Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παίδες καλησπέρα. Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση για το στήσιμο ενός μητροπολιτικού δικτύου στο χωριό που κατοικώ.

Τώρα έχω αρχίσει να το ψαχνω και δεν ξέρω τα βασικά.

Υπάρχει κάποια νομοθετική πλαίσιο στα μητροπολιτικά δικτύα?

Ο εξοπλισμός που θα χρειαστεί, περίπου πόσο κοστίζει και που μπορώ να δω σχετικά προϊόντα?

Υπάρχει περίπτωση οι πάροχοι Internet (Forthnet, Cyta) να μου επιτρέψουν, να διατηρώ εγώ 4-5 γραμμές (έστω και επαγγελματικά πακέτα) και να τις διαμοιράζω έναντι αμοιβής.

Το χωριό δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

Πιο συγκεκριμένα, θέλω να καλύψω έκταση 2,5km x 2,5 km.

Ποσταρετε με ότι μπορεί να μου φανεί χρήσιμο.

Το εσπα θα μπορούσε να χρησιμοδοτήσει μια τέτοια εταιρία?

Δημοσ.

Αυτο που μου ερχεται στο μιαλο προσωρινα,χωρις να ειμαι απολυτα σιγουρος:

Θα χρειαστεις εναν ισχυρο server.αυτο θα σου κοστισει γυρω στα 3 χιλιαρικα,ισως και λιιιγο λιγοτερο.εννοειται πως θα χρειαστεις μεγαλο ups.

Επισης θα χρειαστεις ενα καλο cisco router,απο το οποιο θα μπορει να φευγει με καλωδιο απο τον σερβερ η συνδεση και μεσω ενος switch / repeater να πηγαινει στους συνδρομητες σου. Αλλα 500-750 ευρω υπολογισε εδω.

Το δικτιο τωρα μπορεις να το στησεις με asterisk,ριχνοντας αρκετη τροποποιηση καθως δεν θα ειναι τηλεφωνικο κεντρο ακριβως,αλλα κατι που δεν μππρω να περιγραψω επαρκως τωρα..

Τελος,για να φτανουν οι συνδεσεις σου στους πελατες σου,θα χρειαστει να περασουν οι γραμμες μεσα απο τα καλωδια του οτε.εκει δεν ξερω αν υπαρχει καποιο νοικι η πως μπορει να γινει αυτη η διαδικασια.. Κοιταξε αυτο: http://www.cisco.com...0544/index.html

android.png

Δημοσ.

Αυτο που μου ερχεται στο μιαλο προσωρινα,χωρις να ειμαι απολυτα σιγουρος:

Θα χρειαστεις εναν ισχυρο server.αυτο θα σου κοστισει γυρω στα 3 χιλιαρικα,ισως και λιιιγο λιγοτερο.εννοειται πως θα χρειαστεις μεγαλο ups.

Επισης θα χρειαστεις ενα καλο cisco router,απο το οποιο θα μπορει να φευγει με καλωδιο απο τον σερβερ η συνδεση και μεσω ενος switch / repeater να πηγαινει στους συνδρομητες σου. Αλλα 500-750 ευρω υπολογισε εδω.

Το δικτιο τωρα μπορεις να το στησεις με asterisk,ριχνοντας αρκετη τροποποιηση καθως δεν θα ειναι τηλεφωνικο κεντρο ακριβως,αλλα κατι που δεν μππρω να περιγραψω επαρκως τωρα..

Τελος,για να φτανουν οι συνδεσεις σου στους πελατες σου,θα χρειαστει να περασουν οι γραμμες μεσα απο τα καλωδια του οτε.εκει δεν ξερω αν υπαρχει καποιο νοικι η πως μπορει να γινει αυτη η διαδικασια.. Κοιταξε αυτο: http://www.cisco.com...0544/index.html

android.png

:wacko:

Σόρρυ αλλά τα παραπάνω μου φαίνονται τόσο άκυρα, όσο το να θές να κόψεις χαρτί και να χρησιμοποιείς αλυσοπρίονο...

Προς τον φίλο που ρωτάει, καταρχάς θα του πρότεινα να κάνει την ίδια ερώτηση στο forum του AWMN : http://www.awmn.gr/forum.php , αυτοί θα σε κατευθύνουν καλύτερα γιατί είναι ο τομέας τους.

Σε γενικές γραμμές (ό,τι θυμάμαι από τότε που ασχολιόμουν με το AWMN) θα χρειαστείς κεραίες (grid ή panel λόγω σχετικά μικρής απόστασης για τα links και omni για τα access points), μηχανήματα που θα παίζουν το ρόλο των nodes (είτε pentium 3/4 που θα τρέχουν κάποια διανομή linux για routing - κυρίως Mikrotik - είτε routerboards, είτε αντίστοιχες all-in-one λύσεις), ιστούς, και άλλα που σίγουρα μου διαφεύγουν αυτή τη στιγμή.

Αν ψαχτείς, μπορεί να σου έρθει και κάνα 100άρικο/κόμβο.

Δημοσ.

το κομματι του Wan δεν υπαρχει λογος να το υλοποιησεις με 2951. Εξαρταται απο ποσο μεγαλη ταχυτητα θες να παρεχεις στους χρηστες του μητροπολιτικου. αν παντως θελεις να βαλεις 4-5 γραμμες DSL και ενας 2800 μεταχειρισμενος με 4-5 dsl cards μπροει να το κανει φτηνα. η μπορεις ακομη να το κανεις ακομη πιο φτηνα βαζοντας ενα μεταχειρο layer 3 switch που θα κανει load balancing σε 4-5 απλα dsl routerακια που θα εχουν πανω τους τις γραμμες... και παλι ομως σου ειπα δεν ξερω αν ειναι απαραιτητο να εχεις τοσες πολλες γραμμες. βεβαια χωριο ειναι θα μου πεις, μπορει καθε γραμμη να κλειδωνει στα 3 η 4 mbit!!!! για το LAN Κομματι τωρα, καλυτερα να μιλησει καποιος που εχει μεγαλυτερη εμπειρια σε wireless δικτυα..

παντως καλο θα ηταν να εχεις και καποιον radius server και να παιξεις με ενα dot1x authentication. μην επαφυεσαι μονο σε ενα WPA κλειδι που θα εχουν τα κατα τοπους APs...

Δημοσ.

Σόρρυ αλλά τα παραπάνω μου φαίνονται τόσο άκυρα, όσο το να θές να κόψεις χαρτί και να χρησιμοποιείς αλυσοπρίονο...

Οχι δεν ειναι ετσι.επεδη θελει να στησει κατι αξιοπρεπες και οχι κατι προχειρο.τελος παντων,ας στηριχτει καλυτερα στο φορουμ που του προτινες μιας και ειναι ειδημονες επι του θεματος.

android.png

Δημοσ.

Μάγκες ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας! όπως εχω γράψει, το network θα έξυπηρετεί κυρίως http ανάγκες.Από εκεί θα υπάρχει λογισμικό που θα κόβει το bandwidth του κάθε χρήστη.

Σε πρώτη φάση απευθύνομαι σε οικονομική λύση. κανα 35αρι χιλίαδες, τουλάχιστον συνολικά τόσα καλύπτει το εσπα.

Αυτό που έχει σκεφτεί, σε πρώτη φάση δεν είναι να το κάνω με Wimax, γιατι αφενός θα έχω πρόβλημα με την εύρεση συχνότητας και αφετέρου θα με κράξουν λόγω ακτινοβολίας.

Μπορεί να είμαστε χωριό αλλά οι γραμμές συγχρονίζουν ψηλά, γύρω στα 15-16. Αρα ανάλογα με τους χρήστες θα με καλύπτουν 4-5 γραμμές 24άρες.

Δημοσ.

500mw επιτρεπεται να χρησιμοποιεις ανα AP. Για παραπανω ισχυ θες αδεια απο ΕΕΤΤ. Το πως θα στησεις τα ΑP εχει να κανει με τις τοπολογικες ιδιοτητες του χωριου. Θα χρησιμοποιησεις ΑP τυπου πανελ η grid. Η omni δεν ειναι οτι καλυτερο για 500mw. Προσοχη στα καναλι που θα χρησιμοποιεις ανα AP για να αποφυγεις παρεμβολες

Ο radius server ειναι αυτονοητος αν σκοπευεις να χρεωνεις.

Αν επιτρεπεται να χρεωνεις, δεν γνωριζω.

android.png

Δημοσ.

Μπορεί να είμαστε χωριό αλλά οι γραμμές συγχρονίζουν ψηλά, γύρω στα 15-16. Αρα ανάλογα με τους χρήστες θα με καλύπτουν 4-5 γραμμές 24άρες.

παρε εναν 2800, βαλε και 4 dsl2+ καρτουλες επανω και καθαρισες. και κανεις load balancing απο το router....

Δημοσ.

απαγορεύεται να μοιράζεις internet μέσω ασυρμάτου χωρίς να έχεις άδεια για αυτό

ακριβώς για αυτό το λόγο σε κανένα μητροπολιτικό δίκτυο δεν παρέχεται ΕΠΙΣΗΜΑ δυνατότητα σύνδεσης με το internet

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...