Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χαίρετε.

Έχω στην κατοχή μου 2 εξωτερικούς δίσκους WD Elements 1.5 TB οι οποίοι χρησιμοποιούνταν μέχρι τώρα για αποθήκευση mkv. Έχουν πλέον γεμίσει και οι 2 και παρήγγειλα ήδη έναν Elements 3 TB. Οι δίσκοι συνδέονται μέσω USB στο media player WD TV Live όταν θέλω να δω τις ταινίες στην TV.

Σκέφτομαι, όμως, πως αν πάει έτσι το πράγμα σε μερικά χρόνια θα έχω γεμίσει με αρκετούς δίσκους χωρητικότητας αρκετών TB που θα πρέπει να τους συνδέω και αποσυνδέω ανάλογα με το ποιος θα περιέχει το αρχείο-ταινία που θα θέλω να δω.

Αναρωτιέμαι, λοιπόν, αν υπάρχει μια πιο βολική λύση για αρχειοθέτηση των διάφορων ταινιών. Η ιδανική λύση θα ήταν ένα "κουτί" (NAS, docking station ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο), που θα μπορεί να δέχεται πάνω του 4-5-6 ή αρκετούς, τέλοσπάντων, δίσκους, θα έχει ασύρματη σύνδεsη για να αποφεύγω το σύνδεσε-ξεσύνδεσε και υψηλή ταχύτητα διαμεταγωγής για να γίνεται απρόσκοπτα το streaming στον media player και η μεταφορά αρχείων από-και προς το PC μου μέσω του router που έτσι κι αλλιώς χρηιμοποιώ για το internet.

Επειδή στον συγκεκριμένο τομέα, όμως, είμαι εντελώς noob, θα ήθελα η γνώμη σας σχετικά με την πιο βολική λύση.

Thanks a lot !

Δημοσ.

...χωρίς να έχω να σου προτείνω λύση όπως αυτή που αναζητάς, εγώ θα ήθελα να σε προβληματίσω αλλιώς : υποθέτω πως δεν έχεις backup όλων αυτών που σου δεσμέυουν όλον αυτό τον χώρο. ΟΤΑΝ (διότι απλώς είναι θέμα χρόνου) θα χαλάνε ένας-ένας οι δίσκοι, τί θα κάνεις (πόσο μάλλον, που λες για εξωτερικούς); Αν η απάντηση είναι "θα ξανακατεβάσω τις ταινίες", για ποιό λόγο τις αποθηκεύεις τώρα (την περίπτωση ανάκτησης, σε περίπτωση όχι ολοκληρωτικής καταστροφής, εγώ θα την άφηνα απ' έξω απ' την εξίσωση, για διάφορους λόγους);

Αν πάλι κρατάς (ή αρχίσεις να κρατάς) backup, είναι δυνατόν να κρατάς για όλο αυτό το ψηφιακό μέγεθος; Οικονομικά είναι ασύμφορο (εκτός πια κι αν η προοπτική του το να διαθέτεις κάποιες χιλιάδες € ετησίως, δε σε απασχολεί - οπότε πάσο). Αναρωτήσου ο ίδιος -εγώ δεν ξέρω- αν απλώνεις τα ψηφιακά σου πόδια πιο μακρυά απ' ό,τι φτάνει το χαρντγουερικό/οικονομικό σου πάπλωμα, και μήπως απλά να περιορίσεις τον αριθμό των ταινιών που κρατάς αποθηκευμένες, στον απολύτως χρηστικό και απαραίτητο... 

Δημοσ.

Αν έχεις χρόνο και γνώσεις μπορείς να κάνεις έναν παλιό υπολογιστή nas server με το www.freenas.org.. Τώρα συμβατότητα με το media player που έχεις δεν ξέρω αν θα έχει κτλ..

Δημοσ.

...και μήπως απλά να περιορίσεις τον αριθμό των ταινιών που κρατάς αποθηκευμένες, στον απολύτως χρηστικό και απαραίτητο... 

+1 από JIMBO...

Δημοσ.
μήπως απλά να περιορίσεις τον αριθμό των ταινιών που κρατάς αποθηκευμένες, στον απολύτως χρηστικό και απαραίτητο... 

Συμφωνώ!

Απλά μη τις κρατάς όλες. Να τις κάνεις τί; Κράτησε μόνο αυτές που πραγματικά σου άρεσαν και πιστεύεις πως ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ να κάτσεις να τις ξαναδείς αρκετές φορές στο μέλλον. Από προσωπική πείρα, το ποσοστό αυτό κυμαίνεται στο 5-10%, αν βλέπεις πολλές ταινίες διαφόρων ειδών.

- Ξεδιάλεξέ τες και σβήσε μερικές για να κάνεις χώρο για καινούργιες.

- Κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον υπολόγισε πως - αν θες να συνεχίσεις να τις έχεις αποθηκευμένες - ΠΡΕΠΕΙ να τις έχεις διπλογραμμένες (backup). Γιατί είναι ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ πως κάποια στιγμή κάποιος δίσκος θα χαλάσει για κάποιο λόγο, είτε από μόνος του, είτε από απροσεξία δική σου. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να υπολογίζεις ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ διπλό κόστος για καθε GB που αποθηκεύεις (γράφω τουλάχιστον, διότι όταν από το backup κάποια στιγμή χαλάσει το ένα μέσο αποθήκευσης θα το αντικαταστήσεις με τρίτο μέσο και πάει λέγοντας, σε βάθος ετών).

:-)

Υ.Γ. Βέβαια, στο μέλλον, ίσως με νέα τεχνολογία να είναι ακόμα πιο εύκολο και οικονομικό να αποθηκεύεις περισσότερα δεδομένα. Αλλά πιστεύω πως εξίσου με νέα τεχνολογία θα έχουμε περάσει και σε μεγαλύτερες από full HD αναλύσεις και πάλι θα είναι αυξημένος ο όγκος των αρχείων και πάει λέγοντας.

Δημοσ.

Υ.Γ. Βέβαια, στο μέλλον, ίσως με νέα τεχνολογία να είναι ακόμα πιο εύκολο και οικονομικό να αποθηκεύεις περισσότερα δεδομένα. Αλλά πιστεύω πως εξίσου με νέα τεχνολογία θα έχουμε περάσει και σε μεγαλύτερες από full HD αναλύσεις και πάλι θα είναι αυξημένος ο όγκος των αρχείων και πάει λέγοντας.

Στο μέλλον μέχρι να φτιάξεις τον καφέ(ποπκόρν)σου θα έχει κατέβει η ταινία ^_^ .

Εδώ τώρα οι ποιο γνωστές μέσα σε 2-3 ώρες κατεβαίνουν ακόμα και αν είναι αρκετά GB.

Δημοσ.

Σωστό κι αυτό...

---

Επίσης (άλλο θέμα) μπορεί να απελευθερωθούν τα πνευματικά δικαιώματα ή να περιοριστούν για πρόσφατες παραγωγές και να τις κατεβάζεις όποια ώρα θες ακόμα πιο γρήγορα κι ελεύθερα. (μετά ξύπνησα)

Δημοσ.

Σωστό κι αυτό...

---

Επίσης (άλλο θέμα) μπορεί να απελευθερωθούν τα πνευματικά δικαιώματα ή να περιοριστούν για πρόσφατες παραγωγές και να τις κατεβάζεις όποια ώρα θες ακόμα πιο γρήγορα κι ελεύθερα. (μετά ξύπνησα)

Μην το λες,αυτό ισχύ ακόμα και τώρα,απλά είναι πολλά τα χρόνια που πρέπει να περιμένεις μέχρι να γίνει μια ταινία public domain.

http://www.publicdomaintorrents.net/nshowcat.html?category=ALL

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_films_in_the_public_domain_in_the_United_States

All motion pictures made and exhibited before 1923 are indisputably in the public domain in the United States. Before the passage of the Copyright Term Extension Act (CTEA) in 1998, the term of copyright in the U.S. was a maximum of 75 years, with the work entering the public domain on January 1 of the 76th year from creation (so, for example, a film made in 1920 whose copyright was properly registered and renewed would enter the public domain on January 1, 1996). Although the CTEA added 20 years to the terms of all existing copyrights, it explicitly refused to revive any copyrights that had expired prior to its passage.

:lol:

Δημοσ.

Ε, στο μέλλον, μπορεί να βρουν και κάποιο φάρμακο αντιγήρανσης και να ζούμε 150 χρόνια και να προλάβουμε free τις σημερινές... :-D .

(75 χρόνια + επιπλέον που βάζουν... πόσο τραγικοί είναι έλεος, μη χάσουν κανά δολλάριο από τον Τσάπλιν, ξερω 'γω)

Δημοσ.

Οκ, δεκτές οι σκέψεις και οι προβληματισμοί σας...

Ας πούμε ότι εγώ είμαι ξεροκάφαλος...

Καμιά ιδέα-λύση θα προτείνει κανείς ? :whistle:

Κι επειδή το έψαξα το θέμα λίγο περισσότερο, παραθέτω τις σκέψεις μου :

Έχω προσωρινά μετακομίσει επαρχία (μακριά από το Home Cinema του σπιτιού μου !!!) και για τους επόμενους 12 περίπου μήνες η χρήση θα είναι αποκλειστικά streaming xvid στο laptop. Ακύρωσα, λοιπόν, τον εξωτερικό USB BWD 3TB και παρήγγειλα έναν WD SATA Caviar Green 3 TB (~200 ευρώ), τον οποίο θέλω να συνδέσω πάνω στο router για να κατεβάζω torrents 24/7 και, ενίοτε, να υπάρχει η δυνατότητα να δώ xvid ασύρματα στο laptop. Επέλεξα τον SATA γιατί θα μπορώ μελλοντικά να τον προσθέσω σε μια ενδεχόμενη συστοιχία NAS.

Γνωρίζω, βέβαια, ότι με λίγα περισσότερα χρήματα (~250 ευρώ) θα μπορούσα να πάρω έναν Etehrnet εξωτερικό σκληρό ίδιας χωρητικότητας (π.χ. WD ΜyΒοοk) και να γλιτώσω την αγορά ενός ξεχωριστού NAS, όμως σε 12 μήνες θα επιστρέψω Αθήνα οπότε θέλω η λύση που θα βρω να μπορεί να στριμάρει χωρίς πρόβλημα 1080p στον wireless media player που έχω συνδέσει στον home cinema στο σπίτι μου. Από αυτά που διάβασα, οι λύσεις τύπου WD MyBook γι' αυτό το σκοπό είναι αστείες και αναποτελεσματικές.

Εξέτασα αρκετές επιλογές (από custom made home-server μέχρι και έτοιμες λύσεις όπως HP Microserver) αλλά επειδή ούτε όρεξη να στήνω συστήματα έχω αλλά, κυρίως, ούτε εμπειρία, αποφάσισα να πάρω κάποιο NAS. Όντας εντελώς noob στο χώρο των NAS, θα αποφύγω προς το παρόν ακριβές λύσεις τύπου Synology ή QNAP (το QNAP TS-412 TURBO το ζαχαρώνω τρελά !! ), οπότε βρήκα αρκετά ενδιαφέρον το D-Link DNS-320. Με τιμή γύρω στα 100 ευρώ, πιστευω είναι η κατάλληλη λύση για να μπω στο χώρο της δικτύωσης.

Υ.Γ. : Πραγματικά ΛΑΤΡΕΨΑ την αλληγορική απάντηση του washcloud με το κοντό πάπλωμα και τα χαρντγουερικά πόδια (ή κάτι τέτοιο, τελοσπάντων). Μου θύμισε εκείνον τον μυστήριο τύπο που παρουσίαζε -παρουσιάζει(??)- την heavy-metal εκπομπή του MAD.

Δημοσ.

[σόρι @ topic starter -καθώς το θέμα του είναι ακόμα "ενεργό"- για το offtopic...]

Μην το λες,αυτό ισχύ ακόμα και τώρα

...επιτέλους, θα δω το White Ninja, χωρίς φόβο...

...και χωρίς πάθος, βέβαια :P

[/σόρι @ topic starter -καθώς το θέμα του είναι ακόμα "ενεργό"- για το offtopic...]

• Super Moderators
Δημοσ.

να ξέρεις όμως ότι τα φτηνά "NAS" θα έχουν αδύναμο controller με αποτέλεσμα οι ταχύτητες μέσω ethernet να είναι απογοητευτικές...

Δημοσ.

Επειδή το θέμα με είχε απασχολήσει πριν ~8-9 μήνες, χωρίς να βρώ και εγώ ικανοποιητική απάντηση, θα σου προτείνω απλά μια άλλη παράμετρο που (μάλλον) δεν έχεις εξετάσει.

Άγορά ένος μικρού BD-R (τότε ένα Panasonic x6 είχε ~100-120 €) και γράψιμο ταινιών σε δισκάκια των 25Gb (τότε υπήρχαν και με ~1,7 € το κομμάτι αλλά μόνο από εξωτερικό).

Κοίταξα τώρα τα Links ξανά και οι τιμές για τα δισκάκια είναι ακόμη φθηνότερες πλέον.

Τυχαίο παραδειγμα. Η συλλογή μου με ταινίες του S. King είναι ~250Gb. Σε δισκάκιa (των 25) θα ήταν 13-15. Άρα μια χαρά μπαίνουν σε δύο κασετίνες των 8 ή των 10, καταλαμβάνοντας και πολύ λίγο χώρο.

Συμφωνώ 100% ότι εφόσον πας σε λύση δίσκων πρέπει να υπολογίσεις διπλάσια χωρητικότητα από την ονομαστική. Συμφωνώ επίσης οτι σε ποσοστό (ίσωσς και) πάνω από 90% τις περισσότερες ταινίες, δύσκολα τις ξαναβλέπεις.

Just my 2 cents βέβαια.

Δημοσ.

Την λύση με τα δισκάκια την είχα σκεφτεί και την χρησιμοποιούσα παλιότερα όταν ακόμη οι ταινίες ήταν σε xvid.

Αυτό που θέλω να αποφύγω όμως τώρα είναι το σύνδεσε-αποσύνδεσε-μετάφερε CD/εξωτερικό σκληρό δίσκο κ.τ.λ. Θέλω η συλλογή να είναι available ανά πάσα στιγμή, ειδικά οι σειρές... Γι' αυτό έχω βγει στη γύρα για NAS.

Το γνωρίζω ότι τα φτηνά NAS θα έχουν χειρότερες ταχύτητες, αλλά πόσο χειρότερες, όμως ? Το μόνο που θέλω είναι να μπορούν να στριμάρουν ματρόσκες στο media player μέσω wireless.. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό τουλάχιστον θα μπορούν να το κάνουν.

• Super Moderators
Δημοσ.

o μόνος τρόπος για να είσαι σίγουρος ότι θα μπορούν να streamάρουν είναι να βρεις review πριν αγοράσεις κάτι...

αξίζει όμως να πάρεις θήκη που να μην χωράει τουλάχιστον 4 hdds?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...