ghadhika Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2012 (επεξεργασμένο) Έχω ένα κάπως περίεργο πρόβλημα γιαυτό θα τα πάρω από την αρχή. Έχω τον υπολογιστή που μπορείτε να δείτε στην υπογραφή μου. Αποφάσισα να κάνω μια φτηνή αναβάθμιση και αγόρασα μεταχειρισμένα (από αγγελία του insomnia) έναν επεξεργαστή PhenomX3 8650 και τη κάρτα γραφικών Radeon HD 5770. Το προηγούμενο install ήταν σε κακή κατάσταση λόγω των αμέτρητων install-unistall και έκανα ένα format, έβαλα και τα "καινούρια" hardware και fresh install τα W7. Όλα αρχικά φαίνονται να πηγαίνουν οκ μέχρι που τελειώνω με την εγκατάσταση προγραμμάτων και λέω να βάλω και κάνα παιχνιδάκι για να δω τι ψάρια πιάνει η αναβάθμιση. Βάζω το NBA 2k12 που ψιλοσερνόταν πριν και προς μεγάλη μου ευχαρίστηση, πετάει. Δυστυχώς η χαρά κράτησε λίγο αφού μερικά λεπτά μετά μου κάνει το πρώτο flash, σβήνει η οθόνη για 1-2 δευτερόλεπτα και πάλι πίσω. Μετά από λίγο το ξανακάνει, και τη τρίτη φορά κολλάει τελείως με μόνη λύση το reset. Uninstall-reinstall αλλά τα ίδια, με μόνη διαφορά, αυτή τη φορά όταν κάνει το φλασάρισμα με πετάει στο desktop όπου βγάζει μνμ ότι έγιναν reset οι drivers (τελευταία έκδοση, φρέσκοι μετά από format) και στο τέλος μου βγάζει bsod. Ελέγχω θερμοκρασίες, όλα οκ. Uninstall-reinstall τους drivers, τα ίδια. Φυσικά πίστεψα ότι έφταιγε η κάρτα γραφικών αλλά για να το επιβεβαιώσω, βγάζω τον καινούριο cpu και ξαναβάζω τον παλιό και το πρόβλημα εξαφανίζεται. Μετά κάνω το αντίθετο, ξαναβάζω τον καινούριο cpu και βάζω τη παλιά κάρτα γραφικών (που δεν είχε κανένα πρόβλημα) και το πρόβλημα ξανά εκεί. Άρα λογικά η υποψία περνάει στον cpu. Βγάζω, ελέγχω pins, αλλάζω πάστα, ελέγχω θερμοκρασίες, όλα φυσιολογικά αλλά το πρόβλημα παραμένει. Συνέχισα να χρησιμοποιώ το NBA 2k12 ως benchmark αλλά δοκίμασα και άλλα δύο παιχνίδια, το απαιτητικό Railworks 2012 στο οποίο επίσης εμφάνισε το πρόβλημα και το παλιό Jade Empire που δούλευε άψογα. Το μόνο κοινό ανάμεσα στα δύο βαριά παιχνίδια, ότι ο cpu χτυπούσε 100% λειτουργία και ότι ξεκινούσε τα φλασαρίσματα μετά από 10-20 λεπτά παιχνιδιού. Ξανακάνω format και περνάω ΜΟΝΟ τους drivers της κάρτας γραφικών μη τυχόν υπάρχει κάνα conflict, τα ίδια. Μετά από συμβουλή του πωλητή και την διαβεβαίωση ότι ο cpu λειτουργεί άψογα, αποσυνδέω οτιδήποτε δευτερεύον hardware, μη τυχόν είναι ανεπαρκές το psu και μένω με συνδεδεμένα μόνο το cpu, τη gpu, ένα σκληρό δίσκο και ένα br-drive. Το πρόβλημα παραμένει. Δεν έχω άλλο διαθέσιμο pc ώστε να τον δοκιμάσω και επειδή είμαι ψιλοταπί (εξ ου και η "μεταχειρισμένη αναβάθμιση) δεν είναι και το πιο εύκολο να πετάω λεφτά για έναν έλεγχο, για τον οποίον δεν είμαι και πολύ σίγουρος μιας και το πρόβλημα εμφανίζεται σε βαριά παιχνίδια και μετά από 10-20 λεπτά λειτουργίας τους και αμφιβάλω αν κάτσει το service να βάζει παιχνίδια να παίζουν για 20' ώστε να δει αν ο cpu είναι καλός. Όπως ήταν αναμενόμενο, από το να πληρώνω, ίσως και τζάμπα τον έλεγχο ενός πιθανώς προβληματικού χαλασμένου cpu, προτίμησα να ζητήσω από τον πωλητή να τον πάρει πίσω κάτι που ο ίδιος αρνείται πεισματικά υποστηρίζοντας ότι ο cpu δουλεύει τέλεια και υπάρχει κάποιο πρόβλημα ασυμβατότητας με κάποιο άλλο hardware, ζητώντας να τον δοκιμάσουμε στο pc του. Επειδή το να το δοκιμάσουμε στο pc του, να δουλεύει κανονικά και μετά σε μένα να μη δουλεύει πάλι, δε κερδίζω κάτι, ζητάω τη συμβουλή και τη συμβολή σας. Τι άλλο μπορώ να ελέγξω, τι άλλο μπορεί να φταίει; Θα βοηθούσε ένα hard reset του Bios βγάζοντας τη μπαταρία της μητρικής; Από τα παραπάνω υπάρχει περίπτωση να μη φταίει ο cpu και να είναι όντως κάποιο περίεργο ζήτημα ασυμβατότητας; (ο επεξεργαστής υποστηρίζεται επίσημα από την μητρική μου). Υπάρχει περίπτωση να μη φτάνουν 520W για ένα cpu, μία gpu, ένα σκληρό και ένα drive και να θέλω μεγαλύτερο τροφοδοτικό; Δε ξέρω τι να σκεφτώ, Plz heeeeeeelp.... Επεξ/σία 24 Ιανουαρίου 2012 από ghadhika
aravager Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2012 Κάπου εδω μέσα διάβασα ενα παρόμοιο πρόβλημα μετά απο αλλαγη cpu. Δεν μπορώ όμως να το βρω Από ότι θυμάμαι έλεγε ότι το πρόβλημα ήταν στο κούμπωμα του επεξεργαστή. Πιθανών να υπάρχει σκόνη μεταξύ socket μητρικής και επεξεργαστή και δεν κάνει καλή επαφή. Δοκίμασε να βγάλεις τον επεξεργαστή να τον καθαρίσεις με αέρα και αφού στεγνώσει τον ξαναβάζεις.
ghadhika Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2012 Και αυτό το έκανα και μάλιστα με πεπιεσμένο αέρα. Όταν έκανα την αναβάθμιση, επειδή είχα να ανοίξω το κουτί κάνα χρόνο, ήταν γεμάτο σκόνες και το καθάρισα από άκρη ως άκρη (και το socket) με πεπιεσμένο αέρα. Φυσικά το άφησα να στεγνώσει πολύ καλά, σχεδόν μια ώρα πριν βάλω τα καινούρια hardware.
aravager Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2012 Ωραία δοκίμασε άλλους drivers, δεν έχει σημασία ποιους αρκεί να είναι διαφορετικοί από αυτούς που έχεις τώρα.
panos_vas Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2012 Φιλε μου, η μητρικη σου εχει nvidia chipακι πανω? σωστα? Υπαρχει ασυμβατοτητα μητρικης με καρτας γραφικων! Το ιδιο ειχα και εγω με το συστημα της υπογραφης μου και με την 5770 που ειχα αγορασει τοτε. Παγωνε ο υπολογιστης και γκριζες οθονες και μονο με reset ξεκολλαγε. Ή αλλαζεις μητρικη και παιρνεις μια με amd τσιπακι ή αλλαζεις καρτα και παιρνεις nvidia. Κατι αλλο δεν προκειται να σε σωσει, ειχα δοκιμασει και εγω τα παντα, αλλα ετρωγα συνεχεια γκριζες οθονες. Δοκιμασε τον τελευταιο driver της ατι μπας και δεν κανει τετοια αλλα σου ειπα, ατι γραφικα με nvidia μητρικη μ@λ@κιζοντ@ι οι drivers..... Για να βεβαιωθεις οτι ο επεξεργαστης δουλευει σωστα κατεβασε και τρεξε για κανενα 3 ωρο το prime95, δωρεαν εφαρμογη και θα δουλευει τσιτα και τους 3 πυρηνες οποτε θα δεις αμα δουλευει σωστα ο επεξεργαστης.....
ghadhika Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2012 Ωραία δοκίμασε άλλους drivers, δεν έχει σημασία ποιους αρκεί να είναι διαφορετικοί από αυτούς που έχεις τώρα. Drivers της κάρτας γραφικών εννοείς; Μα η κάρτα δε μπορεί να φταίει γιατί δοκίμασα και με την παλιά μου κάρτα (που δούλευε οκ) και με τη καινούρια, και το πρόβλημα εμφανίζεται και στις δύο, με τους αντίστοιχους drivers κάθε φορά. Πάντα όμως όταν έχω πάνω το νέο cpu, γιατί με τον παλιό cpu δεν παρουσιάζεται κανένα πρόβλημα, ούτε με τη παλιά κάρτα ούτε με τη καινούρια. Φιλε μου, η μητρικη σου εχει nvidia chipακι πανω? σωστα? Υπαρχει ασυμβατοτητα μητρικης με καρτας γραφικων! Το ιδιο ειχα και εγω με το συστημα της υπογραφης μου και με την 5770 που ειχα αγορασει τοτε. Παγωνε ο υπολογιστης και γκριζες οθονες και μονο με reset ξεκολλαγε. Ή αλλαζεις μητρικη και παιρνεις μια με amd τσιπακι ή αλλαζεις καρτα και παιρνεις nvidia. Κατι αλλο δεν προκειται να σε σωσει, ειχα δοκιμασει και εγω τα παντα, αλλα ετρωγα συνεχεια γκριζες οθονες. Δοκιμασε τον τελευταιο driver της ατι μπας και δεν κανει τετοια αλλα σου ειπα, ατι γραφικα με nvidia μητρικη μ@λ@κιζοντ@ι οι drivers..... Για να βεβαιωθεις οτι ο επεξεργαστης δουλευει σωστα κατεβασε και τρεξε για κανενα 3 ωρο το prime95, δωρεαν εφαρμογη και θα δουλευει τσιτα και τους 3 πυρηνες οποτε θα δεις αμα δουλευει σωστα ο επεξεργαστης..... Ναι, το nForce 570 Ultra. Όμως το πρόβλημα εμφανίζεται ΚΑΙ όταν έχω τη παλιά μου κάρτα γραφικών πάνω (HD4850), και δεν είχα κανένα πρόβλημα με τον παλιό επεξεργαστή. Το ζήτημα είναι αν υπάρχει ασυμβατότητα του νέου cpu με κάποιο άλλο hardware. Θα το δοκιμάσω αυτό το Prime95. Δοκίμασα κάτι άλλα cpu stress tests όμως έβλεπα ότι μόνο stress δεν ήταν μιας και ο cpu ίσα που έφτανε το 75% λειτουργίας, ενώ στα παιχνίδια που κολλάει χτυπά 100άρια.
panos_vas Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2012 Τοτε δεν θα μπορει να τον υποστηριξει η μητρικη σου τον νεο επεξεργαστη για καποιο λογο, το prime95 το ετρεξες? εχεις κανει update την bios της μητρικης? δλδ για να καταλαβω το συστημα σου δουλευει αψογα με την 5770 με τον προηγουμενο επεξεργαστη και σου κανει αυτες τις τρελες με τον phenom? Αφου βεβαιωθεις οτι ο επεξεργαστης δουλευει αψογα κοιτα για καμια φτηνιαρικη μητρικη με amd τσιπακι και να ειναι πιο συγχρονη και καινουργια, με 40 ευρω πιστευω βρισκεις καινουργια...Αλλιως βαλτον αγγελια τον επεξεργαστη και πουλα τον, η μητρικη για καποιον λογο δεν μπορει να τον υποστηριξει πληρως.......
ghadhika Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2012 Τοτε δεν θα μπορει να τον υποστηριξει η μητρικη σου τον νεο επεξεργαστη για καποιο λογο, το prime95 το ετρεξες? εχεις κανει update την bios της μητρικης? δλδ για να καταλαβω το συστημα σου δουλευει αψογα με την 5770 με τον προηγουμενο επεξεργαστη και σου κανει αυτες τις τρελες με τον phenom? Επίσημα, η μητρική μου υποστηρίζει τον επεξεργαστή (http://www.asus.com/Motherboards/AMD_AM2/M2NE/#CPUS). Επειδή είναι παλιά η mb, δυσκολεύτηκα πολύ να βρω καλό επεξεργαστή που να υποστηρίζεται γιατί όλα τα μοντέλα έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν, και γι΄αυτό πήρα και το ρίσκο του μεταχειρισμένου. Ναι, το σύστημα δουλεύει άψογα και με την παλιά και με την καινούρια κάρτα γραφικών όταν έχω πάνω τον παλιό διπύρηνο, ενώ δε δουλεύει ούτε με τη παλιά ούτε με τη καινούρια κάρτα όταν βάζω τον "καινούριο" τριπύρηνο. Τώρα πάω να το τρέξω το Prime.
panos_vas Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2012 Ο ιδιος το εχεις καταλαβει οτι φταιει κατι μεταξύ επεξεργαστη και μητρικη.....εχεις κανεναν φιλο που να μπορει να σου τεσταρει τον επεξεργαστη? να εχει amd συστημα δλδ? τρεξε το prime95 να δουμε και απο εκει τι γινεται.....το site της μητρικης μπορει να λεει οτι τον υποστηριζει, οτι τον βλεπει η μητρικη με ενα απλο update της bios αλλα να μην μπορει να τον υποστηριζει πληρως και να χανει σε επιδοσεις ο phenom......αμα εχεις κανεναν φιλο που να μπορει να στον δοκιμασει......που να εχει αυτος μια συγχρονη μητρικη.......με παλια τα ιδια θα του κανει και αυτουνου......
aravager Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2012 quote: Drivers της κάρτας γραφικών εννοείς; Μα η κάρτα δε μπορεί να φταίει γιατί δοκίμασα και με την παλιά μου κάρτα (που δούλευε οκ) και με τη καινούρια, και το πρόβλημα εμφανίζεται και στις δύο, με τους αντίστοιχους drivers κάθε φορά. Πάντα όμως όταν έχω πάνω το νέο cpu, γιατί με τον παλιό cpu δεν παρουσιάζεται κανένα πρόβλημα, ούτε με τη παλιά κάρτα ούτε με τη καινούρια. Όπως και να έχει δοκίμασε έναν άλλο driver για την κάρτα γραφικών, διαφορετικό από αυτόν που έχεις τώρα έτσι ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν είναι αυτό το πρόβλημα.
ghadhika Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2012 Λοιπόν, έχουμε νεότερα από το Prime95. Δε το έχω ξαναχρησιμοποιήσει και θα ζητήσω τη βοήθειά σας για την ανάγνωση των αποτελεσμάτων. Ξεκινάω με το πρώτο από τα τρία τεστ (Small FFTs), το αφήνω για σχεδόν μία ώρα και όλα πάνε ρολόι. Δοκιμάζω το δεύτερο τεστ (In-place large FFTs) και μέσα σε 5 δευτερόλεπτα το σύστημα κρεμάει με μόνη λύση το reset. Δοκιμάζω το τρίτο τεστ, μέσα σε 10-15" το σύστημα πάλι κρεμάει. Απ'ότι βλέπω το δεύτερο και το τρίτο τεστ τεστάρουν, εκτός της cpu και τις μνήμες. Υπάρχει περίπτωση να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τις μνήμες; Αλλά γιατί αυτό το πρόβλημα δεν εμφανίζεται με τον παλιό cpu; Πάω για memtest...
venumis Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2012 θα μπεις στο site της Asus και θα δεις αν υποστιρίζει τον συγκεκριμένο επεξεργαστή. ισως θέλει άλλη εκδοση bios. Δεν περίμενα να διαβάσω εν ετη 2012 περί ασυμβατότητας Nvidia chpset και Ati κάρτα γραφικών !! Απλά δεν υπάρχει αυτο, απορώ πως κάποιοι υπάρχουν που νομίζουν κάτι τέτοιο.
Aspidas Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2012 Το ενδεχόμενο να τα έχει φτύσει ο επεξεργαστής από πολύ ρεύμα στο oc (degrade) με αποτέλεσμα να μην είναι σταθερός ακόμα και με stock ρυθμίσεις το σκέφτηκες?
ghadhika Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2012 θα μπεις στο site της Asus και θα δεις αν υποστιρίζει τον συγκεκριμένο επεξεργαστή. ισως θέλει άλλη εκδοση bios. Δεν περίμενα να διαβάσω εν ετη 2012 περί ασυμβατότητας Nvidia chpset και Ati κάρτα γραφικών !! Απλά δεν υπάρχει αυτο, απορώ πως κάποιοι υπάρχουν που νομίζουν κάτι τέτοιο. Been there, done that. Αυτά τα έψαξα πριν καν αγοράσω τον cpu. Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποια ασυμβατότητα με τη κάρτα γραφικών γιατί και όταν αλλάζω και βάζω τη παλιά μου, ξανακάνει το πρόβλημα. Αν υπάρχει ασυμβατότητα είναι πιθανότατα μεταξύ cpu και κάποιου άλλου hardware, ίσως με τις μνήμες. Το ενδεχόμενο να τα έχει φτύσει ο επεξεργαστής από πολύ ρεύμα στο oc (degrade) με αποτέλεσμα να μην είναι σταθερός ακόμα και με stock ρυθμίσεις το σκέφτηκες? Εδώ σε έχασα. Δε ξέρω τι εννοείς και κυρίως δε ξέρω πως να τσεκάρω αυτό που μου λες. Anyway, οι μέχρι τώρα εξελίξεις. Το memtest κόλλησε στο 45% περίπου και το μηχάνημα για μια ακόμα φορά κρέμασε. Αρχικά σκέφτηκα να βάζω ένα-ένα στικακι τις μνήμες και να τις ελέγχω για να βρω τη προβληματική, όμως μου φαίνεται λίγο περίεργο όλα να δουλέυουν οκ με τον παλιό επεξεργαστή και να χαλάνε με τον καινούριο. Έτσι έβγαλα τον 8650 και ξαναέβαλα τον παλιό Athlon64 X2 4200 και τώρα θα ξανακάνω τα τεστ (prime95 και memtest) για να δω αν ξανακολλήσει ή αν ολοκληρωθούν κανονικά. UPDATE Τελικά οι υποψίες μου επιβεβαιώθηκαν. Επαναλαμβάνω, έβγαλα τον καινούριο cpu και ξανάβαλα τον παλιό μου, ξανάκανα τα τεστ, και εκεί που όλα κολλούσαν, τώρα όλα προχωράνε χωρίς κανένα πρόβλημα. Βέβαια αυτό μπορεί να αποδεικνύει ότι δε φταίνε οι μνήμες, αλλά συνεχίζω να μην έχω ιδέα αν φταίει ο καινούριος cpu ή κάποια περίεργη ασυμβατότητά του με κάποιο hardware. Help guys γιατί έχω πελαγώσει...
Aspidas Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2012 Θέλω να πω ότι ο τύπος που σου πούλησε τον επεξεργαστή προφανώς τον είχε clockάρει (αύξηση Ghz, και άυξηση ρεύματος εννοείτε). Αν ο επεξεργαστής "πάρει" πολύ ρεύμα 1,50v+ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πάθει ζημιά με αποτέλεσμα να μην είναι stable ακόμα και με stock ρεύματα της AMD!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα