highpriest Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 8 ώρες πριν, pifilos είπε Ευχαριστώ !! Με την ευκαιρία να γράψω και δύο(?) λόγια χάριν του νήματος και σαν φανατικός χρήστης της Fujifilm. Ακολουθεί σεντόνι για όποιον έχει όρεξη. Ειλικρινά δεν είχα σκοπό να αγοράσω κάτι μιας και θεωρώ πως δε συντρέχει λόγος εξόδων αν δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος περιορισμός. Τον Σεπτέμβριο πήρα μια Fujifilm X-T4 με σκοπό να δουλεύει παρέα με την Χ-Τ2 που ακόμα έχω, καθότι προτιμώ να έχω πάντα 2 σώματα και η τίμια Χ-Τ20 που είχα από το 2019 είχε εμφανίσει 1-2 θεματάκια. Λίγο το IBIS, λίγο η αρκετά καλύτερη μπαταρία κλπ κατέληξα να τη δουλεύω περισσότερο, λογικό κιόλας. Ωστόσο, παρατήρησα το εξής : ελαφρώς ανεστίαστες εικόνες σε εστιακό μήκος 12-18mm και κλειστά διαφράγματα τύπου f/8.0 σε σημαντικό βαθμό περίπου 50% και εντελώς τυχαίο να συμβεί δηλαδή όχι υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Ψάχνοντας σε forum είδα πως πρόκεται για κάτι κοινό στα νεότερα σώματα της Fujifilm με λύση τη χειροκίνηση εστίαση. Πρακτικά δε θα με πείραζε, αλλά επειδή προτιμώ τόσο σε street όσο και γενικότερα την αυτόματη εστίαση καθώς και το γεγονός πως όλες οι υπόλοιπες εταιρείες δεν έχουν τέτοια ζητήματα στις - νομίζω αντικειμενικά - ευκολότερες συνθήκες αυτόματης εστίασης, άρχισα να προβληματίζομαι. Γυρνώντας από εκδρομές/βόλτες και βλέποντας τις εικόνες ο προβληματισμός έγινε εκνευρισμός , ακόμα περισσότερο επειδή μου φαινόταν εξωφρενικό να μην έχω πρόλημα να εστιάσω με 56mm φακό στο f/1.2 σε βραδινές λήψεις κιόλας, αλλά να έχω 50% ανεστίαστες σε τοπία και street, ταξιδιωτικές γενικά. Δεν ήθελα να θυσιάσω όλα τα υπέρ που έχει για μένα το σύστημα, χειρισμός, τίμια jpeg όταν χρειαστεί, μαζεμένοι αλλά ποιοτικοί φακοί. Εν ΄τέλει όμως τι να τα κάνεις όλα αυτά όταν η ουσία, δηλαδή η ύπαρξη εικόνας, δεν είναι πάντα δεδομένη... Βλέποντας και τα θέματα εστίασης των τελευταίων μοντέλων, τα οποία βέβαια μάλλον διορθώθηκαν με το τελευταίο firmware, δεν ήθελα να αγοράσω κάτι πιο καινούργιο. Με την Χ-Τ2 δεν είχα ούτε και έχω τέτοια προβλήματα για να είμαι ειλικρινής, αλλά δεν ήθελα το ταβάνι να είναι ένα σώμα του 2016. Εκεί κάπου ήρθε και ο περιορισμός. 1st world problems δηλαδή αλλά τελοσπάντων. Ξεκίνησα να κοιτάω για εναλλακτικά συστήματα και 1η Δεκέμβρη που ήταν το Photonet Special Day, είπα θα πάω να τα δω αναλυτικά και να αποφασίσω. Λέω άμα είναι να μπεις στη διαδικασία αγοράς δες τουλάχιστον για full frame αφού η μόνη λογική επιλογή για crop θα ήταν Sony - δε θα πήγαινα μετά από Fujifilm σε κουτσουρεμένα crop συστήματα Nikon/Canon. Όμως τα crop σώματα της Sony δε μου κάθονται καλά στο χέρι οπότε έφυγε και αυτή η επιλογή. Εντάξει κακά τα ψέματα είχα ψιλοαποκλείσει την Canon λόγω φακών αφού οι "καλοί" της φακοί είναι εκτός budget και οι φθηνότεροι πλην τιμιότατοι δε μου αρέσουν ως προς το πως λειτουργούν. Επίσης δε μου έκατσαν καλά τα σώματα στο χέρι πιάνοντας τα στην έκθεση. Το ίδιο και για την Panasonic λόγω όγκου σωμάτων που θα με ενδιέφεραν. Οπότε η πιθανή επιλογή ήταν ανάμεσα σε Nikon και Sony full frame με τον φόβο να καταλήγω σε Sony λόγω φακών με δαχτυλίδι διαφράγματος. Για μένα ήταν σημαντικός λόγος καθώς ακόμα και τη Fujifilm δεν τη δούλευα συχνά σε καθαρό manual mode. Τις περισσότερες φορές ρύθμιζα το διάφραγμα από τον φακό και τα άλλα ήταν σε αυτόματο με ελάχιστη ταχύτητα κλείστρου ανάλογης των συνθηκών και αρκετή χρήση του exposure compensation. Πρακτικά δηλαδή ήταν σε aperture priority απλά στην πιο fun εκδοχή Παρόλο που την είχα δοκιμάσει ξανά στο παρελθόν, έπαιξα αρκετά με την Zf που θα ήταν και η "λογική" επιλογή ώστε να έχω τον κοντινότερο τρόπο χειρισμού βάσει της Fujifilm που μου ταιριάζει περισσότερο σε σχέση με PASM. Δυστυχώς δεν... Αυτός ο ημι-PASM χειρισμός με μπέρδευε περισσότερο από το σκέτο PASM, έλειψη joystick, έλειψη προγραμματιζόμενων πλήκτρων, κακό grip. Δοκίμασα και την Ζ6ΙΙ αλλά και στο χέρι δε μου καθόταν καλά και μου έδινε την αίσθηση πως λείπει μια πίσω ροδέλα καθώς είχα συνηθίσει η πίσω δεξιά να είναι το exposure compensation ενώ σε αυτά τα σώματα η ρύθμιση αυτή αλλάζει αλλιώς. Επιπλέον δεν υπάρχουν φακοί με δαχτυλίδι διαφράγματος, πέραν του γενικού δαχτυλιδιού που έχουν ορισμένοι. Θα ήθελα όμως να μπορώ να το ρυθμίσω ακόμα και με κλειστή τη μηχανή. Οπότε φτάνω και στη Sony, συγκεκριμένα την Α7IV καθώς ήταν η μόνη που μου ταίριαζε σε specs και budget. Έκατσε καλά στο χέρι, είχε και κουμπωμένο φακό με δαχτυλίδι διαφράγματος λέω "πφφφ όχι ρε γμτ, είχεις πει ότι Sony θα ήταν η ύστατη λύση". Ε, όσο περισσότερο τη χρησιμοποιούσα τόσο έλεγα πως για εκεί με βλέπω. Μου έδωσε και ο εκπρόσωπος ένα κουπόνι έκπτωσης 10% πέραν της τρέχουσας έκπτωσης και του cashback, λέω βαλτός είσαι και εσύ τώρα. Είχα δει τι φακούς θα χρησιμοποιούσα από κάθε σύστημα σα γενική εικόνα αλλά όχι επακριβώς. Γυρνώντας και κοιτώντας περισσότερο τους φακούς της Sony είδα ότι σχεδόν όλοι οι οποίοι με ενδιέφεραν είχαν δαχτυλίδι διαφράγματος. Το σώμα είχε τις 3 ροδέλες που είχα συνηθίσει (μια μπροστά, δύο πίσω ώστε να έχω exposure compensation έστω και σε unmarked ροδέλα) οπότε μετά η επιλογή ήταν εύκολη. 'Εδωσα κάποια πράγματα αλλά θα κρατήσω την Χ-Τ2 επειδή έχει τη χάρη της και είναι 1-2 φακοί που δεν μπορώ να τους αναπληρώσω εύκολα στη Sony, τουλάχιστον όχι με φακούς αντίστοιχου κόστους και διαστάσεων. Σίγουρα δύο βδομάδες δεν είναι μεγάλο διάστημα για να βγάλω συμπέρασμα όμως μιας και δεν είναι η πρώτη μου μηχανή/σύστημα για να μην ξέρω που πάνε τα τέσσερα, αλλά και επειδή ήταν στοχευμένη αγορά κατέληξα στα παρακάτω. - Χρειαζόταν η αλλαγή για τη χρήση που κάνω ; "Όχι" - Είναι αισθητά διαφορετική η εικόνα που παίρνω επειδή είναι full frame vs crop ; "Όχι" - Είμαι ικανοποιημένος από την μερική αλλαγή ; "Ναι" - Θα το έκανα ξανά ; "Ξεκάθαρα ναι" Μερικές σκόρπιες σκέψεις Η Α7IV μου βγήκε στα 1.770 ευρώ με 5ετή εγγύηση και μπαταρία δώρο, αγορασμένη από το Sony Center. Είναι τιμή που οι αντίστοιχου επιπέδου δυνατοτήτων μηχανές της Fujifilm δεν πρόκεται να δουν ούτε με το κυάλι δυστυχώς. Δε θέλω να το πάω στο full frame vs crop καθώς το θεωρώ ανούσιο, ωστόσο είναι κωμικό αν δει κάποιος τις τιμές στα επίσημα καταστήματα. Για τα 1.100 ευρώ της Ζ6ΙΙ που έπαιζε πρόσφατα δε θα αναφερθώ καν. Άλλωστε όπως έχω ξαναπεί υπάρχουν μη μετρήσιμοι παράγοντες για να επιλέξει κάποιος ένα προϊόν, ειδικά εφόσον είναι ερασιτέχνης και αντλεί προσωπική ευχαρίστηση από αυτό. Εντούτοις, πάντα υπάρχει και ο χρηματικός περιορισμός και το value for money και είναι κρίμα να καταφεύγει ο κόσμος σε επιλογές παραεισαγωγής και μεταχειρισμένων. Το autofocus κατ΄εμέ είναι πλέον ο μόνος παράγοντας διαφοροποίησης των συστημάτων έτσι όπως έχει εξελιχθεί ο κλάδος. 'Ολες οι μηχανές είναι ικανές να παράξουν εξαιρετικά αποτελέσματα, αν υποστηρίζονται από αξιόλογους φακούς. Βάσει αυτού του σκεπτικού ξεκίνησα εγώ την αναζήτηση άλλου συστήματος και όταν είδα πως για τα δικά μου δεδομένα οι 3 κύριες full frame εταιρείες είναι πολύ κοντά σε αυτό, έβαλα και τους παράγοντες που θεωρώ σημαντικούς δηλαδή φακοί και εμπειρία χρήσης. Δυστυχώς (σε όλες τις μάρκες και τα μοντέλα) πάντα θα υπάρχει κάτι που θα μας χαλάει την εμπειρία χρήσης. Αφού το εντόπισες στην Fuji και το διόρθωσες με νέα αγορά, είσαι μια χαρά! Τουλάχιστον πήγες σε συστημα που δεν θα χρειαστεί ποτέ να ανησυχείς αν υπάρχει φακός για κάτι. Υπάρχουν τα πάντα για τα πάντα! Το όλο ζορι είναι μέχρι να κάνεις την μετάβαση απο το ένα μενού στο άλλο και να ξέρεις που βρίσκεται τι. 1
patatasc Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 2 ώρες πριν, highpriest είπε Το όλο ζορι είναι μέχρι να κάνεις την μετάβαση απο το ένα μενού στο άλλο και να ξέρεις που βρίσκεται τι. Εγώ γιατί δεν μπαίνω στα μενού; Σε τι χρειάζονται τα μενού, πέρα από το να κάνεις μερικές αρχικές ρυθμίσεις; Αφού όλες έχουν τα πάντα σε κουμπάκια... 1
babisskg Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 40 λεπτά πριν, patatasc είπε Εγώ γιατί δεν μπαίνω στα μενού; Σε τι χρειάζονται τα μενού, πέρα από το να κάνεις μερικές αρχικές ρυθμίσεις; Αφού όλες έχουν τα πάντα σε κουμπάκια... Ένα δίκιο το έχεις !
highpriest Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 44 λεπτά πριν, patatasc είπε Εγώ γιατί δεν μπαίνω στα μενού; Σε τι χρειάζονται τα μενού, πέρα από το να κάνεις μερικές αρχικές ρυθμίσεις; Αφού όλες έχουν τα πάντα σε κουμπάκια... (Υποθέτω) πως δεν μπαίνεις στα μενού, επειδή κάνεις κατα μεγάλο ποσοστό μια συγκεκριμένη χρήση της μηχανής, έχεις βάλει όλες τις ρυθμίσεις σε ένα quick menu (που όλα τα μοντέλα έχουν λίγο-πολύ) και καθάρισες. Η χρήση όμως που κάνει κάποιος άλλος μπορεί να είναι τελείως διαφορετική και πολύπλοκη. Να τραβάει πχ και σπορ και μάκρο και τοπία ή πορτραίτα, ενώ παράλληλα κάνει και χρήση φλας με ή χωρίς στακινγκ φωτογραφιών, ενώ μεταξύ άλλων κάνει και βιντεάκια ή vlogging. Η χρήση που κάνει ένας τέτοιος υποθετικός χρήστης (που είναι πολύ πιο κοινή απο όσο φαντάζεσαι), προυποθέτει καλή γνώση των μενού και των συντομεύσεων σε διάφορα κουμπιά. Επεξ/σία 31 Δεκεμβρίου 2024 από highpriest
greekgreek Δημοσ. Σάββατο στις 03:56 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 03:56 μμ Στην sony a7 iv έβαλα από την αρχή το τελευταίο firmware ,αν και είχα προβληματάκια στη διαδικασία αναβάθμιση της ,αυτό που με άγχωσε ήταν η αναβάθμιση του φακού sigma 150-600mm. Τη διαδικασία την έκανα μέσω της κάμερας ,μιας δεν βρήκα να υπάρχει sigma usb dock για sony . Τελικά όλα πήγαν καλά και μένει να δω τι βελτιώσεις υπάρχουν στη συνεργασία του φακού με την κάμερα . 4
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα