασιμότητα σε σύγχρονα μηχανήματα (πχ θυμάμαι το BG 2 να θέλει κάποιο tweaking σε XP) και μικροαλλαγές στις εξηγήσεις in game. Ούτε γραμμάριο παραπάνω, ενώ οι προσθήκες σε gameplay είναι καταγέλαστες - η κοινότητα έχει κάνει πολύ καλύτερη δουλειά.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...