Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

bokarinho, Κάτσε να κάνω μια μετάφραση αυτά που είπες να καταλάβει ο κόσμος...

Ήθελες να πεις ότι:

Σιγά σιγά βάζουμε στο "Ράφι" την C/C++ γιατί πολύ απλά είναι πολύ πιο δύσκολες γλώσσες σε σχέση με την VB/C#/Java και οι εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού αυτό που κοιτάνε σήμερα είναι να τελειώσουν με το Project όσο γίνεται πιο γρήγορα και δεν τους ενδιαφέρει για αυτό που παράγουν.

Έχω έναν φίλο στο ΕΜΠ, Μαθηματικά... και στο 1ο εξάμηνο μου είπε κάνουν Java...

I guess he will be a good web-developer :) hehe

• Απαντ. 40
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

@bokarinho:

Δεν προέτρεψα κανέναν να μάθει C για να βρει δουλειά στην Ελλάδα. Αντίθετα προέτρεψα όποιον θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με το άθλημα να μάθει όσα περισσότερα μπορεί κι από τα 3 programming paradigms και να μάθει να τα συνθέτει, ανάλογα τις ανάγκες του εκάστοτε project (π.χ. πως γράφεις έναν απλούστατο memory viewer σε java;). Προσθέτω τώρα να κοιτάξει κυρίως έξω από την Ελλάδα!

Σε ότι αφορά τις σχολές, αυτές σου δίνουν βάσεις κι ένα γενικό overview, τα υπόλοιπα τα μαθαίνεις either the hard or the easy way όταν πιάσεις δουλειά, ανάλογα με το πόσες και τι είδους βάσεις πήρες και πως τις έχεις αξιοποιήσει

That being said, μερικά κατά τη γνώμη μου ενδιαφέροντα links:

1. http://www.tiobe.com...tpci/index.html

2. http://lang-index.sourceforge.net/

3. http://blogs.msdn.co...ng-is-dead.aspx

4. http://www.geocities...izer/oopbad.htm

ΥΓ. Η δική μου προτροπή προς όσους ξεκινούν ήταν και παραμένει να διατηρούν ανοιχτούς ορίζοντες και να μην φοράνε παρωπίδες για καμία γλώσσα (όλες οι δημοφιλείς είναι χρήσιμες), διότι αφενός η πληροφορική είναι από τους πλέον ευρείς και ανομοιογενείς τομείς κι αφετέρου δεν μένει στάσιμος.

Δημοσ.

Δεν μπαίνω στην διαδικασία να συγκρίνω γλώσσες προγραμματισμού γιατί η κάθε μία έχει τα υπέρ και τα κατά της. Δυστυχώς κάθε γλώσσα έχει λίγο πολύ και τα όρια της. Σε καμία περίπτωση δεν θα συγκρίνουμε την C# και το .NET με την C. Manages VS Unmanaged code. Φίλε migf1, όσο και αν δεν μας αρέσει, επειδή κάποτε έφερα βόλτα πολλές εταιρείες για να βρω δουλειά, όντας άνεργος, σε καμία εδώ στην Ελλάδα, δεν μου είπαν ότι θα δουλέψω σε C. .NET, Java και στην χειρότερη C++. Για C ούτε κουβέντα. Δεν έχει εμπορική εφαρμογή δυστυχώς. Για εμένα αυτή η γλώσσα αποτέλεσε την αφετηρία για να μάθω τα βασικά εώς προχωρημένα θέματα προγραμματισμού, με έμαθε να προγραμματίζω, για να πάω αργότερα πχ σε Java και να έχω ένα X υπόβαθρο. Τώρα, τα βλέπουμε και μόνοι μας στο forum, η C, χρησιμοποιείται κατά κόρον στις σχολές για να μαθαίνουν οι νέοι για λιστούλες, stackούλες(στοιβούλες) κτλ. κτλ. Σιγά σιγά, την πετάνε και αυτήν και ξεκινούν με αντικειμενοστρεφής γλώσσες, πχ πρώτο εξάμηνο Java. Καλύτερα πιστεύω γιατί πρέπει να αποκτήσουν και στις σχολές επαφή με γλώσσες προγραμματισμού που μπορείς να δημιουργήσεις μία εφαρμογή με GUI, χωρίς να φτύσεις αίμα. Προσωπική εμπειρία, έχω τελειώσει μία από τις καλύτερες σχολές στην Ελλάδα της Πληροφορικής, και μέχρι το τέλος, δεν μας είχαν δείξει ούτε μία εφαρμογή πως να την φτιάξουμε οπτικά. C/C++ τα πάντα μία κονσόλα και δώσε και μεγάλη βάση σε linux (λειτουργικά συστήματα και τέτοια). Δεν διαφωνώ ότι αυτά μου έδωσαν κάτι πολύ δυνατό, αλλά όταν βγήκα, ήμουν στο μηδέν και χρειάστηκε να μελετήσω από το μηδέν για να ζητήσω δουλειά. Αυτό είναι σίγουρα κάτι που το έχουν αντιμετωπίσει πολλοί.

