Aristeidisp Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2012 Χαιρετώ και ρωτώ! Πήρα μια καινούρια μητρική που έχει δυνατότητα σύνδεσης μόνο SATA και θέλω να συνδέσω πάνω της έναν IDE σκληρό δίσκο κι ένα IDE DVD-RW. Διάβασα ότι υπάρχουν αντάπτορες / κάρτες PCI για αυτή τη δουλειά και προσπαθώ να βρω τον κατάλληλο. Αφενός δεν είναι πάντα ξεκάθαρο από την περιγραφή του προϊόντος αν είναι από SATA σε IDE ή το ανάποδο, αφετέρου διαβάζω σε μερικά ότι υπάρχει περιρισμός στο μέγεθος του σκληρού δίσκου καθώς και ότι δεν μπορεί να συνδεθεί σκληρός με λειτουργικό σύστημα (είναι για δεύτερο σκληρό και όχι για τον βασικό - άραγε ισχύει για όλους τους αντάπτορες και σε μερικά απλά το γράφει;... ) Έχει αγοράσει κάποιος τέτοιον αντάπτορα και ξέρει να μου πει κάτι περισσότερο για αυτό; Μπορεί να σκεφτεί κάποιος κάποια άλλη λύση; Προσπαθώ να βρω μια άκρη, όποιος έχει κάποια πρόταση θα με βοηθησει πολύ. Ευχαριστώ!
washcloud Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2012 Κατ' αρχάς δε μας λες ή δε δίνεις λινκς που βρήκες τέτοιες controller cards, για να δούμε κι εμείς, να σου πούμε ίσως περισσότερα... (από εξωτερικό; Aπό κα'να eBay μήπως; Ή από μαγαζιά Ελλάδας; ). Επίσης δε μας λες το μέγεθος του σκληρού - αν και δε νομίζω να είναι παραπάνω από 500GB - όπως και δε νομίζω ούτε καν με τα 500 να υπάρχει πρόβλημα αναγνώρισης από την κάρτα. Να ρίχναμε μια ματιά σε συγκεκριμένα προϊόντα, να βλέπαμε κι εμείς πώς ακριβώς τα λέει, να σου λέγαμε... Πάντως, σε γενικές γραμμές, πρόβλημα δε θα έχεις. Αν μάλιστα είναι "μικρούτσικος" ο δίσκος (έχω δοκιμάσει 320άρη στην πιο ξεφτιλέ σχετική κάρτα, aka του 10ευρου, και μια χαρά τον αναγνώριζε), και η πιο φτηνή, σου κάνει. Η φάση "αντάπτορας", που λες, είναι άλλη όμως : εκεί δε μιλάμε για σύνδεση σε PCI, αλλά κατευθείαν στην θύρα (IDE ή SATA - ό,τι κι αν είναι) της μητρικής. Στην PCI δεν υπάρχει θέμα "φοράς". Και γενικά θα έλεγα καλύτερα PCI κάρτα να πάρεις, παρά αντάπτορα (δε συμφέρει κι όλας, καθώς έχεις και 2 συσκευές που θες να συνδέσεις), αν βέβαια υπάρχει τέτοια διαθέσιμη στην μητρική σου. Τέλος όσον αφορά για τους "δίσκους με λειτουργικό", υπάρχουν PCI κάρτες (στους αντάπτορες ξέχνα το εξ' αρχής) που έχουν δικό τους BIOS (και σχετική επιλογή μπουταρίσματος, από "SCSI device", στο BIOS του υπολογιστή) που μπορεί ο υπολογιστής να εκκινήσει από εκεί. Κατά κανόνα, οι φτηνιάρες δεν έχουν. Θες τουλάχιστον μία στο 20άρι (αναφέρω παλιότερες "κλασσικές τιμές", των ~2-3 χρόνων πριν - δεν ξέρω που είναι τώρα). Κυρίως να έχει τσιπάκι της "Silicon Image" (τέτοιο έχουν κάρτες πχ της Equip). Επίσης, νομίζω οι κάρτες της Sweex (τις δούλευε πολύ το eshop αλλά και το Πλαίσιο) επίσης μπουτάρουν λειτουργικό. Αν δεν ενδιαφέρεσαι, όπως μάλλον είπες, να εκκινείς λειτουργικό από εκεί, αλλά να είναι δίσκος-"αποθήκη" (κι ας έχει και λειτουργικό κι αυτός πάνω του), τότε σου αρκεί και η πιο φτηνιάρα. Θα έλεγα πάντως καλύτερα να πάρεις, αν βρεις, κάποια Equip ή Sweex, γιατί οι φτηνιάρες καμμιά φορά βγάζουν προβλήματα συνεργασίας των optical drives (όπως αυτό που είπες θες να συνδέσεις, εκτός του σκληρού), με τους δίσκους. Μη δώσεις δηλαδή, έστω λίγα λεφτά, και βρεθείς προ καμμιάς "εκπλήξεως"...
