Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
11 λεπτά πριν, stratigos24 είπε

Ναι τους έχει δει αλλά κοστίζουν.

Στην ουσία στα cityscapes τον ενδιαφέρει να έχει σωστά τα κτίρια.

Από φωτογραφίες ο φιλος άλλο τίποτα, πίστεψε με. 

Δεύτερη λύση είναι να παίρνει πάντα 2 ή 3 φώτο που θα κάνει μετά stitch σε πανόραμα και θα κάνει διόρθωση προοπτικής σε κάποιο πρόγραμμα. Ετσι το κάνω εγώ και πραγματικά δεν μου τρώει πολύ χρόνο. Απλά θα πρέπει όντως να παίρνει 2-3 φώτο και να τις ράβει, επειδή αν το κάνει σε μια μόνο, θα χάσει πολλά megapixel στο κόψιμο (ή μπορεί να του προκύψει πολύ σφιχτό το κάδρο), μιας και στην ουσία θα πηγαίνει το ένα μέρος της φωτογραφίας προς την αντιθετη κατευθυνση απο το απέναντι του, αφήνοντας κενό.

Το βιντεάκι δείχνει την εφαρμογή στο affinity

• Like 1
  • Απαντ. 3,2k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
31 λεπτά πριν, stratigos24 είπε

Στην ουσία στα cityscapes τον ενδιαφέρει να έχει σωστά τα κτίρια.

Αυτό το πρόσεξα τώρα. Τα κτίρια, είναι ιδιαίτερο κεφάλαιο . Δεν μπορείς να είσαι από κάτω και να μην έχει προοπτική το κτίριο . Θα πρέπει να είσαι απέναντι , στη μέση , ώστε να βλέπεις τις γραμμές του περιγράμματος κατακόρυφες ! Εκεί αναγκαστικά ή tilt shift φακός (με τρίποδο μόνο) ή πας σε μεγάλο φορμάτ με φυσούνα καλύτερα. Ιδανικά πρέπει να είναι και το μεγαλύτερο δυνατό φορμάτ το φιλμ , για απόλυτη παραλληλότητα. 

Καμία ηλεκτρονική δυνατότητα grid lines δεν τα αποκαθιστά πλήρως αυτά. Βολευόμαστε όμως αρκετά με το perspective correction , αυτόματο συχνά !

Στην παρακάτω, για να ήταν τα κτίρια χωρίς προοπτική, θα έπρεπε να είμαι σε αναβατόριο/σκαλωσιά , 3 μέτρα πάνω από το έδαφος με τη μηχανή οριζόντια. Στη δεύτερη το αυτόματο perspective correction διορθώνει όσο μπορεί την κατάσταση . Αν είχα φιλμάτη μεγάλου φορμάτ με φυσούνα, θα παραλλήλιζα το φακό με τα κτίρια που στόχευα. Το ίδιο , με μικροτερη επιτυχία προσπαθεί να κάνει ο tilt shift.IMG_3192.jpg.3468330502d9906a0b07a1708ae0abe6.jpg

IMG_3192_pc.jpg.af2e8b44e233478cada9e76aef5e4725.jpg

Επεξ/σία από Dr_73
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@Dr_73

,Μάλλον δεν το έχει η Rp αυτό που έχουν οι 7500, Ζ5, eos R κλπ. Η 90d έχει να σου δείχνει μόνο το οριζόντιο. Όσο το ψάχνω τώρα να δω αν το έχει η RP δεν το αναφέρει κανένας είναι άλλο πράγμα από τα grid lines. 

Screenshot_2022-11-20-11-27-22-485_com.android.chrome.jpg.73e757bb20b11f17a58fcad39c4ac4f3.jpg

Επεξ/σία από stratigos24
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, stratigos24 είπε

@Dr_73

,Μάλλον δεν το έχει η Rp αυτό που έχουν οι 7500, Ζ5, eos R κλπ. 

Λες αυτό τη σαχλαμάρα που είναι σαν τεχνητός ορίζοντας. Το είχε και η D610 και δεν το χρησιμοποιούσα ποτέ .

Φυσικά το έχει και η RP και επίσης δεν το χρησιμοποιώ ποτέ. Δες στο βίντεο στο 0.19

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 λεπτά πριν, Dr_73 είπε

Λες αυτό τη σαχλαμάρα που είναι σαν τεχνητός ορίζοντας. Το είχε και η D610 και δεν το χρησιμοποιούσα ποτέ .

Φυσικά το έχει και η RP και επίσης δεν το χρησιμοποιώ ποτέ. Δες στο βίντεο στο 0.19

Μα λέω και εγώ, εντύπωση μου έκανε να μην το είχε. 

Ναι αυτό λέω που είχε και η 610 σου. Προσωπικά εγώ στην Ζ5 το χρησιμοποιώ μόνιμα για το να είμαι ίσιος (οριζόντια κοιτάω μόνο όχι κάθετα) ακόμα και στις λήψεις στο χέρι. Και απόλυτα να μην είμαι ίσιος όταν τραβάω στο χέρι πχ το παιδί που παίζει να είμαι έστω σχεδόν ίσιος για να μη χάνω εικόνα στο ισιωμα μετά. 

Επεξ/σία από stratigos24
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, stratigos24 είπε

Μα λέω και εγώ, εντύπωση μου έκανε να μην το είχε. Το βγάζει και στο viewfinder ; 

Ενεργοποιείται με το info και το βγάζει και στο viewfinder. Δεν χρησιμοποιώ ποτέ ούτε αυτό , ούτε τις grid lines. Χάσιμο χρόνου είναι και καθυστέρηση . Με το μάτι μπορεί κανείς (αν θέλει) να έχει ευθυγραμμίσει τον ορίζοντα. Στην οθόνη του υπολογιστή αν θέλει στη συνέχεια πανεύκολα τον ευθυγραμμίζει απόλυτα πολύ πιο γρήγορα. Το  να χάσεις 2-3 megapixel από 20+ , είναι ασήμαντη απώλεια. Πάλι μπορείς να τυπώσεις και Α0 και μεγαλύτερη . Ο φίλος σου αν ήθελε να μειώσει στο ελάχιστο την προοπτική που φαίνονται τα κτίρια λόγω γωνίας λήψης, τη διοθρώνει με perspective correction . Χωρίς καμία αλλαγή/προσθήκη στο φωτογραφικό εξοπλισμό . 

Δημοσ.
57 λεπτά πριν, Dr_73 είπε

Στην εμφάνιση πληροφοριών λήψης, έχει 3 επιλογές που εμφανίζονται και στο σκόπευτρο και στην οθόνη.

3Χ3 οριζόντιες και κάθετες

6Χ4 οριζόντιες και κάθετες και 

3Χ3 οριζόντιες κάθετες και διαγώνιες (σαν τη σημαία του ηνωμένου βασιλείου ένα πράγμα ! ).

Δεν χρησιμοποιώ κανένα, τα έχω off. 

Στη mirrorless , ένα από τα καλά (δεν μου έλειπε στις dslr) είναι ότι βλέπεις και σε οθόνη και σε σκόπευτρο ,

τη φωτογραφία όπως θα βγει διορθωμένη με barrel distortion , pincushion κτλ 

Δεν τρώμε fast food ........ προτιμούμε την παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα 🤣🤣🤣 ........ 

Δημοσ.
Μόλις τώρα, Dr_73 είπε

τη διορθώνει με perspective correction . Χωρίς καμία αλλαγή/προσθήκη στο φωτογραφικό εξοπλισμό . 

Δηλαδή ; Όταν λες perspective?

Ακόμα, θα σου πρότεινα να το δοκιμάσεις να το δουλέψεις μια μέρα και να δεις. Μην είσαι αρνητικός σε ευκολίες που μας παρέχονται απλόχερα με την τεχνολογία. Ας πούμε ότι ναι με το μάτι εσύ το καταφέρνεις,οκ, δε θα σου πάρει πολύ λιγότερο χρονο όταν στο δείχνει άμεσα και γρήγορα η μηχανή με το tool αυτό από το να παρατηρήσεις εσύ που είναι ίσια; Και ακόμα, σε μια λήψη που δεν υπάρχει ο χρόνος για να προσέξεις καλά τον ορίζοντα γιατί μπορεί να χάσεις τη στιγμή, πάλι αυτό το εργαλείο δε θα σου λύσει τα χέρια; Προσωπικά το εκτιμώ πολύ και το χρησιμοποιώ σχεδόν πάντα όπως είπα.

• Like 2
Δημοσ.

Ακόμα, θα σου πρότεινα να το δοκιμάσεις να το δουλέψεις μια μέρα και να δεις. Μην είσαι αρνητικός σε ευκολίες που μας παρέχονται απλόχερα με την τεχνολογία. Ας πούμε ότι ναι με το μάτι εσύ το καταφέρνεις,οκ, δε θα σου πάρει πολύ λιγότερο χρονο όταν στο δείχνει άμεσα και γρήγορα η μηχανή με το tool αυτό από το να παρατηρήσεις εσύ που είναι ίσια; Και ακόμα, σε μια λήψη που δεν υπάρχει ο χρόνος για να προσέξεις καλά τον ορίζοντα γιατί μπορεί να χάσεις τη στιγμή, πάλι αυτό το εργαλείο δε θα σου λύσει τα χέρια; Προσωπικά το εκτιμώ πολύ και το χρησιμοποιώ σχεδόν πάντα όπως είπα.

Είναι θέμα προσωπικών προτιμήσεων και προσεγγίσεων ...... 

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, babisskg είπε

Ναι το καταλαβαίνω αλλά απλά επειδή το βλέπω διαφορετικά μάλλον από τον DR 73 θέλω να καταλάβω λίγο την οπτική του. 

Δημοσ.

Ακόμα, θα σου πρότεινα να το δοκιμάσεις να το δουλέψεις μια μέρα και να δεις. Μην είσαι αρνητικός σε ευκολίες που μας παρέχονται απλόχερα με την τεχνολογία. Και ακόμα, σε μια λήψη που δεν υπάρχει ο χρόνος για να προσέξεις καλά τον ορίζοντα γιατί μπορεί να χάσεις τη στιγμή, πάλι αυτό το εργαλείο δε θα σου λύσει τα χέρια; Προσωπικά το εκτιμώ πολύ και το χρησιμοποιώ σχεδόν πάντα όπως είπα.

Σου έβαλα παράδειγμα παραπάνω, πως το auto perspective correction διορθώνει την προοπτική των κτιρίων με ένα κλίκ στον υπολογιστή. Αντίστοιχα επιτυγχάνεται και η απόλυτη ευθυγράμμιση του ορίζοντα. Πιο γρήγορα δεν γίνεται. Με τα βοηθήματα της μηχανής, θέλει πολύ περισσότερη προσπάθεια , την ώρα της λήψης, που η προσοχή πρέπει να είναι αλλού. Το ένα κλικ στον υπολογιστή εφόσον κάνουμε επεξεργασία, είναι μηδενικός επιπλέον χρόνος. 

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, babisskg είπε

Και για να μη βγαζεις εσύ την ουρά σου απέξω. Εσύ θα το χρησιμοποιούσες ;;

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 λεπτά πριν, stratigos24 είπε

Ναι το καταλαβαίνω αλλά απλά επειδή το βλέπω διαφορετικά μάλλον από τον DR 73 θέλω να καταλάβω λίγο την οπτική του. 

Είμαι συγκεκριμένος νομίζω. Δες τον πιο άθλιο ορίζοντα σε φωτογραφία που έγιναν όλα λάθος. Στην πρώτη . Με ένα κλικ , έρχεται στη δεύτερη . Ένα κλικ στο ποντίκι . Το κάνεις πιο γρήγορα παρατηρώντας τεχνητούς ορίζοντες την ώρα της λήψης ; Δεν νομίζω. Μικροδιορθώσεις γίνονται , σύροντας μια μπάρα. Αυτό θέλει όμως άλλα 4-5 δευτερόλεπτα.

IMG_3212.jpg.403dd26315a1f38188857ec2c9fe28a0.jpg

1880818976_IMG_3212pc.jpg.8a67a487f370cb5700742c7e9dd7ad43.jpg

Επεξ/σία από Dr_73
  • Like 1
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, stratigos24 είπε

Και για να μη βγαζεις εσύ την ουρά σου απέξω. Εσύ θα το χρησιμοποιούσες ;;

Μα το δήλωσα ήδη , συμφωνώ με τον φίλο για λογαριασμό του οποίου έγραψες , πως θέλω εξαρχής η λήψη να είναι σωστή στα σημεία τουλάχιστον , άρα δεν ενδιαφέρομαι για ηλεκτρονικά after βοηθήματα , χωρίς αυτό να σημαίνει πως είμαι αρνητής της αξίας τους . 

Παρεπιπτόντως , έριξα μιά ματιά στις φωτογραφίες του φίλου , ενδιαφερουσες με επαγγελματικό χαρακτήρα θα έλεγα , οπότε δικαιολογώ την αναζήτηση του για το πιο προσεγμένο .

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...