Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Τώρα τελευταία έχω αρχίσει να δουλεύω ως freelancer και μερικοί πελάτες μου μου ζητάνε να τους παραδώσω και τα αρχεία με τον κώδικα. Και μου λένε ότι αφού μου δώσανε λεφτά για το site απαιτούν και τον κώδικα. Αυτά κανονικά δεν χρεώνεται σαν extra ανανέωση-αναβάθμιση? Δεν είμαι και σίγουρος βέβαια. Εκτός από το site ανβασμένο παραδίδω και τον κώδικα? Δεν ξέρω τι να κάνω για να είμαι καλυμένος και εγώ αλλά και ο πελάτης. Ευχαριστώ.

Δημοσ.

Σαν ελευθερος επαγγελματίας freelancer) καλό είναι να κάνεις συμφωνητικό - σύμβαση έργου για κάθε project σου, όπου θα αναφέρεις τι παραδίδεις τι υποχρεώσεις έχεις εσύ και τι ο πελάτης.

Το σύνηθες στο web είναι να παραδίδεις στον πελάτη όλα τα αρχεία και τον κώδικα (εξαιρούνται τα .fla) αλλά για χρήση και οχι για εμπορική εκμετάλευση η μεταπώληση του κώδικα σου.

Εξάλλου αν ο πελάτης έχει δικό του hosting ή πρόσβαση σε αυτό μπορεί να πάρει τον κώδικα σου.

Δημοσ.

Τι site είναι αυτά ?

Αν είναι static εννοείται ότι θα του τα δώσεις, αφού έτσι και αλλιώς μπορεί να τα πάρει και από μόνος του.

Αν είναι κάποιο opensource πάλι του τα δίνεις.

Δεν του δίνεις τα .fla όπως προαναφέρθηκε, των κώδικα από κάποιο custom cms και τα .psd από το δημιουργικό σου.

Προσωπικά αν είναι κάτι απλό, δίνω και τα psd και τα fla. Δεν έχω να χάσω τίποτα γιατί στο 90% των περιπτώσεων θέλει απλά να τα έχει και δεν ξέρει τι να τα κάνει. Στο υπόλοιπο 10% που θα τα δώσει αλλού, αυτός που θα τα πάρει γλιτώνει χρόνο από να τα ξαναφτιάξει οπότε καλό του κάνω.

Αν είναι κάτι σύνθετο το συζητάω για την χρήση που τα θέλει και αποφασίζουμε από κοινού.

Σε κάθε περίπτωση του δίνεις κωδικούς από το hosting, epp κωδικό από το domain.

Όλα αυτά αφού εξοφληθείς :)

Δημοσ.

Σε ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση. Τι εννοείς όταν λες και οχι για εμπορική εκμετάλευση η μεταπώληση του κώδικα μου? Hosting δεν έχουν αλλά τους κωδικούς θα τους έχουν αφού θα αγοράσουν. Και πάλι ότι και να μου κάνουν τον κώδικα δεν γνωρίζω αν θα το πάρω και χαμπάρι και τι θέλουν να τον κάνουν. Πάντως μου είπες ότι τα δίνω. OK thanks :)

platon συνήθως για απλά εταιρικά site είναι αλλά έχω στο νου μου και κάτι flex flash.

Άρα τα fla σε πολύπλοκα project να μην τα δίνω?

Δημοσ.

«Όχι για εμπορική εκμετάλλευση» πάει να πει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει ή μεταποιήσει όπως θέλει τον κώδικά σου, αλλά μόνο για τον εαυτό του. Δε μπορεί δηλαδή να τον πουλήσει, ή να παράγει με βάση τον κώδικά σου ένα δικό του εμπορικό προϊόν.

Δημοσ.

Του δινεις τα αρχεια του front-end και τα data της βάσης δεδομενων, φυσικα δεν του χαριζεις τα εργαλεια σου, οπως το διαχειριστικο σου.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Ψάξε και λίγο το Ioncube, που σου κάνει συγκεκριμενη κωδικοποιηση που αλλαζει μονο απο σένα (με πληρωμη). Έτσι του παραδίδεις το site σου προστατευοντας τα αρχεια που θες, που ετσι κι αλλιως δεν εισαι υποχρεωμενος να δώσεις.

Παραδιδοντας ένα site ο αλλος μπορει να το χρησιμοποιήσει μονο για αυτόν. Παραδίδοντας τον κώδικα χύμα μπορει να το ξαναφτιάξει και να το πουλήσει σε 50 αλλους, οποτε τον χρεώνεις παραπάνω (πολύ παραπανω). Πάντα κάνεις συμφωνία απο την αρχή γιατί είναι λεπτά ζητήματα.

ΥΓ: Άλλο να πουλάς την εταιρια CocaCola και άλλο να πουλάς τη συνταγή της, ελπιζω να καταλαβαινεις τη διαφορα..

Δημοσ.

Συγνώμη που παρεμβαίνω,, αλλά νομίζω οτι είναι λάθος, η παράδοση κώδικα ή οποιουδήποτε άλλου τύπου resource, σε πελάτη, και αυτό για 3 λόγους:

1. Είναι μέρος της παραγωγικής διαδικασίας άρα δεν είναι το τελικό προϊόν

2. Τίθεται θέμα πνευματικής ιδιοκτησίας.

3. Τα δικά σου/μου/του μάτια έγιναν τούμπανο από το ξενύχτι για να πάρω/εις/ει 5 φράγκα,, όχι το κάθε δεύτερο λαμόγιο που το παίζει Super Duper Master of Disaster ΙΤ ξερόλας στην οποιαδήποτε εταιρειούλα στα αζήτητα της αγοράς.

Μόνο στη περίπτωση που έχει συμφωνηθεί η παράδοση του κώδικα έναντι αντιτίμου (One-Off Project) τότε θεωρώ οτι είναι θεμητό αλλά και πάλι κάτω από προϋποθέσεις (Συμβόλαιο Συντήρησης - Support Fees κλπ κλπ). Προσωπικά τουλάχιστον, όλα τα web sites τα παραδίδω pre-compiled (ASP.NET) μαζί με τη βάση, και άστον να κουρεύεται.

Επειδή ΔΥΣΤΥΧΩΣ στην αγορά πλέον, νομίζουν οτι όλα είναι "εύκολα" και οτι οι Programmers/Developers/Engineers ή όπως θέλει ο καθένας να ορίζει τον εαυτό του, ξύνουν τα @@ πάνω από τα πληκτρολόγια, καλό είναι να διαφυλάττουμε αυτό που θεωρούν οτι είναι εύκολο αλλά κανείς τους δεν μπαίνει στην διαδικασία να το κάνει μόνος του. Και αναφέρομαι φυσικά στις εταιρείες με άκρως αντιεπαγγελματική συμπεριφορά.

Προσωπικά τουλάχιστον, έστησα και ένα Library προκειμένου να διασφαλίζω και να ενημερώνομαι για το ποιος τρέχει τί και πού, ώστε να γνωρίζω αν κάποιος έκανε λαμογιά και έδωσε την εφαρμογή που του παρέδωσα σε άλλον.

Δυστυχώς, επειδή έχω καεί από το χυλό, φυσάω και το γιαούρτι. Αλλά στο τέλος ο καθένας προσαρμόζεται στην προσωπική του πραγματικότητα και συνθήκες συνεργασιών.

Δημοσ.
Αυτά κανονικά δεν χρεώνεται σαν extra ανανέωση-αναβάθμιση?
'κανονικά' αυτά τα έχετε συζητήσει, συμφωνήσει και υπογράψει κι επομένως δεν θα ρώταγες

από τη στιγμή που ρωτάς, δεν μιλάμε για 'κανονικά' κι ούτε γενικός κανόνας υπάρχει, ούτε συμφωνία υπάρχει, ούτε συζήτηση υπάρχει

αν δεν το έχετε συζητήσει, αν δεν το έχετε συμφωνήσει, τι θα πεις (και τι θα σου πει αντιστοίχως)? 'έτσι κάνουν και οι άλλοι'?

μιλάμε για δουλειές κι όχι για ανέκδοτα - και οι 'άλλοι' κάνουν ότι έχουν συμφωνήσει

οι επαγγελματίες και τα συμφωνητικά δεν υπάρχουν επειδή μας αρέσει η γραφειοκρατία, αλλά ακριβώς για να μην υπάρχουν απορίες ok

οι παραπάνω απαντήσεις με κάνουν να απορώ βέβαια μιας και ο ένας λέει ότι αυτά τα δίνεις ενώ αυτά όχι,.. εκείνα δεν τα 'χαρίζεις' (τα άλλα τα χαρίζεις..) ,.. ενώ τα άλλα είναι λάθος να τα δίνεις και τα δίνεις 'μόνο'(!) αν έχουν συμφωνηθεί και πληρωθεί.. (ενώ τα άλλα τα δίνεις χωρίς να έχουν συμφωνηθεί και πληρωθεί..)

(ελπίζω να μην το πάρετε προσωπικά και αρχίζετε τις απότομες απαντήσεις, γιατί αυτά που γράψατε εγώ δεν τα καταλαβαίνω καθόλου που τα βρήκατε, sry κιόλας)

η μόνη εξήγηση είναι ότι έχουν μπερδευτεί και ουσιαστικά σε συμβουλεύουν τι πιστεύουν πως πρέπει να συμφωνήσεις εξαρχής, δλδ το αν θα βάλεις αυτό ή το άλλο για τόσα χρήματα

καλώς αλλά δεν είμαστε στο στάδιο της συμφωνίας

εσύ ρωτάς τι να κάνεις αφού έχει αναληφθεί και ουσιαστικά παραδίδεται το έργο..

άλλο το ένα, άλλο το άλλο

το τι γίνεται 'κανονικά' είναι απλό.. πιο απλό δεν γίνεται: ό-τ-ι έ-χ-ε-ι σ-υ-μ-φ-ω-ν-η-θ-ε-ί... και προφανώς εννοώ εγγράφως και νομίμως και όχι ότι συζητείται προφορικά

αν έχουν συμφωνήσει και 10 γυμνές χορεύτριες, τότε είναι και 10 γυμνές χορεύτριες μέσα..

αρκεί να είναι νόμιμο, πχ να μην πωλείς υπηρεσίες ή προϊόντα για τα οποία δεν έχεις τα δικαιώματα ή οτιδήποτε άλλο

δεν υπάρχει 'του δίνεις αυτό', 'δεν του δίνεις το άλλο', 'κρατάς το cms', 'πετάς τα παρ'άλλα', διότι κάνεις αυτό που έχεις συμφωνήσει εξαρχής

το τι ΘΑ συμφωνήσεις (που πιθανόν να είναι αυτό στο οποίο αναφέρονται οι φίλοι πιο πάνω), είναι άλλο θέμα και επαναλαμβάνω κανείς δεν μπορεί να σου απαντήσει τι γίνεται 'κανονικά'

δεν υπάρχει 'κανονικά', γιατί αυτό είναι επιλογή, άλλες υπηρεσίες έχει ο ένας, άλλες ο άλλος, άλλες απαιτήσεις ο ένας πελάτης, άλλες ο άλλος

αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να το συζητήσεις με τον πελάτη ξανά (αν έχεις κάποια τέτοια περίπτωση ακόμη) και να βρείτε κάποια άκρη

πχ να μπείτε σε πρακτικά θέματα όπως να ρωτήσεις τι χρειάζεται τον κώδικα και στο κάτω κάτω να του τη βγεις αν εσύ δεν προτίθεσαι να τον δώσεις

αλλά αυτά δε μπορείς να τα βασίσεις στο 'τι γίνεται κανονικά', ή στο 'τι κάνουν οι άλλοι' διότι δεν έχει να κάνει, είναι άσχετο

είναι δική σου επιλογή και στο κάτω κάτω δες μισογεμάτο το ποτήρι αφού ούτε αυτοί αλλά ούτε εσύ έχετε υπογράψει κάτι, και πες τους δεν δίνω κώδικα, δεν συμπεριλαμβάνεται, τελεία

Δημοσ.

Συγνώμη που παρεμβαίνω,, αλλά νομίζω οτι είναι λάθος, η παράδοση κώδικα ή οποιουδήποτε άλλου τύπου resource, σε πελάτη, και αυτό για 3 λόγους:

1. Είναι μέρος της παραγωγικής διαδικασίας άρα δεν είναι το τελικό προϊόν

2. Τίθεται θέμα πνευματικής ιδιοκτησίας.

3. Τα δικά σου/μου/του μάτια έγιναν τούμπανο από το ξενύχτι για να πάρω/εις/ει 5 φράγκα,, όχι το κάθε δεύτερο λαμόγιο που το παίζει Super Duper Master of Disaster ΙΤ ξερόλας στην οποιαδήποτε εταιρειούλα στα αζήτητα της αγοράς.

+1

Επειδή ΔΥΣΤΥΧΩΣ στην αγορά πλέον, νομίζουν οτι όλα είναι "εύκολα" και οτι οι Programmers/Developers/Engineers ή όπως θέλει ο καθένας να ορίζει τον εαυτό του, ξύνουν τα @@ πάνω από τα πληκτρολόγια, καλό είναι να διαφυλάττουμε αυτό που θεωρούν οτι είναι εύκολο αλλά κανείς τους δεν μπαίνει στην διαδικασία να το κάνει μόνος του. Και αναφέρομαι φυσικά στις εταιρείες με άκρως αντιεπαγγελματική συμπεριφορά.

Βέβαια υπάρχουν μερικοί έξυπνοι που ζητάνε ftp κωδικούς για τον επόμενο designer/programmer σε περιπτωση που πληρώνει κανονικό hosting. Για αυτό εκει χρησιμοποιω IonCube και είμαι καλυμμένος. Κι ας τον να ψαχνεται...

Μόνο στη περίπτωση που έχει συμφωνηθεί η παράδοση του κώδικα έναντι αντιτίμου (One-Off Project) τότε θεωρώ οτι είναι θεμητό αλλά και πάλι κάτω από προϋποθέσεις (Συμβόλαιο Συντήρησης - Support Fees κλπ κλπ). Προσωπικά τουλάχιστον, όλα τα web sites τα παραδίδω pre-compiled (ASP.NET) μαζί με τη βάση, και άστον να κουρεύεται.

Αλήθεια, συμβόλαιο συντήρησης το έχεις φτιαξει σε κάποιο δικηγόρο ή είναι περισσότερο σε φάση υπεύθυνης δήλωσης; Θέλω να το κάνω και στους πελάτες μου.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...