Προς το περιεχόμενο

Κοινή βιβλιοθήκη iTunes

Timonkaipumpa

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα,

Δεν το έχω ψάξει αλλού και είπα να ξεκινήσω από εδώ.

Θα ήθελα να κάνω μία κοινή βιβλιοθήκη για δύο, ή και περισσότερους, MAC Η/Υ. Δηλαδή, μία βιβλιοθήκη στην οποία θα μπορούν και οι δύο να γράφουν CDs, ταινίες, σειρές κτλ και αυτομάτως, μετά από επανεκκίνηση του iTunes, να φαίνονται οι αλλαγές και στον δεύτερο.

Το σενάριο έχει ως εξής:

Ένα Time Capsule το οποίο να έχει την κοινή βιβλιοθήκη. Συνδεδεμένοι υπολογιστές στο δίκτυο του σπιτιού θα μπορούν να μοιράζονται την ίδια βιβλιοθήκη και εάν κάποιος βάλει κάτι νέο μέσα να μπορεί να το χρησιμοποιήσει και ο άλλος. Το ίδιο ισχύει και για ένα AppleTV2.

Σαν μία προσομοίωση κοινών CDs και ταινιών σε ένα ράφι στο σπίτι.

Το έχει κάνει κανείς; Ξέρει κανείς πώς γίνεται;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Με ενα nas που εχει itunes server ξεμπερδεψες κ δεν χρειαζεται καν να εχεις ανοιχτο καποιον υπολογιστη.

Αλλα παιζει να γινεται κ μεσα απο το itunes μεσω home share, μονο που θα χρειαζεται να ειναι ανοιχτος ο υπολογιστης.

Με ενα nas που εχει itunes server ξεμπερδεψες κ δεν χρειαζεται καν να εχεις ανοιχτο καποιον υπολογιστη.

Αλλα παιζει να γινεται κ μεσα απο το itunes μεσω home share, μονο που θα χρειαζεται να ειναι ανοιχτος ο υπολογιστης.

Την λύση με το NAS θα την ψάξω.

Δεν θέλω homeshare..

Δεν θέλω δηλαδή, εάν έχω καταλάβει πως λειτουργεί το homeshare, να έχω κάτι τοπικά σε ένα Η/Υ και να το μοιράζει αυτός.

Θέλω το αρχείο της βιβλιοθήκης να είναι στο Time Capsule και από εκεί να το διαβάζουν όλα τα iTunes των Η/Υ που θέλω.

Την λύση με το NAS θα την ψάξω.

Δεν θέλω homeshare..

Δεν θέλω δηλαδή, εάν έχω καταλάβει πως λειτουργεί το homeshare, να έχω κάτι τοπικά σε ένα Η/Υ και να το μοιράζει αυτός.

Θέλω το αρχείο της βιβλιοθήκης να είναι στο Time Capsule και από εκεί να το διαβάζουν όλα τα iTunes των Η/Υ που θέλω.

Ετσι λειτουργει το homeshare και ουσιαστικα δεν αποτελει κοινη βιβλιοθηκη, με την εννοια οτι δεν μπορεις να προσθεσεις απο οποιον υπολογιστη εισαι καποιο αρχειο και να ειναι διαθεσιμο σε ολους.

Πρεπει να το κανεις απο τον κεντρικο υπολογιστη που αυτος θα αναλαμβανει να το μοιρασει. Το time capsule δεν βοηθαει ιδιαιτερα, απλα αποτελει τον απομακρυσμενο χωρο που θα αποθηκευεται η μουσικη απο τον κεντρικο υπολογιστη. Θα μπορουσε καλλιστα να γινοταν και τοπικα. Ετσι τουλαχιστον θυμαμαι.

Οποτε χρειαζεται να παρεις ενα καλο nas . Πουλα το φθηνιαρικο/ελλιπες time capsule και με τα χρηματα(αν πιασει καποιο σεβαστο ποσο) παρε ενα nas της προκοπης που θα κανει οτι κανει το time capsule + πολλες-πολλες επιπλεον δυνατοτητες...

Δες εδω ενδεικτικα πως δουλευουν:

http://www.qnap.com/pro_features_iTunes.asp

http://www.synology.com/dsm/itunes_server.php?lang=enu

Είδα τα links που έβαλες... αλλά ακόμα δεν με καλύπτουν. Τουλάχιστον από ό,τι είδα. Βλέπω ότι παρέχουν playlists και όχι ολοκληρωμένη βιβλιοθήκη. Δηλαδή, ολοκληρωμένες καταχωρήσεις, με όλα τα metadata, για όλα τα media kinds που μπορεί να έχει το iTunes.

Thnx anyway για την βοήθεια.

Η ιδέα, που από ό,τι καταλαβαίνω θα μπορούσε να γίνει, είναι το αρχείο που διαβάζει το iTunes ως βιβλιοθήκη να είναι σε άλλο σκληρό, π.χ. Time Capsule.

Με ένα automator script ή κάτι παρόμοιο ίσως θα μπορούσε να ελέγχεται και εάν έχει τροποποιηθεί να αντιγράφεται στο package του τοπικού iTunes.

Το θέμα είναι εάν μπορεί να "βγει" το αρχείο αυτό (και ποιο είναι το αρχείο αυτό; ) από εκεί που είναι και το iTunes να το διαβάζει από οποιαδήποτε τοποθεσία.

Η ιδέα, που από ό,τι καταλαβαίνω θα μπορούσε να γίνει, είναι το αρχείο που διαβάζει το iTunes ως βιβλιοθήκη να είναι σε άλλο σκληρό, π.χ. Time Capsule.

Αυτο που θελεις ισως γινεται πιο απλα απο οτι προσπαθουμε.

Δες εδω :

http://davidjduran.com/2008/04/16/how-to-share-a-single-itunes-library-between-you-and-your-wife/

Ειναι αυτο που ζητας?

Δεν ξερω ομως τι θα γινεται αν εχουν και οι 2 ταυτοχρονα ανοιχτο το iTunes. Λογικα θα υπαρχει προβλημα, θα πρεπει να κλεινει το iTunes απο τον εναν υπολογιστη πριν ανοιξει ο αλλος.

Δεν ξερω ομως τι θα γινεται αν εχουν και οι 2 ταυτοχρονα ανοιχτο το iTunes. Λογικα θα υπαρχει προβλημα, θα πρεπει να κλεινει το iTunes απο τον εναν υπολογιστη πριν ανοιξει ο αλλος.

Όντως υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Ανά πάσα στιγμή, μόνο ένας χρήστης/υπολογιστής μπορεί να έχει ανοιχτό το iTunes (η βιβλιοθήκη γίνεται locked και δεν μπορεί να την ανοίξει άλλος παρά μόνο αν ο πρώτος χρήστης κλείσει την εφαρμογή). Αυτό δε διορθώνεται ή παρακάμπτεται. Έτσι είναι φτιαγμένο να λειτουργεί το iTunes. Αν δε σε πειράζει πάντως, είναι αρκετά καλός συμβιβασμός για να τα έχεις όλα σε ένα νοικοκυρεμένα.

Κι εγώ έτσι το χρησιμοποιώ, σε ένα Mac Mini με ξεχωριστά user account για μένα και τη γυναίκα μου αλλά με κοινά iTunes Library & iPhoto Library.

Όντως καλή λύση και κάτι τέτοιο είχα κατά νου. Ευχαριστώ haha.

Βέβαια... ιδανικά θα ήθελα να μπορούσα, π.χ., εγώ να ακούω μουσική από την κοινή βιβλιοθήκη ταυτόχρονα με όποιον άλλο Η/Υ είναι στο σπίτι, όπου θα ακούει και αυτός μουσική από την κοινή βιβλιοθήκη.

Αλλά, από ό,τι καταλαβαίνω, το μοντέλο της Apple είναι ότι έχεις έναν κεντρικό Η/Υ και από εκεί διαμοιράζεις, με sharing, αντί για μοιράζονται το ίδιο αρχείο όλοι.

Σχετικά με το sharing... πώς λειτουργεί; Μπορούν δύο Η/Υ να ζητήσουν διαφορετικό μουσικό κομμάτι από τον "κεντρικό" Η/Υ ταυτόχρονα; Το έχει δουλέψει κανείς σας;

Όντως καλή λύση και κάτι τέτοιο είχα κατά νου. Ευχαριστώ haha.

Βέβαια... ιδανικά θα ήθελα να μπορούσα, π.χ., εγώ να ακούω μουσική από την κοινή βιβλιοθήκη ταυτόχρονα με όποιον άλλο Η/Υ είναι στο σπίτι, όπου θα ακούει και αυτός μουσική από την κοινή βιβλιοθήκη.

Υπαρχει και μια "λυση" για αυτο:

οταν θα ειναι ανοιχτο το itunes στον εναν υπολογιστη(εστω ο iMac) και δεν θα μπορει να ανοιξει ο αλλος(εστω ο mac mini) το library, τοτε ουσιαστικα ξερουμε οτι εκεινη την στιγμη ειναι ανοιχτος ο iMac, αρα θα μπορουσε να χρησιμοποιηθει σαν media server.

Αρα θα μπορουσες να βαλεις στον iMac και ενα media portal, τυπου plex ή xmbc. Αυτο θα αναλαμβανει να σερβιρει σε ολους του clients(πχ mac mini, apple tv, iphone) την μουσικη του iTunes(με ετοιμες τις playlist κλπ).

Ειναι λιγο μπελαλιδικη λυση και προυποθετει οτι θα ανοιγεις διαφορετικο προγραμμα στους clients(itunes ή plex client) αναλογα με το αν θα ειναι ανοιχτη/locked η iTunes Library απο αλλον υπολογιστη, αλλα οπως και να εχει ειναι μια λυση.

----------------------------------------------

Ισως μαλιστα να μην χρειαζεται το παραπανω , αν μπορεσεις να λειτουργησεις το iTunes Home Share με κλειδωμενη την iTunes Library απο αλλον υπολογιστη.

Με λιγα λογια θα υπαρχει παντα η κοινη βιβλιοθηκη στο Time Capsule και ο καθε υπολογιστης θα μπορει να γραφει/προσθετει/αφαιρει απο αυτην, αρκει ομως να ειναι ο ΜΟΝΟΣ που εχει εκεινη την στιγμη ανοιχτο το iTunes.

Στην περιπτωση που ειναι ανοιχτο το iTunes αλλου, τοτε ο υπολογιστης που θα ανοιξει και δεν θα μπορει να διαβασει την iTunes Library(μιας και θα ειναι locked απο τον αλλον υπολογιστη), θα καταφευγει οχι στην παραπανω λυση του plex, αλλα στην λυση να ανοιγει το iTunes χωρις Library και να μπορει απλα να παιζει media(και οχι να προσθετει/αφαιρει κλπ) μεσω iTunes Homeshare που θα του σερβιρει ο ανοιχτος υπολογιστης.

Αυτο βεβαια με την προυποθεση οτι θα μπορει να ανοιξει το iTunes(για το homeshare) χωρις library, επειδη θα ειναι κλειδωμενη απο τον αλλον υπολογιστη.

Δυστυχως νομιζω ομως οτι θα ανοιγει το iTunes και θα δημιουργει ενα καινουριο αρχειο για iTunes Library τοπικα(το οποιο θα ειναι κενο) και ετσι την επομενη φορα που θα ανοιξεις σε αυτον τον υπολογιστη το iTunes (με κλειστο το iTunes στους αλλους) θα πρεπει να πηγαινεις χειροκινητα και να ξαναδιαλεγεις την σωστη library που θα βρισκεται στο time capsule.

Ελπιζω να εγινα κατανοητος.

Σχετικά με το sharing... πώς λειτουργεί; Μπορούν δύο Η/Υ να ζητήσουν διαφορετικό μουσικό κομμάτι από τον "κεντρικό" Η/Υ ταυτόχρονα; Το έχει δουλέψει κανείς σας;

Εννοειται οτι μπορουν να ζητησουν διαφορετικο μουσικο κομματι.

Δυστυχως νομιζω ομως οτι θα ανοιγει το iTunes και θα δημιουργει ενα καινουριο αρχειο για iTunes Library τοπικα(το οποιο θα ειναι κενο) και ετσι την επομενη φορα που θα ανοιξεις σε αυτον τον υπολογιστη το iTunes (με κλειστο το iTunes στους αλλους) θα πρεπει να πηγαινεις χειροκινητα και να ξαναδιαλεγεις την σωστη library που θα βρισκεται στο time capsule.

Σωστά! Αυτό ακριβώς κάνει. Όταν πας να το ανοίξεις σου βγάζει ένα μύνημα πως το Library είναι locked και σε ρωτάει αν θέλεις να ανοίξεις (ή/και δημιουργήσεις) άλλο.

Νομίζω πως αν ανοίξεις το iTunes έχοντας πατημένο το Alt στο πληκτρολόγιο θα σου ζητήσει να διαλέξεις Library. Είναι όμως μπελαλίδικο να θυμάσαι να το κάνεις κάθε φορά που ανοίγεις το iTunes...

Η εμπειρία μου με ενα κοινό iTunes lib πανω σε Synology NAS είναι ότι καλύτερα να μη χρησιμοποιείς το iTunes server του NAS, αλλά να το δουλεύεις απλά όπως ενα τοπικό library μέσω των network shares (πχ afp).

Το server σέρνεται από απόδοση και μπλέκεις με ταυτόχρονα sync από iOS συσκευές (που αν είναι σε 5.x κάνουν και ασύρματα) και από τους Mac που δε μπορεί να χειριστεί το iTunes. Άρα γίνεται κοινο lib: sync ένας τη φορά και playback όλοι με home sharing.

Με το iCloud όλα αυτά θα είναι λυμένα σε λίγα χρόνια και θα απαλλαγούμε εντελώς από το iTunes.

Sent from my iPhone using Insomnia

Χμμ...

Η λύση με ένα mac mini, το οποίο να τρέχει iPhoto και iTunes έτσι ώστε όλοι στο σπίτι να "τραβάνε" από εκεί είναι doable; Το έχει δοκιμάσει κανείς εάν μπορείς να ακούσεις ένα τραγούδι/δεις μία ταινία ενώ ταυτόχρονα ένας άλλος στο σπίτι βλέπει μία ταινία/ακούει ένα τραγούδι/βλέπει φωτογραφίες;

Και όλα αυτά με Time Capsule ως "base station".

Το θεμα ειναι οτι δεν θα μπορεις να προσθετεις/γραφεις νεα CD στην βιβλιοθηκη οπως ηθελες.

Επισης θεωρω πως ειναι τουλαχιστον μαζοχιστικο να εχεις το iTunes για τις ταινιες. Οκ για την μουσικη βολευει λογω homeshare κλπ, αλλα οσον αφορα τις ταινιες ειναι τελειως αναπηρο το iTunes: μεγαλοι περιορισμοι στα ειδη αρχειων, χρειαζεται να κανεις transcoding(και το mac os x ειναι αργο σε αυτο σε αντιθεση με τα windows που εκμεταλλευονται το hardware και γινεται 2+ φορες πιο γρηγορα) , προβληματα με υποτιτλους κλπ.

Για τις ταινιες καλυτερα να δεις κανα media server τυπου plex.

Μονο και μονο που παιζει ολα τα αρχεια(και μπορει να τα σερβιρει και σε τηλεορασεις με ethernet/smart tv ή ακομα και σε android συσκευες, εκτος φυσικα απο iOS και pcs), βρισκει μονο του υποτιτλους και εξωφυλλα + περιγραφη της ταινιας χωρις να κανεις τιποτα, αρκει για να το προτιμησεις εναντι του αναπηρου για ταινιες iTunes.

Και φυσικα ξεχνας τις χρονοβορες μετατροπες/transcoding απο το ενα format σε format που να αναγνωριζει το δυστροπο iTunes.

Σκεψου οτι θα σου δειχνει ενα τετοιο screenshot σε οποιαδηποτε συσκευη (iOs,android, mac, pc , smart tv) χωρις να κανεις τιποτα, απλα επειδη του ειπες να διαβασει καποιους φακελους που εχει τα video σου(και αυτο βρισκει αυτοματα metadata,εξωφυλλα κλπ):

Plex_Media)Center_imgMov2001-w900.jpg

plex.jpg

Plex_Media%29Center_imgHomeMediaStream-w900.jpg

Ναι έχει περιορισμούς. Και όχι μόνο αυτό, αλλά εάν θες να παίξεις και μέσω AppleTV δεν έχεις 1080 αλλά μόνο μέχρι 720p.

Όμως, θέλω να έχω ένα λογισμικό για τα media. Ένα που να έχει τα πάντα, και εάν είναι δυνατόν και τα βιβλία μου. Μουσική, ταινίες, σειρές, ράδιο. Όλα σε ένα και καλή διαχείριση metadata.

Δεν διαφωνώ ότι το Plex είναι καλύτερο στις ταινίες... δεν το έχω χρησιμοποιήσει, δεν ξέρω. Από ό,τι δείχνεις όμως πρέπει να είναι καλύτερο. Όμως, θέλω ένα λογισμικό (μην επαναλαμβάνομαι). Προτιμώ να περιμένω να κάνω μία ταινία σε mp4 με το Handbrake, να περάσω soft subs με το iSubtitle και να γράψω εγώ τα metadata με το MetaCow (εάν δεν υπάρχουν έτοιμα σε κάποιο server για να τα βρει αυτόματα) και να κερδίσω το "ένα λογισμικό" παρά να έχω δύο λογισμικά για τα media και να γλιτώσω όλα τα παραπάνω.

Εάν είχε και δυνατότητα για export references σε LaTeX το iTunes (καλή ιδέα για development), θα το χρησιμοποιούσα και για την διαχείριση της βιβλιοθήκης μου.

Και επειδή έχει μία διαχείριση βιβλιοθήκης για την μουσική που προσωπικά μου αρέσει πάρα πολύ, συν λογική αναπαραγωγής που μου αρέσει πάρα πολύ επίσης, συν λογική διαχείρισης λιστών αναπαραγωγής που μου αρέσει πάρα πολύ επίσης, συν το genius, συν λογική, για εμένα, "οργάνωση" και "διάρθρωση" στην εμφάνιση και επεξεργασία των metadata για την μουσική, καταλήγω στο iTunes.

Για αυτό προσπαθώ να βρω τον τρόπο.

Και ναι, έχεις δίκιο στο ότι δεν θα μπορεί ο καθένας να γράψει στην βιβλιοθήκη εάν υπάρχει ένα mac mini που να τρέχει iTunes. Σκέφτηκα όμως ότι μπορεί να δημιουργήσω ένα directory στο Time Capsule όπου να είναι τα προς ένταξη αρχεία και είτε με κάποιο script (όπου να κάνει matching το όνομα του καλλιτέχνη και να βρίσκει σε πιο directory είναι ο αντίστοιχος) είτε χειροκίνητα να τοποθετούνται τα νέα από το mac mini στην shared βιβλιοθήκη. Δεν ξέρω όμως από άποψη επιδόσεων εάν θα μπορούσε να λειτουργήσει απρόσκοπτα χωρίς διακοπές στο streaming.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...