Προς το περιεχόμενο

Equalizer για Pulse Audio με gui σε Debian!


g1annis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σχεδόν μόνιμο πρόβλημα με τον ήχο στο Linux είναι να έχεις καλά ηχεία και καλή κάρτα ήχου, και να μη μπορείς να ρυθμίσεις το ήχο όπως θέλεις.

 

Είχα και παλιότερα δημοσιεύσει ένα θέμα για equalizer σε Linux, αλλά με την τότε λύση υπήρχαν κάποια προβλήματα ασυμβατότητας ανάμεσα σε 32bit και 64bit βιβλιοθήκες ήχου κλπ, και δεν ήταν εντελώς γραφική η ρύθμιση, αλλά ψευτογραφική μέσω terminal, όπως και στο alsamixer.

 

Πλέον έλυσα οριστικά το πρόβλημα του equalizer με τον παρακάτω τρόπο:

 

1. Εγκατέστησα το πακέτο pulseaudio-esound-compat

 

2. Δημιούργησα το αρχείο /etc/asound.conf με το παρακάτω περιεχόμενο

>    pcm.pulse {
       type pulse
   }

   ctl.pulse {
       type pulse
   }

   pcm.!default {
       type pulse
   }

   ctl.!default {
       type pulse
   }

 

3. Εγκατέστησα το πακέτο http://ppa.launchpad.net/nilarimogard/webupd8/ubuntu/pool/main/p/pulseaudio-equalizer/pulseaudio-equalizer_2.7.0.2-2~webupd8~oneiric3_all.deb

 

4. Για να μη χρειάζεται να το ψάχνω στο menu, εγκατέστησα και το σχετικό gnome shell extension

 

και μετά χαλάρωσα κι άσουα μουσικούλα :-)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

μιας και μιλάς για pulseaudio (το οποίο κατά τη γνώμη μου έχει βελτιωθεί πάρα πολύ) αν έχει Kde υπάρχει αυτό το plasmoid

http://kde-look.org/content/show.php?content=116676

το οποίο εκτός των άλλων περιλαμβάνει και equalizer.

 

Edit:

ξέχασα να πω ότι το η ανάπτυξη του plasmoid αυτού είναι πολύ ενεργή.Και είναι η πρώτη φορά που στο (περίεργο) λαπτοπ μου έχω επιτέλους τον ήχο να δουλεύει απροβλημάτιστα είτε από τα ηχεία του λαπτοπ είτε μέσω hdmi.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

quick-question: να πετάξω το alsa που ξέρω και δουλεύει τόσα χρόνια και να βάλω pulse? υπάρχει λόγος?

Κοίτα, δεν είμαι ο ειδικός για να σου απαντήσω αλλά μπορώ να σου πω τα εξής:

1ον πλέο το paulseaudio είναι προεγκατεστημένο στο Debian. Δεν είναι δηλαδή επιλογή μου να το έχω, αλλά απλή εμπιστοσύνη στους developers που το ενσωματώσανε κι εγώ δεν το ΑΠ-εγκατέστησα.

2ον, δε σημαίνει ότι αν έχεις pulse, δεν έχεις alsa. Όταν είχε πρωτομπεί στο Ubuntu κάθισα και διάβασα λίγο αλλά πιο πολύ μπερδεύτηκα παρά έλυσα τις απορίες μου.

 

Στο wikipedia γράφει:

One of the goals of PulseAudio is to reroute all sound streams through it, including those from processes that attempt to directly access the hardware (like legacy OSS applications). PulseAudio achieves this by providing adapters to applications using other audio systems, like aRts and ESD.

 

In a typical installation scenario under Linux, the user configures ALSA to use a virtual device provided by PulseAudio. Thus, applications using ALSA will output sound to PulseAudio, which then uses ALSA itself to access the real sound card. PulseAudio also provides its own native interface to applications that want to support PulseAudio directly, as well as a legacy interface for ESD applications, making it suitable as a drop-in replacement for ESD.

 

For OSS applications, PulseAudio provides the padsp utility, which replaces device files such as /dev/dsp, tricking the applications into believing that they have exclusive control over the sound card. In reality, their output is rerouted through PulseAudio.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ευχαριστώ g1annis, νομίζω θα μείνω με το alsa εφόσων το έχω και δουλεύει απροβλημάτιστα (arch here)

 

αν και το equalizer είναι γουστόζικο, ίσως στο μέλλον!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το ALSA δέν βγαίνει, είναι ουσιαστικά ένα set από drivers και τα παρελκόμενά τους για να δουλεύει η κάρτα ήχου σου στο Linux. Το pulse audio από την άλλη είναι ένα ακόμα layer ανάμεσα στον kernel και στα userspace applications (για την ακρίβεια τις βιβλιοθήκες) που αναλαμβάνουν να χρησιμοποιήσουν την κάρτα ήχου σου. Αντί δηλαδή π.χ. το vlc να ζητάει από την αντίστοιχη βιβλιοθήκη να αναπαράξει έναν ήχο και αυτή να το στέλνει το request στον driver (kernel space), αυτό που συμβαίνει με το pulse είναι οτι ο vlc ζητάει την αναπαραγωγή από τη βιβλιοθήκη, αυτή στέλνει το request στο pulse (client/server αρχιτεκτονική, μέσω ενός virtual device που φτιάχνει το pulse) και μετά αναλαμβάνει αυτό να μιλήσει στον driver και αυτός στο hardware. Όλα αυτά πολύ χοντρικά :P

Μπαίνει δηλαδή ένα layer ακόμα με τα αρνητικά του (μεγαλύτερο complexity και άλλα πολλά παρατράγουδα) και τα θετικά του (centralized point για configuration, ευκολότερο streaming media σε remote συστήματα κτλ, κτλ)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστούμε NullScan. Το ερώτημα είναι, γιατί σε τόσο userland διανομές όπως το Ubuntu, το Fedora κλπ οι developers το υιοθέτησαν πολύ γρήγορα μετά τη δημιουργία του.

 

Δηλαδή, αν το κύριο πλεονέκτημά του είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση δικτυακών πηγών, τότε το pulseaudio θα ενσωματωνόταν αρχικά και κατά κανόνα από τις πιο server διανομές.

Νομίζω ότι η κύρια βλέψη των προγραμματιστών ήταν σε αυτό που λες ο ίδιος "centralized point για configuration". Δηλαδή, αν το καταλαβαίνω καλά όλα αυτά τα μικρο-καλούδια του τύπου gobal equalizer, ρύθμιση έντασης εισόδου και εξόδου του ήχου για κάθε εφαρμογή ξεχωριστά ανεξάρτητα αν έχει μίκτη έντασης ήχου η εφαρμογή καθεαυτή κλπ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κατ' αρχάς παρακαλώ :)

Όχι, μήν το βλέπεις τόσο πολύ από την άποψη της εξυπηρέτησης remote συστημάτων, αυτό από τη στιγμή που γράφεις μιά τέτοιου είδους "εφαρμογή" το handling των δικτυακών requests έρχεται σαν ας πούμε "πάρεργο" ελλείψει καλύτερης ορολογίας. Και επέτρεψέ μου να πώ οτι ο όρος "userland διανομή" δέν είναι πολύ δόκιμος, όλα τα λειτουργικά έχουν το userland όσο και το kernelspace τους και μάλιστα και τα δυο έχουν τη βαρύτητά τους. Από τη στιγμή όμως που θεωρείται το next big thing (ή και το only big thing ακόμα ακόμα) στον τομέα του ήχου το pulse, όλοι θα το συμπεριλάβουν στις διανομές τους. Και μάλιστα όταν σου προσφέρει μιά διέξοδο από το να αντιμετωπίσεις τον ALSA σε development επίπεδο. Άλλωστε, έχει γίνει τόσο δύσκολο το kernel development λόγω του όγκου (και της ποιότητας κατά δεύτερο λόγο) του υπάρχοντος code base που κανένας δεν θέλει να βάλει χέρι, έτσι πολλά πράγματα γίνονται offload σε userland έστω και αν χρειάζεται να γραφτεί ένα ολόκληρο layer για να γίνει αυτό, ακριβώς όπως στην περίπτωση του pulse. Αυτό βέβαια είναι προσωπική άποψη, δέν το έχω διαβάσει πουθενά ούτε το έχω ψάξει απλώς το θεωρώ σαν λογική εξήγηση για την προσθήκη πολυπλοκότητας με το extra layer του pulse.

Το μοναδικό πλεονέκτημα που έχω βρει στο pulse είναι οτι μπορεί να κάνει handle ένα σετ wireless ακουστικά που έχω, αναγνώρισε το usb endpoint σαν κάρτα ήχου και μπορεί να κάνει route όλους τους ήχους εκεί. Και αυτό είναι μεγάλη ιστορία από την μεριά του developer γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να γραφτεί ξεχωριστός driver μέσα στο ALSA subsystem και ο οποίος θα έπρεπε να περάσει και από το usb subsystem του πυρήνα για να δουλέψει η συσκευή. Με το pulse έπαιξε αμέσως υποθέτω με κάποιο generic κώδικα (αλλά δέν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά γι' αυτό). Κατά τα άλλα δέν το χρησιμοποιώ καθόλου και δέν μπορώ να σου πώ περισσότερα.

Τέλος πάντων, από τη στιγμή που το pulse φαίνεται να έχει ωριμάσει αρκετά και να παίζει απροβλημάτιστα και σε πολλές περιπτώσεις πλέον, δέν βλέπω το λόγο γιατί να μήν το χρησιμοποιεί και ο end user που δέν ενδιαφέρεται για όλες αυτές τις ιστορίες. Απλώς η δικιά μου η προτίμιση είναι να μήν προσθέτω επιπλέον software στα συστήματά μου πέραν αυτών που είναι 100% απαραίτητα και για τις δικιές μου ανάγκες το pulse δέν είναι απαραίτητο πλήν του συστήματος που έχει τα wireless ακουστικά :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...