pifilos Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) Με αφορμή post σε άλλο φορουμ σχετικά με τη λεγόμενη "συμπίεση" που και καλά δημιουργεί ο φακός ανάλογα με το εστιακό του μήκος αλλά και με το ότι οι ευρυγώνιοι παραμορφώνουν τα πρόσωπα παραθέτω και εδώ δύο βίντεο. Νομίζω πως είναι αρκετά κατανοητά και τα παραδείγματα βοηθούν κάποιον να κατάλαβει τι ισχύει και τι όχι καθώς και πως μπορεί να διαλέξει το τι αποτέλεσμα θέλει να επιτύχει. Επεξ/σία 26 Σεπτεμβρίου 2023 από pifilos 2
highpriest Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2023 27 λεπτά πριν, pifilos είπε Με αφορμή post σε άλλο φορουμ σχετικά με τη λεγόμενη "συμπίεση" που και καλά δημιουργεί ο φακός ανάλογα με το εστιακό του μήκος αλλά και με το ότι οι ευρυγώνιοι παραμορφώνουν τα πρόσωπα παραθέτω και εδώ δύο βίντεο. Νομίζω πως είναι αρκετά κατανοητά και τα παραδείγματα βοηθούν κάποιον να κατάλαβει τι ισχύει και τι όχι καθώς και πως μπορεί να διαλέξει το τι αποτέλεσμα θέλει να επιτύχει. Το θέμα είναι με ποια "οπτική" (no pun intended) κοιτάς το κάδρο σου. Ναι, οι φακοί δεν προκαλούν distortion. Παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα είναι να έχεις distorted κάδρο (κι όχι μόνο σε πορτραίτα) όταν προσπαθείς να πάρεις την ίδια σύνθεση κάδρου σε διαφορετικά μήκη. Αν θέλεις ίδιο κάδρο στα 50 mm (όπως αριστερά) με έναν φακό 17mm όπως δεξιά, θα πρέπει να πας κοντά. Κι εκεί θα έχεις παραμόρφωση Αν πάλι θέλεις την ίδια παραμόρφωση όπως στα 50mm αριστερά, θα πρέπει να τραβήξεις απο το ίδιο σημείο με τον 17mm και μετά να κροπάρεις. Είναι και ο λόγος που δεν ισχύει πρακτικά το equivalent στους κροπ φακούς. Δηλαδή ένας 50άρης m4/3 δεν θα σου δώσει την ίδια παραμόρφωση με έναν 100άρη FF. Μπορεί να πάρεις το ίδιο κάδρο, αλλά διαφορετική παραμόρφωση. 1
Dr_73 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2023 13 hours ago, stratigos24 said: Εγώ δε με βλέπω να τον κρατάω τον Sigma, ούτως ή άλλως δοκιμαστικά τον πήρα. Κάνει καποιον ήχο όταν ψάχνει να εστιάζει Παρακάτω βίντεο δικό μου Άλλοι χρήστες του από ότι κατάλαβα το έχουν άλλοι όχι δε ξέρω θα το ψάξω λίγο ακόμα και βλέπουμε. Κρίμα πάντως γιατί από εικόνα κλπ είναι μια χαρά. Δεν είναι ο θόρυβος του σταθεροποιητή που ανσφέρουν πολλοί ; Αν είναι αυτός δεν είναι πρόβλημα. Εφόσον η εικόνα είναι καλή , εγώ δεν θα τον άλλαζα.
stratigos24 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2023 1 ώρα πριν, Dr_73 είπε Δεν είναι ο θόρυβος του σταθεροποιητή που ανσφέρουν πολλοί ; Αν είναι αυτός δεν είναι πρόβλημα. Εφόσον η εικόνα είναι καλή , εγώ δεν θα τον άλλαζα. Κοίτα. Ο φακός έμαθα είχε να χρησιμοποιηθεί πριν την καραντίνα εν τέλη και δεν ήταν σε κουτί κλπ αλλά παρκαρισμένος σε ένα ράφι. Είχε δηλαδή να δουλέψει 3-4 χρόνια. Στην αρχή που τον έβαλα έκανε πιο πολύ θόρυβο στις πρώτες λήψεις. Μετά έστρωσε κάπως αλλά δε ξέρω αν είναι στα πλαίσια του φυσιολογικού ή όχι. Το ψάχνω όσο μπορώ στο νετ κλπ και βλέπουμε. Πήρα και τη Sigma. Αν θέλω τον π΄άω με κόστος 12 ευρώ για τον έλεγχο να με ενημερώσουν αν έχει αν δεν έχει πρόβλημα κλπ
Dr_73 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2023 18 minutes ago, stratigos24 said: Πήρα και τη Sigma. Αν θέλω τον π΄άω με κόστος 12 ευρώ για τον έλεγχο να με ενημερώσουν αν έχει αν δεν έχει πρόβλημα κλπ Αξίζει. Δεν είναι σοβαρό ποσό . Αφού πρώτα κάνεις άπειρες εστιάσεις, να βεβαιωθείς ότι έχει λιπανθεί , έχει ξεκολλήσει κτλ . Η ακινησία βγάζει τέτοια θέματα που φεύγουν μόνα τους. 1
highpriest Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2023 21 λεπτά πριν, stratigos24 είπε Κοίτα. Ο φακός έμαθα είχε να χρησιμοποιηθεί πριν την καραντίνα εν τέλη και δεν ήταν σε κουτί κλπ αλλά παρκαρισμένος σε ένα ράφι. Είχε δηλαδή να δουλέψει 3-4 χρόνια. Στην αρχή που τον έβαλα έκανε πιο πολύ θόρυβο στις πρώτες λήψεις. Μετά έστρωσε κάπως αλλά δε ξέρω αν είναι στα πλαίσια του φυσιολογικού ή όχι. Το ψάχνω όσο μπορώ στο νετ κλπ και βλέπουμε. Πήρα και τη Sigma. Αν θέλω τον π΄άω με κόστος 12 ευρώ για τον έλεγχο να με ενημερώσουν αν έχει αν δεν έχει πρόβλημα κλπ Για 12 ευρώ αξίζει να το δεις. Πες τον πωλητή τι θα κάνεις και αν μπορεί να στα αφαιρέσει απο την τιμή, αν τον πάρεις. Αν δεν τον πάρεις έχασες 12 ευρώ και όχι την αγορά του φακού. Τίμιο deal. 1
stratigos24 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) Μερικές λήψεις στο πόδι.. Είναι μονές χεράτες λήψεις. Όλες με AF και πολύ μικρό σημείο εστίασης. Πολύ μικρό τετραγωνάκι εννοώ για να είναι ακριβως σε συγκεκριμένο σημείο που θέλω. Θα τον πάω στη Sigma για το τυπικό. Λέω να τον κρατήσω. Σήμερα ήταν πιο ήσυχος.. ισως να είναι έτσι το στύλ του.. Επεξ/σία 26 Σεπτεμβρίου 2023 από stratigos24 8
Dr_73 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2023 19 minutes ago, stratigos24 said: Λέω να τον κρατήσω. Σήμερα ήταν πιο ήσυχος.. ισως να είναι έτσι το στύλ του.. Συμβαίνει συχνά σε φακούς που είναι σε ακινησία. Από το e-infinity o nikon 50mm f/1.8D που μου είχε έρθει, το 2018, σύμφωνα με το sn ήταν κάπου 10 ετών . Στο κουτί . Όταν τον έβαλα πάνω στη D610, σωστές όλες οι ρυθμίσεις, δεν εστίαζε καθόλου. Ξέρεις πως γυρίζει ο δακτύλιος εστίασης στους nikon afd με το μοτέρ της μηχανής. Γύρισα στο manual , του έκανα μερικές κινήσεις με το χέρι και άρχισε να εστιάζει . Στην αρχή ακουγόταν κάπως. Μετά του πέρασε. Όταν έχουν και μοτέρ, αν δεν έχει χαλάσει που φαίνεται εξαρχής, στρώνει με τη χρήση . Άραξε κάποια στιγμή το μπαλκόνι και εστίαζε συνεχώς από αντικείμενα στο μισό μέτρο , σε άλλα στο άπειρο .
stratigos24 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 55 λεπτά πριν, Dr_73 είπε Συμβαίνει συχνά σε φακούς που είναι σε ακινησία. Από το e-infinity o nikon 50mm f/1.8D που μου είχε έρθει, το 2018, σύμφωνα με το sn ήταν κάπου 10 ετών . Στο κουτί . Όταν τον έβαλα πάνω στη D610, σωστές όλες οι ρυθμίσεις, δεν εστίαζε καθόλου. Ξέρεις πως γυρίζει ο δακτύλιος εστίασης στους nikon afd με το μοτέρ της μηχανής. Γύρισα στο manual , του έκανα μερικές κινήσεις με το χέρι και άρχισε να εστιάζει . Στην αρχή ακουγόταν κάπως. Μετά του πέρασε. Όταν έχουν και μοτέρ, αν δεν έχει χαλάσει που φαίνεται εξαρχής, στρώνει με τη χρήση . Άραξε κάποια στιγμή το μπαλκόνι και εστίαζε συνεχώς από αντικείμενα στο μισό μέτρο , σε άλλα στο άπειρο . Έτσι έκανα κοντινά μακρινά πιο μπροστά πιο πίσω μετά απέναντι στα δέντρα κλπ και πάλι κοντά κλπ.. Βλέπουμε..! Έχει και τις παναγιας τα μάτια πάνω. Κουμπί για af on off, κουμπί για εναλλαγή των 2 mode σταθεροποίησης, κουμπί για εναλλαγή στα 3 επίπεδα απόστασης θέματος κλπ κλπ. 23 ώρες πριν, highpriest είπε @stratigos24 είχες πει είσαι υπερευχαριστημένος με τους tubes και το "μάκρο" τους Τώρα που έχεις δει τι είναι πραγματικό μάκρο και όχι close up, δήθεν μάκρο; Συνεχίζεις να είσαι ευχαριστημένος απο τα tubes; Ρωτάω, επειδή συνήθως όταν βλέπουμε το καλύτερο καταλαβαίνουμε πόσο καλό ήταν (ή όχι) αυτό που νομίζαμε. Κοίτα είναι καλά τα tubes. Πήρα λήψεις πολύ κοντινές που πριν δε θα μπορούσα με τον εξοπλισμό μου. Και AF δουλεύει με αυτούς όταν το χρειάστηκα κλπ. Σαν δυσκολία δε θα έλεγα ότι δυσκολεύτηκα καπου στη χρήση αλλά σε σχέση με τον μάκρο δεν προσφέρουν την ίδια μεγένθυση (τουλάχιστον με τους φακούς που είχα εγώ γιατί αν είχα κανέναν με περισσότερο μαμά magnification ratio μπορεί να λέγαμε αλλά πράγματα). Αν δεν έμπαινα στο τρυπάκι να πάρω άμεσα φακό μάκρο μιας και μου άρεσε πολύ το είδος, δε θα πω πως δε θα μπορούσα να χαρώ και με τα tubes. Είναι στην τσέπη και στο πως το βλέπει ο καθένας. Αν κάποιος θέλει απλά χωρίς να ξοδευτεί ή χωρίς να είναι το κύριο μέλημα του να κάνει τύπου μάκρο ή close up λήψεις με αυτά μπορεί. Τώρα βλέπω κάτι φωτό με raynox ... επίσης καλή λύση αν και έχει ένα παραπάνω κόστος από το 50αρικο που έδωσα εγώ για 2 tubes. Επεξ/σία 26 Σεπτεμβρίου 2023 από stratigos24
stratigos24 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, stratigos24 είπε Έτσι για να καταλάβουμε κάπως το μέγεθος. Είναι αυτά τα λουλουδάκια που δείχνω . Ο αναπτήρας είναι ο big ο μικρός Επεξ/σία 26 Σεπτεμβρίου 2023 από stratigos24 2
stratigos24 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) Πήγα μετά το σχολιασμα με τη μηχανή στον κουμπάρο μου που παλαιότερα είχε αυτό το φακό να τον ακούσει και αυτός να δει αν θυμηθεί πως έκανε ο δικός του και ήταν άλλος σήμερα. Μια χαρά ησυχία κλπ Άρα παίζει αυτό που είπε ο @Dr_73 να δουλέψει και να επέστρεψε με τη χρήση στα κανονικά του. Βάζαμε το αυτί μας δίπλα στο φακό όσο τη δούλευε ο καθένας μας και ο θόρυβος ήταν ίσα ίσα που ακουγόταν της εστίασης που είναι λογικό. Για να δούμε .... Και στα πολύ κοντινά που εκεί έκανε το θόρυβο τις προηγούμενες μέρες πιο πολύ ακόμα γιατί προσπαθούσε να εστιάσει σε κοντινό σημείο που θες και έψαχνε και εκεί σήμερα πολύ smooth πάλι. ΥΓ. Ε να μην πάρω και εγώ ένα error τόσα χρόνια σε κάποια μηχανη? Πήρα το "error press shutter release button to reset".... 🤣 Το έχουν και άλλοι με ftz adapter από z50 μέχρι Ζ9. Το πήρα σήμερα 3 φορές με τον ftz ii και τον sigma το error ενώ χθες και προχθές με το ίδιο σεταπ καμία φορά. Ίσως θα ήθελε κλείσε μηχανή βγάλε ανταπτορα και φακό ξανά βάλε τα και μετά ξανά άνοιξε τη μηχανή. Βέβαια μετά από αυτές τις 3 φορές δε μου το ξανά έκανε αλλά θα τα αποσύνδεσω όλα και θα τα ξανά συνδέσω και βλέπουμε αν θα μου ξαναβγεί. Βέβαια πατάς το shutter button μέσα μια φορά και ξεκολλάει αλλά.. .. Επεξ/σία 27 Σεπτεμβρίου 2023 από stratigos24 3
highpriest Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2023 52 λεπτά πριν, stratigos24 είπε ΥΓ. Ε να μην πάρω και εγώ ένα error τόσα χρόνια σε κάποια μηχανη? Πήρα το "error press shutter release button to reset".... 🤣 Το έχουν και άλλοι με ftz adapter από z50 μέχρι Ζ9. Το πήρα σήμερα 3 φορές με τον ftz ii και τον sigma το error ενώ χθες και προχθές με το ίδιο σεταπ καμία φορά. Ίσως θα ήθελε κλείσε μηχανή βγάλε ανταπτορα και φακό ξανά βάλε τα και μετά ξανά άνοιξε τη μηχανή. Βέβαια μετά από αυτές τις 3 φορές δε μου το ξανά έκανε αλλά θα τα αποσύνδεσω όλα και θα τα ξανά συνδέσω και βλέπουμε αν θα μου ξαναβγεί. Βέβαια πατάς το shutter button μέσα μια φορά και ξεκολλάει αλλά.. .. Τι λες ρε συ Νικο! Τέτοια πράγματα με τον αντάπτορα ε; 😝 Τα έχω πει για τους αντάπτορες. Δεν τα ξαναγράφω... 1
babisskg Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2023 59 λεπτά πριν, stratigos24 είπε Πήγα μετά το σχολιασμα με τη μηχανή στον κουμπάρο μου που παλαιότερα είχε αυτό το φακό να τον ακούσει και αυτός να δει αν θυμηθεί πως έκανε ο δικός του και ήταν άλλος σήμερα. Μια χαρά ησυχία κλπ Άρα παίζει αυτό που είπε ο @Dr_73 να δουλέψει και να επέστρεψε με τη χρήση στα κανονικά του. Βάζαμε το αυτί μας δίπλα στο φακό όσο τη δούλευε ο καθένας μας και ο θόρυβος ήταν ίσα ίσα που ακουγόταν της εστίασης που είναι λογικό. Για να δούμε .... Και στα πολύ κοντινά που εκεί έκανε το θόρυβο τις προηγούμενες μέρες πιο πολύ ακόμα γιατί προσπαθούσε να εστιάσει σε κοντινό σημείο που θες και έψαχνε και εκεί σήμερα πολύ smooth πάλι. ΥΓ. Ε να μην πάρω και εγώ ένα error τόσα χρόνια σε κάποια μηχανη? Πήρα το "error press shutter release button to reset".... 