Ρεαλιστική και η άποψη του bokarinho.

@migf1: Εξαιρετικά ενδιαφέροντα links. ;)

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του OOP (για εμένα πάντα) είναι ο κίνδυνος υπέρ-OOP εκεί μπορεί πραγματικά να οδηγηθούμε σε έναν κώδικα εξαιρετικά δυσανάγνωστο, δύσχρηστο και επιρρεπή σε σφάλματα (bugs). Καλύτερο παράδειγμα υπέρ-OOP Λ.Σ. το SYMBIAN (το γνώρισα από πρώτο χέρι).

Δημοσ.

bokarinho, Κάτσε να κάνω μια μετάφραση αυτά που είπες να καταλάβει ο κόσμος...

Ήθελες να πεις ότι:

Σιγά σιγά βάζουμε στο "Ράφι" την C/C++ γιατί πολύ απλά είναι πολύ πιο δύσκολες γλώσσες σε σχέση με την VB/C#/Java και οι εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού αυτό που κοιτάνε σήμερα είναι να τελειώσουν με το Project όσο γίνεται πιο γρήγορα και δεν τους ενδιαφέρει για αυτό που παράγουν.

Έχω έναν φίλο στο ΕΜΠ, Μαθηματικά... και στο 1ο εξάμηνο μου είπε κάνουν Java...

I guess he will be a good web-developer :) hehe

Δεν χρειάζομαι μετάφραση σε αυτά που γράφω, δεν έγραψα κάτι πολύπλοκο που δεν καταλαβαίνω ο κόσμος. Δεν νομίζω να σε όρισα υποβολέα μου και να μην το θυμάμαι.

Επίσης γιατί πιστεύεις ότι αυτός που μαθαίνει Java θα γίνει καλός Web Developer; Έχεις συνδέσει την Java με το Web Development;

Εγώ θα έλεγα μπράβο στο ΕΜΠ που μαθαίνει στα νέα παιδιά μία γλώσσα με την οποία θα μπορέσουν να φτιάξουν μία παραθυρική εφαρμογή. Δεν είμαι κατά της C, την C την λατρεύω και μπορείς να κάνεις @@δες με αυτήν. Δεν διαφωνώ πάνω σε αυτό.

@bokarinho:

Δεν προέτρεψα κανέναν να μάθει C για να βρει δουλειά στην Ελλάδα. Αντίθετα προέτρεψα όποιον θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με το άθλημα να μάθει όσα περισσότερα μπορεί κι από τα 3 programming paradigms και να μάθει να τα συνθέτει, ανάλογα τις ανάγκες του εκάστοτε project (π.χ. πως γράφεις έναν απλούστατο memory viewer σε java;). Προσθέτω τώρα να κοιτάξει κυρίως έξω από την Ελλάδα!

Σε ότι αφορά τις σχολές, αυτές σου δίνουν βάσεις κι ένα γενικό overview, τα υπόλοιπα τα μαθαίνεις either the hard or the easy way όταν πιάσεις δουλειά, ανάλογα με το πόσες και τι είδους βάσεις πήρες και πως τις έχεις αξιοποιήσει

That being said, μερικά κατά τη γνώμη μου ενδιαφέροντα links:

1. http://www.tiobe.com...tpci/index.html

2. http://lang-index.sourceforge.net/

3. http://blogs.msdn.co...ng-is-dead.aspx

4. http://www.geocities...izer/oopbad.htm

ΥΓ. Η δική μου προτροπή προς όσους ξεκινούν ήταν και παραμένει να διατηρούν ανοιχτούς ορίζοντες και να μην φοράνε παρωπίδες για καμία γλώσσα (όλες οι δημοφιλείς είναι χρήσιμες), διότι αφενός η πληροφορική είναι από τους πλέον ευρείς και ανομοιογενείς τομείς κι αφετέρου δεν μένει στάσιμος.

