Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Σου είπα δεν είμαι απόλυτος, ούτε για το ένα ούτε για το άλλο. Εγω δεν πιστεύω στην ηθική που πρεσβεύει η κοινωνία μας (έχω διαμορφώση μία δική μου ηθική) και ένας κοινωνικά κακός χαρακτήρας, όχι δεν θα επηρέαζε την κρίση μου. Αλλα σαν άνθρωπος έψω κάποιες κόκκινες γραμμές (όπως εκμεταύλευση εγαζομένων, εκμετάλευση παιδιών κτλ.) και σου εξηγώ οτι αν κάποιος τις περάσει θα τον κράξω όσο καλός καλλιτέχνης κι αν είναι . ΠΧ. σε ένα παιδεραστή, όχι μόνο δεν θα έβλεπα τις ταινίες τους αλλα θα του κατέστρεφα και όλη την δουλειά αν ήταν στο χέρι μου. Θα μου πείς, εσύ λίγο φασιστικό. Ε σε κάποιες ελάχιστες ακραίες περιπτώσεις πιστεύω οτι κάποιοι άνθρωποι πρέπει να χάνουν τα ανθρώπινα διακιώματα τους. Και το βλέπω καθαρά προσωπικά αν μου συνέβαινε εμένα κάτι αντίστοιχο, γιατι θέλω όταν εκφράζω μία άποψη να βάζω και τον εαυτό μου στο παιχνίδι (γιατι ισχύει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ οτι έξω απο τον χορό πολλά τραγούδια λές)

Τέσπα άστο είναι τεράστιο θέμα, αυτό με την την ηθική στην τέχνη, στην ιατρική, στην φυσική κτλ.

• Απαντ. 55
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Με λιγα λογια στους μαικλ τζακσον, ρομαν πολανσκι, τζερυ λι λιουις, Τσαρλι Τσπαλιν και Στεφανου Κορκολη οσοι φαν εχουνε απομεινει ειναι αυτοι που εγκρινουνε το σεξ μεταξυ ενηλικων και αγουρων παιδιων.

Σωστα;

χμμμ...

για να μην το παω στο "οσοι θεωρουσανε τον Στηβ Τζομπς φυσιογνωμια στην πληροφορικη και το μαρκετινγκ, αυτοματα επικροτουνε τα sweat shops;"

Δημοσ.

Τι να σου πω ρε εσύ εκθίαζε παιδεραστές. Ελευθερία έχουμε και ο καθένας κάνει ότι νομίζει αλλα όταν ο τάδε Πολάνσκι σου πήδήξει το γιό, εσύ να πάς στην ταινία του και να τον χειροκροτήσεις. (Σου είπα εγω βάζω τον εαυτό μου και στην θέση του θύματος για να μπορέσω να είμαι πιο δίκαιος γιατι όταν το θέμα δεν σε πλήττει άμεσα, τότε μπορείς να λές διάφορα)

Εντάξη κι εγω ακούω διάφορες μουσικές που δεν με εκφράζουν σαν άνθρωπο οι αντιλείχεις των δημιουργών (απο σατανιστές μέχρι παγανιστές κτλ. λόγω Black Metal και Death) και θαυμάζω καλλιτέχνες που άμα τους έβλεπα στο δρόμο θα τους έσκαγα σφαλιάρα (πχ. Dali), αλλα είπαμε οτι όλα σε κάποια όρια.

Υ.Γ. Άσχετο αλλα για τον Jakson δεν το πιστεύω οτι ήταν παιδεραστή με την καμία παναγία. Απλα ήταν έυκολο θύμα και τον εκμεταλεύονταν οι πάντες, απο οικογένεια, ατζέωτνη, γιατρο μέχρι την Μαρίκα της γειτονιάς που έχει καλούς δικηγόρους.

Δημοσ.

...κάποιες κόκκινες γραμμές...αν κάποιος τις περάσει θα τον κράξω όσο καλός καλλιτέχνης κι αν είναι

...κι εγώ θα τον κράξω και θα κριτικάρω σκληρά τις επιλογές και τις πράξεις του, ως ατόμου.

Τη σχέση αυτής της αντιμετώπισης, με την όποια αξία του καλλιτεχνικού του έργου, είναι που δε μπορώ να εντοπίσω...

Δημοσ.

Μα δεν το σχετίσαμε. Το όλο θέμα ξεκίνησε γιατι κάποιος (να μην ξαναναφερθούμε σε αυτόν τον κάποιο γιατι λίγο νόημα έχει αφού αυτά που έλεγε όλοι το παραδέχεστε οτι είναι αλήθεια) ανέφερε τα "κακά" του Αγγελόπουλου. ΚΑι εγώ είπα ρε παιδιά γιατι να μην μάθουμε και κακα, επειδή πέθανε δηλαδή πρέπει να το αγιοποιήσουμε;;;; Τα καλά τα ξέρουμε ούτες ή άλλος και άρχισε το κράξιμο. "όχι είναι καλλιτέχνης και τον καλλιτέχνη πρέπει να το βλέπεις σαν καλλιτέχνη και όχι σαν άνθρωπο" και τέτοια πράγματα..

Και μ΄αρέσει που κάποιοι σε άλλο θέμα στο ΜΠΛΑ-ΜΠΛΑ προασπίζονται την ελευθερία της άποψης με πάθος (ώστε κάθε Τούρκος να λεει οτι το φιλειρηνικό τους κράτος ομογενοποίηθηκε με τον διάλογο και την αγάπη - πραγματικά έχω εφημερίδα εποχής που δείχνει φωτογραφία Τουρκους με αρκουδάκια και καρδούλες να αποχαιρετάναι με δάκρυα στα μάτια τους αγαπημένους τους Έλληνες στις αποβάθρες της Σμύρνης) και εδώ κράζουνβ κάποιον που στην τελική δεν είπε ούτε καν ψέμματα. Βλέπε Luci

Δημοσ.

Τι να σου πω ρε εσύ εκθίαζε παιδεραστές. Ελευθερία έχουμε και ο καθένας κάνει ότι νομίζει αλλα όταν ο τάδε Πολάνσκι σου πήδήξει το γιό, εσύ να πάς στην ταινία του και να τον χειροκροτήσεις.

Αυτο ηθελα να καταλαβω. Αρα "Το κοινο που στηριζει καλλιτεχνικο εργο δεν διαφοροποιειται απο τον χαρακτηρα του δημιουργου αλλα ταυτοχρονα επιδοκιμαζει και τον ιδιο". Οκ, καλυφθηκα.

Οπως το οτι ενας κριτικος τεχνης καλως μιλαει αποκλειστικα για τα κουσουρια που εχει ακουστα ενος καλλιτεχνη, λιγες ωρες μετα το θανατο του γιατι υπερανω ολων η αληθεια! <--δεν ξερω τι να πρωτοboldαρω σε αυτο το συμπερασμα οποτε το αφηνω ετσι.

Δημοσ.

Ε ναι ρε αδελφέ πως να το κάνουμε έτσι είναι. Όταν κάποιος άνθρωπος έχει σε τετοιο βαθμό αντικοινωνική συμπεριφορά, τότε πρέπει να αποκλείεται και κοινωνικά. Πως να το κάνουμε. Δηλαδή άμα τους λές είσαι "Μ@λάκας", αλλα στην επόμενη ταινία του σπάσουν τα ταμία, τότε του δείχνεις οτι τον αποδέχεσαι έτσι όπως είναι και του δίνεις το ελέυθερο. 'Ασε που με αυτόν τον τρόπο του δίνει και τα μέσα να ξεδεύγει και να κάνει πάλι τα ίδια. Ο Πολάνσκι πόσα χρόνια διεφευγε της δικαιοσύνης;;;

Δημοσ.

Τη σχέση αυτής της αντιμετώπισης, με την όποια αξία του καλλιτεχνικού του έργου, είναι που δε μπορώ να εντοπίσω...

Μακρια απο εμας , αλλα ειμαι σιγουρος οτι η γνωμη για την ''καλλιτεχνικη αξια'' του εργου μπορει να αλλαξει δραματικοτατα αν το κακο βρει τον δικο μας πισινο.

Η αξια αυτη μπορει να εχει πολυ προσωπικο χαρακτηρα ..

Δημοσ.

Μα δεν το σχετίσαμε.

Έγραψες λίγο πριν: "ΠΧ. σε ένα παιδεραστή, όχι μόνο δεν θα έβλεπα τις ταινίες τους αλλα θα του κατέστρεφα και όλη την δουλειά αν ήταν στο χέρι μου."

Αφού αποσαφηνίσω ότι σέβομαι την άποψή σου - άσχετα με το αν εγώ διαφωνώ - οφείλω να επισημάνω ότι αυτό είναι σαφέστατος συσχετισμός της αξίας του έργου με το ποιόν του ανθρώπου.

"Το όλο θέμα ξεκίνησε γιατι κάποιος ανέφερε τα "κακά" του Αγγελόπουλου."

Το όλο θέμα ξεκίνησε, αφενός επειδή αυτός ο "κάποιος", επέλεξε εντελώς ακατάλληλη χρονική συγκυρία, για να αναφερθεί στα όποια "κακά" (βλέπε: αμέσως μετά το θάνατο του ανθρώπου), αφετέρου διότι, ο συγκεκριμένος "κάποιος", αν και πλασάρει τον εαυτό του ως "κριτικό κινηματογράφου", δεν αναφέρθηκε στα "κακά" της δουλειάς του ως σκηνοθέτη, αλλά στα "κακά" του χαρακτήρα του, αναφορά η οποία, όταν γίνεται από έναν "κριτικό κινηματογράφου", δεν έχει περισσότερη βαρύτητα και σημασία, από το να γίνει από τον οποιονδήποτε "τυχαίο". Απλά ο τύπος εκμεταλλεύτηκε το ότι είναι "γνωστός" προκειμένου να εξωτερικεύσει τα προσωπικά του απωθημένα. Αν αναφερόταν στη δουλειά του εκλιπόντος, δε θα υπήρχε λόγος να ξεκινήσει κανένα "θέμα" (εκτός ίσως από το γεγονός ότι το bad timing συνεχίζει να ισχύει)

"επειδή πέθανε δηλαδή πρέπει να το αγιοποιήσουμε;;;;"

Όχι βέβαια! Προσωπικά δεν τον "αγιοποιώ" αλλά, ακριβώς επειδή δεν τον γνώριζα, δε μπορώ να δεχθώ ως δεδομένο το:

"...αυτά που έλεγε είναι αλήθεια"

Επίσης προσωπικά, δεν ανήκω στους "όλους" που το παραδέχονται. Μπορεί να είναι αλήθεια, μπορεί και όχι. Θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο, επειδή το είπε ο Δανίκας;

"τον καλλιτέχνη πρέπει να το βλέπεις σαν καλλιτέχνη και όχι σαν άνθρωπο"

Τη δουλειά του προσπαθεί να "πουλήσει", όχι το χαρακτήρα του. Τη δουλειά του "αγοράζει" ή όχι ο κόσμος, όχι το αν είναι καλός ή κακός άνθρωπος... Αν έπρεπε να εμβαθύνω στο χαρακτήρα και το ποιόν του κάθε δημιουργού, πριν ασχοληθώ με το έργο του και αποφασίσω το αν με εκφράζει ή όχι, μέχρι σήμερα δε θα είχα ακούσει σχεδόν καθόλου μουσική, ούτε θα είχα δει κινηματογράφο...

Δημοσ.
Και μ΄αρέσει που κάποιοι σε άλλο θέμα στο ΜΠΛΑ-ΜΠΛΑ προασπίζονται την ελευθερία της άποψης με πάθος (ώστε κάθε Τούρκος να λεει οτι το φιλειρηνικό τους κράτος ομογενοποίηθηκε με τον διάλογο και την αγάπη - πραγματικά έχω εφημερίδα εποχής που δείχνει φωτογραφία Τουρκους με αρκουδάκια και καρδούλες να αποχαιρετάναι με δάκρυα στα μάτια τους αγαπημένους τους Έλληνες στις αποβάθρες της Σμύρνης) και εδώ κράζουνβ κάποιον που στην τελική δεν είπε ούτε καν ψέμματα. Βλέπε Luci

Στη μια περίπτωση κάποιος λέει κάτι και τον βάζουν φυλακή. Στην άλλη περίπτωση κάποιος λέει κάτι και εμείς του λέμε ότι είναι μαλάκας. Το ίδιο πράγμα είναι;

edit: Α, ναι. Επειδή το ξέχασα. Όχι, αυτά που είπε δεν είναι αλήθεια. Αλλά και να ήταν, δεν ήταν εκεί το πρόβλημα.

Δημοσ.

Κατι τελευταιο και σορυ που εχω κανει το θεμα λαστιχο.

Θεωρω τον εαυτο μου ορθολογιστη. Βρισκω λαθος το να στελνει καποιος το παιδι του στο κατηχητικο να τον πλασουνε οι παπαδες, γενικα δεν με λες καθολου θρησκο, παντα θα αφηνω με το γαντι προβληματισμο σε καποιον δογματικο κατα ποσο θα πιστευε άλλα, αν ειχε γεννηθει σε μακρινή εποχή ή περιοχη. Παντα μιλαμε για πολιτισμενο διαλογο. Καλα ως εδω;

Ε, ομως ξερω οτι θα ειμαι πολυ μαλακας αν παω να μιλησω σε μια χριστιανουλα χηρα λιγο μετα το μνημοσυνο του αντρα της για το ποσο ψεμα θεωρω πως ειναι ολες οι θρησκειες.

Ή φαντασου λεει να βρω ενα κλαμμενο κοριτσακι που αναβει κερακι και προσευχεται για καποιον συγγενη της με καρκινο και εγω με δασκαλιστικο υφος να πιασω να της λεω της περιγραφω θρησκεια ως οπιο του λαου, προπαγανδιστικη πλανη κλπ κλπ κλπ

Μηπως ειμαι αντιφατικος και δεν το καταλαβαινω;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...