Προς το περιεχόμενο

Οδηγος για την μετρηση τροφοδοτικου με πολυμετρο.

Thanos1972

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!

Ετοιμάζω τώρα και έναν οδηγό σε μορφή κειμένου με φωτογραφίες οπου θα δείχνει βήμα-βήμα τους ελέγχους και θα μπορεί να εκτυπωθεί για μεγαλύτερη ευκολία

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 84
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Για την ιστορία μόνο, όταν το τροφοδοτικό είναι σε αναμονή εκτός από την 5vsb, το pin 14 (πράσινο) είναι σε logic level 1 (>3.5 V) μέσω pull up resistor από την 5vsb.

καλά εγώ μέχρι τροφοδοτικό μέτρησα και αυτό μέτρησα την τάση μόνο από εκεί πολλές φορές κατάλαβα αν κάτι δεν πάει καλά, τώρα τα αμπέρ δεν ξέρω δεν τα έχω μετρήσει ποτέ,  δεν έχω καταλάβει αυτό με την αντίσταση που μετράς, τι νούμερο πρέπει να μας δείξει για να πούμε ότι είναι σωστό το τροφοδοτικό;  επίσης το προηγούμενο τροφοδοτικό που είχα έκανε έναν θόρυβο από μέσα όσο έβαζα φορτίο παρόλα αυτά λειτουργούσε κανονικά και οι τάσεις του ήταν κανονικές αλλά μέχρι εκεί το κοίταξα.

Τώρα στο θέμα της μητρικής πως βλέπεις αν είναι εντάξει; μέτρησες δηλαδή πάλι την αντίσταση; και πως έγινε αυτό χωρίς να έχεις ρεύμα;

οκ ρώτησα πολλά μαλών, παρόλα αυτά έκανες σπουδαία δουλεία με το βίντεο συνέχισε δυναμικά και περιμένω την επισκευή του τροφοδοτικού που λες

Η ηλεκτρική αντίσταση είναι μία ιδιότητα ενός κυκλώματος η οποία υπάρχει είτε λειτουργεί είτε όχι. Μπορεί κατα τη λειτουργεία του κυκλώματος να μεταβληθεί, καθώς κάποια ενεργά τμήματα (τρανζιστορ κτλ) μπαίνουν σε λειτουργία, όμως κάποια αντίσταση πάντα θα υπάρχει.

Μάλιστα, όπως είπα και στο βίντεο, οι μετρήσεις αντίστασης με το πολύμετρο πρέπει πάντα να γίνονται με το κύκλωμα απενεργοποιημένο και εκτός ρεύματος, αλλιώς το πολύμετρο μπορεί να παθει ζημιά.

Τώρα το πόση αντίσταση πρέπει κανονικά να έχουμε δέν είναι στάνταρ και είναι πρακτικά αδύνατον να το ξέρουμε εκ των προτέρων, αλλά δέν έχει ιδιαίτερη σημασία. Αυτό που ψάχνουμε είναι μικρές αντιστάσεις σε σχέση με την παρεχόμενη τάση.

Για να το κάνουμε αυτό χρησιμοποιούμε το νόμο του Ohm, που λέει οτι το ρέυμα ισούται με την τάση προς την αντίσταση. Οπότε στο χαλασμένο τροφοδοτικό μέτρησα αντίσταση 20Ω μεταξυ της γραμμής 12V και της γείωσης. Αυτό σημαίνει οτι όταν ενεργοποιηθεί το τροφοδοτικό θα περνάει στα εσωτερικά του κυκλώματα ένα ρεύμα 12/20 = 0,6 αμπέρ ακόμα και αν το τροφοδοτικό δέν τροφοδοτεί κάτι.

Αντίθετα στο καλό τροφοδοτικό η γραμμή των 12V ώς προς τη γείωση ήταν 1000Ω, οποτε το ρεύμα που θα περνάει είναι 12mA και το οποίο είναι πιό λογικό.

Όμως το χειρότερο στο χαλασμένο τροφοδοτικό ήταν η αντίσταση 0,6Ω μεταξύ της γραμμής των 12 και των 5 Volt. Χρησιμοποιώντας το νόμο του Ohm πάλι, έχουμε διαφορά δυναμικου 12-5 = 7 Volt δια 0,6 = 11,5 Αμπερ!!!! απο τη γραμμή των 12 προς τη γραμμή των 5 Volt

Το ίδιο κάνουμε και στη μητρική. Αν πχ μετρήσουμε αντίσταση 0,5 Ohm μεταξύ 12Volt και γείωσης αυτό σημαίνει οτι με το που θα πάρει μπρός ο υπολογιστής θα τραβήξει 24 Αμπέρ.

Την ίδια τεχνική ακολουθεί και σε αυτό το βίντεο:

Μάλιστα εδώ το πάει ένα βήμα παραπέρα και μετράει την αντίσταση κατα μήκους της προβληματικής γραμμής. Το σκεπτικό είναι οτι όσο μικρότερη αντίσταση μετρήσει τόσο πιό κοντά είναι στο βραχυκυκλωμένο εξάρτημα.

• Like 1

• 9 μήνες μετά...

Καλησπέρα. Ωραίος οδηγός ;) θα ηθελα να σας ρωτήσω εαν ειναι φυσιολογικό να σβήνει ο υπολογιστής μετα απο στιγμιαίες πολυ μικρές πτωσεις τάσης ρεύματος. Εχω ενα κλιματιστικό (στον ίδιο χώρο με τον Η/Υ) που οταν προσπαθεί να κομπλάρει (ξέρετε τι εννοώ αυτο το μικρό γονατισμα στην τάση του ρεύματος) μου κανει restart ο Η/Υ. Το τροφοδοτικό ειναι corsair 1 έτους. Είχα ενα παλιότερο Η/Υ στην ίδια θέση και ποτε δεν μου έκανε το παραμικρό. Εχει εγγύηση 3 χρονια το τροφοδοτικό αλλα δουλεύει κανονικά. Τι να κάνω να το στειλω για έλεγχο ; Η τζάμπα χρόνο θα χάσω ;

• 2 χρόνια αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Είναι αυτό το σωστό Topic ?

Επεξεργαστείς : Ryzen 7 2700

Μητρική : MSI X470 Gaming Plus

RAM : G.Skill Sniper X DDR4-3200 16GB

Κάρτα Γραφικών : GTX 1080 8GB Windforce OC

Τροφοδοτικό : SeaSonic Prime 650W Gold 

HDD : WD 1TB 

SSD : 120GB

Case : NZXT s340

Δεν είμαι σίγουρος για το Τροφοδοτικό.

*Ερωτήσεις

1. 650w ή 750w

2. 80+ Gold ή 80+ Platinum

3. Κάποιο καλύτερο τροφοδοτικό ?

4. Η SeaSonic είναι έμπιστη μάρκα ?

5. Το τροφοδοτικό που διάλεξα είναι Tier 1 τροφοδοτικό ?

Δίνω όσα χρειαστεί για το τροφοδοτικό γιατί στην περιοχή που ζώο το ρεύμα είναι κάπως ασταθές και χρειάζομαι ένα έμπιστο και καλό τροφοδοτικό για να δίνει ρεύμα στο PC με ασφάλεια.

Και επίσης κάποιο καλό UPS γεια το συγκεκριμένο PC ?

Επεξ/σία από Gonzy

Φτάνει ρε φίλε, έχεις ρωτήσει σε έξι thread και δεν ξερω σε ποσα πμ...

Εδιτ, τώρα είναι παλιό.

Θα πάρεις τελικά το APC;

• Like 1

• 1 μήνα μετά...

Καλησπερα σε ολους. Εαν υποθεσουμε οτι το PSU ανοιγει και το 24pin ειναι ολα ενταξη,αλλά η οι φισες για την καρτα γραφικων(παραδιγμα παντα) δεν δουλευουν,τι πρεπει να ελενξω μετα. Επισης εχουμε φοτο για το ποιο ειναι το  thermal shutdown circuit? Ευχαριστω πολυ και συγνωμη για τα ορθοφραφικα λαθοι.

• 1 χρόνο αργότερα...
Στις 20/10/2014 στις 6:50 ΜΜ, άδικος είπε

Για την ιστορία μόνο, όταν το τροφοδοτικό είναι σε αναμονή εκτός από την 5vsb, το pin 14 (πράσινο) είναι σε logic level 1 (>3.5 V) μέσω pull up resistor από την 5vsb.

Γιατί το πράσινο πρέπει να έχει τάση >3 ,5V και όχι 5V ?

Υπάρχει περίπτωση να πάιρνει τάση από την 3,3 γραμμή ?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...