Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

καλημέρα σε όλους

ρε παιδιά μπορεί κανένας να μου πεί αν είναι δυνατόν να καεί δίσκος (και μάλιστα μέρος του δίσκου="partition"), από βραχυκύκλωμα ρευματος ενώ όμως υπάρχει ups(ψιλομάπα η αλήθεια, είναι) και πολύμπριζο ασφαλείας???

έχω μόλις ανοίξει τον υπολογιστή και από αμέλεια μπαίνει η ηλεκτρική σκούπα στην ίδια μπρίζα.Το ups βαράει συναγερμό και τα πάντα σβήνουν! ασφάλεια στο γενικό δεν πέφτει και το ρευμα επανέρχεται μόλις κλείσω και ανοίξω το ups...τι έγινε?

αρχίζει τα restart και φτάνοντας στη γνωστή οθόνη που επιλέγεις safe mode, last known good configuration κτλ. ότι κ αν πατήσεις από κεί και πέρα, βγάζει μπλέ οθόνη(ωχ) και συνεχίζει αέναα restart!!!

Παρά τον τρόμο μου προσπαθω να διατηρήσω την ψυχραιμία μου και σκέφτομαι να κάνω repair, βάζω το cd μέσα και τι να δώ? το partition που ήταν το c, είναι άδειο!!!!!!!!!!!!! παρεπιπτώντως ο δίσκος είναι wd, τον έχω 2 μήνες και το μόνο που πρόλαβα να του κάνω είναι να του περάσω αυτό το λίγο καιρό ΥΠΕΡΠΟΛΥΤΙΜΑ αρχεία στο C και σε άλλα 2 partition!!!(στα άλλα partition βγάζει χωρητικότητα....είναι δυνατόν ή μιλάμε για oscar γκαντεμιάς?

τι κάνω τώρα...εκτός από το να βαράω με ορμή το κεφάλι μου στον τοίχο???

ΥΓ το sentinel είναι free?

Επεξ/σία από ArtGeo4
Δημοσ.

Δοκίμασε με ένα live cd, να δεις αν μπορείς να πάρεις τα δεδομένα σου. Δεν νομίζω οτι κάηκε, partition, δεν νομίζω ότι γίνεται δηλαδή. Όλος ο δίσκος ναι, αλλα τμήμα του;

Δες πχ το gparted

Δημοσ.

Ηρέμησε, δεν κάηκε ο δίσκος και δεν έχασες τίποτα. Τρέξε πχ ένα Active File Recovery από άλλο σημείο και θα τα βρεις όλα.

Υ.Γ. Το γεγονός πως το ups σου είναι υπερμάπα, δε το συζητάμε βέβαια. Πες και μάρκα/μοντέλο.

Υ.Γ.2 Αν έχεις υπερπολύτιμα αρχεία και δεν τα έχεις σε backup παίρνεις το oscar ανοησίας (το γράφω ευγενικά) από εμένα. Χωρίς παρεξήγηση, καταλαβαίνεις. Μην εμπιστεύεσαι απολύτως σκληρούς δίσκους επειδή είναι καινούργιοι. Ούτε UPS... (τα περισσότερα ups είναι φτηνιάρικα και υπερτιμημένα ως προς το τί πργματικά είναι ικανά να προσφέρουν)

Δημοσ.

Καλησπέρα,

Να ξέρεις σαν γενικό κανόνα ότι στα απλά ups δεν μπορείς να βάλεις πάνω οτιδήποτε έχει να κάνει με σκούπα, φυσητήρι ή ότι άλλο έχει να κάνει με αέρα. Δεν τα σηκώνουν.

Επίσης, είναι αδύνατον να έχει καεί ένα κομμάτι του δίσκου. Αν καεί η πλακέτα είναι για πέταμα ολόκληρος.

Μάλλον έχασες τα αρχεία εγκατάστασης από τον c την ώρα που έπεσε το ρεύμα. Ακολούθησε την συμβουλή του PCharon και χρησιμοποίησε ένα recovery και μετά κάνε φορμάτ και ξανά εγκατάσταση του λειτουργικού στον c.

Δημοσ.

λοιπόν παιδιά ακούστε τι έκανα: έβαλα έναν άλλο δίσκο με λειτουργικό, το άνοιξα (ευτυχώς υπάρχουν μέσα τα σρχεία μου), έκανε κάποια checkdisk έβγαλε κάποια error και corrupted, τα διόρθωσε και μπήκα μέσα με αυτό το δίσκο σαν δευτερεύοντα. Πήρα κάποια αρχεία κτλ. Υστερα δοκίμασα ξανά τον δίσκο σαν πρώτο! την πρώτη φορά άνοιξε κανονικά(αφού ξανα έβγαλε chdisk και-υποτίθεται διόρθωσε κάτι...- το έκλεισα όμως και το ξανανοιξα. Τώρα δεν φορτώνει και δείχνει να μην αναγνωρίζει το δίσκο (στο bios) ενώ καθώς φορτώνει τον αναγνωρίζει μου βγάζει:

"No IDE Master H.D.D. Detected! Press F1 to resume"

αφού πατήσω f1, βγάζει το σήμα των windows xp και δείχνει να προσπαθεί...μέχρι το starting up k loading your personal settings... τώρα που τα γράφω αυτά (κ μετά από 10 προσπ[άθειες -άνοιξε κανονικά! και έκλεισε μόνο του!!! ΘΑ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣ!)

τι με συμβουλευετε να κάνω? να ξανακάνω φορμάτ? μετά μπορώ να εμπιστευομαι αυτόν το δίσκο? ή να τον αλλάξω? με κάποια επαναφορά σε προηγούμενη ημερομηνία λέτε να φτιάξει?

πλέον, ούτε ανοίγει, ούτε τίποτα... ψάχνει για boot συσκευή κ δεν βρίσκει... ούτε στο bios υπάρχει ο δίσκος! να του κάνω ξανα φορμάτ ή να τον πάω για αλλαγή? λέτε να με πουλήσει στο μέλλον???

Δημοσ.

Ξανά βάλε τον δίσκο σαν δεύτερο και τρέξε το Hard Disk Sentinel κάνε copy/paste εδώ την αναφορά,αν σου βγάλει πρόβλημα το sentinel κατεβάζεις το επίσημο προγραμματάκι ελέγχου από την σελίδα του σκληρού και αν σου βγάλει και αυτό failed τότε σου τον αλλάζουν χωρίς λόγια.

Δημοσ.

ούτε στο bios υπάρχει ο δίσκος! να του κάνω ξανα φορμάτ

Πολύ θα ήθελα να δω πώς θα το κάνεις το φορμάτ σ' έναν δίσκο που "δεν υπάρχει στο BIOS"...

Κατά τ' άλλα :

Τα UPS είναι κατά βάση για να συνεχίσουν να παρέχουν ενέργεια για "να προλάβεις να σώσεις εργασίες που δεν έχουν σωθεί και να κάνεις ασφαλή απενεργοποίηση του υπολογιστή". Δεν είναι ο Χουλκ. (...το τονίζω, επειδή "σου φάνηκε περίεργο).

Τα partition δεν "καίγονται". Δεν έχουν υλική υπόσταση - όχι με την κλασσική τουλάχιστον έννοια. Μπορεί βεβαίως ένας σκληρός δίσκος ενώ είναι "κατατετμημένος" σε "λογικά διαμερίσματα" να πάθει φυσική ζημιά στην επιφάνεια των platters του και ενώ μπορεί να "επιβιώσουν" κάποια ΑΠΟ τα partition, μπορεί ένα ή και περισσότερα να μην έχουν την ίδια τύχη (συνήθως βέβαια, χάνονται όλα τα partition). Κι όταν λέμε partition, εννοούμε κάποια πολύ λίγα δεδομένα γραμμένα στον δίσκο. Αν αυτά τα πάρει το Εύρηκα, τότε δεν βλέπεις partition. Kαι στην καλύτερη, μπορεί ν' ανακτηθεί μέσω σχετικού προγράμματος (υπάρχει backup με τις πληροφορίες του, μέσα στον δίσκο. ΑΝ δεν έχει καταστραφεί ΚΑΙ αυτό λέμε). Στη χειρότερη, μπορούν ν' ανακτηθούν απλώς και μόνο τα "αρχεία" -ή έστω κάποια από αυτά, έως και τα περισσότερα- που ήταν συσχετισμένα με το partition. Τέλος, στη χειροτερότερη, ο δίσκος έχει πάθει τέτοια φυσική ζημιά που εκτείνεται κατά πολύ στην περιοχή που ήταν ορισμένο να καταλαμβάνει το partition, που δεν μπορούν ούτε τ' αρχεία ν' ανακτηθούν. Σε κάθε περίπτωση, "κάψιμο" δεν υπάρχει, και η χρησιμοποίηση του όρου ήταν λάθος (λάθος που μάλιστα "μπέρδεψε" και τους marios_geo και giota1985). Aν κάτι καίγεται σε σκληρούς δίσκους, είναι μικρο-ηλεκτρονικά της πλακέτας του (ή και τσιπάκια ολόκληρα), γεγονός που καθιστά στις περισσότερες περιπτώσεις τον δίσκο ολοσχερώς μακαρίτη (ως λειτουργικό σύνολο, καθώς οι πλακέτες ενδεχομένως αλλάζονται).

Όπως προειπώθηκε, και στην περίπτωση που ΦΑΙΝΕΤΑΙ ο δίσκος στο BIOS (,,,κι όταν λέμε BIOS, εννοούμε το BIOS Setup, όπου μπαίνεις με το πλήκτρο Delete κατά την εκκίνηση του υπολογιστή σε περιβάλλον με φόντο μπλε οθόνη - και όχι το BIOS P.O.S.T. , όπου κατά την εκκίνηση, βλέπεις "άσπρα γράμματα να τρέχουν σε μαύρο φόντο"), Active File Recovery (σε Super Scan mode) για προσπάθεια ανάκτησης αρχείων, και Hard Disk Sentinel (κλικάρεις τον εν λόγω δίσκο στην αριστερή στήλη με τους δίσκους) για να πάρεις και να μας μεταφέρεις την κατάσταση της υγείας του, για να σου πούμε κατά πόσο μπορείς να τον εμπιστεύεσαι.

Φορμάτ και ιστορίες, ασ' τα για πιο μετά, εφ' όσον έχεις για την ώρα λειτουργικό.

Δημοσ.

καλησπέρα σας κ ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας στο πρόβλημά μου. Υστερα από 3 μέρες ταλαιπωρίας κ προσπάθειας, δεν έχω βγάλει ακόμα άκρη! Τον δίσκο τον αναγνώρισε στο bios, μπήκα (κάποιες στιγμές λειτούργησε κανονικά) και έκανα επαναφορά σε προηγούμενη ημερομηνία... στην αρχή ήταν όλα καλά κ χάρηκα νομίζοντας οτι το έφτιαξα οριστικά... στα 2 πρώτα restart δούλευε κανονικότατα. Από κεί κ μετά δεν έχει ξανανοίξει! δεν βγάζει μπλέ οθόνη-βέβαια- αλλά κολλάει αφού πέσει το σήμα των windows στη μαυρη ή στην γαλάζια οθόνη(εκεί όπου φορτώνει τα personal settings κτλ.)κολλάει κ ο πόντικας...

τώρα έχω πελαγώσει, δεν ξέρω τι να κάνω, θα δοκιμάσω-λέω το sentinel που μου προτείνεται- το θέμα είναι οτι δεν είμαι σε θέση να μπακαπάρω(δικιά μου λέξη) το δίσκο (ας όψεται η κρίση) τουλάχιστον όχι όλα τα αρχεία... το μείζον ερώτημα είναι-για μένα- αν έχει πάθει κάτι ο δίσκος θα έτρεχε (έστω αυτές τις λίγες φορές?). 2)με το sentinel μπορώ να είμαι ήσυχος? κάποτε που το δοκίμασα μου είχε βγάλει όλους τους δίσκους οφσάιντ (και ακόμα δεν έχουν πάθει τίποτα)και κάποιον που μου κάηκε μου τον είχε βγάλει 100% healthy...του διαβόλου μηχανήματα!

3ον αφού με την επαναφορά σε προηγούμενη ημερομηνία δεν έφτιαξε, τότε και φορμάτ να κάνω στο C, πάλι πρόβλημα δεν θα έχω??? (εννοώ αφού δεν είναι του λειτουργικού το θέμα, ούτε με φορμάτ θα φτιάξει...έτσι είναι, δεν είναι έτσι? (που λένε κ οι φίλοι μας οι Άγγλοι)

Δημοσ.

Το οφσάιντ που λες, είναι πολύ φλου. Αναλόγως τί σου έλεγε, θα σου λέγαμε.

Πάντως, όντως δε σημαίνει ότι ακόμα όταν ένα πρόγραμμα, βγάζει κανονικά "οφσάιντ" έναν δίσκο, ότι ο δίσκος είναι και για πέταμα. Κατ' αρχάς, τα προγράμματα αυτά δεν κάνουν τίποτα παραπάνω απ' το να μας γνωστοποιούν τις πληροφορίες της S.M.A.R.T. τεχνολογίας που έχει ενσωματωμένη κάθε δίσκος, βάσει της οποίας κάνει "αυτοδιάγνωση". Για την ακρίβεια, μερικά από αυτά τα προγράμματα, ναι, μπορεί να κάνουν και "κάτι παραπάνω"-να μας ερμηνεύουν τί σημαίνουν τα S.M.A.R.T. που δίνει ο δίσκος, και να μας συμβουλεύουν ακόμα σχετικά με το τί να κάνουμε. Το HDS είναι το καλύτερο, από αυτή την άποψη, αν και, μπορεί όντως σε "μη-γνώστες", οι συμβουλές του να φανούν "κινδυνολογικές". Η αλήθεια είναι, ότι απλά παρουσιάζει τα γεγονότα, βάσει των οποίων δίνει και μία στατιστική εκτίμηση (πχ πόσες μέρες ζωής απομένουν στον δίσκο και ποιό είναι το ποσοστό της "υγείας" του), για να ξέρει κανείς τί να περιμένει. Είναι, ας πούμε, όπως ένα καλό... δελτίο καιρού, που τις περισσότερες φορές θα πέσει μέσα στις εκτιμήσεις του, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ακριβώς ό,τι πει είναι και νόμος...

Κι εγώ έχω δίσκους με μπόλικους "bad sectors" (έχοντας ξεπεράσει προ πολλού τα όρια "υγείας"), που πάντως συνεχίζουν να μένουν σε στάσιμο σημείο, και να μη χειροτερεύουν, όπως "κανονικά" γίνεται. Είναι η εξαίρεση δηλαδή, κι όχι ο κανόνας. Αυτό επίσης όμως σημαίνει ότι "ζεις σε τεντωμένο σκοινί", χρησιμοποιώντας τέτοιους δίσκους. Γι' αυτό και καλύτερα είναι να μην κουβαλάνε αναντικατάστατα δεδομένα - ή έστω μοναδικά.

Η δε "επαναφορά" που λες, έχει μόνο να κάνει με προβλήματα στο Μητρώο (συνήθως δημιουργούμενα από ιό, αλλά και από προγράμματα). Είναι περισσότερο μια κατάσταση..."ακαταστασίας" του λειτουργικού, και όχι εγγενών προβλημάτων του. Και σίγουρα, δεν έχει να κάνει με προφανή ζημιά που έγινε στον δίσκο, με την φάση με το ρεύμα που έζησες. Το να κάνεις φορμάτ, είναι πάνω-κάτω μια καλή προσπάθεια λύσης πάντως. Αναφορικά τουλάχιστον με το file system του δίσκου, και την αναγνώρισή του απ' το λειτουργικό (καθώς και το ίδιο το λειτουργικό που παίζει πλέον να έχει πρόβλημα). Αν όμως εξαφανίζεται ΣΤΟ ΒΙΟS, τότε ούτε φορμάτ, ούτε μορμάτ, ούτε κάτι σχετικό θα βοηθήσει.

Γνώμη : άλλαξέ του βύσμα τροφοδοσίας (βάλε άλλο απ' το τροφοδοτικό), και δες συμπεριφορά. Όσο για τ' αρχεία, καθώς ΟΝΤΩΣ ο δίσκος μπορεί να έχει πρόβλημα (ΒΑΛΕ είπαμε το HDS -δεν είναι φρη, αλλά δίνει ένα μήνα δοκιμής, και σίγουρα μπορείς να το βρεις και "σπασμένο"- πάρε ένα screenshot, και πόσταρέ το μας - ΜΗΝ το καθυστεράς...) "και να δουλεύει αυτές τις λίγες φορές", μπορείς να τ' ανακτήσεις λίγα-λίγα, και αν έχεις αντιγραφικό DVD, να φτιάξεις δισκάκια με τουλάχιστον τα αναντικατάστατα αρχεία που έχεις. Μια 50άδα δισκάκια Emtec = ~ 200+GB αποθηκευτικού χώρου από Carrefour/Μαρινόπουλο, κάνει 9 € (και είναι μια χαρά δισκάκια).

Τέλος, αφού θα έχεις τελειώσει με τον δίσκο και τ' αρχεία που περιέχει, κάνε μέσα από το HDS (κλικ στο δίσκο στη λίστα δεξιά, μενού File/Surface test/Test Type - Reinitialiaze whole disk surface) ένα "low-level format" αν θες. Θα σου δείξει και με οπτικό τρόπο την κατάσταση των sectors του, για να ξέρεις τί γίνεται. Κι αν βγει υγιής, μετά του περνάς και Windows.

Δημοσ.

δεν μπορώ να καταλάβω τι γίνεται, έβαλα κ άλλο δίσκο και συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο...αλλάζουν τα δεδομένα δηλαδή! αποτέλεσμα είναι πως δεν μπορώ να βάλω κανένα πρόγραμμα γιατί απλά δεν ανοίγει...κ όταν το κάνει, κολλάει ακόμα και το ποντίκι (αν μπεί στα windows).. παρατήρησα οτι κολλάει όταν συνδέω το internet (με καλώδιο)!

τι λέτε ρε παιδιά, ξέρει κανείς να μου πεί αν πχ από ένα τέτοιο βραχυκύκλωμα γίνεται να έχει καεί (ή οτιδήποτε) κάτι άλλο? όπως πχ η κάρτα δικτύου, όπου είναι συνδεδεμένο στο ups, ή η motherboard???? ή τελωσπάντων...? πόνεσε το μυαλό μου...

Δημοσ.

Προσωπικά με μπερδεύεις πολύ με τις διατυπώσεις σου... Αν αυτό ισχύει και για άλλους, δε βλέπω να βοηθιέσαι.

Προσπάθα να γίνεις πιο αναλυτικός αλλά και ξεκάθαρος με γεγονότα και συμπτώματα.

Δημοσ.

τα αποσύνδεσα όλα από πάνω κ άνοιξε! internet δεν έχω(γιατί όπως είπα, μόλις το συνδέω-κολλάει)! πήγα στο control panel και έλεγε οτι θέλει defragment! τώρα κάνει... με έχει "κουφάνει" αυτό το pc!

λέτε να χάλασε τίποτ'άλλο? κάρτα δικτύου, motherboard ktl?

Προσωπικά με μπερδεύεις πολύ με τις διατυπώσεις σου... Αν αυτό ισχύει και για άλλους, δε βλέπω να βοηθιέσαι.

Προσπάθα να γίνεις πιο αναλυτικός αλλά και ξεκάθαρος με γεγονότα και συμπτώματα.

μήπως νομίζεις πως εγώ δεν έχω μπερδευτεί με οτι μου κάνει...? από την αρχή έγραψα τα πάντα που έκανα! το μόνο που δεν σας έχω αναφέρει είναι τις μάρκες κ τα μοντέλα! λές να μην είναι πρόβλημα δίσκου? και να είναι μάδερμπορντ? ή κάτι άλλο?

Δημοσ.

...είμαι βέβαιος πως κι εσύ πελαγωμένος είσαι - δεν εννοούσα πως μας κάνεις πλάκα. Όμως όσο πιο μπερδεμένη είναι η κατάσταση, τόσο πιο στρωτά, ψύχραιμα κι εμπεριστατωμένα πρέπει να μας τα γράψεις, ακριβώς για να είμαστε σε θέση -όταν είμαστε σε απόσταση- να καταλάβουμε όσο δυνατόν καλύτερα (κι εύκολα, μην το ξεχνάς...) το πρόβλημα και να σκεφτούμε :

α) Τί μπορεί να φταίει

β) Σαν τί λύσεις μπορούμε να σου προτείνουμε...

Δεν σου "την είπα", μια πραγματικότητα περιγράφω, για το δικό σου το καλό...

Όσο για μητρική, όχι, δε νομίζω να είναι. Τροφοδοσία το πιθανότερο.

Κατά τ' άλλα, αποσύνδεσε ό,τι πιθανώς εξωτερική συσκευή υπάρχει πάνω, και μη βάζεις το καλώδιο του Ίντερνετ (αφού όπως λες έχεις την εντύπωση ότι δημιουργεί πρόβλημα), και απλά προσπάθα να μπεις στα Windows του άλλου δίσκου που μας είπες ότι σύνδεσες. Αν τα καταφέρεις, σύνδεσε (μετά από restart) και τον "προβληματικό" με τον οποίον ξεκίνησες το θέμα, και πες τί γίνεται...

Δημοσ.

καλησπέρα κ πάλι...(κανονικά θα έπρεπε να ξεκινάω: ΜΕΡΑ 5)

αφού βεβαιώθηκα πως ο έταιρος δίσκος που έχω δεν βελτιώνει την κατάσταση (οπότε πιθανώς δεν είναι θέμα δίσκου), έβαλα λοιπόν πάλι "τον καλό μου"(τον αναφέρω έτσι για την αποφυγή μπερδεμάτων-είναι αυτός που έχω κόψει σε 3 παρτισιον, τον έχω 2 μήνες κτλ) δίσκο και αφού αποσύνδεσα τα πάντα από πάνω (ακόμα και την κάρτα ethernet) και αφού ξεπέρασα κάτι μπλέ οθόνες (τις ίδιες-κ στα ίδια σημεία όπως αυτά που περιέγραψα σε προηγούμενες αναρτήσεις)μου άνοιξε κανονικά! Ανοίγει κ δουλευει(απ'ότι φαίνεται) κανονικά, μόλις όμως, συνδέσω το internet, δηλαδή το καλώδιο στην κάρτα δικτύου ΚΟΛΛΑΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ (το ποντίκι, το πληκτρολόγιο κτλ= δεν ανταποκρίνεται τίποτα!)

Σήμερα το άνοιξα και βρήκα σε ένα cd το HDD Regenerator 2011, το έβαλα να ψάξει- ακόμα το κάνει! έχει βγάλει ήδη bad sectors και δεν έχει φτάσει ακόμα στο 50%!!!!!!!!!!!!

υγ για την τροφοδοσία που λές φίλε washcloud, τι να πώ? να την πάθω έτσι με ups, πολύμπριζο αφαλείας και τροφοδοτικό TAGAN 750? γκαντέμης τελείως εώς...Μητσοτάκης, ε?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...