🤣 Το έχουν και άλλοι με ftz adapter από z50 μέχρι Ζ9. Το πήρα σήμερα 3 φορές με τον ftz ii και τον sigma το error ενώ χθες και προχθές με το ίδιο σεταπ καμία φορά. Ίσως θα ήθελε κλείσε μηχανή βγάλε ανταπτορα και φακό ξανά βάλε τα και μετά ξανά άνοιξε τη μηχανή. Βέβαια μετά από αυτές τις 3 φορές δε μου το ξανά έκανε αλλά θα τα αποσύνδεσω όλα και θα τα ξανά συνδέσω και βλέπουμε αν θα μου ξαναβγεί. Βέβαια πατάς το shutter button μέσα μια φορά και ξεκολλάει αλλά.. .. Δοκίμασε να στρέψεις ελάχιστα τον αντάπτορα αριστερά δεξιά , την στιγμή που πετάει το μήνυμα λάθους .
Dr_73 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 1 hour ago, stratigos24 said: Το έχουν και άλλοι με ftz adapter από z50 μέχρι Ζ9. Το πήρα σήμερα 3 φορές με τον ftz ii και τον sigma το error ενώ χθες και προχθές με το ίδιο σεταπ καμία φορά. Ίσως θα ήθελε κλείσε μηχανή βγάλε ανταπτορα και φακό ξανά βάλε τα και μετά ξανά άνοιξε τη μηχανή. Βέβαια μετά από αυτές τις 3 φορές δε μου το ξανά έκανε αλλά θα τα αποσύνδεσω όλα και θα τα ξανά συνδέσω και βλέπουμε αν θα μου ξαναβγεί. Βέβαια πατάς το shutter button μέσα μια φορά και ξεκολλάει αλλά.. .. Διάβασε περί firmware https://community.usa.canon.com/t5/EOS-DSLR-Mirrorless-Cameras/Autofocus-crashing-with-sigma-lenses-on-Canon-EOS-RP/m-p/276748 Αλλού , αν ψάξεις η sigma γράφει ότι με τις τελευταίες εκδόσεις firmware οι φακοί της δουλεύουν με αντάπτορες, τόσο σε canon όσο και σε nikon . Μετά την κυκλοφορορία των mirrorless , έβγαλε νέα έκδοση firmware για πολλούς φακούς της. . Επεξ/σία 27 Σεπτεμβρίου 2023 από Dr_73
stratigos24 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2023 Ααα παίζει να θέλει update .. φαντάζομαι θα θέλει sigma dock... Καλά εντάξει χαχαχα 28 λεπτά πριν, highpriest είπε Τι λες ρε συ Νικο! Τέτοια πράγματα με τον αντάπτορα ε; 😝 Τα έχω πει για τους αντάπτορες. Δεν τα ξαναγράφω... Βρήκες το πάτημα για ένα περιστατικό... περίμενε!!!!! 22 λεπτά πριν, babisskg είπε Δοκίμασε να στρέψεις ελάχιστα τον αντάπτορα αριστερά δεξιά , την στιγμή που πετάει το μήνυμα λάθους . Πρώτα θα βάλω βγάλω να δω και βλέπουμε. Μιας και μόνο σήμερα το έκανε μου κάνει εντύπωση.. θα έπρεπε να το έκανε και χθες και προχθές που τον δούλεψα πολύ περισσότερο. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα