Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχω ένα σχέδιο διαστάσεων 20χ28 που πρέπει να μεγεθυνθεί και να εκτυπωθεί στις διπλάσιες διαστάσεις. Σκέφτομαι ότι εφόσον για να εκτυπωθεί κάτι πρέπει να είναι σε ανάλυση 300dpi θα πρέπει να το σκανάρω στην διπλάσια ανάλυση (600 dpi) εφόσον θα διπλασιαστεί, έτσι ώστε μετά την μεγέθυνση να είναι ουσιαστικά στα 300 dpi και να μπορέσει να τυπωθεί χωρίς να αλλοιωθεί η ποιότητα εικόνας. Είναι σωστή η σκέψη μου;

Ευχαριστώ πολύ. :)

Δημοσ.

Σκανάρισε το όσο καλύτερα μπορείς (ακόμα και αν γίνει τεράστιο) και αν μπορείς κάνε μια δοκιμαστική εκτύπωση. Έπειτα παίξε με φίλτρα όπως έχει το photoshop πχ sharpen ή blur να δεις αν καλυτερεύει η κατάσταση.

Βέβαια τώρα που το σκέφτομαι το μέγεθος που έγραψες στο πρώτο post δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο οπότε ίσως τελικά να υπερέβαλα λίγο. Μπορείς να κάνεις δοκιμαστική εκτύπωση;

Δημοσ.

Σκανάρισε το όσο καλύτερα μπορείς (ακόμα και αν γίνει τεράστιο) και αν μπορείς κάνε μια δοκιμαστική εκτύπωση. Έπειτα παίξε με φίλτρα όπως έχει το photoshop πχ sharpen ή blur να δεις αν καλυτερεύει η κατάσταση.

Βέβαια τώρα που το σκέφτομαι το μέγεθος που έγραψες στο πρώτο post δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο οπότε ίσως τελικά να υπερέβαλα λίγο. Μπορείς να κάνεις δοκιμαστική εκτύπωση;

Δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω άμεσα δοκιμαστική εκτύπωση. Περισσότερο με ενδιαφέρει να βρω μια μέθοδο ώστε να μπορώ να μεγεθύνω σχέδια και να τα εκτυπώνω χωρίς απώλεια εικόνας, γι' αυτό και όπως το σκέφτηκα βάση μαθηματικών εφόσον διαπλασιάζεται το μέγεθος μειώνεται στο μισό η ανάλυση, οπότε αν έχει σκαναριστεί στην διπλάσια έρχεται στα 300. Να υποθέσω ότι στην πράξη δεν λειτουργεί ακριβώς έτσι;

Δημοσ.

Εμπειρικά δεν μπορώ να πω ότι συμφωνώ 100% με το σκεπτικό αυτό αλλά μέχρι ένα σημείο δουλεύει ικανοποιητικά.

Δημοσ.

Αν μιλάς για σχέδιο ο τρόπος για να μην χάσεις ποιότητα είναι να το σαρώσεις με το coreldraw (ή αντίστοιχο) που μπορεί να καταλάβει και να το κάνει Vector αναλόγως πόσο πολύπλοκο είναι το σχέδιο μπορεί να θέλει να το φτιάξεις και λίγο με το χέρι.

Τα vector αρχεία μπορείς να τα μεγαλώσεις χωρίς ώρια με καμία απολύτως απώλεια.

Δημοσ.

Έχω ένα σχέδιο διαστάσεων 20χ28 που πρέπει να μεγεθυνθεί και να εκτυπωθεί στις διπλάσιες διαστάσεις. Σκέφτομαι ότι εφόσον για να εκτυπωθεί κάτι πρέπει να είναι σε ανάλυση 300dpi θα πρέπει να το σκανάρω στην διπλάσια ανάλυση (600 dpi) εφόσον θα διπλασιαστεί, έτσι ώστε μετά την μεγέθυνση να είναι ουσιαστικά στα 300 dpi και να μπορέσει να τυπωθεί χωρίς να αλλοιωθεί η ποιότητα εικόνας. Είναι σωστή η σκέψη μου;

Ευχαριστώ πολύ. :)

όχι, θεωρητικά αυτό που λες δεν ισχύει γιατί άλλο η ονομαστική ανάλυση του αρχείου και άλλο η εμπειρική ποιότητα της εικόνας

η ποιότητα της εικόνας δεν αλλάζει γραμμικά με τις διαδικασίες που περιγράφεις και παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες

από και πέρα μόνο με δοκιμές μπορείς να καταλάβεις τι παίζει για το συγκεκριμένο σχέδιο, μπορεί και να πέφτεις μέσα

επίσης αν για το συγκεκριμένο σχέδιο ξέρεις ότι σου αρκούν 300 dpi καλώς, αλλιώς δεν νομίζω πως μπορείς να το υποθέσεις ούτε αυτό

εγώ τουλάχιστον έχω χρειαστεί πολλές φορές να πάω ψηλότερα ανάλογα με το σχέδιο

υποθέτω ότι θα πας σε κάποιον να σου κάνει το scan, οπότε εγώ λέω να πας προετοιμασμένος να κάνεις πολλά και διάφορα γιατί μπορεί να μην πέσεις μέσα με την πρώτη

Δημοσ.

Αν μιλάς για σχέδιο ο τρόπος για να μην χάσεις ποιότητα είναι να το σαρώσεις με το coreldraw (ή αντίστοιχο) που μπορεί να καταλάβει και να το κάνει Vector αναλόγως πόσο πολύπλοκο είναι το σχέδιο μπορεί να θέλει να το φτιάξεις και λίγο με το χέρι.

Τα vector αρχεία μπορείς να τα μεγαλώσεις χωρίς ώρια με καμία απολύτως απώλεια.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα γιατί πρόκειται για σχέδιο ζωγραφικής. <_<

υποθέτω ότι θα πας σε κάποιον να σου κάνει το scan, οπότε εγώ λέω να πας προετοιμασμένος να κάνεις πολλά και διάφορα γιατί μπορεί να μην πέσεις μέσα με την πρώτη

Το scan το κάνω μόνος μου γιατί το σχέδιο είναι λίγο μικρότερο από Α4, οπότε μπορώ να το σκανάρω μέχρι 2400 dpi. Αλλά επειδή όσο ανεβαίνει η ανάλυση τόσο αυξάνεται και το μέγεθος του αρχείου καλό είναι να το σκανάρω στην ανάλυση που απαιτείται (αν μπορεί τουλάχιστον να υπολογιστεί κάπως αυτό). :)

Δημοσ.
Το scan το κάνω μόνος μου γιατί το σχέδιο είναι λίγο μικρότερο από Α4, οπότε μπορώ να το σκανάρω μέχρι 2400 dpi. Αλλά επειδή όσο ανεβαίνει η ανάλυση τόσο αυξάνεται και το μέγεθος του αρχείου καλό είναι να το σκανάρω στην ανάλυση που απαιτείται (αν μπορεί τουλάχιστον να υπολογιστεί κάπως αυτό). :)

ο μόνος τρόπος να εκτιμηθεί είναι εμπειρικά, δλδ να έχεις ξανακάνει την ίδια διαδικασία με παρόμοιο σχέδιο και να σε κάλυψαν οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις οπότε θα εκτιμούσες ότι το ίδιο θα γίνει και με αυτή τη περίπτωση

αλλά αν το scan το κάνεις μόνος σου, πώς και δεν έχεις ήδη κάνει μερικές δοκιμές; δεν έχεις το σχέδιο ακόμη;

Δημοσ.

Κατάλαβα. Απλά είχα ακούσει ότι υπήρχε μία μέθοδος που με κάποιο τρόπο μπορούσε να υπολογιστεί η ανάλυση που χρειάζεται στο σκανάρισμα ώστε να μην αλλοιωθεί η εικόνα.

Δεν έχω κάνει δοκιμές με την εκτύπωση μέχρι στιγμής διότι υποτίθεται πως θα τυπωθεί σε καμβά ώστε να μπορεί να μπει σε κάδρο οπότε έχει κάποιο κόστος και δεν μπορώ να το τυπώσω πολλές φορές. Βέβαια μπορώ να το τυπώσω δοκιμαστικά σε χαρτί ώστε να δω τι γίνεται με την εκτύπωση, αφού δεν γίνεται αλλιώς θα το επιχειρήσω.

Δημοσ.

Βέβαια μπορώ να το τυπώσω δοκιμαστικά σε χαρτί ώστε να δω τι γίνεται με την εκτύπωση, αφού δεν γίνεται αλλιώς θα το επιχειρήσω.

Αυτό να κάνεις... και αν μπορείς να τυπώσεις χαρτί στο μηχάνημα που θα τυπώσεις τον καμβά κάντο για να τα δεις αν τα χρώματα είναι αυτά που θέλεις ή αν θα πρέπει να ρυθμίσεις λίγο το μηχάνημα ή την εικόνα.

Δημοσ.

Αν το σκανάρω στην υψηλότερη δυνατή ανάλυση για να είμαι μέσα, υπάρχει περίπτωση να υπάρξει πρόβλημα στην εκτύπωση;

Δημοσ.

Υπάρχουν 2 αναλύσης σάρωσης σε κάθε scanner η ονομαστική και η φυσική.

Η ονομαστική ανάλυση αναφέρεται στην μέγιστη ανάλυση που μπορεί να αποδόσει το scanner και η φυσική στην ανάλυση που έχει η κεφαλή ανάγνωσης.

Αν η φυσική ανάλυση είναι αρκετά υψηλή (την τελευταία φορά που ασχολήθηκα η φυσική ανάλυση ήταν 600 dpi) τότε ο λογισμός σου είναι σωστός σαρώνοντας το έντυπω στην διπλάσια ανάλυση από την εκτυπώσιμη θα τυπωθεί στο διπλάσιο μέγεθος.

Πρέπει να θυμάσε ότι τα dpi είναι πλαστό μέγεθος για τις εικόνες ενός υπολογιστή που χρησιμοποιείται μόνο για τον υπολογισμό του φυσικού μεγέθους σε κοινές μονάδες όπως ιντσες ή εκατοστά και δεν έχει καμιά έννοια έξω από αυτόν.

Τώρα αν το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο με το αρχικό, όχι δεν θα είναι για 2 λόγους

1) ότι ατέλειες έχει το χαρτί κατα την ώρα της σάρωση θα εμφανιστούν στην εικόνα σου

2) η διαδικασία ψηφιοποίησης είναι προβληματική από την φύση της και επεμβαίνει το λογισμικό του scanner να την διορθώσει (κυρίως χρώμα) με διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα το θέμα σάρωσης.

Σε περίπτωση που η ανάλυση των 600DPI δεν είναι φυσική τότε ουσιαστηκά γίνεται μεγένθυση από λογισμικό και η όλη διεργασία διαφέρει μόνο στο ότι ενδιάμεσοι τόνοι μπορούν να σαρωθούν από το scanner με ένα δεύτερο πέρασμα αντί να υπολογιστούν από το πρόγραμμα, φυσικά αφού τα στοιχεία της οριζόντιας ανάλυσης είναι σταθερά και δεν αλλάζουν θέση μόνο ο αριθμός των κάθετων στοιχείων μπορεί να αλλάξει προς τα πάνω αλλα και αυτός περιορίζεται απο το μέγεθος των οτπικών στοιχείων της κεφαλής. Το τελικό αποτέλέσμα είναι καλήτερο από την μεγένθυση μόνο μέσο λογισμικού (βλέπε Photoshop) αλλά δεν είναι τέλειο.

Μερικά tips εφόσον πρόκειται για σχέδιο

1) Σάρωση σε ασπρόμαυρο κατα πάσα πιθανότητα θα μεγαλώση τη φυσική ανάλυση.

2) Η σάρωση να γίνει αντί στο 200% (600dpi) στο 220% και το 20% επιπλέον να γίνει σμίκρυνση από το λογισμικό μετά τον καθαρισμό.

3) Καθαρισμό της εικόνας από διάφορες ατέλειες δεν μπορείς να τον αποφύγεις.

Η χρήση τεχνικών graphics to vector όπως το corel trace δεν έχει κανένα ώφελος αν πρόκειται για μια εκτυπωση μόνο, αν απαιτούνται πολλαπλές εκτυπώσεις με διαφορετικά μεγέθοι η κάθε μια τότε μάλλον θα ήταν καλλήτερο να γίνουν vector την πρώτη φορά και να γλιτώσεις πολλαπλές σαρώσεις και καθαρισμούς.

Δημοσ.

Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες φίλε taazz. :)

Όσον αφορά την σάρωση σε ασπρόμαυρο, δεν μπορεί να γίνει εκ των πραγμάτων γιατί πρόκειται για έγχρωμο σχέδιο με τέμπερα.

Επίσης στο scanner μου μετά τα 600dpi η αμέσως επόμενη επιλογή είναι τα 1200dpi οπότε δεν μπορώ να κάνω σάρωση στο 220%. :(

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...