Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

καλησπερα σε ολους,

δε ξερω αν ειναι το καταλληλο μερος για αυτο το θεμα, μιας και δεν εχει ακριβως σχεση με την δημιουργια βιντεο σε διαφορες μορφες κλπ.

απλως αναρωτιεμαι τι ακριβως ειναι αυτοι οι τυποι -Xvid, TS(telesync?), BRB ή καπως ετσι.. σιγουρα εχουν καποια διαφορα μεταξυ τους, και τι ρολο παιζει ο καθενας..? εχω δει καποιες ταινιες που ειναι και dvdrip αλλα και xvid.. :unsure:

και γιατι τελοσπαντων υπαρχουν τοσοι πολλοι τυποι? για να με δυσκολευουν οταν θελω να βρω τους υποτιτλους απο μια ταινια και να τα συγχρονισω? πφφ :mad:

ελπιζω να υπαρχει καποιος να με διαφωτισει, δε μπορουσα να σκεφτω καλυτερο μερος για τετοια κουβεντα.. και θα ηθελα να το συζητησω λιγο!

ευχαριστω :)

Δημοσ.

Ρίξε μια ματιά στο παρακάτω

http://juggler8.blogspot.com/2011/11/blog-post_07.html

Επισης xdiv, divx, mkv, ac3 κλπ ειναι κωδικοποιήσεις εικόνας και ήχου, δηλαδή με «ποιον τρόπο» έχει γίνει μετατροπή του ψηφιακού μέσου (DVD) σε αρχείο.

Άρα ενα αρχείο dvdrip-xvid σημαίνει οτι αρχικό μέσο ήταν ενα δισκάκι dvd και η κωδικοποίηση ειναι τύπου xvid. Ένα αρχείο cam-divx ειναι βίντεο τραβηγμένο με κάμερα και η κωδικοποίηση ειναι τύπου divx

Προσωπικά οτιδήποτε κάτω απο dvdrip το αγνοώ και σε ελάχιστες περιπτωσεις εξετάζω καποια dvdscr-r5

Δημοσ.

Οπωσδήποτε δεν υπάρχουν για να δυσκολεύουν εσένα. Και κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχουν για να δυσκολεύουν κανέναν. Η εξήγηση είναι λίγο πιο απλή : ο κόσμος της πληροφορικής είναι ολίγον Βαβέλ, και σε μια Βαβέλ όπου οι διαμένοντες σέβονται τον εαυτό τους, μιλιούνται διαφορετικές γλώσσες. Άλλη διατύπωση : πολλοί γράφουν δικές τους "ερμηνείες" για το πώς είναι ο καλύτερος (τί πιο υποκειμενικό...) τρόπος για να "διαβάζονται" τα αρχεία video/sound. Κάποιες από αυτές τις ερμηνείες βρίσκουν μεγαλύτερη ανταπόκριση κοινού, διαδίδονται, εξαπλώνονται, παγιώνονται... Τελική κατάληξη : οι διάφοροι τρόποι για encoding. To ίδιο που συμβαίνει με τις γλώσσες, τα είδη μουσικής, τις μάρκες αυτοκινήτων... Εσύ ζητάς "ένα αυτοκίνητο να μπαίνω μέσα, να μπορώ να οδηγώ, να πηγαίνω εκεί που θέλω απλώς, χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να μαθαίνω πώς μπαίνουν οι ταχύτητες, πώς δουλεύουν όλα τα κουμπάκια του κτλ". Κάτι τόσο universal λοιπόν, όπως δεν υπάρχει για τ' αυτοκίνητα, δεν υπάρχει ούτε για το video encoding...

Eπίσης :

Xvid : Codec (=πρόγραμμα/τρόπος κωδικο-αποκωδικοποίησης αρχείων video) - ένας από τους μερικούς που υπάρχουν (άλλοι είναι o DivX, ο Η264, o AVC, ο Flash κ.α.) (...επίσης υπάρχουν διαφορετικά containers - το "περιτύλιγμα" ας πούμε του κάθε codec. Όπως .avi , .mkv, .flv κ.α.). Συνώνυμο του τρόπου της περασμένης 10ετίας για δημιουργία αρχείων βίντεο σχετικά μικρού μεγέθους (μια ταινία=ένα CD), σχετικά καλής ποιότητας.

TS : Oρισμός "ποιότητας" ενός βίντεο (Telesync, δηλαδή βίντεο που έχει γραφτεί στη ζούλα με βιντεοκάμερα/κινητό κτλ - συνήθως κινηματογραφικές ταινίες που παίζονται σε σινεμάδες. Συνώνυμο της χαμηλής συνήθως και σχετικά, ποιότητας βίντεο. Οι λόγοι ευνόητοι)

ΒD-Rip (ή ΒR-Rip ή ΒD ή BR) : Αρχείο βίντεο που προέκυψε από ταινία ΗD (Ηigh Definition=τζαμάουα ποιότητα...), γραμμένη σε "επίσημο" (και ακριβοπληρωμένο) "Blue Ray" δισκάκι (δισκάκια χωρητικότητας πολυπολλαπλάσιων GB, απόγονοι των DVD). Rip = "συμπίεση" ενός αρχείου (...για την ακρίβεια, για "ξεψάχνισμα" πρόκειται - για "πέταμα" "περιττών" δεδομένων, ούτως ώστε το αρχείο που θα προκύψει, να είναι πολύ μικρότερο σε μέγεθος). Είθισται να είναι κωδικοποιημένα με τον ΑVC codec, και σε .mkv container. Συνώνυμα της "ιδανικής" αναλογίας ποιότητα βίντεο/μέγεθος αρχείου.

Συνοψίζοντας, μία ταινία μπορεί να είναι (όπως είπες) DVD-Rip (=ενδεικτικό της ποιότητας), και για την ακρίβεια, φτιαγμένο (το rip) με τον Xvid codec...

Οι υπότιτλοι, όντως μεγάλος πόνος - αλλά δεν έχουν να κάνουν με τα παραπάνω (...έχουν να κάνουν με το "frame rate", κατά βάση, το οποίο σημαίνει τον αριθμό των καρέ που πέφτουν μπροστά στο μάτι σου ανά δευτερόλεπτο. Κι εδώ επικρατεί μια μικρή Βαβέλ, καθώς υπάρχουν κατά βάση δύο frame rates : "o αμερικάνικος", των 24 -23.976 για την ακρίβεια- και ο ευρωπαϊκός, των 25).

Θέμα τριβής κι ενασχόλησης είναι πάντως, αν κάθε φορά που σκαλώνεις κάπου, γκουγκλάρεις για την έννοια που σε προβληματίζει. Και ειδικά ψάχνοντας για αυτό, στη Wikipedia.

*...όχι που δε θα βρισκόταν κάποιος να ποστάρει, από τη στιγμή που είχα αρχίσει να γράφω, μέεεεχρι να προκόψω να το τελειώσω και να ποστάρω κι εγώ... Γαβ ρε isay ! :ρ

Δημοσ.

...

*...όχι που δε θα βρισκόταν κάποιος να ποστάρει, από τη στιγμή που είχα αρχίσει να γράφω, μέεεεχρι να προκόψω να το τελειώσω και να ποστάρω κι εγώ... Γαβ ρε isay ! :ρ

Αν είναι να μείνεις με το παράπονο θα δεχτώ (με βαριά καρδιά) να μεταφερθεί η απάντηση μου, μετά τη δική σου.

Δημοσ.

...με το παράπονο θα μείνω -καλά είναι η απάντησή σου εκεί που είναι- γιατί το θέμα είναι η "έκπληξη" που τρώω κάθε φορά που ποστάρω, κι αυτό δε "διορθώνεται" (άσε με να γκρινιάξω. Μ' αρέσει).

Δημοσ.

α μαλιστα.. καπως κατατοπιστηκα και με τις πληροφοριες σας αλλα και το λινκ που μου εδωσε ο isay. κι εγω σαν πρωτη επιλογη ειχα το dvd και σιγουρα οχι το cam.. τ αλλα ομως δε τα ξερα, οποτε θα ξερω να τ αποφευγω. αυτο που δε καταλαβα ειναι ποιο φορματ να προτιμαω ή δεν παιζει ρολο?

σχετικα με τους υποτιτλους.. αφου εχει σχεση το καρε, υπαρχει καποιος τροπος να μπορω να καταλαβω απ τον τιτλο ή τις λεπτομερειες αν μου ταιριαζει γι αυτο που κατεβασα?

Δημοσ.

Αυτό θα πρέπει να το δείς εσύ ανάλογα με την ποιότητα που σ' αρέσει να βλέπεις και την χωρητικότητα που έχεις. Εγώ παλιότερα κατέβαζα DVDRip, αλλά μόλις κατέβασα το πρώτο μου Bluray ξετρελάθηκα από την ποιότητα κι από τότε κατεβάζω μόνο Bluray.

Τα καλύτερο σε ποιότητα είναι τα Bluray 1080p αλλά είναι πολύ μεγάλα αρχεία 20+gb οπότε δεν θα στα πρότεινα. Μετά από τα 1080p είναι τα Bluray 720p που είναι από 4+gb μέχρι 8gb συνήθως. Τα Bluray 1080p και 720p είναι κι αυτά rip από δισκάκι Bluray σε μορφή .mkv αλλά έχουν καλύτερη ποιότητα από τα BR-Rip και BD-Rip. Αν πάλι δεν έχεις χώρο μπορείς να πας σε BRRip/BDRip που είναι μικρότερα σε μέγεθος από τα Bluray. Μετά κατεβαίνεις στα DVDRip που έχουν χειρότερη ποιότητα κι από DVD αλλά βλέπονται. Από εκεί και κάτω όλα είναι άθλια. Βέβαια αν εσυ δεν έχεις υπομονή να περιμένεις να βγεί μια ταινία σε καλή ποιότητα τότε κατέβαζε τα telesync. Βέβαια σε όλες τις ποιότητες παίζει ρόλο και η οθόνη/τηλεόραση που έχεις. Όσο πιο μεγάλη είναι σε ίντες τόσο πιο χάλια θα βλέπεις τις μικρές ποιότητες. πχ. αν δείς ένα DVDRip σε οθόνη 17άρα θα βλέπεται, αν όμως πας να το δείς σε 40άρα επειδή θα έχει μεγαλώσει η εικόνα και η ανάλυση της ταινίας θα παραμείνει η ίδια θα φαίνεται χειρότερα απ' ότι στην 17άρα.

Για τους υπότιτλους καλό είναι να κοιτάζεις πρώτα τι ελληνικοί υπότιτλοι υπάρχουν για την ταινία και μετά να την κατεβάζεις. πχ. βρίσκεις τους υπότιτλους Transformers.Dark.Of.The.Moon.2011.DVDRip.XviD-TWiZTED για την ταινία Transformers Dark of the Moon. Όπως βλέπεις γράφει οτι είναι DVDRip, και η τελευταία λέξη (TWiZTED) μας δείχνει ποιά είναι η ομάδα που ripαρε την ταινία, οπότε θα ψάξουμε να βρούμε το κατάλληλο αρχείο για την ταινία που να ταιριάζει με τους υπότιτλους.

Δημοσ.

αυτο που δε καταλαβα ειναι ποιο φορματ να προτιμαω ή δεν παιζει ρολο?

σχετικα με τους υποτιτλους.. αφου εχει σχεση το καρε, υπαρχει καποιος τροπος να μπορω να καταλαβω απ τον τιτλο ή τις λεπτομερειες αν μου ταιριαζει γι αυτο που κατεβασα?

Όπως έγραψε κι ο αποπάνω, το πιο να προτιμάς, είναι μια συνιστώσα των αναγκών (επιθυμιών) σου, σε σχέση με τις δυνατότητές σου. Για την ακρίβεια : όσο πιο "δυνατό" σύστημα έχεις, όσο περισσότερο αποθηκευτικό χώρο (και τάση διατήρησης των αρχείων), όσο πιο γρήγορη ιντερνετική σύνδεση και τέλος πρόσβαση σε σελίδες που παρέχουν καλές ταχύτητες κατεβάσματος (δεν αρκεί να έχεις εσύ Φεράρι - πρέπει να έχεις και πίστα να την τρέξεις, γιατί σε κατσικόδρομο θα είναι δώρο άδωρο), τόσο καλύτερης ποιότητας αρχεία μπορείς να κατεβάζεις.

Οι ΗD ταινίες, προϋποθέτουν χώρο (ειδικά αν είναι να τις διατηρείς). Ανάλογα με το μέγεθός τους, την ταχύτητα ανεβάσματος της σελίδας που τις βρίσκεις, και την δική σου ταχύτητα κατεβάσματος, προϋποθέτουν και χρόνο. Και ειδικά οι .mkv των 1080p ανάλυσης, προϋποθέτουν "δυνατό σύστημα". Άρα είναι καθαρά ζήτημα του τί μπορείς/θέλεις εσύ να κατεβάζεις. Θέμα συνήθειας/εμπειρίας είναι το πώς θα κινείσαι, με τον καιρό και θα μάθεις τί θέλεις, και θα κατεβάζεις αναλόγως.

Όσο για τους υπότιτλους, εκτός από τις ενδείξεις στον τίτλο, υπάρχει περίπτωση εκεί που τους βρίσκεις, στις αναλυτικές πληροφορίες ν' αναφέρεται και το frame rate....

Δημοσ.

φορματ εννοουσα το xvid ή divx που μου αναφερατε προηγουμενως, και το ειδα ετσι κι απ το λινκ που μου εδωσε ο isay.. ξερει κανεις τι ακριβως ρολο παιζουν ή να μη δινω σημασια?

dvdrip,blurayrip κλπ, τα αναφερει ως "πηγη". οσον αφορα τη πηγη λοιπον εγω προτιμω dvdrip γιατι και καλυμμενη ειμαι απ την ποιοτητα αλλα και απ το μεγεθος του. δε θελω μεγαλυτερο, μιας και τις κραταω ολες..οποτε ;)

για τους υποτιτλους εν ολιγοις..ψιλο στη τυχη θα το πηγαινω αν καταλαβα καλα..

Δημοσ.

Δεν κατάλαβα γιατί διευκρίνησες τί εννοούσες με το "φορμάτ" (δε νομίζω να μην κατάλαβε κανείς απ' όσους παρακολούθησαν το παρόν thread). Για την ιστορία, ο συγκεκριμένος όρος, σημαίνει "είδος κατασκευής αρχείου"... (ή, αν θες, "μορφή").

Επίσης δεν κατάλαβα γιατί ΞΑΝΑρωτάς "τί ρόλο παίζουν - τί να κάνω". Νομίζω όσοι γράψαμε, είμασταν πολύ κατατοπιστικοί εξ' αρχής...;

Για τους υπότιτλους, θέμα εμπειρίας είναι. Όσο ψάχνεσαι, τόσο θα βρίσκεις "σωστότερα" για 'σένα μέρη και τρόπους για να βρίσκεις γρηγορότερα τους υπότιτλους που ταιριάζουν.

Δημοσ.

τοτε ισως εγω δε το χα καταλαβει καλα.. οταν ειπα για φορματ, μου απαντησατε σχετικα με το αν ειναι dvdrip,bluray κλπ.. αυτα εχω καταλαβει τι ρολο παιζουν, αλλα εγω με βαση αυτο καταλαβα οτι φορματ ειναι το divx, xvid και δε ξερω αν υπαρχουν αλλα. δε ξερω τι σχεση εχουν με το αν ειναι απο dvd ή κατι αλλο.. γι αυτο το ξανα-ρωτησα, και το ξανα-διευκρινησα.

Δημοσ.

Σου έχουμε γράψει και για άλλα - ενδεικτικά- format αρχείων video, Ανθουλάκι... Αν ξαναδιαβάσεις τα ποστ μας, ίσως καταλάβεις καλύτερα περί video encoding (αυτά τα λίγα τεσπα που γράψαμε). Καταννοητό βέβαια το ότι δεν αφομοιώνονται όλα με μιας.

Για ένα ρεζουμε πάντως : Υπάρχουν διάφοροι τρόποι προγραμματισμού, για να φτιαχτεί (για την ακρίβεια να "συμπιστεί" επίσης, ώστε να καταλαμβάνει μικρότερο χώρο )ένα αρχείο βίντεο (η διαδικασία που αναφέραμε ως encoding) και προϋποθέτουν διαφορετικά πραγράμματα γραφής (=codecs). Οι codecs απηχούν την "παλαιότητα" των ίδιων τους των εαυτών (...την "τεχνολογία" τους, αν θες). Οι Divx και ο Xvid (εμπορικός ο πρώτος, open source ο δεύτερος), ήταν οι πιο γνωστοί και προχώ της προηγούμενης δεκαετίας, με την "ιδανική" απόδοση (καθώς το "ιδανικό", σημαίνει κατά βάση όσο το δυνατόν καλύτερη απόδοση ποιότητας εικόνας, καταλαμβάνοντας τον μικρότερο δυνατό χώρο). Συμπερασματικά, εκτός από "εποχή τεχνολογίας", ταυτόχρονα απηχούν δηλαδή και "ποιότητα" των αρχείων που φτιάχνονται με αυτούς.

Πλέον ο "καλύτερος" είναι ο H264 codec, ο οποίος είθισται να "κλείνεται" σε "περιτύλιγμα Matroska" -αλλιώς MKV (...κατάληξη αρχείου .mkv δηλαδή)- και προσφέρει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Αυτά για το video encoding.

