Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ναι αλλά εγώ απορώ γιατί;

Ούτε ήξερα ότι αυτό εκεί το μαραφετάκι έπρεπε να το αλλάξω και να το πάω 1.2 ούτε ποια safe voltage παίζει σε αυτό.

Δεν το είχα πειράξει πριν και τώρα με το που το έβαλα 1.2V όλα καλά.

Γιατί;

Τι μου ξημερώνει θέλω να προλάβω αυτό μόνο.

Γενικά να σας το πω πιο απλά. Πλέον έχω την πεποίθηση ότι κάτι δεν πάει καλά στο μηχάνημά μου. Το τι είναι δεν το ξέρω ακόμα αλλά κάτι παίζει, κάτι δε μου κάθεται καλά.

Άποψή μου είναι πώς είσαι λίγο υπερβολική βρε Carmen..

Μια χαρά είναι το μηχάνημά σου (και μάλιστα τα 16gb είναι υπερβολικά), έπρεπε να είχες μείνει με 8GB. Εκτός και αν κάνεις εξειδικευμένες εργασίες..

Λοιπόν στο 1.2V που είσαι, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το northbridge, ειδικά σε μία μητρική σαν την Formula.

Μπορείς ακόμα και στο 1.4V να το ανεβάσεις άφοβα.

To o/c είναι μία διαδικασία που πολλά μπορεί να πάνε στραβά. Οπότε μη χάνεις το κουράγιο σου και να ξέρεις πάντα το trial and error είναι πολύ σημαντικό για να διαγνώσουμε το πρόβλημα. Πάνω από όλα το overclocking γίνεται για το fun της υπόθεσης και όχι για να μας σπάσουν τα νεύρα.

Λοιπόν με 1.2V στο northbridge και ανεβασμένη τάση 1.7V στις μνήμες τρέξε ένα 4ωρο OCCT και ένα τετράωρο Prime95 και επιπλέον ένα 2ωρο memtest.

Αν δεις πώς κάνει pass σε όλα το μηχάνημα, τότε χρησιμοποίησέ το μία βδομάδα κανονικά και δώσε βάση στις εφαρμογές audio (π.χ. παίζε συνεχόμενα βίντεο από youtube + κομμάτια στο WMP ή στο itunes και κοίτα για κανένα bsod. επίσης τρέξε games και κοίταξέ το και εκεί).

Αν δεις κάποιο instability ή κάποιο κόλλημα στον ήχο, τότε πρέπει να ανεβάσεις και την τάση στο southbridge (π.χ. αν το default είναι 1.05V πήγαινέ το στην επόμενη επιλογή στα 1.2V) και επιπλέον δώσε λίγο ακόμα τάση στο Northbridge (π.χ. πήγαινε το από τα 1.2V στο 1.4V).

Λογικά με τα παραπάνω θα είσαι εξασφαλισμένη και από τη στιγμή που όπως είπες έχεις καλές θερμοκρασίες, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο durability του μηχανήματος.

• Απαντ. 81
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Οπως προανέφερα με το θέμα O/c είμαι άσχετη. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι άσχετη σε θέμα hardware και τα σχετικά πάνω σε ένα pc.

Οταν ένα μηχάνημα λειτουργεί για πάνω απο 5 μήνες καραstable και ξαφνικά σου πετάει την βόμβα και σε κάνει να ψάχνεσαι δεν το θεωρώ λογικό. Κάτι κάπου σκαλώνει για 1001 λόγους. Για τους overclockers Αν είναι λογικό θα πάω πάσο.

Το ίδιο μηχάνημα ανέβασε vengeaqnce μνήμες χωρίς να πειράξω τα auto στο bios σε cl8 @1800MHz. θα μου πείτε έπεσες σε καλά κομμάτια. Οκ

Τα έχω ακόμα αυτά τα κομμάτια και θα τα βάλω αύριο πάνω να δω αν θα κάνει με τις ίδιες ρυθμίσεις τα ίδια. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα τις ανεβάσει εκεί που τις είχε πάει. Γιατί; Διαίσθηση... (επιστημονική τεκμηρίωση ήταν αυτό)

Δεν ξέρω ίσως όντως να είμαι υπερβολική αλλά από την αρχή το συγκεκριμένο κουτί δεν μου έκατσε. Αρκετοί από αυτούς που απάντησαν το ξέρουν.

Αυτό που θα πω είναι ότι θα φάει ότι τεστ υπάρχει, σε ότι πιο extreme Κατάσταση και ζόρι μπορώ να το φέρω.

Αν συνεχίσει τα κουλά του ειλικρινά δε το έχω σε τίποτα να βγω στο μπαλκόνι και να το στείλω απο κάτω.

Σε καμία περίπτωση δεν θα ξαναπεράσω αυτό που πέρασα αυτές τις μέρες. Κοιμόμουν και έβλεπα errors Στο memtest. Μπούχτισα!!!

Εχω δώσει ειλικρινά ένα τεράστιο ποσό σε ένα τέρας μηχάνημα και δεν το έχω χαρεί. Γκίνια; Δεν ξερω...

Δημοσ.

Οπως προανέφερα με το θέμα O/c είμαι άσχετη. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι άσχετη σε θέμα hardware και τα σχετικά πάνω σε ένα pc.

Οταν ένα μηχάνημα λειτουργεί για πάνω απο 5 μήνες καραstable και ξαφνικά σου πετάει την βόμβα και σε κάνει να ψάχνεσαι δεν το θεωρώ λογικό. Κάτι κάπου σκαλώνει για 1001 λόγους. Για τους overclockers Αν είναι λογικό θα πάω πάσο.

Το ίδιο μηχάνημα ανέβασε vengeaqnce μνήμες χωρίς να πειράξω τα auto στο bios σε cl8 @1800MHz. θα μου πείτε έπεσες σε καλά κομμάτια. Οκ

Τα έχω ακόμα αυτά τα κομμάτια και θα τα βάλω αύριο πάνω να δω αν θα κάνει με τις ίδιες ρυθμίσεις τα ίδια. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα τις ανεβάσει εκεί που τις είχε πάει. Γιατί; Διαίσθηση... (επιστημονική τεκμηρίωση ήταν αυτό)

Δεν ξέρω ίσως όντως να είμαι υπερβολική αλλά από την αρχή το συγκεκριμένο κουτί δεν μου έκατσε. Αρκετοί από αυτούς που απάντησαν το ξέρουν.

Αυτό που θα πω είναι ότι θα φάει ότι τεστ υπάρχει, σε ότι πιο extreme Κατάσταση και ζόρι μπορώ να το φέρω.

Αν συνεχίσει τα κουλά του ειλικρινά δε το έχω σε τίποτα να βγω στο μπαλκόνι και να το στείλω απο κάτω.

Σε καμία περίπτωση δεν θα ξαναπεράσω αυτό που πέρασα αυτές τις μέρες. Κοιμόμουν και έβλεπα errors Στο memtest. Μπούχτισα!!!

Εχω δώσει ειλικρινά ένα τεράστιο ποσό σε ένα τέρας μηχάνημα και δεν το έχω χαρεί. Γκίνια; Δεν ξερω...

To πως είσαι σχετική σε θέματα hardware, δε χρειάζεται να το αναφέρεις, το ξέρουμε :P

Πάμε στα υπόλοιπα.

Καταρχήν lesson one. Μη δίνεις τεράστια ποσά για modular parts υπολογιστών. Το ξέρω ακούγεται κάπως, αλλά με πολύ λιγότερα χρήματα θα μπορούσες να κάνεις το 99 τοις εκατό των όσων κάνεις με το μηχάνημα τέρας που αγόρασες.

Τώρα για το μηχάνημά σου, αν δεν φταίει το τροφοδοτικό, δηλαδή αν δεν έχει κάποιο instability, ο κύριος υπεύθυνος είναι η μητρική σου. Γενικά δεν είμαι πλέον τόσο φαν των ASUS μητρικών, και έχω χρησιμοποιήσει πολλές, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει.

Στο overclocking υπάρχει περίπτωση ορισμένα parts (κυρίως cpu, μητρικές, μνήμες) ύστερα από κάποια παρατεταμένη περίοδο που λειτουργούν stressed να παρουσιάσουν μία μικρή απώλεια επιδόσεων στο σπορ του overclocking, καθότι δεν "αντέχουν" τα διάφορα parts το συνεχόμενο stressing. Συν του ότι όπως σου ανέφερα, υπάρχει ο κίνδυνος του electromigration. Αυτά δε θα τα διαβάσεις στον συνηθισμένο οδηγό για overclocking, αλλά είναι πιθανά προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν σε o/c και ορισμένα μπορεί να τα προλάβεις, ορισμένα όχι.

Γενικοί κανόνες είναι να αλλάζεις κάθε μισό χρόνο θερμοαγώγιμη πάστα, να καθαρίζεις καλά το κουτί, και να έχεις κάνει προσεκτικό burn-in στις μνήμες.

Οι μνήμες θέλουν ιδιαίτερη μεταχείριση, γιατί είναι πολύ ευαίσθητες. Το electromigration μπορείς να το αποφύγεις αν δεν ανεβάζεις ψηλές τάσεις, αλλά και πάλι μπορεί να συμβεί. Ένα ακόμα που μπορεί να συμβεί είναι να πέσει η απόδοση των πυκνωτών και του voltage regulator της μητρικής. Αυτό και πάλι δεν μπορείς να το αποφύγεις, γι αυτό και σου είπα πρωτύτερα πώς δεν είμαι τόσο φαν των ASUS, αν θέλεις μία ROCK STABLE μητρική. Θα προτιμούσα Gigabyte με Ultra durable solid caps.

Τώρα στην περίπτωσή σου, είτε φταίει η μητρική (και αυτό μπορεί να οφείλεται και σε bios - μπορείς να δοκιμάσεις και με παλαιότερα bioses) είτε μπορεί να φταίνε οι 4 μνήμες σε διάταξη 4x2 όπου με ορισμένες μητρικές παρουσιάζουν ασυμβατότητες.

Μη στρεσσάρεις το μηχάνημα σε extreme καταστάσεις, ΔΕΝ χρειάζεται. Κάνε αυτό που σου είπα (4ωρο OCCT, 4ωρο prime95 και 2ωρο memtest) και ξαναβλέπουμε τις τάσεις.

Ακόμα, δοκίμασε να το δουλέψεις με 2 dimms μνήμης. Μπορεί να αποκριθεί καλύτερα.

Και στην ερώτησή σου "πώς είναι δυνατόν ενώ τα έτρεχε να μη τα τρέχει στις τάδε ρυθμίσεις" σου απάντησα..είτε κάποιο leak είτε κάποιο "πέσιμο" απόδοσης του συστήματος τάσης της μητρικής ή των πυκνωτών είτε το αντίστοιχο στις μνήμες. Είτε electromigration - αλλά για ένα μηχάνημα 6μηνών είναι σχεδόν μηδενική η περίπτωση για κάτι τέτοιο.

Δημοσ.

Πάμε στα υπόλοιπα.

Καταρχήν lesson one. Μη δίνεις τεράστια ποσά για modular parts υπολογιστών. Το ξέρω ακούγεται κάπως, αλλά με πολύ λιγότερα χρήματα θα μπορούσες να κάνεις το 99 τοις εκατό των όσων κάνεις με το μηχάνημα τέρας που αγόρασες.

Λες να μην ξέρω ότι και με ένα μηχάνημα των 1000ευρώ θα έκανα την δουλειά μου;

Φυσικά και το ξέρω. Αλλά το συγκεκριμένο pc όπως και αρκετά που πέρασαν απο τα χέρια μου έχουν στοιχεία υπερβολής. Καλώς ή κακώς αυτό κάνω σε κάθε αναβάθμιση.

αλλά για ένα μηχάνημα 6μηνών είναι σχεδόν μηδενική η περίπτωση για κάτι τέτοιο.

Ακριβώς εδώ είσαι!!!

Δημοσ.

Οσον καλό hardware και να έχεις, το overclocking μειώνει την διάρκεια ζωής του συστήματος. Συνήθως οι overclockers αλλάζουν σύστημα πολύ συχνά και γι'αυτό και δεν το παραδέχονται αυτό.

Μπορεί να γράφουν οι εταιρίες ότι θέλουν για λόγους μαρκετινγ... σουπερ-ντουπερ πυκνωτές και πενταπλό bios. Τίποτα όμως δεν είναι εγγυημένο.

Εγώ είχα τροφοδοτικά silverstone και zalman τα οποία χάλασαν, ενώ το 200άρι made in china από το 1998 ακόμη δουλεύει.

Δημοσ.

Όσο και να μειώνει τη διάρκεια ζωής του συστήματος, πάλι αυτή παραμένει αρκετά μεγαλύτερη του εξαμήνου.

OCed από το 1ο boot δουλεύει το δικό μου και δεν έχει πει κουβέντα!

Δημοσ.

juda για το θέμα psu θα πω καθαρά ότι ήταν τυχαίο και τίποτα παραπάνω.

Από την άλλη για το θέμα διάρκειας ζωής. Σιγά βρε το o/c που του έκανα.

Δεν το θεωρώ άξιο λόγου με την εν λόγω μητρική ειλικρινά.

Και δεν μιλάμε για Pc 3-5 χρόνων αλλά για pc 6μηνών που 40 μέρες δεν δούλεψε καν λόγω μονταρισμάτων.

Τεσπα θα τον δω πως θα πάει και ενημερώνω

Δημοσ.

ΒΡΕ Κάρμεν, μερικές φορές όταν κάνουμε o/c ακόμα και στον επεξεργαστή ανεβάζουμε το ΝΒ για γενική σταθερότητα. Τώρα το έχεις φτάσει στο Θεό (3000?!) και περιμένεις να μην σου χτυπήσουν οι μνήμες; Απ'οσο ξέρω τα 3GHz τα έχει η Crosshair, αλλά όχι χωρίς παραπάνω ρεύμα, αν είναι δυναμόν.

Και ξέρεις τι μπλε οθόνη μου πετούσε πάντα όταν εκανα o/c το ΝΒ χωρίς παραπάνω voltage; Memory_Management.

Τώρα που κάνεις πειράματα δώσε παραπάνω τάση, για 24/7 πάνω απο 1.35 δεν θα έδινα πάντως. Όσο για τους Intel ο IMC -των Sandy τουλαχιστον- είναι καλύτερος από των Phenom. Checkαρες με τι timings μπαίνουν οι μνήμες; Σε 3 διαφορετικές μου mobos η κάθε μια εβαζε τα δικά της timings.

Δημοσ.

βρε 2400 το έχω το ριμάδι τι 3 χιλιάρικα λες;

Και Btw όταν το είχα 3 χιλιάρικα ητανε καραstable (η λαλακία είναι ότι δεν έχω φώτο να στην τρίψω στις δαγκάνες :P )

1.35 είναι το max που έχω δώσει. Η formula κοκκινίζει στο 1.5 στο bios.

Στο sandy Ναι έπαιζαν με Stock clocks τσεκαρισμένο

Δημοσ.

Δώσε λίγο παραπάνω, τσάμπα είναι. Γενικά AUTO δεν βάζουμε σε o/c καταστάσεις. Προσωπικά δεν βάζω ούτε καν σε stock, προτιμώ τάσεις ίδιες με τις default αλλά σταθερές. Που ξέρεις με εκείνο το AUTO πόσο έδινε. Βάλε μια πιο υψηλη τάση, στο 1.35, κλείνοντας το Load Line Calibration.

Όταν ήσουν stable ήσουν με το παλιό BIOS; Λέω μήπως και τα δύο αυτά BIOSes αντιλαμβάνονται διαφορετικά το "ΑUTO". Downgrade που σου είπαν, έκανες; Όχι οτι δικαιολογείται μπλε οθόνη αλλά ειναι λίγο "ύποπτα" τόσα BIOS Updates στο site της Asus*.

Επίσης τώρα είδα οτι η mobo σου φοράει 990FX chipset (γιατί νόμιζα ότι ειχες την Crosshair IV?), το default voltage του είναι 1.1V (στην Gigabyte μου και σε μια MSI φίλου) εμένα κοκκινίζει μετά το 1.2. *Κάθε βήμα μπρος για Bulldozer αποτελεί ένα βήμα για Phenom II.

Δημοσ.

H mobo είναι formula V (κοκκινίζει στο 1.5 Στο NB (για το σκέτο μιλάω και όχι το cpu/NB)). Πάω μία βόλτα Bios να στο σιγουρέψω κιόλας μην θυμάμαι λάθος

auto είχα μόνο στο σκέτο NB Voltage που αν δε το ανέφερε ο Τάσος δεν θα ήξερα καν ότι έπρεπε να σκρολάρω πιο κάτω για να το ψάξω

Downgrade ναι έγινε και έβγαλα το 1660 που είπα πιο πάνω στις ram

edit:

ορίστε

post-204649-0-43540800-1326249088_thumb.png

post-204649-0-84929100-1326249094_thumb.png

btw να σημειώσω ότι επανέφερα το old profil με αλλαγή το 1.2 @ΝΒ να δω αν θα βγάλει memtest Απόψε. Εδωσα και το 1,45 @ cpu voltage μια και κάτι είχε σκαλώσει παλιά. prime και τα σχετικά τα είχε περάσει. Με το vantage είχα ένα θέμα

edit2: Δεν ξέρω αν βοηθάει απλά είμαι έτσι τώρα

post-204649-0-97551500-1326249567_thumb.png

post-204649-0-80071500-1326249577_thumb.png

Δημοσ.

Ανθιυγιεινό το Voltage του IMC (CPU/NB) imo. 1.4V μέγιστο Ι'd say. Πιο πάνω σου μιλούσα για το ίδιο το NB Voltage, το πολύ 1.3V προτείνω. Θα σε ρωτούσα για το HT Link αλλά με καλυψες.

Επίσης απενεργοποίησε ό,τι Spread Spectrum επιλογή βρεις (συνισταται οταν κάνεις o/c) και ενεργοποίησε Memory/Channel interleaving επιλογές αν είναι disabled..

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...