Προς το περιεχόμενο

Προγραμμα επεξεργασιας ηχου με συγκεκριμενα χαρακτηριστικα

triggerman

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπερα.Ψαχνω για ενα προγραμμα επεξεργασιας ηχου το οποιο με ενδιαφερει να εχει τα εξης 2 χαρακτηριστικα.Πρωτον θελω να βγαζει διαγραμματα συχνοτητας-εντασης(f-db) και δευτερον να υπαρχει η δυνατοτηα αποκοπης στο πεδιο της συχνοτητας και οχι του χρονου(οπως συνηθιζεται).Ευχαριστω

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

α) Δεν υπάρχει διάγραμμα συχνότητας έντασης (f-db). Συχνότητας στάθμης ναι. Συχνότητας πλάτους, ναι. Συχνότητας έντασης, όχι.

β) Όταν λες αποκοπή, τι εννοείς;

Εάν ξέρεις τι θές να κάνεις, που δεν το νομίζω, μπορείς να τα κάνεις ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ με το MATLAB.

Εγω παλι νομιζω οτι ξερω τι θελω να κανω.Θελω να προσομοιασω το ακουογραμμα που γινεται απο τους ορυλαδες και θελω να εξαγω συμπερασματα μεσα απο αυτο μεσα απο ψυχοακουστικα τεστ που θα κανω.Οταν λεω αποκοπη εννοω να μπορω να κανω cut-paste κομματια συχνοτητων απο μια ηχογραφηση.Το logic pro παιζει να εχει τετοια εργαλεια?

Μπορεί να έχεις υπόψη σου τι θα ήθελες να είναι το τελικό αποτέλεσμα, αλλά δεν ξέρεις τι θα κάνεις.

Είναι τόσα πολλά τα τεχνικά θέματα, τα οποία, και από ό,τι φαίνεται, δεν γνωρίζεις, που αμφιβάλλω εάν τελικά θα έχεις αποτέλεσμα.

Ακόμα δεν κατάλαβα τι εννοείς ακριβώς με το "cut-paste κομμάτια συχνοτήτων από μία ηχογράσφηση". Τεχνικά μιλώντας, αυτό που λες δεν στέκει και έτσι δεν μπορώ, εγώ προσωπικά, να σου πω με τι εργαλείο θα μπορούσες να το κάνεις.

Το πιο πιθανό είναι να εννοείς κάτι άλλο από αυτό που γράφεις που, και ακριβώς επειδή δεν ξέρεις τι θέλεις να κάνεις, δεν είναι αυτό που λες.

Σε κάθε περίπτωση όμως, με το MATLAB ή το Octave, μπορείς να έχεις πλήρη έλεγχο του σήματός σου (αρκεί να γνωρίζεις τι θες να κάνεις).

Ούτε γω κατάλαβα ακριβώς τι θέλεις.. ίσως αν δώσεις ενα παράδειγμα..

Το ακουόγραμμα χρησιμοποιεί pure tones διάφορων συχνοτήτων (σε διαφορετικές εντάσεις) ωστέ να εξάγει τα αποτελέσματα.

Καλώς μέχρι εδώ..

Απο την ηχογράφηση θέλεις να πάρεις ενα εύρος συχνοτήτων (πχ 240-380) και να δημιουργήσεις ενα νέο αρχείο με αυτές?

Για δώσε λίγο περισσότερα στοιχεία.. Και αν θες πες μας και για τα ψυχοακουστικά τεστ (τι θες να κάνεις)

Με ενδιαφέρει αρκετά.

Στο logic δε νομίζω να βρεις λύση πάντως.

Το πιθανότερο αν κατάλαβα καλά, είναι να χρειάστει να παίξεις με fft analysis. Και όπως είπε και ο τιμον προς matlab ή octave πρέπει να κοιτάξεις.

Αλλά ακόμη και έτσι αν κάνεις 'extract' αυτές τις συχνότητες δε ξέρω αν θα έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οκ μετά απο λίγο ψάξιμο αυτό το οποίο τελικά ζητούσα είναι η δημιουργία ενός spectrogram. Δηλαδη να ηχογραφω κάτι και να μου βγάζει συναρτήσει της συχνότητας και του χρόνου για να μπορώ να κόψω(cut) τις συχνότητες που θέλω.Τα περισσότερα προγράμματα βγάζανε διαγράμματα χρόνου - πλάτους(amplitude). Τελικά βρήκα ότι το audacity βγάζει sprectrogram. Ελπίζω τώρα να εγινε κατανοητο τι ακριβως ζητούσα. Αν γνωρίζετε κανενα άλλο πιο καλο προγραμμα που να κανει αυτη τη δουλεια ακουω προτάσεις. Κατα προτιμηση για mac αλλα και windows(τι να κανουμε αφου βρεθήκαμε στην αναγκη τους :-D )

Το spectogram είναι "3D" plot. Δηλαδή, έχει τρεις συνιστώσες.

Επίσης, δεν είναι τόσο απλό να κόψεις τις συχνότητες που θέλεις...

Δεν είναι....

-Α! Θέλω να κόψω τα 3.5 kHz μέχρι τα 5.8kHz, τσουπ το κάνω.

ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ!!!!!!!!!!

Ξαναλέω, αλλά εσύ δεν θέλεις να ακούσεις (και για αυτό είναι και η τελευταία φορά που το λέω)...

ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΘΕΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ.

Ό,τι έχεις πει μέχρι τώρα ΜΠΑΖΕΙ από ολούθε στα τεχνικά ζητήματα.

Το κακό είναι, πως δεν θες να μάθεις... όχι ότι κάνεις λάθος.

Υ.Γ. απορώ σε ποια σχολή δίνουν σε κάποιον που, προφανώς, δεν ξέρει τίποτα από τέτοια ζητήματα να κάνει τέτοιου είδους εργασία.

Το spectogram είναι "3D" plot. Δηλαδή, έχει τρεις συνιστώσες.

Επίσης, δεν είναι τόσο απλό να κόψεις τις συχνότητες που θέλεις...

Δεν είναι....

-Α! Θέλω να κόψω τα 3.5 kHz μέχρι τα 5.8kHz, τσουπ το κάνω.

ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ!!!!!!!!!!

Ξαναλέω, αλλά εσύ δεν θέλεις να ακούσεις (και για αυτό είναι και η τελευταία φορά που το λέω)...

ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΘΕΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ.

Ό,τι έχεις πει μέχρι τώρα ΜΠΑΖΕΙ από ολούθε στα τεχνικά ζητήματα.

Το κακό είναι, πως δεν θες να μάθεις... όχι ότι κάνεις λάθος.

Υ.Γ. απορώ σε ποια σχολή δίνουν σε κάποιον που, προφανώς, δεν ξέρει τίποτα από τέτοια ζητήματα να κάνει τέτοιου είδους εργασία.

Φιλε δεν ξερω τι λες εσυ μαλλον εχεις βαλθει να τρολλαρεις το θεμα.Αντι να προτεινεις κατι απλα αντιπροτεινεις.Το spectogram ειναι και 2d plot(μεχρι και στο wikipedia το λεει).

Υ.Γ.Σε πολυτεχνειο στους ΗΜΜΥ δινουν δεν ξερω αν τους εχεις ακουστα.Απορω τι σχολη τελειωσες εσυ?

Το spectogram είναι Time (σε intervals), Hz και Amplitude.-

Από πότε έγινε έγκυρη πηγή το Wikipedia, δεν ξέρω. Έχει πληροφορίες αλλά είναι πλέον πασίγνωστο ότι η εγκυρότητα, ειδικά σε εξειδικευμένα θέματα, είναι ελάχιστη.

Εάν είσαι στους ΗΜΜΥ και έτσι απλά θες να κόψεις συχνότητες, τότε είτε λες ψέματα είτε έχει πέσει τόσο πολύ το επίπεδο.

Προφανέστατα αγνοείς τι είναι frequency bin, που για να έχεις spectogram ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ θα έχεις ΔF > 1 (εάν καταλαβαίνεις τι λέω... που αμφιβάλω).

Αυτό που προτείνω, εδώ και κάμποσα posts, είναι να μάθεις τι ακριβώς θες να κάνεις.

Από την μία ψάχνεις Amplitude Vs Hz και μετά λες για Spectogram (που είναι 3D graph). Προφανέστατα δεν ξέρεις τι θες να κάνεις και προφανέστατα σου λείπουν βασικότατες γνώσεις επεξεργασίας σήματος.

Έτσι, αντί να κάτσεις να ενδιαφερθείς για τα κενά που έχεις, το μόνο που κάνεις είναι να συνεχίζεις μέσα στα λάθη σου.

Πραγματικά απορώ και για το επίπεδο των ΗΜΜΥ και για το τι πραγματικά θες να κάνεις...

το spectogram ειναι διαγραμμα 2 διαστασεων.

ειναι βραχυπροθεσμος μετασχηματισμος Fourier για την απεικονιση στο πεδιο της συχνοτητας. (φασμα)

Και εγω δεν εχω καταλαβει τι θελει να κανει ακριβως. Γιατι ισως ειναι τοσο απλο: να περασει απο ενα equalizer το σημα του και να κοψει οτι συχνοτητες θελει...

αλλα και με τον τροπο που τον αντιμετωπιζεις δεν τον βοηθας καθολου.

ολα αυτα για τα frequency bin και τα ΔF > 1 που λες ειναι ακυρα τελειως γιατι καθε ακουστικο σημα μπορει να αναλυθει σε φασμα.

και αλοιμονο μας αν δεν θεωρουμε εγκυρη πηγη την wikipedia.... τουλαχιστον σε αυτα τα θεματα...

το spectogram ειναι διαγραμμα 2 διαστασεων.

ειναι βραχυπροθεσμος μετασχηματισμος Fourier για την απεικονιση στο πεδιο της συχνοτητας. (φασμα)

Μόνο που για κάθε segment, στο χρόνο, που λαμβάνεις κάνεις FT και απεικονίζεις το παραγόμενο αποτέλεσμα

σε παράθεση με το αποτέλεσμα του επόμενου segment. Έτσι, έχεις στον xx' το segment του χρόνου, στον yy' τα

frequency bins και στον zz' το abs του FT. Άρα, 3D. Εκτός και εάν ως spectogram εννοεί κανείς το PSD διάγραμμα

για ΕΝΑ segment.

Το ότι είναι STFT, από μόνο του ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.

Πόσο μάλλον δε, όταν σε STFT αναγκάζεσαι να είτε να "ρίξεις" το ΔF είτε να

έχεις "ανακριβή" αποτελέσματα από ΑΝΑΓΚΑΙΟ zero padding (τι λέω τώρα ε; Εδώ

θεωρούν κάποιοι ΑΣΧΕΤΟ ΤΟ ΔF... ΕΛΕΟΣ) είτε να περιορίσεις την μέγιστη συχνότητα

του σήματός σου.

Και εγω δεν εχω καταλαβει τι θελει να κανει ακριβως. Γιατι ισως ειναι τοσο απλο: να περασει απο ενα equalizer το σημα του και να κοψει οτι συχνοτητες θελει...

αλλα και με τον τροπο που τον αντιμετωπιζεις δεν τον βοηθας καθολου.

ολα αυτα για τα frequency bin και τα ΔF > 1 που λες ειναι ακυρα τελειως γιατι καθε ακουστικο σημα μπορει να αναλυθει σε φασμα.

Προφανέστατα ΚΑΙ ΕΣΥ ΑΓΝΟΕΙΣ τι είναι frequency bin και ότι κάνοντας FT δεν μπορείς να δεις όλες τις συχνότητες

αλλά μόνο ΠΕΡΙΟΧΕΣ που καθορίζονται από το ΔF που έχει ο FT σου.

Επίσης, όταν λέμε αναλυθεί σε φάσμα δεν είναι κάτι αόριστο. Τι φάσμα; Με abs, με real part του FT ή με τις τιμές

υψωμένες στο τετράγωνο;

Επίσης, όταν λέμε να κόψει τι ακριβώς εννοούμε; Μηδενισμό των τιμών του FT ή αποκοπή

των τιμών και "επικόληση" σε ένα νέο σήμα στο πεδίο της συχνότητας;

Εάν είναι το δεύτερο, τότε υπάρχουν αρκετές λεπτομέριες που θα πρέπει να ληφθούν

υπόψη, αλλά προφανέστατα (για να λέγονται πράγματα ότι το ΔF είναι άκυρο τελείως, ΕΛΕΟΣ) υπάρχει άγνοια ΒΑΣΙΚΟΤΑΤΩΝ αρχών και μεγεθών.

Επίσης, εάν θέλει να έχει ΑΠΟΛΥΤΟ έλεγχο, τότε η λύση του EQ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ. Φυσικά

λόγω του slope που υπάρχει στην transition band, όπου ακόμα και με υψηλό order του

φίλτρου υπάρχει (τι λέω τώρα πάλι, ε; Ξέρω.. ξέρω.. άσχετα! OMG & 3 LOL ).

Χρησιμοποιώντας EQ το μόνο που θα καταφέρει είναι απλά μία αόριστη μείωση της

ενέργειας σε συγκεκριμένες περιοχές συχνοτήτων αλλά και στις γειτονικές, χωρίς

να μπορεί να καθορίσει πόσο ακριβώς είναι στις γειτονικές, εκτός και εάν

υλοποιήσει κάποιο φίλτρο μόνος του και δει την H(f) του φίλτρου και από εκεί

βγάλει την επήρεια των γειτονικών περιοχών.

και αλοιμονο μας αν δεν θεωρουμε εγκυρη πηγη την wikipedia.... τουλαχιστον σε αυτα τα θεματα...

Σε άκρως τεχνικά θέματα η Wiki βρίθει ανακριβειών, όπως ακριβώς και εσύ τώρα (που επίσης, εσύ δεν θεωρείς αναξιόπιστη

την Wikipedia σε τέτοια θέματα).

Ο.Ε.Δ.

Υ.Γ. Εάν δεν ξέρετε τι λέτε, καλύτερα να μην το λέτε.

Φιλε η κουβεντα εχει ξεφυγει τελειως.Αν συνεχισει το topic θα συνεχισεις μαλλον το παραλυρημα της επιδειξης γνωσεων (τις οποιες αμφιβαλλω αν εχεις κατανοησεις ή τις αραδιαζεις μηπως κανενας απο αυτους που σε διαβαζουνε πουνε "τι επιστημονας!!!") δινοντας ορισμους για και για διαφορα αλλα πραγματα και επικροτωντας μονο σου τον εαυτο σου.Ευχαριστω για την βοηθεια απο ολους.Θα την βρω ακρη μονος μου αν και ειμαι σιγουρος οτι θα δυσκολευτω ιδιαιτερα αφου ειναι γνωστο σε ολους οτι το επιπεδο του Πολυτεχνειου ειναι ιδιαιτερα χαμηλο !!!.

Από τη μία κρίνεις πράγματα που προφανέστατα δεν ξέρεις (το οποίο λέω από την αρχή του topic) και από την άλλη επαίρεσαι για το δήθεν επίπεδό σου (με γενικεύσεις, χρησιμοποιούμενες λες και κρύβεσαι πίσω από φουστάνια, μιας και, προφανέστατα, μόνος σου την πάτησες). Και από πάνω, έχεις και την γνώση να δεις εάν αυτά που δεν ξέρεις τα ξέρει ή όχι κάποιος άλλος και γιατί στα λέει...

Εάν δεν θες να κρίνεσαι δημοσίως για τις αρλούμπες που λες, μην τις γράφεις. Δεν πα να 'σαι και από όπου θες. Το λάθος είναι λάθος και κρίμα που τέτοιο άνθρωποι βαυκαλίζονται με στερεότυπα ενώ τελικά, ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ, δεν αξίζουν μία.

Κοινώς, ό,τι να 'ναι.

Υ.Γ. Φυσικά για το γεγονός ότι όταν αποδεικνύεται πόσο άσχετος είναι κανείς τότε του φταίει ο άλλος που απέδειξε την ασχετοσύνη του... δεν είπα τίποτα... φαντάζομαι πως για όσους, εκτός από τους άσχετους, μπορούν να το καταλάβουν δεν υπάρχει λόγος ενώ οι άσχετοι ούτως ή άλλως δεν θα το καταλάβουν.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...