Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γειά σας παιδιά είμαι νέος στο Φόρουμ, θέλω να ασχοληθώ με ανάπτυξη εφαρμογών για κινητές συσκευές, και είμαι μεταξύ Android και Windows Phone, θα ήθελα να μου πείτε τα καλά και τα κακά της εκάστοτε πλατφόρμας και τι μου προτείνετε. Ευχαριστώ.

Δημοσ.

Γειά σας παιδιά είμαι νέος στο Φόρουμ, θέλω να ασχοληθώ με ανάπτυξη εφαρμογών για κινητές συσκευές, και είμαι μεταξύ Android και Windows Phone, θα ήθελα να μου πείτε τα καλά και τα κακά της εκάστοτε πλατφόρμας και τι μου προτείνετε. Ευχαριστώ.

Ύστερα από μερικούς μήνες ενασχόλησης με τον προγραμματισμό σε Android το μόνο θετικό που βρίσκω σε αυτό είναι πως πρόκειται για την πιο δημοφιλή και δυναμικά αναπτυσσόμενη πλατφόρμα. Στα θετικά του, χρεώνω επίσης, την δυνατότητα εγκατάστασης οποιουδήποτε προγράμματος ακόμα και εκτός Αndroid Market αλλά και το ότι πρόκειται για Open Source λογισμικό πράγμα που σου επιτρέπει να δεις τον πηγαίο του κώδικα και ενίοτε να επωφεληθείς από αυτόν (όταν η τεκμηρίωση δεν βοηθάει για αυτό που θες να κάνεις). Από εκεί και πέρα, στα αρνητικά του, τα εργαλεία ανάπτυξης του, η τεκμηρίωση αλλά και η υλοποίηση διαφόρων υπηρεσιών του είναι για τα μπάζα παρόλα αυτά αν έχεις κέφι θα γράψεις εφαρμογές αφού τελικά έχεις να κάνεις με Java, αλλά όσο να ναι θα ταλαιπωρηθείς (ειδικά λόγο κακιάς τεκμηρίωσης, αργού εξομοιωτή κλπ -ουσιαστικά για σοβαρή δουλειά θα πρέπει να έχεις συνεχώς συνδεδεμένο στον Η/Υ το κινητό σου). Ένα ακόμα αρνητικό, ο μεγάλος κατακερματισμός της πλατφόρμας (βλ. πολλές διαφορετικές αναλύσεις ως και DPIs κλπ.) που δυσχερένη την ανάπτυξη ορισμένων λογισμικών (πχ. παιχνιδιών).

Όσον αφορά τα WP7, δεν τα εχω δοκιμάσει σε προγραμματισμό όμως, το γεγονός ότι χρησιμοποιείς το Visual Studio, το .NET Framework, την C# αλλά και ο ανύπαρκτος (προς το παρόν) κατακερματισμός τους (μια ανάλυση οθόνης κτλ) με οδηγεί στο υποθετικό συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια φιλική πλατφόρμα ανάπτυξης. Στα μειονεκτήματα τους όμως δεν μπορώ να παραβλέψω την πολύ χαμηλή δημοτικότητα τους, τον κλειδωμένο χαρακτήρα τους στο σύνολο των υπηρεσιών τους, την αδυναμία να εγκαταστήσεις άμεσα οποιαδήποτε εφαρμογή εκτός του Marketplace κλπ. Αν τώρα αυτά αλλάξουν σε μερικούς μήνες, βλέπουμε.

Συνεπώς αν θες να ασχοληθείς με κάτι λιγότερο ραφιναρισμένο στην ανάπτυξη αλλά με ευρεία διάδοση σε πάρα πολλές συσκευές (κινητά, ταμπλέτες κτλ) δες Android, διαφορετικά περιμένεις λίγο να δεις που πάει το πράμα με τα WP7 (ή τα επερχόμενα WP8) και πράττεις ανάλογα. Αλλά αυτή την στιγμή, το Android (εξαιρουμένου του iOS) είναι μονόδρομος αν σε ενδιαφέρει το λογισμικό σου να τρέχει σε πολλές και ετερόκλητες συσκευές.

Υ.Γ.

Κρίνω τις πλατφόρμες υπό το πρίσμα της ανάπτυξης λογισμικού και μόνο, δεν υπεισέρχομαι καθόλου σε θέματα UI, Hardware κτλ.

Δημοσ.

Μερικές σκέψεις

Αν έχεις ήδη συσκευή και θες να το δεις χομπυστικά (με προοπτική πάντα για κάτι καλύτερο), γράψε για το λειτουργικό που ήδη έχεις.

Αν το βλέπεις για επαγγελματική προοπτική (όχι απαραίτητα αποκλειστική), ψάξε να δεις το target group σου.

Το android έχει ήδη αρκετά καλό μερίδιο της αγοράς και (αντίθετα με τη microsoft) είναι **αρκετά** backwards combatible.

To iOs έχει (φυσικά) μεγάλο κομμάτι της αγοράς, όμως απαιτεί όχι μονο να έχεις κινητό apple για δοκιμες αλλα ΚΑΙ υπολογιστή apple (έχω ακούσει για workarounds επ αυτού αλλά όλοι λένε πως υπάρχουν θέματα. Δεν έχω άποψη)

Για την αγαπημένη μας microsoft τωρα...... Τι να πω. Όσον αφορα την ευκολία στο development, σίγουρα θα έλεγα microsoft δαγκωτο, έχεις πολλα εργαλεία, emulators, το visual studio.

Ok ολα αυτά.

Ένα μεγάλο αγκάθι της όμως ήταν πάντα το cloud-based approach. Όταν το android και το iPhone σου συγχρονίζουν out-of-the-box τα todo lists σου, τα contacts, τα calendars κτλ κτλ, η microsoft το μόνο που μπορουσε να σου κάνει αντίστοιχα ήταν μέσω κάποιου exchange server. H άλλη λύση ήταν να βρεις πισι, active sync και αγιος ο θεός. Δε ξέρω σε τί φάση βρίσκεται το myPhone service τους, έιχα ξενερώσει τη ζωή μου όταν μου πέταξε μετα από αρκετούς μήνες χρήσης πως το κινητό μου, ένα omnia i900, δεν είναι πία συμβατό με την υπηρεσία. Έτσι στη ψύχρα, μου λένε στο άσχετο πως δεν υποστηρίζουν παλίότερα windows/κινητα και πλέον μονο windows phone.

Έν ολίγοις, όσο δε βλέπω μια σοβαρή προσπάθεια εκ μέρους της μαμάς microsoft για μια ολοκληρωμένη + αξιόπιστη υποστήριξη για συγχρονισμό δουλειας/contacts/calendars και όλα τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ, θα κρατώ μια απόσταση.

Πάντως, στο mobile development, θα πρέπει να μάθεις να είσαι ευέλικτος, να έχεις μια σχετική εικόνα απ' όλα τα λειτουργικά (όσο γίνεται) και να τσεκάρεις συνέχεια τα market trends, έτσι ώστε να ξέρεις προς τα που κατευθύνονται οι καταναλωτές και να καλύπτεις εσύ εγκαίρως πιθανα κενά στην αγορά. Κατά τη γνώμη μου είναι μια πολύ συναρπαστική πλευρά του προγραμματισμού (αν και πολλές φορές είναι δοκιμασία για τα νέυρα).

Γνώμη μου, δοκίμασε απ' όλα. Δες τι σου αρέσει και ξεσκισε το. Καλή διασκέδαση.

Δημοσ.

Ευχαριστώ παιδιά για την βοήθεια σας, κατέληξα να αρχίσω με Android, με το βλέμμα σε κάτι επαγγελματικό :)

Επίσης γνωρίζεται κάποιο καλό βιβλίο αρχικά στα Ελληνικά ( δεν βρήκα κάτι ) ή Αγγλικά ;

Δημοσ.

Φρόντισε να πάρεις κάποιο android device γιατί ο emulator δεν παλεύεται. Αν και αναπόφευκτα θα ασχοληθείς με τον emulator αργά η γρήγορα.

• 1 μήνα μετά...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...