Η "πηγή" τώρα, το μέσο δηλαδή απ' το οποίο προκύπτει ένα "συμπισμένο βίντεο", είναι συνήθως ένα DVD δισκάκι που έχει παράξει η όποια κινηματογραφική εταιρία και το διαθέτει στο εμπόριο, και είναι μορφής "MPEG-2", το οποίο σημαίνει video καλύτερης ποιότητας από την κατηγορία "ΜPEG-4", στην οποία ανήκουν βίντεο φτιαγμένα με τους DivX και Xvid. Παίρνω δηλαδή εγώ ένα "γνήσιο ντιβιντάκι" μιας ταινίας, και με κάποιο πρόγραμμα που κάνει χρήση ενός απ' τους προαναφερόμενους codecs, φτιάχνω ένα αρχείο βίντεο πιο μικρό (άρα από κάθε άποψη πιο εύκολα διαχειρίσιμο), αλλά χωρίς να έχει χάσει δραματικά από το αρχείο που βρισκόταν στο δισκάκι (όπως είχα πει και σε προηγούμενο ποστ, συμπίεση=αφαίρεση στοιχείων από το βίντεο. "Ξαλάφρωμα", αν θες). Η διαδικασία αυτή λέγεται "ριπάρισμα" στα...Ελληνικά (video ripping). To ανάλογο συμβαίνει και με τα δισκάκια Βlue-Ray, που είναι ο επίγονος του DVD. Τέλος, σε γενικές γραμμές ένα (αρχείο που προκύπτει από) DVD-rip, είναι λιγότερο καλύτερης ποιότητας από το ανάλογο ΒD (αλλιώς BR) - rip...

Δημοσ.

θα τα ξανακοιταξω και τα προηγουμενα ποστς, αλλα απ το πρωτο κομματι αυτου που μου γραψες τωρα κατατοπιστηκα οσον αφορα και τα codecs.. αυτοι λοιπον ειναι οι υπευθυνοι για την καταληξη (avi, mkv, ...). κι αν δε κανω λαθος τα mkv ειναι μεγαλυτερα σε μεγεθος απ τα avi? μπορει να ειναι κι η ιδεα μου βεβαια.

και παλι ευχαριστω για τις πληροφοριες, και με συγχωρειτε αν σας ζαλισα λιγο :P :)

Δημοσ.

Ε εντάξει, δεν είμαστε και δημόσιοι υπάλληλοι (ούτε καν ιδιωτικοί)... Όποιος θέλει απαντά - όποιος θέλει "ζαλίζεται" δηλαδή.

...Περίπου, ναι, οι codecs είναι "υπεύθυνοι" και για την κατάληξη (δεν είναι απόλυτο αυτό, αλλά πρακτικά κάπως έτσι πάει). Τα δε MKV αρχεία, ΣΥΝΗΘΩΣ (εκ της πράξεως), είναι όντως μεγαλύτερα σε μέγεθος. Αυτό όμως δε σημαίνει παρά το ότι είναι ΠΟΛΥ ανώτερης ποιότητας, καθώς, αν το πάμε σε αναλογία ποιότητας/μεγέθους, ένα rip ταινίας, μεγέθους 700ΜΒ που έχει γίνει με τον Divx codec, αν πεις να το κάνεις με τον Η264 ("αρχείο mkv" δηλαδή) codec αντί για τον Divx, θα έχεις ως προϊόν ένα αρχείο μικρότερο (γύρω στα 500ΜΒ ας πούμε), αν έχει την ίδια ποιότητα εικόνας...Ισχύει και το "ανάποδο", φυσικά : αν πεις να ριπάρεις μία High Definition ταινία σε mkv, από ένα Blue Ray δισκάκι, για να έχεις ένα συγκεκριμένο επιθυμητό οπτικό αποτέλεσμα, και φτιάξεις ένα αρχείο πχ 5GB, όταν πεις να το ριπάρεις με τον DivX, για να έχεις το ίδιο οπτικό αποτέλεσμα, το παραχθέν αρχείο θα σου βγει γύρω στα 7GB (ας πούμε)...

Δημοσ.

Σχετικά με το πως θα βρίσκουμε τους σωστούς υπότιτλους διάβασε αυτό και ίσως σε βοηθήσει.Τώρα για sites με ελληνικούς υπότιτλους δες εδώ

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...