Jimice Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2012 Χαιρετίζω το φόρουμ.Εχω ενα λαπτοπ(ι) με windows 7 και σκεφτομαι να του κανω partition κανα 200αρακιGB για να του περασω linux.Οι ερωτησεις μου ειναι οι εξης: ι)Ποια εκδοση προτεινετε να βαλω..(δεν με πηραζει π.χ να χασω απο την χρηστικοτητα των Ubuntu αν πρόκειται να μαθω 5-10 πραγματα παραπανω σε σχεση με την λειτουργια του linux βαζωντας τελικα debian,απλα θα ηθελα να ακουσω και τις αποψεις σας...) και ιι)την εγκατασταση των linux την βαζω στο partition που εφτιαξα και επειτα στην αρχη που ξεκιναει το pc διαλεγω το λειτουργικο? Ή ολο αυτο θελει παραπανω διαδικασια... Eυχαριστω εκ των προτερων!
mphxths Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2012 κοβεις τα 200γιγα που θα διαθεσεις σε 3 κομματια 1. 100mb για το /boot 2. 80-100γιγα για το /root 3. το υπολοιπο για το /home κατ'εμε ειναι το βελτιστο σχεδιο , γιατι μπορεις να αλλαζεις διανομες , να αφηνεις απειραχτο το /home και να εχεις τον ιδιο χρηστη/ρυθμισεις κλπ απο διανομη σε διανομη εχω δοκιμασει παμπολλες διανομες , και λιγο πολυ ολες προσφερουν τα ιδια , ΑΛΛΑ αυτο που πλεον κοιταω σε μια διανομη , ειναι καποια συγκεκριμενα πραγματα 1.να ειναι ρεουσα , δηλ να πηγαινει απο εκδοση σε εκδοση (αν μπορουμε να πουμε οτι οι ρεουσες διανομες εχουν εκδοση)...απλα με ενημερωση του συστηματος πολλες μη-ρεουσες διανομες , οταν πρεπει να μεταβουν στην επομενη εκδοση , εχουν θεματα.ειδικα αν προκειται να κανεις μεγαλο αλμα σε εκδοσεις. 2.επειδη εχω θεμα στο φορητο με την καρτα γραφικων , εχω διπλη , κοιταω να παιζει σωστα ο οδηγος της καρτας και οταν αλλαζει ο κερνελ και αναγκαστικα πρεπει να ξαναπεραστουν τα modules της καρτας γραφικων να γινεται απλα γρηγορα και ομορφα χωρις να μου τα πολυ-ζαλιζει. ρεουσες διανομες ειναι συγκεκριμενες 1.arch linux 2.debian 3.linux mint debian edition 4.sabayon 5.gentoo αν ξεχασα καμμια να με συγχωρησει... απο ολες αυτες η πιο νορμαλ και ευκολοχρηστη...ειναι κατ'εμε η arch .οχι πως οι αλλες ειναι κακες..αλλα σε ορισμενες στιγμες με εκνευρισαν επισης με τα testing repos στην arch , τα πακετα ειναι τοσο ενημερωμενα ,τοσο τελευταιες εκδοσεις , που αγγιζει η κατασταση τα ορια της ηδονης ΥΓ: αφου κοψεις τον δισκο οπως σου πα , σε 3 κομματια , κατα την εγκατασταση σε οποιαδηποτε διανομη και αν επιλεξεις , οριζεις το 1ο κομματι να γινει mount sto /boot , το 2ο στο / , και το 3ο στο /home (filesystems βαλε παντου εχτ4 για να το παιξεις εκ του ασφαλους)
mask2011 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2012 200GB μάλλον πολλά είναι για εγκατάσταση linux, αλλά εξαρτάται το τι θα κάνεις. Αν απλά θες να το δοκιμάσεις καλύτερα φτιάξε ένα partition ~50GB. Πιστεύω πως θα ήταν ακόμα πιο εύκολο να χρησιμοποιήσεις και ένα Live CD/USB για να δεις πως είναι πρώτα χωρίς να κάνεις εγκατάσταση(τρέχεις δηλαδή όλο το λειτουργικό από το cd). Αν έχεις όρεξη να διαβάσεις για να κατανοήσεις το λειτουργικό τότε δεν νομίζω να σε δυσκολέψει κάτι στην εγκατάσταση αν και από την μικρή εμπειρία μου είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιήσεις μια αυτοματοποιημένη διανομή(εγώ σου προτείνω την Mint ) για λίγο καιρό έστω. Αυτό το λέω γιατί δεν ξέρω πόσο εξοικιωμένος είσαι με το linux και ίσως σου έρθουν λίγο απότομα όλοι αυτοί οι καινούριοι όροι(Grub, root, xfce, KDE κλπ). Αργότερα εμβαθύνεις όσο θες. Όρεξη να ασχοληθείς να υπάρχει... Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημά σου. Βάζεις την διανομή στο partition που έφτιαξες και μετά αναλόγως πάλι την διανομή εγκαθίσταται ο Grub. Ξεκινάει ο υπολογιστής και μετά την οθόνη του BIOS εμφανίζεται ο Grub και διαλέγεις το λειτουργικό που θέλεις να εκκινήσει. Έχει και χρόνο που μετράει αντίστροφα και ξεκινάει το προεπιλεγμένο λειτουργικό που έχεις ορίσει. Ελπίζω να το κατάλαβες γιατί δεν είμαι και πολύ καλός στις εξηγήσεις. Θα σε βοηθήσουν και οι πιο έμπειροι στο θέμα του linux γενικά. Ορίστε και μερικά link για αρχή απο το wiki του insomnia: Link 1 Link 2 Link 3 EDIT: με πρόλαβε ο από πάνω
twiner Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2012 τα partition και η ρύθμιση του grub γίνονται σχεδόν αυτόματα σε διανομές τύπου Ubuntu και αρκετά εύκολα στις περισσότερες άλλες διανομές. Δες υπογραφή μου για "πριν την εγκατάσταση" και τις οδηγίες προς νεοεισερχόμενους του tritona Arch είναι νομίζω η πιο προσιτή διανομή για να διαβάσεις wiki, να μάθεις μερικά πράγματα και γενικά να παίζεις με το σύστημα. το Ubuntu δίνει μια καλή "έτοιμη εμπειρία desktop" όμως περνάει μεταβατική περίοδο με στόχο την επόμενη έκδοση(12.04) που θα είναι η "καλή". --όπα παιδιά όλοι μαζί απαντούσαμε;! -
mphxths Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2012 Arch είναι νομίζω η πιο προσιτή διανομή για να διαβάσεις wiki, να μάθεις μερικά πράγματα και γενικά να παίζεις με το σύστημα. --όπα παιδιά όλοι μαζί απαντούσαμε;! - ναιιι μωρεεε , τετοια ωρα δεν παιζει τιποτα στην τιβι , αρα ολοι εδω αυτο που λες για το arch ειναι τοσο αληθινο που κατανταει αηδια.. τι θελω π.χ. να περασω ?το ταδε? google - search "arch tade install" -->wiki --->done δηλ ουτε σε μπεμπηδες να απευθυνοταν
mask2011 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2012 Θα συμφωνήσω μαζί σας μιας και πρόσφατα ανακάλυψα το Arch. Αλλά κατα την αποψή μου δεν ξέρω αν θα μου φαίνονταν το ίδιο ευκολο αν δεν είχα δοκιμάσει πιο "ευκολες" διανομές. Οντως η tv είναι ένα χαλι.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα