Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 97
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Γίνεται.Θα πρέπει να συναχθεί όμως ένα ιδιωτικό συμφωνητικό πρίν γίνει οποιαδήποτε κίνηση για την αγοραπωλησία του αυτοκινήτου.

Δημοσ.

Οχι.Αυτό αφορά την παρακράτηση της τράπεζας,όταν είχε βγεί η πρώτη άδεια.

Και αφού αναφέρθηκε,αν το όχημα έχει αγοραστεί με διακανονισμό και έχει πλέον εξοφληθεί,καλό είναι να υπάρχει ένα χαρτί με αρση της αρχικής παρακράτησης.Πάς στην αντιπροσωπεία με το εξοφλητικό της τράπεζας και σε 3-5 εργάσιμες σου δίνουν βεβαίωση.

Δημοσ.

Αρα σε ιδιωτικη συναλλαγη ο αγοραστης μπορει να πουλησει το αυτοκινητο οποτε θελει αφου η αδεια δεν μιλαει για παρακρατηση.

Εξαρτάται απο την τράπεζα (αν αναφέρεται στην άδεια όπως είπες),άλλα και ανάλογα τις συνθήκες.

Για παράδειγμα εγώ ήθελα να πουλήσω το όχημα σε ιδιώτη ενώ είχα ακόμα οικονομικές εκκρεμότητες με την τράπεζα.Η άδειά μου δέν ανέφερε το "παρακρατείται η κυριότητα",παρ όλα αυτά έπρεπε α) να εξοφλήσω το όχημα και β) να πάρω την βεβαίωση.

Υποτίθεται οτι ακόμα και όταν έχεις εξοφλήσει το όχημα,άσχετα αν η συναλλαγή αφορά ιδιώτες,θα πρέπει να υπάρχει το συγκεκριμένο χαρτί.

Ρώτα στο ΚΕΠ και αν δέν το χρειάζονται για την μεταβίβαση,προχώρα κατευθείαν στο συμφωνητικό,αναφέροντας σάν ρήτρα το δικαίωμα παρακράτησης του οχήματος.

Δημοσ.

Ισως δεν το εθεσα σωστα.Θελω να πουλησω ενα δικο μου ΙΧ που δεν εχει παρακρατηση σε καποιον αλλα να μου χρωσταει μερικα χρηματα απο το συνολο.Πως μπορω να κατοχυρωθω οτι δεν θα το πουλησει πριν το εξοφλησει σε μενα ?

Δημοσ.

Αν λειτουργεί σωστά το "σύστημα ελέγχου",το αμάξι δέν θα μπορέσει να πουληθεί σε τρίτο άτομο αν ο πωλητής δέν προσκομίσει την εξοφλητική απόδειξη που θα του δώσεις ΕΣΥ.

Υποθετικά,επειδή γίνεται ηλεκτρονική καταχώρηση,τα πράγματα είναι απλά.Πρακτικά και αν τηρούνται πλήρως,δέν μπορώ να σου απαντήσω...

Στην χειρότερη κινείσαι νομικά εναντίον του.Δέν μπορεί να κάνει ψευδή δήλωση περι εξόφλησης,αφού τα στοιχεία αυτά διασταυρώνονται απο τις φορολογικές σας δηλώσεις.

Δημοσ.

Αν λειτουργεί σωστά το "σύστημα ελέγχου",το αμάξι δέν θα μπορέσει να πουληθεί σε τρίτο άτομο αν ο πωλητής δέν προσκομίσει την εξοφλητική απόδειξη που θα του δώσεις ΕΣΥ.

Υποθετικά,επειδή γίνεται ηλεκτρονική καταχώρηση,τα πράγματα είναι απλά.Πρακτικά και αν τηρούνται πλήρως,δέν μπορώ να σου απαντήσω...

Στην χειρότερη κινείσαι νομικά εναντίον του.Δέν μπορεί να κάνει ψευδή δήλωση περι εξόφλησης,αφού τα στοιχεία αυτά διασταυρώνονται απο τις φορολογικές σας δηλώσεις.

Σε μεταβιβασεις μεταξυ ιδιωτων δεν νομιζω να υπαρχει εξοφλητικη αποδειξη.Ολη η δουλεια ειναι 10 λεπτα σε ΚΕΠ.Ο αγοραστης παιρνει μια προχειρη αδεια κυκλοφοριας και μετα απο 1-2 μηνες την οριστικη.Αν αυτη δεν φερει την ενδειξη "Παρακρατηση κυριοτητας" μπορει την αλλη μερα να το πουλησει σε αλλον.Η εκ των υστερων νομικη διεκδικηση ξερουμε καλα τι σημαινει ...

• Like 1
Δημοσ.

Μπορείς να ρωτήσεις δικηγόρο για να είσαι σίγουρος (paredwse ίσως).

Η εκ των υστέρων νομική διεκδίκηση,όχι,δέν κατανοώ τι σημαίνει.Την προκαταβολή την έχεις ήδη στα χέρια σου και βάση συμφωνητικού,μπορείς να του πάρεις και το αμάξι αν δέν σε εξοφλήσει.Απο όποια πλευρά και να το κοιτάξω,δέν βγαίνεις χαμένος.

Δέν είναι ανάγκη να έχεις πτυχίο ψυχολογίας."Κόβεις" τον ενδιαφερόμενο και αν για οποιοδήποτε λόγο κρίνεις οτι δέν σου κάνει,απλά δεν προχωράς.

Σε τελευταία ανάλυση αν φοβάσαι τόσο πολύ την διαδικασία πώλησης σε ιδιώτη,κοίτα για μάντρα ή μην το πουλάς κάν.

Αυτά...

Δημοσ.

Μιας και βλέπω ότι ο Tenshi γνωρίζει κάποια πράγματα ας ρωτήσω και εγώ κάτι.

Έχω ΙΧ αυτοκίνητο το οποίο χρωστάω ακόμα (δηλ. πληρώνω το δάνειο κάθε μήνα απο τον αρχικό διακανονισμό όταν το αγόρασα) και θέλω να το πουλήσω ας πούμε σε ιδιώτη. Η άδεια μου αναγράφει παρακράτηση κυριότητας.

θα πρέπει να πληρώσω στην τράπεζα το υπόλοιπο του δάνειου και μετά να προχωρήσω στην συναλλαγή ή υπάρχει και κάποιος άλλος τρόπος?

Δημοσ.

Ναι,πρώτα πρέπει να εκπληρώσεις τις υποχρεώσεις σου προς την τράπεζα,να γίνει η άρση παρακράτησης και μετά προχωράς στην πώληση.

Σε περίπτωση που δέν έχεις τα χρήματα για την πρόωρη εξόφληση του δανείου,μπορείς να κάνεις κάποιο διακανονισμό με τον ενδιαφερόμενο αγοραστή μέσω ιδιωτικού συμφωνητικού.

Εστω οτι θέλεις να πουλήσεις το αμάξι 10000 και σου λείπουν τα 5000,μπορείς να ορίσεις στο συμφωνητικό οτι θα πληρωθεί το ποσό των 5000 ευρώ ώς προκαταβολή/προκειμένου να γίνει η άρση παρακράτησης και τα υπόλοιπα 5000 πρίν κάνετε τις ενέργειες για την μεταβίβαση στα ΚΕΠ.

Επίσης,το 2008 έτυχε να πουλήσει ο πατέρας μου αυτοκίνητο σε ιδιώτη-λαμόγιο ,που προσπάθησε να "φάει" κάποια χρήματα.Επειδή ο τελευταίος μάλλον ρώτησε τον δικηγόρο του,έκανε πίσω και εξόφλησε μέχρι κεραίας.Επαναλαμβάνω λοιπόν για τελευταία φορά, οτι νομικά είσαι καλυμμένος όταν υφίσταται ιδιωτικό συμφωνητικό με ρήτρα παρακράτηση της κυριότητας.

Κρατάς δηλαδή ΚΑΙ τα χρήματα ΚΑΙ παίρνεις το αμάξι πίσω,οπότε όσο και να "κοστολογεί" κάποιος τον χρόνο του,πάλι κερδισμένος βγαίνει.

• 5 μήνες μετά...
Δημοσ.

Καλησπέρα σας,περνάω άμεσα στην ερώτηση μου.Έχω αγοράσει ένα μεταχειρισμένο Ι.Χ. με δάνειο από τράπεζα το οποίο δεν έχω αποπληρώσει ακόμα.Τώρα θέλω να πουλήσω το όχημα.Μπορεί να γίνει αυτό?Πρέπει εφόσον βρω αγοραστή να πάω μαζί του στην τράπεζα να αποπληρώσω και μετά να πάμε κολλητά για την μεταβίβαση.Υπάρχει κάποια ενέργεια που μπορεί να γίνει για να είναι ο αγοραστής καλυμένος και τυπικά?Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Μάλλον η ενέργεια είναι το ιδιωτικό συμφωνητικό.Αλλά επίσης ήθελα να ρωτήσω αφού γίνει η αποπληρωμή του δανείου πόσο άμεσα γίνεται η άρση της παρακράτησης για να προχωρήσει η μεταβίβαση?Ευχαριστώ.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...