JIMBOAthens Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2012 http://www.guru3d.com/news/samsung-830series-ssd-firmware-update-could-brick-ssd/ oh oh... Λοιπόν, καταρχάς ψυχραιμία... Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους: Ακριβώς αυτό που περιγράφει το άρθρο συνέβη και σε εμένα όταν πήγα να περάσω το 2ο firmware (CXM02B1Q) μόνο όμως μέσω Magician (Εκτός Magician απλά δεν πέρναγε το F/W αλλά ο δίσκος ξαναμπούταρε κανονικά. Το F/W περάστηκε κανονικά μέσω CD μόνο όταν ο δίσκος ήταν συνδεδεμένος σαν δεύτερος στο σύστημα). BSOD και ΑΚΡΙΒΩΣ ότι είχε συμβεί ουκ ολίγες φορές με τον Agility 3 που είχα (προ 2.15 F/W). Μπλε οθόνες, στην συνέχεια NTLDR missing και ο δίσκος ήταν μη ανιχνεύσιμος. H διαφορά είναι ότι ενώ ο Agility σου έβγαζε την Παναγία για να επανέλθει (όταν και αν...) στον 830 απλά χρειάστηκε να βγάλω την τροφοδοσία του για μερικά δευτερόλεπτα, μετά να τον επανασυνδέσω και να μπουτάρω και να μπει κανονικότατα στα Windows. To μόνο παρατράγουδο ήταν ότι μου είχε κρασάρει εντελώς ο Chrome και δεν επανερχόταν με την καμία. Ούτε RMA ούτε τίποτα (Δόξα τω Θεό! ). Εννοείται φυσικά ότι το CXM02B1Q είχε πρόβλημα. Ξεκάθαρα. Κυρίως στην μέθοδο αναβάθμισης του F/W (Διαβάστε λίγο παραπάνω το post μου #58 που εξηγεί τι βελτιώθηκε με την 3η και πιο πρόσφατη έκδοση του F/W: CXM03B1Q). Γι'αυτό και εσπευσμένα η Samsung παρουσίασε το CXM03B1Q 3-4 μόλις μέρες μετά το CXM02B1Q...
kss207rc Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2012 Παιδια απο εχθες ειμαι και γω κατοχος του 830 στα 64gb,ο δισκος ειναι παρα πολυ καλος,αισθητα ποιο γρηγορος απο τον vertex2 που ειχα. Του εκανα εχθες την εγκατασταση των windows και του περασα και το firmware μεσω του magician και ολλα καλα. Εδω ειναι και ενα bench που ετρεξα. Να πω οτι ο δισκος ειναι συνδεμενος στα sata2 της intel και οχι σε sata3 γιατι η μητρικη μου εχει το controller της marvel(9128) που ειναι χαλια,αλλα αυριο θα το βαλω και σε sata3 να δω πως τα παει.
Super Moderators Thresh Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2012 Super Moderators Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2012 για sata2 είναι λογικά τα αποτέλεσματα πιστεύω...
kss207rc Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2012 Ναι μια χαρα ειναι δεν εχω παραπονο.Επειδη με επιασε η περιεργεια τωρα θα κανω στα γρηγορα την αλλαγη να δω διαφορες και επιστρεφω.
JIMBOAthens Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2012 Για να δούμε. Πιστεύω θα έχεις διαφορά. Πάντως για SATA 2 τα bench σου είναι άψογα...
MINDER Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2012 Καλημερα και απο μενα. Περιμενω μεσα στην βδομαδα να ερθουν τα κομματια να συναρμολογησω τον καινουργιο υπολογιστη και ειμαι στο ψαξιμο και την προετοιμασια για το πως θα γινει απο τεχνικης αποψης. Και ενα απο τα σοβαροτερα θεματα ειναι το θεμα των δισκων μιας και με την αλλαγη μητρικης σε p8z68-v pro και την προσθηκη του samsung 830 128gb πρεπει να μαθω καποια πραγματακια. Θα βαλω μοναχο τον ssd να περασω πανω τα win 7 64 bit. Μεχρι τωρα τι καταλαβα απο οτι διαβασα. Σιγουρευομε οτι υπαρχει ενεργοποιημενο το ahci στο bios πριν την εγκατασταση των win7 αν και διαβαζω οτι ειναι default σε αυτη την μητρικη. Ο ssd θα ειναι στην πρωτη σατα3 του intell controller. Θα απενεργοποιησω τον marvell controller μιας και δεν θα εχω πανω του κατι και εχω διαβασει οτι καλο ειναι να ειναι απενεργοποιημενος. Η εγκαταστηση στον ssd θα γινει κανονικα οπως γινοταν και με τους μηχανικους μιας και θα κανουν fast format τα windows, Μετα την εγκατασταση των win και drivers συσκευων κτλ εγκαθιστω το magician και μεσω αυτου απενεργοποιω καποια πραγματα για να λειτουργει καλυτερα ο ssd. Δεν ξερω εαν εχει επιλογη μεσα σε αυτα για τον firefox αν οχι θα την κανω χειροκινητα. Επειτα μεσω του magician φτιαχνω ενα boot cd και κανω αναβαθμιση το τελευταιο firmware η κατευθειαν μεσα απο το προγραμμα ; Τωρα στο κοματι που ειναι καπως δυσκολο να καταλαβω. Στο τωρινο συστημα εχω Ενα 400αρι που εχει το λειτουργικο του οποιου την θεση στο νεο συστημα θα παρει ο ssd. Ενα δισκο 2TB μοναχουλη και αυτον για δεδομενα. Ολα καλα μεχρι τωρα. Αλλα. Εχω και 2χ640 σε raid 0 και εδω με μπερδευει η κατασταση. Στον marvell controller που εχει η μητρικη δεν υποστηριζετε raid οποτε αναγκαστικα παμε στον intell. O intell ομως ειναι σε ahci λογω του ssd. Εαν το γυρισω απο ahci σε raid δεν θα μπαινει ο ssd στα win τον οποιο ουτως η αλλως πρεπει και θελψ να εχω σε ahci για να λειτουργει καλυτερα χωρις προβληματα. Ειναι εφικτο λοιπον καποιες θυρες σατα του intell controller να ειναι σε ahci και καποιες αλλες σε raid ωστε να εχω τους 2χ640 μηχανικους μηχανικους σε raid διαταξη ; Σημαντικη αυτη η πληροφορια για να αποφασισω τι θα κανω με αυτους τους 2χ640 σκληρους. Ευχαριστω.
kss207rc Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2012 Εδω ειναι και τα sata3 αποτελεσματα,και ως αναμενομενο αρκετα κατωτερα. @minder Νομιζω δεν θα εχεις προβλημα αν βαλεις την μητρικη σε raid,αναγνωριζει τους δυο σκληρους ως raid και τα υπολοιπα σαν ahci αν δεν κανω λαθος. Πριν παρω ssd ειχα δυο black edition 640gb σε raid 0 και αργοτερα που εβαλα εναν ακομα σκληρο δεν ειχε καποιο προβλημα να μην τον αναγνωριζει και τα λοιπα. Αλλα οπως ειπα επειδη δεν ειμαι σιγουρος καποιος φιλος που ξερει καλητερα ας βοηθησει.
pabou13 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2012 http://www.guru3d.com/news/samsung-830series-ssd-firmware-update-could-brick-ssd/ oh oh... +1 στον jimboathens Moνο το guru3D το αναφερει, δεν βρισκω να αναφερεται τιποτα σε forums στο net. Οποιο προβλημα υπηρχε λυθηκε με το update CXM03B1Q. Δεν υπαρχει λογος να διστασουν μελλοντικοι αγοραστες να τον αποκτησουν, προκειται για πολυ αξιοπιστο SSD Υ.Γ: Σε μενα και τα δυο F/W updates εγιναν μια χαρα μεσω SSD magician, ο δισκος απλα πεταει, κανενα προβλημα μεχρι τωρα. @kss207rc: Ξεκινα να διαβασεις το topic απο την αρχη και μετα για οποια απορια εχεις εδω ειμαστε @minder: Οι περισσοτερες αποριες σου ειναι ηδη απαντημενες στο topic http://www.insomnia.gr/topic/433024-samsung-830-thread-προβληματα-και-αποριες/page__st__20 Για την τελευταια σου ερωτηση δεν πολυγνωριζω να σου απαντησω αλλα τσεκαρε μηπως εχει και στην δικια σου μητρικη καμια επιλογη για διαφορετικο sata mode σε δυο απο τις 6 sata ports..
HALF EVIL Δημοσ. 23 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 23 Ιανουαρίου 2012 Μόλις τοποθέτησα και εγώ πριν από λίγο τον Samsung 830 128GB , χωρίς κανένα πρόβλημα. Μου ζήτησε να αναβαθμίσω το Magician στην 3.1 και αμέσως μετά μου πρότεινε firmware update στο CXM03B1Q πράγμα που έγινε κανονικότατα με μιά επανεκίνηση. Ο δίσκος είναι πάνω σε Sata II controller, αλλά κυριολεκτικά φαίνεται σαν Ferrari μπροστά σε συμβατικό αμάξι. Ακόμα δεν του έκανα τα tips και τα tricks αλλά η διαφορά φαίνεται. Τρία ερωτήματα έχω 1) Πρέπει όντως να απενεργοποήσω την επαναφορά συστήματος , η οποία με έχει σώσει αρκετές φορές ; 2) Απενεργοποίησα το paging file , η μνήμη του συστήματος είναι 8GB DDR3 1600 , έκανα καλά; 3) Κατά την λειτουργία του ακούγεται αμυδρά μεν ο θόρυβος από την μηχανικό δίσκο όπου έχω επίσης λειτουργικό και μπουτάρω κατά βούληση, είναι φυσιολογικό αυτό;
MINDER Δημοσ. 23 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 23 Ιανουαρίου 2012 pabou13 Η μητρικη asus p8z68-v pro στον ιντελ κοντρολερ εχει 2 σατα3 και 4 sata2. Αν ηταν οπως λες θα ηταν τελειο. Να μπορω να βαζω τις σατα3 σαν ahci και τις σατα2 σαν raid. Αλλα δεν εχω διαπιστωσει κατι τετιο διαβαζωντας το μανουαλ που κατεβασα απο το ιντερνετ. Την μητρικη θα την παραλαβω πιθανως μεσα στην εβδομαδα. Αν εχει καποιος απο τους κατοχους του ssd μητρικη asus socket 1155 μπορει να το τσεκαρει και να με ενημερωσει εαν γινετε να εχει τον ssd σε ahci mode και 2 μηχανικους δισκους σε raid mode στον ιντελ κοντρολερ ταυτοχρονα.
ati8assos Δημοσ. 23 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 23 Ιανουαρίου 2012 Με το RAID mode ενεργοποιείται ταυτόχρονα και το AHCI γιατί οι Raid drivers περιέχουν και τις AHCI εντολές (το αντίστροφο δεν ισχύει ) . Επέλεξε λοιπόν RAID mode και θα έχεις και τα δύο ταυτόχρονα. Το Raid array θα λειτουργεί σε Raid mode και οι υπόλοιποι SATA σε AHCI Περισσότερα εδώ. Configure the BIOS for RAID or AHCI on an Intel® Desktop Board
MINDER Δημοσ. 23 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 23 Ιανουαρίου 2012 Οτι γινεται γινεται δεν αντιλεγω να βαλω raid Mode και να κανει βοοτ ο ssd με τα windows 7 και να ρυθμισω και τους 2 μηχανικους σε raid διαταξη. Κοιτα ομως τι βρηκα sto manual σε πιο προχωρημενο μοντελο της σειρας της μητρικης που εχω παραγγειλη ... Due to chipset limitation, when set any of SATA ports to RAID mode, all sata ports run at RAID mode together. Το θεμα ειναι πως δουλευει ο ssd στο raid mode εαν υποστηριζετε το trim και οι ταχυτητες σε read και write καθως και εαν τον βλεπει το magician. Oσους βλεπω και αντι ahci διαλεγουν το raid απο την μια το προγραμμα της samsung το magician δεν βλεπει τον ssd και απο την αλλη ο ssd εχει μικροτερες επιδοσεις σε διαβασμα και γραψιμο. Ετσι τουλαχιστον εχω καταλαβει απο οτι εχω διαβασει και εδω και αλλου. Εαν καποιος εχει μητρικη με το Intel® Z68 chipset και ssd και εχει τις σατα σε raid mode μπορει να μας ενημερωσει. Θελει ψαξιμο η δουλεια γιατι δεν γινεται να κανω πειραματα με το που θα στησω το καινουργιο συστημα για να μπορεσω να τσεκαρω εαν ολα δουλεβουν καλα χωρις προβλημα.
ati8assos Δημοσ. 23 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 23 Ιανουαρίου 2012 ... Due to chipset limitation, when set any of SATA ports to RAID mode, all sata ports run at RAID mode together. Yep, αυτό είναι περιορισμός στο chipset , δεν μπορείς να ορίσεις ξεχωριστό mode για κάθε θύρα, ή όλα raid θα είναι ή όλα ahci. Αν ο Marvell controller του ASUS υποστήριζε Raid θα μπορούσες τουλάχιστον να βάλεις εκεί τους 2Χ640 και τον SSD με ahci στον Intel. Αν πάλι τα ρίξεις όλα στον Intel, θα έχεις τους περιορισμούς που προανέφερες παραπάνω. Άλλη λύση είναι να αγοράσεις κάποιο mobo Ζ68 που υποστηρίζει raid στον Marvell, πχ το GA-Z68X-UD3H-B3 (rev. 1.3) της Gigabyte, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο το προτιμάς και θες να μπεις σε διαδικασία αλλαγής μητρικής. Προσωπική μου άποψη για να έχεις ένα overall ισορροπημένο storage configuration και να κρατήσεις και το raid array, είναι να τα ρίξεις όλα στον Intel controller ενεργοποιώντας το raid mode. Επειτα να χρησιμοποιήσεις τα 30-40 GB του SSD σαν cache των μηχανικών, μέσω του Intel Smart Response, και τα υπόλοιπα GB από τον SSD για Windows και κύρια προγράμματα. Games και δευτερεύοντα προγράμματα μπαίνουν στους μηχανικούς και επιταχύνονται και αυτά μέσω αυτής της τεχνολογίας ( Intel Smart Response). Ίσως να μην πιάσεις τα peak νούμερα σε transfer rate στον SSD αλλά συνολικά το όλο σύστημα ειδικά σε απόκριση θα απογειωθεί. Αρνητικά σημεία: O magician σε αυτή την έκδοση πολύ πιθανόν να μην βρίσκει τον SSD οπότε χάνεις και τα utilities του toolbox. Ακόμη μια άλλη πιθανότητα είναι προς το παρόν να μην έχεις ενεργή την TRIM command λόγω raid mode μέχρι η Intel να δώσει αυτή την δυνατότητα στους RST drivers ( λέγεται πως θα το κάνει στην έκδοση 11.5 ) Διαλέγεις και παίρνεις λοιπόν , οι επιλογές αρκετές, η δε περίπτωση να τα έχεις όλα σε ένα, προς το παρόν ακατόρθωτο, ελπίζω να βοήθησα.
MINDER Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2012 ati8assos Πολυ καλη η προταση σου για το raid με μερος του ssd για cache των σκληρων αλλα θα σου πω τι αποφασισα. Να το παω σε ahci mode αρχικα επειδη δεν εχω εμπειρια και με ssd δισκους και σε πολλα καινουργια που προσφερει το καινουργιο συστημα και η μητρικη και οταν το συναρμολογησω και δω οτι ολα ειναι οκ και εξοικιωθω με τον καιρο σε ολα αυτα που τωρα ειναι καινουργια για μενα σιγουρα μετα θα το φτιαξω με τον τροπο που περιεγραψες. Αρχικα marvell και jmicron απενεργοποιηση οπως και usb3 θυρες μιας και δεν εχω συσκευη usb3 ακομα. Ο ssd θα ειναι στην πρωτη σατα3 του ιντελ κοντρολερ. Αυτο που θελω να σε ρωτησω ειναι εαν θα βαλω τον σατα2 σκληρο 2tb που εχω γεματο 3/4 στην δευτερη σατα3 του ιντελ θα επηρεασει καθολου τον ssd ; Εαν οχι τοτε να τον βαλω εκει. Και εαν τον βαλω εχει καμια σημασια εαν το καλωδιο που θα χρησιμοποιησω θα ειναι σατα2 η σατα3 ; Δεν ξερω βεβαια εαν ειναι διαφορετικο και εαν ταιριαζει στην μητρικη το απλο σατα2. Το κουτι που παιρνω το διαλεξα μεταξυ των αλλων( corsair 650d ) επειδη εχει πανω μπροστα μια θυρα οπου μπορω να συνδεω δισκους σατα ειτε 2.5 ειτε 3.5 οποτε θα την συνδεσω σε σατα2 του ιντελ κοντρολερ που θα ορισω σαν hot plug και συνδεω εκει τους 2χ640 η καποιους αλλους μικρους να τους γεμιζω οταν χρειαζετε.
JIMBOAthens Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2012 Αυτο που θελω να σε ρωτησω ειναι εαν θα βαλω τον σατα2 σκληρο 2tb που εχω γεματο 3/4 στην δευτερη σατα3 του ιντελ θα επηρεασει καθολου τον ssd; Όχι, δεν θα τον επηρεάσει καθόλου. Και εαν τον βαλω εχει καμια σημασια εαν το καλωδιο που θα χρησιμοποιησω θα ειναι σατα2 η σατα3; Καμία σημασία. Απλά φρόντισε να έχεις όσο το δυνατόν πιο ποιοτικά καλωδιάκια Sata που να κουμπώνουν-κλειδώνουν πάνω στην θύρα. Δεν ξερω βεβαια εαν ειναι διαφορετικο και εαν ταιριαζει στην μητρικη το απλο σατα2. Κανονικά. Δεν έχει καμία διαφορά. Το κουτι που παιρνω το διαλεξα μεταξυ των αλλων( corsair 650d ) επειδη εχει πανω μπροστα μια θυρα οπου μπορω να συνδεω δισκους σατα ειτε 2.5 ειτε 3.5 οποτε θα την συνδεσω σε σατα2 του ιντελ κοντρολερ που θα ορισω σαν hot plug και συνδεω εκει τους 2χ640 η καποιους αλλους μικρους να τους γεμιζω οταν χρειαζεται. Μια χαρά. Θα δεις ότι δεν θα ξαναασχοληθείς με raid...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα