Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, Dr_73 είπε

Σε dslr canon & nikon , αυτό γίνεται με manual . Στις rf canon γίνεται με το Fv (που δεν υπήρχε στις dslr).

Αλλιώς αν θέλει μόνο να ρυθμίσει ταχύτητα , είναι Av σε canon και A σε nikon . Εκεί όμως θα ρυθμίσει αυτόματα και το διάφραγμα η μηχανή , οπότε θα βάλει πιο γρήγορο από f/8 . Αν χρησιμοποιήσει κεντρικό σημείο εστίασης, δεν νομίζω ότι είναι πρόβλημα αυτό .

Όντως δεν υπάρχει επιλογή να ρυθμίσεις εσύ διάφραγμα και ταχύτητα κλείστρου και αυτόματο ISO ; Εντύπωση μου κάνει. Μήπως όχι στη συγκεκριμένη αλλά σε ακριβότερες; Μήπως θυμάμαι για Pentax; 

Δεν έχω χρησιμοποιήσει DSLR ιδιαίτερα οπότε δεν έχω ιδέα αλλά το θεώρησα σίγουρο σαν επιλογή γιατί είναι πολύ εύχρηστο. 

Επεξ/σία από pifilos
  • Like 2
  • Απαντ. 3,2k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
1 ώρα πριν, pifilos είπε

Όντως δεν υπάρχει επιλογή να ρυθμίσεις εσύ διάφραγμα και ταχύτητα κλείστρου και αυτόματο ISO ; Εντύπωση μου κάνει. Μήπως όχι στη συγκεκριμένη αλλά σε ακριβότερες; Μήπως θυμάμαι για Pentax; 

Δεν έχω χρησιμοποιήσει DSLR ιδιαίτερα οπότε δεν έχω ιδέα αλλά το θεώρησα σίγουρο σαν επιλογή γιατί είναι πολύ εύχρηστο. 

Οποιαδήποτε μηχανή εφόσον επιλέξεις Manual mode έχεις την δυνατότητα ρύθμισης χωριστά για κάθε ένα από τα Διάφραγμα / Ταχύτητα / ISO .

Το ζήτημα βρίσκεται στα κριτήρια με τα οποία θα κάνεις αυτές τις επιλογές και γι' αυτό τον λόγο απαιτείται πλήρης κατανόηση του τριγώνου της έκθεσης .

Δεν θα το πάω πιο πέρα ώστε να γίνει ένα ορθό ξεκίνημα μόνο με αυτά τα χαρακτηριστικά και να μην εμπλακούν άλλοι παράμετροι ( πχ δεν τραβάμε χωρίς τρίποδα με ταχύτητα χαμηλότερη από το εστιακό μήκος του φακού κλπ κλπ ) οι οποίες έχουν την σημασία τους , όμως σε αρχικό στάδιο προέχει να κατανοήσει ο φίλος την λογική πίσω από κάτι τέτοιο .

6 ώρες πριν, greekgreek είπε

Μια μέρα προσπαθούσα να βγάλω φώτο στη φύση ,με πουλιά, πηγαίνοντας την ταχύτητα κλείστρου στο 1/1600, οι φώτο βγήκαν καλές.

Την άλλη μέρα την ίδια ώρα , τεσσεράμισι το  απόγευμα αλλά με συννεφιά ,οι φωτογραφίες βγήκαν λες και ήταν βράδυ.

Χτες και προχτές μεσημέρι ,με ταχύτητα κλείστρου στο 1/1000 , κάποιες βγήκαν σκοτεινές και κάποιες όχι .

Τι γίνεται σε αυτές στις περιπτώσεις ,το βάζεις σε αυτόματη λειτουργία τοπία ή σπορ ,που έχει και κίνηση;

Γι' αυτό είπαμε πως η μηχανή που έχεις θα αποδειχθεί ικανή δασκάλα . Όταν θα είσαι πολύ πιο έτοιμος βουρ για κάτι καλύτερο σε επίπεδο σώματος .

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, pifilos είπε

Όντως δεν υπάρχει επιλογή να ρυθμίσεις εσύ διάφραγμα και ταχύτητα κλείστρου και αυτόματο ISO ; Εντύπωση μου κάνει.

Υπάρχει . Το Μ (manual) . 

• Like 1
Δημοσ.
20 λεπτά πριν, babisskg είπε

Οποιαδήποτε μηχανή εφόσον επιλέξεις Manual mode έχεις την δυνατότητα ρύθμισης χωριστά για κάθε ένα από τα Διάφραγμα / Ταχύτητα / ISO .

Ναι δε λέω για αυτή τη λειτουργία. Είναι χρήσιμη όταν μιλάμε για κάτι στατικό ή ελεγχόμενο αλλά για οτιδήποτε άλλο δεν...

Για αυτό είπα συγκεκριμένα να διαλέγει κάποιος τις δύο βασικές παραμέτρους και το ISO αυτόματο που έτσι και αλλιώς δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο αν θα είναι 200 ή 400, ας το διαλέξει η μηχανή ανάλογα με τη φωτομέτρηση που έχει διαλέξει ο χρήστης και τις συνθήκες. Μπορεί εκείνη την ώρα να περνάει ένα σύννεφο π.χ. και να μην έχω χρόνο να αλλάξω το ISO.

Τέλος πάντων, εξακολουθεί να μου κάνει εντύπωση η έλλειψη τέτοιας λειτουργίας. Θυμάμαι αυτό το Fv που είπε και ο Dr_73 απλώς είχα την εντύπωση ότι υπήρχε σαν επιλογή και στις DSLR. 

2 λεπτά πριν, Dr_73 είπε

Υπάρχει . Το Μ (manual) . 

Μπορείς στο manual να βάλεις αυτόματο ISO ; 

• Like 2
Δημοσ.
25 λεπτά πριν, pifilos είπε

Ναι δε λέω για αυτή τη λειτουργία. Είναι χρήσιμη όταν μιλάμε για κάτι στατικό ή ελεγχόμενο αλλά για οτιδήποτε άλλο δεν...

Για αυτό είπα συγκεκριμένα να διαλέγει κάποιος τις δύο βασικές παραμέτρους και το ISO αυτόματο που έτσι και αλλιώς δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο αν θα είναι 200 ή 400, ας το διαλέξει η μηχανή ανάλογα με τη φωτομέτρηση που έχει διαλέξει ο χρήστης και τις συνθήκες. Μπορεί εκείνη την ώρα να περνάει ένα σύννεφο π.χ. και να μην έχω χρόνο να αλλάξω το ISO.

Τέλος πάντων, εξακολουθεί να μου κάνει εντύπωση η έλλειψη τέτοιας λειτουργίας. Θυμάμαι αυτό το Fv που είπε και ο Dr_73 απλώς είχα την εντύπωση ότι υπήρχε σαν επιλογή και στις DSLR. 

Γιατί δεν μπορείς ? Όμως δεν είναι αυτό το θέμα αυτή την στιγμή !

• Like 1
Δημοσ.

μου κάνει φοβερή εντύΠωση πάντως που οι σονυ με τα φοβερα πολύπλοκα μενου που κανεναν δε βολευουν,τα εχει ολα στα δαχτυλα σου ,άμεσα.

Δλδ στη δική μου εχω στη κεντρικη ροδελα το iso Και αλλες δυο στο f και shutter speed.

P + A  δε χρησιμοποιω ποτε,υπάρχει ενα ενδεχόμενο να βαλω ενα auto iso 200-1600.

index.jpg

Δημοσ.
27 λεπτά πριν, pifilos είπε

Ναι . Σε πολλά προγράμματα μπορεί να τεθεί auto iso . Και παράλληλα και μέγιστη τιμή. Που βέβαια αν δεν αρκεί , θα ανάβουν όλες οι προειδοποιήσεις υποέκθεσης. Για γρήγορα κινούμενο θέμα πάντως, καλό είναι να έχει κάποιος την ταχύτητα που θεωρεί ότι τον καλύπτει , πρώτα από όλα. 

• Like 2
Δημοσ.

Επειδή ακόμη την ψάχνω ,έχει τις Manual επιλογές, έχει μια για Διάφραγμα ,μια για Ταχύτητα και μια μια για  ISO.

Θα κοιτάξω και την επιλογή Μ (manual) αν μπορείς να τα ρυθμίσεις όλα ταυτόχρονα ,που λύνεται και το πρόβλημα .

• Like 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, greekgreek είπε

Επειδή ακόμη την ψάχνω ,έχει τις Manual επιλογές, έχει μια για Διάφραγμα ,μια για Ταχύτητα και μια μια για  ISO.

Θα κοιτάξω και την επιλογή Μ (manual) αν μπορείς να τα ρυθμίσεις όλα ταυτόχρονα ,που λύνεται και το πρόβλημα .

Έχει το M έτσι κι' αλλιώς ( manual ) , όμως όλα τα modes για τις λήψεις , το γνωστό P A S M , έχουν την λογική τους και είναι εξίσου χρησιμα . Έχει χτιστεί ένας μύθος γύρω από το M , μόνον οι master blaster κατέχουν το θέμα μπλα μπλα μπλα ......... 

Κάποιος πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί εξίσου όλα τα modes λήψεων , ανάλογα των περιστάσεων .

Ακόμη καλύτερα , εφόσον έχει εμβαθύνει στο τρίγωνο της έκθεσης , τότε θα είναι σε θέση να ξεχωρίσει καλύτερα τι να επιλέξει κάθε φορά .

Μία προσέγγιση , είναι να ξεκινήσει κάποιος από το P ( Program ) τραβώντας φωτογραφίες και μελετώντας παράλληλα , ώστε να γνωρίσει καλύτερα την λειτουργία του η οποία θα ανοίξει τον δρόμο στα υπόλοιπα modes . Ένας τέτοιος τρόπος θα κάνει κατανοητά κάποια πράγματα .

Απευθείας στο M ( Manual ) δεν είναι απαγορευτικό , ίσως είναι πιο επιθετική προσέγγιση όμως , όπου αναγκαστικά θα εμπλακούν πολλά χαρακτηριστικά κι' αυτό μπορεί να γίνει αν όχι απογοήτευση , σίγουρα όμως θα είναι πιο κουραστικό .

• Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, babisskg είπε

Γιατί δεν μπορείς ? Όμως δεν είναι αυτό το θέμα αυτή την στιγμή !

Γιατί μπορεί οι συνθήκες να είναι τέτοιες που δεν προλαβαίνεις να προσαρμοστείς στη σκηνή μπροστά σου όπως καλή ώρα σε πουλιά εν πτήσει. Είναι πολύ απλούστερο να καθορίσεις την ταχύτητα κλείστρου και το βάθος πεδίου που θες ανάλογα με το θέμα με το ISO να είναι αυτόματο, γιατί ουσιαστικά δεν ασχολείσαι ξανά με ρυθμίσεις και απλώς καδράρεις χωρίς σκοτούρες.

Δεν ξέρω κάποιον (δε μιλάω για τα 70ς :D που και εκεί το "ISO" ουσιαστικά ήταν προκαθορισμένο από το film αν δεν κάνω λάθος) να τραβάει π.χ. φωτογραφία δρόμου με full manual και δεν υπάρχει και λόγος δηλαδή. Δεν είναι αυτό το θέμα όντως απλώς επειδή απαντήθηκε η αρχική ερώτηση το πήγα λίγο παραπέρα.

1 ώρα πριν, Dr_73 είπε

Ναι . Σε πολλά προγράμματα μπορεί να τεθεί auto iso . Και παράλληλα και μέγιστη τιμή. Που βέβαια αν δεν αρκεί , θα ανάβουν όλες οι προειδοποιήσεις υποέκθεσης. Για γρήγορα κινούμενο θέμα πάντως, καλό είναι να έχει κάποιος την ταχύτητα που θεωρεί ότι τον καλύπτει , πρώτα από όλα. 

Οκ τότε πάσο. Αν μπορείς στο M να βάλεις διάφραγμα, ταχύτητα κλείστρου και να ISO αυτόματο μια χαρά. 

Ουσιαστικά αυτό το οποίο εννοούσα είναι ταυτόχρονη προτεραιότητα διαφράγματος και ταχύτητας κλείστρου αν μπορώ να το πω έτσι. Κάτι θυμόμουν για Pentax και το είδα μόλις, είναι το TAv και είχα την εντύπωση πως υπάρχει κάτι αντίστοιχο σαν ονομασία και στις υπόλοιπες εταιρείες. 

Εσείς οι δύο πάντως που από όσα έχω διαβάσει χρησιμοποιούσατε τις κλασικές μηχανές που πλέον θεωρούνται vintage με την ταχύτητα κλείστρου πάνω και το διάφραγμα στον φακό, είστε οκ με όλη αυτή τη βαβούρα του PASM ;  Όπως έγραψα με DSLR είχα μόνο μια σύντομη 6μηνη επαφή δανεική κιόλας και όταν πια πήρα δική μου μηχανή ένας λόγος που προχώρησα σε Fujifilm ήταν ότι μπορούσα να βλέπω τις τιμές του τριγώνου έκθεσης ανά πάσα στιγμή ακόμα και με κλειστή τη μηχανή. Το θεωρώ πολύ βασικό και επιμορφωτικό ειδικά για κάποιον όπως εγώ που μέχρι τότε δεν είχε ιδέα.  Κάθε φορά που χρησιμοποιώ κάποια μηχανή φίλου με PASM μου κακοφαίνεται. Εννοείται πως όλα συνήθεια είναι απλώς το λέω σαν εμπειρία χρήσης. 

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Και σε παλιές μηχανές, δεκαετίας 80 , μπορείς να έχεις ρύθμιση διαφράγματος από το σώμα της μηχανής , χωρίς να γυρίζεις το δακτύλιο του φακού. Αυτό έπαιζε από δεκαετίας 1970 και πίσω . Στην Canon T70 πχ , ενώ η εστίαση είναι χειροκίνητη , έχεις προγράμματα που ρυθμίζει διάφραγμα και ταχύτητες. Έχει P , που ρυθμίζει και τα δύο αυτόματα (iso=asa of film) , ανά μισό στοπ , δηλαδή μεταξύ 1/125 και 1/250 , έχει και 1/180 . Έχει wide, που επιλέγει το πιο κλειστό διάφραγμα κατά προτεραιότητα , ρυθμίζοντας ανάλογα ταχύτητα αυτόματα και έχει και το tele , που εκεί επιλέγει την μεγαλύτερη ταχύτητα , ανοίγοντας αναγκαστικά το διάφραγμα όσο πάει . Από το 1984 δηλαδή , είχε τα προγράμματα που χρειάζονταν για κάθε χρήση (από αυτές που είχαν οι τότε χρήστες κατά νου, αφού τότε δεν είχαν γίνει εμμονή  3-4 φωτογραφίες που θέλουν σήμερα όλοι  να βγάλουν , όπως αστροφωτογραφία, μακρά έκθεση σε κινούμενα νερά κτλ) . 

Επεξ/σία από Dr_73
  • Like 3
Δημοσ.

Εγώ χρησιμοποιούσα το Tv που μπορείς να ρυθμίσεις την ταχύτητα κλείστρου.

Το iso είδα σε όλες τις φώτο παρέμεινε στο 100 και όλες ήταν πολύ σκοτεινές.Κανονικά το iso δεν είναι σε αυτήν τη λειτουργία στο αυτόματο ;

Είδα το Μ πράγματι μπορείς να τα ρυθμίσεις όλα ταυτόχρονα.

• Like 1
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, greekgreek είπε

Το iso είδα σε όλες τις φώτο παρέμεινε στο 100 και όλες ήταν πολύ σκοτεινές.Κανονικά το iso δεν είναι σε αυτήν τη λειτουργία στο αυτόματο ;

Όταν αγόρασες την μηχανή , είχε μαζί της το user manual ? κι' αν όχι το κατέβασες από το δίκτυο σε μορφή pdf ώστε να το έχεις μαζί σου στο κινητό σε κάθε στιγμή που το χρειάζεσαι ?

Αν το έχεις τελικά , διάβασες τι γράφει μέσα για την λειτουργία σε Tv mode ? 

• Like 1
Δημοσ.
25 λεπτά πριν, Dr_73 είπε

Και σε παλιές μηχανές, δεκαετίας 80 , μπορείς να έχεις ρύθμιση διαφράγματος από το σώμα της μηχανής , χωρίς να γυρίζεις το δακτύλιο του φακού. Αυτό έπαιζε από δεκαετίας 1970 και πίσω . Στην Canon T70 πχ , ενώ η εστίαση είναι χειροκίνητη , έχεις προγράμματα που ρυθμίζει διάφραγμα και ταχύτητες. Έχει P , που ρυθμίζει και τα δύο αυτόματα (iso=asa of film) , ανά μισό στοπ , δηλαδή μεταξύ 1/125 και 1/250 , έχει και 1/180 . Έχει wide, που επιλέγει το πιο κλειστό διάφραγμα κατά προτεραιότητα , ρυθμίζοντας ανάλογα ταχύτητα αυτόματα και έχει και το tele , που εκεί επιλέγει την μεγαλύτερη ταχύτητα , ανοίγοντας αναγκαστικά το διάφραγμα όσο πάει . Από το 1984 δηλαδή , είχε τα προγράμματα που χρειάζονταν για κάθε χρήση (από αυτές που είχαν οι τότε χρήστες κατά νου, αφού τότε δεν είχαν γίνει εμμονή  3-4 φωτογραφίες που θέλουν σήμερα όλοι  να βγάλουν , όπως αστροφωτογραφία, μακρά έκθεση σε κινούμενα νερά κτλ) . 

Δεκτό. Όχι πως έχω ασχοληθεί δηλαδή με την ιστορία των μηχανών γενικά αλλά  είχα την αίσθηση ότι αυτό το μοντέλο προγραμμάτων ξεκίνησε αργότερα τύπου μέσα των 90ς. 

6 λεπτά πριν, greekgreek είπε

Θα βοηθούσε πιστεύω αν έβαζες κάποιο παράδειγμα για να δει όποιος θέλει το EXIF της φωτρογραφίας που περιέχει όλες τις λεπτομέρειες της λήψης για να σου πει κάτι παραπάνω. Αν και μάλλον βρήκες τη λύση έτσι και αλλιώς. 

• Like 1
Δημοσ.
14 λεπτά πριν, greekgreek είπε

Συνήθως είναι ανεξάρτητο από το πρόγραμμα λειτουργίας. Μπορείς να έχεις σταθερή τιμή (μάλλον το είχες στο 100) , να βάλεις αυτόματο , να θέσεις μέγιστη τιμή . Σε αρκετές, μπορείς να ρυθμίσεις και ελάχιστη ταχύτητα .

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...