Φίλε migf1,

Έχω παρατηρήσει αρχικά την έντονη συμπάθεια σου προς την C. Δικαιολογημένα λοιπόν να έχεις αυτή την στάση. H C είναι φοβερή, καταπληκτική γλώσσα προγραμματισμού, προσωπικά την θεωρώ την καλύτερη από όλες. Μου δίνεις κάποιες στατιστικές που δείχνουν ότι η C είναι ακόμα πολύ μπροστά και χαίρομαι για αυτό. Δεν νομίζω όμως να μου έφερες κανένα αποτέλεσμα από κάποια σελίδα με αγγελίες όπως πχ skywalker για να δούμε τι ζήτηση έχει στην αγορά εργασίας η C. Μακάρι να έβρισκα δουλειά και να έγραφα C, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αλλά απλά δεν υπάρχει. Η δική μου προτροπή δεν διαφέρει από την δική σου, ναι ανοιχτοί ορίζοντες, αλλά πιάνεις και τον παλμό εκεί που θέλεις να δουλέψεις και πράττεις αναλόγως. Επίσης αυτό που λες με τις σχολές ότι καλά κάνουν σε βρίσκω πολύ λάθος. Τελειώνεις την σχολή, πας φαντάρος, γυρίζεις και μετά τι; Διαβάζεις για να μάθεις Java? .ΝΕΤ? Πας για δουλειά και τι; Λες ξέρω C κύριοι, όπως είχα πει και εγώ και έτρωγα πόρτα. Αν είχα μάθει από την σχολή, θα κέρδιζα χρόνο και κόπο. Ίσως έβρισκα και δουλειά κάπου αλλού νωρίτερα. Ας είμαστε ρεαλιστές.

Δημοσ.

Φίλε bokarinho,

http://www.simplyhir...q-c+programming

http://jobs.trovit.c...%20programming/

http://www.glassdoor..._KO0,12_IP2.htm

η λίστα μπορεί να συνεχιστεί επί πολλές σελίδες.

Η ουσία δεν είναι ποια γλώσσα έχει τα περισσότερα job-offerings, αλλά που στοχεύεις και που θέλεις να φτάσεις εσύ ως επαγγελματίας. Σε περίπτωση που έχεις παρερμηνεύσει τα posts μου, ξαναγράφω την άποψή μου: μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε κι από τα 3 τρέχοντα programming paradigms (procedural, oop & functional) και κυρίως μάθετε να τα συνθέτετε ανάλογα τις ανάγκες (επί μέρους ή αυτόνομες) του εκάστοτε project σας.

Έδωσα ήδη ένα πολύ απλοϊκό παράδειγμα: πως υλοποιείς έναν απλό memory viewer σε java?... δεν απαντήθηκε (η natural απάντηση είναι: τον γράφεις σε C και τον καλείς από Java).

ΥΓ1. Η έντονη συμμετοχή μου σε οτιδήποτε αφορά την C, οφείλεται στην μεγαλύτερη εξειδίκευσή μου σε αυτή, και όχι στο ότι είναι ανώτερη από τις υπόλοιπες γλώσσες. Την θεωρώ όμως πολύτιμη για να πάρει σωστές βάσεις όποιος θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά

EDIT. @DirectX: τα links τα έδωσα υποστηρικτικά στο ότι κανένα programing paradigm δεν αποτελεί πανάκεια ;)

Δημοσ.

bokarinho

Το ότι εσύ δεν βρήκες να ζητάνε C σε επαγγελματικό επίπεδο δεν σημαίνει ότι δεν ζητάνε.

Προσωπικά, γράφω σε C σε επαγγελματικό επίπεδο. Και συγκεκριμένα, αυτή την περίοδο μόνο σε C.

Όσα λες ισχύουν για ένα μερίδιο αγοράς πάνω στον κλάδο της πληροφορικές. Νομίζω ότι γενικεύεις λιγάκι επικίνδυνα.

Δημοσ.

bokarinho

Το ότι εσύ δεν βρήκες να ζητάνε C σε επαγγελματικό επίπεδο δεν σημαίνει ότι δεν ζητάνε.

Προσωπικά, γράφω σε C σε επαγγελματικό επίπεδο. Και συγκεκριμένα, αυτή την περίοδο μόνο σε C.

Όσα λες ισχύουν για ένα μερίδιο αγοράς πάνω στον κλάδο της πληροφορικές. Νομίζω ότι γενικεύεις λιγάκι επικίνδυνα.

Το ότι εσύ γράφεις C σε επαγγελματικό επίπεδο δεν σημαίνει ότι είναι πολλοί σαν και εσένα. Δεν κάνω γενικεύσεις ούτε θέλω να καταλήξω κάπου. Στατιστικές έρευνες δεν έχω κάνει. Δεν δίνω άλλο έκταση στο θέμα, ο καθένας διατηρεί τις απόψεις του.

Φίλε bokarinho,

http://www.simplyhir...q-c+programming

http://jobs.trovit.c...%20programming/

http://www.glassdoor..._KO0,12_IP2.htm

η λίστα μπορεί να συνεχιστεί επί πολλές σελίδες.

Η ουσία δεν είναι ποια γλώσσα έχει τα περισσότερα job-offerings, αλλά που στοχεύεις και που θέλεις να φτάσεις εσύ ως επαγγελματίας. Σε περίπτωση που έχεις παρερμηνεύσει τα posts μου, ξαναγράφω την άποψή μου: μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε κι από τα 3 τρέχοντα programming paradigms (procedural, oop & functional) και κυρίως μάθετε να τα συνθέτετε ανάλογα τις ανάγκες (επί μέρους ή αυτόνομες) του εκάστοτε project σας.

Έδωσα ήδη ένα πολύ απλοϊκό παράδειγμα: πως υλοποιείς έναν απλό memory viewer σε java?... δεν απαντήθηκε (η natural απάντηση είναι: τον γράφεις σε C και τον καλείς από Java).

ΥΓ1. Η έντονη συμμετοχή μου σε οτιδήποτε αφορά την C, οφείλεται στην μεγαλύτερη εξειδίκευσή μου σε αυτή, και όχι στο ότι είναι ανώτερη από τις υπόλοιπες γλώσσες. Την θεωρώ όμως πολύτιμη για να πάρει σωστές βάσεις όποιος θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά

EDIT. @DirectX: τα links τα έδωσα υποστηρικτικά στο ότι κανένα programing paradigm δεν αποτελεί πανάκεια ;)

Φίλε migf1,

Δεν έψαξα εξονυχιστικά τα site που παραθέτεις αλλά έχω να κάνω μία παρατήρηση. Δυστυχώς δεν μπορώ να φύγω από την Ελλάδα για να πάω στην Αμερική να βρω δουλειά σε C. Σου μίλησα για δουλειά εδώ στην Ελλάδα, πίστεψε με μακάρι να είχα την οικονομική άνεση να μεταβώ κάπου αλλού και θα το έκανα. Τα παραδείγματα σου είναι αληθινά αλλά απέχουν από τα δεδομένα της χώρας μας. Σε παραδέχομαι που γράφεις σε C, έχεις τόσο μεράκι και γράφεις και βιβλιοθήκες και όλα αυτά που κάνεις. Δεν γνωρίζω τι δουλειά κάνεις, τι αντικείμενο έχεις ή την ηλικία σου αλλά δυστυχώς ο χρόνος μου δεν με αφήνει να ασχοληθώ με την C, επικεντρώνομαι στις 8-10 ώρες καθημερινά στην δουλειά, που γράφω σε Java, VB. Από την άλλη το είπα και πριν, η C είναι σχολείο, έχεις απόλυτο δίκιο. Στο θέμα που είπες για την C, με την Java, αν ανοίξω θέματα το τι μπορείς να κάνεις με την Java που δεν μπορείς με την C, δεν θα σταματήσει ποτέ. Αλλά πάλι θα νομίζεις ότι υποτιμώ την C και θα συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο. Σίγουρα λοιπόν κάποια πράγματα τα κάνεις καλύτερα με την C, κάποια με την Java κάποια με κάποια άλλη. Το νόμισμα έχεις πάντα δύο όψεις. Όσο και αν δεν μας αρέσει.

*By the way:

Στο τελευταίο link στις 15 αγγελίες για εργασία μία βρήκα σε C. Οι υπόλοιπες ήταν C++,C#, Java.

Δημοσ.

Ναι, φυσικά και δεν είναι όλοι. Αλλά υπάρχουν εταιρείες των οποίων το αντικείμενο απαιτεί C.

Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Κανείς δεν είπε ότι δεν υπάρχουν.

Δημοσ.

...

Τα παραδείγματα σου είναι αληθινά αλλά απέχουν από τα δεδομένα της χώρας μας

...

Δυστυχώς η χώρα μας απέχει από τα δεδομένα της πληροφορικής γενικώς (σε επαγγελματικό επίπεδο εννοώ, γιατί σε εκπαιδευτικό στέκεται πολύ καλά). Αν οι στόχοι σου και οι προοπτικές σου περιορίζονται στην εγχώρια αγορά και το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι να βρεις ότι δουλειά να 'ναι, stick with .net ή/και java (ή με php).

Στο θέμα που είπες για την C, με την Java, αν ανοίξω θέματα το τι μπορείς να κάνεις με την Java που δεν μπορείς με την C, δεν θα σταματήσει ποτέ. Αλλά πάλι θα νομίζεις ότι υποτιμώ την C και θα συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο. Σίγουρα λοιπόν κάποια πράγματα τα κάνεις καλύτερα με την C, κάποια με την Java κάποια με κάποια άλλη. Το νόμισμα έχεις πάντα δύο όψεις. Όσο και αν δεν μας αρέσει.

Προφανώς εννοείς πως δεν μπορείς να τα κάνεις εξίσου εύκολα σε C (ίσως όμως και να εκπλαγείς ευχάριστα αν το επιχειρήσεις, διότι chances are, πως για τα περισσότερα που θα παραθέσεις θα υπάρχουν βιβλιοθήκες και για C).

Όπως και να έχει, διακρίνω σε όλα σου τα posts μια έντονη διάθεση για "versus" μεταξύ των γλωσσών, ενώ το βασικό point είναι η σύνθεσή τους (δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από το "versus").

*By the way:

Στο τελευταίο link στις 15 αγγελίες για εργασία μία βρήκα σε C. Οι υπόλοιπες ήταν C++,C#, Java.

Κι έτσι πρέπει να είναι. Καμία γλώσσα από μόνη της δεν είναι πανάκεια. Η συντριπτική πλειοψηφία αγγελιών, εγχώριες και μη, ζητάνε επαφή με περισσότερες της μιας γλώσσας (για τους λόγους που έχω ήδη υπερ-αναλύσει και υπερ-επαναλάβει ;) ).

Δημοσ.

Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω προς το ο πόλεμος και διαχωρισμός μεταξύ των γλωσσών και το κλασικό ερώτημα ποιος την έχει μεγαλύτερη (την μερίδα στην αγορά εργασίας).

Αυτό που ισχύει είναι οτι κάθε γλώσσα έχει το αντικείμενο της και δημιουργήθηκε με κάποιον σκοπό και προϋποθέσεις. Ναι με c μπορείς να φτιάξεις ένα memory viewer που με java απ' όσο ξέρω χωρίς κάποια εξωτερική βιβλιοθήκη (γραμμένη κατά πάσα πιθανότητα σε c) δεν μπορείς. Από την άλλη με java μπορείς να κάνεις άλλα πράγματα που με c δεν μπορείς τόσο εύκολα και αυτό ισχύει σαν κανόνας για κάθε γλώσσα.

Κάθε μια έχει τα υπέρ και τα κατά της και το να διαφωνείτε ποια είναι καλύτερη δεν έχει ουσία. Στο τέλος καταλήγουμε πάντα στο ίδιο συμπέρασμα. Ότι περισσότερο ξέρει κανείς τόσο καλύτερα γι' αυτόν. Σαν προπτυχιακός φοιτητής έμαθα κυρίως Java και έκανα και κάποιες εφαρμογές πάνω σε C,C++ και VB .NET. Όταν έκανα την πρακτική μου (και σαν εξωτερικός συνεργάτης στην ίδια εταιρία) έπαιξα με C# και VB .NET. Τώρα κάνω το μεταπτυχιακό μου στην Αγγλία και εδώ παίζει C και τίποτα άλλο (άντε λίγο java σε ένα μάθημα). Θα μου πεις το μεταπτυχιακό είναι πάνω σε ασφάλεια και απαιτεί διαχείριση μνήμης κτλ. Ναι σαφώς και ισχύει αυτό αλλά και πάλι αυτό πατάει στο προηγούμενο επιχείρημά μου οτι κάθε γλώσσα έχει τον σκοπό της.

Και τέλος αν μάθεις μια γλώσσα σε έναν ικανοποιητικό βαθμό μπορείς εύκολα μετά να μεταβείς σε μια άλλη γλώσσα (εκτώς βέβαια αν δεν ξέρεις από pointers και πας από java πχ σε c).

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...