Aristeidisp Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2012 Έχω βρει τα εξής σε ελληνικά μαγαζιά: - Λύση 1 - Λύση 2 - Λύση 3 - Λύση 4 (δεν ξέρω αν αυτό είναι κατάλληλο) Όλα αυτά είναι αντάπτορες, είχα βρει και μια κάρτα αλλά δεν μπορώ να την ξαναβρώ... Σε αυτή έλεγε ότι δεν μπορεί να φορτώσει λειτουργικό. Συμφωνώ πάντως για PCI κάρτα, έχω ακούσει ότι οι αντάπτορες έχουν προβλήματα. Ο σκληρός που θέλω να συνδέσω είναι μόνο 80GB, θέλω όμως να ξέρω αν η κάρτα έχει περιορισμό (όπως η λύση 4 που γράφει 137GB) για μελλοντική αναβάθμιση. Επίσης, θα είναι ο μοναδικός δηλαδή θέλω να έχει το λειτουργικό επάνω. Σε e-shop, plaisio, getitnow, δεν έχω βρει τίποτα σχετικό, έκανα και αναζήτηση στα προϊόντα equip και sweex που μου πρότεινες αλλά χωρίς επιτυχία.
washcloud Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2012 Στον 40 πάντως που είπες, "λέει" (το σύμβολο ">") πως υποστηρίζει δίσκους μεγαλύτερους (...εννοείται ΚΑΙ) των 137GB. Μάλλον το τονίζουν για "διαφημιστικούς" λόγους... Σε κάθε περίπτωση, είπαμε αντάπτορα τον ξεχνάς αν είναι για δίσκο απ' τον οποίο θες να μπουτάρεις. Ψάξε στο www.skroutz.gr για "ide controller card".
poulinos Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2012 επειδη οι Ide ειναι γενικα αργοι δισκοι β.δεν γραφεις οσο διαβασα ποσους δισκους εχεις μηπως θα συμφερε να τους πουλησεις και ναπαρεις εναν μεγαλο δισκο sata που θα εχει και την εγγυηση του θα ειναι και πιο γρηγορος και δεν θα εχεις ανταπτορες και τετοια το ιδιο και για το dvd-rw .ειναι πολυ φτηνα και αξιζει η αγορα ενος καινουριου.προσωπικη αποψη πανω.το λεω επειδη εχω δει μερικες φορες διαφορα κουφα με controllers για αυτο το λεω.
garrythesnail Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2012 Στον 40 πάντως που είπες, "λέει" (το σύμβολο ">") πως υποστηρίζει δίσκους μεγαλύτερους (...εννοείται ΚΑΙ) των 137GB. Μάλλον το τονίζουν για "διαφημιστικούς" λόγους... Σε κάθε περίπτωση, είπαμε αντάπτορα τον ξεχνάς αν είναι για δίσκο απ' τον οποίο θες να μπουτάρεις. Γιατί να τον ξεχάσει τον αντάπτορα? Μια χαρά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε boot δισκο.
TheDevilMayCare Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2012 Θελεις καποιον controller σαν αυτoυς εδω: - pci http://www.pc-evolution.gr/7-%CE%A5%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%95%CE%A3/131-Controllers/1963-217009-KONIG-PCI-CARD-CMP-SATA-PCI-11.html - pciex http://www.pc-evolution.gr/7-%CE%A5%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%95%CE%A3/131-Controllers/1978-217024-KONIG-PCI-E-CONTROLLER-eSATAII-SATAII-ATA133-CMP-PCIE-SATATC.html http://www.getitnow.gr/prod/anabathmisi/controllers/konig-sata-ata-controller/prod1078880pp/ Βασικα υπαρχουν αρκετες αν ψαχτεις σε ebay, κ.λπ. Αν τη θες απαραιτητα bootable το τσεκαρεις/ρωτας. [Ψαξε καταρχην για τo Sil0680 (Silicon Image): αν θυμαμαι καλα, πρεπει να ηταν bootable pci.]
poulinos Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2012 Γιατί να τον ξεχάσει τον αντάπτορα? Μια χαρά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε boot δισκο. το λεει γιατι πολλοι controllers δεν μπορουν να κανουν boot.η το bios μπορει να μην τσεκαρει σε pci καρτα για boot.υποτιθεται βεβαια οτι το bios Του controller του λεει κανε boot απο αυτον τον δισκο πανω στον controller απλα δεν ισχυει για ολους τους controllers. για αυτο και εγω προτεινα να αλλαξει ενα δισκο και ενα dvd-rw.και δεν θα μπλεξει με controller και θα εχει πιο γρηγορο δισκο αφου θα ειναι sata παρα pci controller που θα ειναι λιγο bottleneck
TheDevilMayCare Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2012 Μολαταυτα αν καποιος θελει απαραιτητα να κρατησει ide συσκευες ας το ψαξει, οι απαντησεις βρισκονται! Για boottleneck pci: αν η καρτα ειναι η μονη pci & μεχρι 2 δισκους (εναν σε καθε υποδοχη) πολυ δυσκολο.. Αν τη βαλει τελευταια: μετα απο pci vga, pci soundcard, pci tvtuner, pci usb, και με 4 δισκους? Tοτε ναι, δεν θα τους εχει μεινει ικανοποιητικο bandwidth..!
poulinos Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2012 απλα δυσκολο να εχει μεγαλο σε χωρητικοτητα Ide και δυσκολα να ειναι και γρηγορος Ide.και επειδη οι δισκοι ειναι σχετικα φτηνοι(αν εξαιρεσουμε λιγο τωρα που ειναι στα υψη)δεν ξερω ποσο αξιζει να μπλεκει με controllers.γιατι αμα εχει παραξενα μετα θα τρεχει τζαμπα.
washcloud Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2012 Γιατί να τον ξεχάσει τον αντάπτορα? Μια χαρά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε boot δισκο. Γιατί αυτό που ξέρω είναι πως από αντάπτορα (adaptor), μπουτάρισμα δεν γίνεται - αλλά μόνο από PCI disk controller card (κι αυτό ΑΝ η κάρτα έχει δικό της BIOS και δεν είναι dummy...)
Aristeidisp Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2012 >washcloud: έκανα μια αναζήτηση στο skroutz, βρήκα μια καλή λύση γύρω στα 20Ε που μου πρότεινες: -Κάρτα 1 >poulinos: συμφωνώ ότι η καλύτερη λύση θα ήτανε καινούριος SATA σκληρός και DVD-RW, όμως για την απλή χρήση που τον θέλω τον υπολογιστή συν το γεγονός ότι ο φτηνότερος SATA έχει γύρω στα 80Ε αυτή τη στιγμή με κάνει να σκέφτομαι για άλλες λύσεις. Ξερω ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα με τον controller αν και έχω ακούσει ακόμα χειρότερα για αντάπτορες. >garrythesnail: όπως προείπα, έχω ακούσει από φίλο τεχνικό ότι οι αντάπτορες πότε δουλεύουν και πότε όχι, έχουν πολλά προβλήματα γενικά. >TheDevilMayCare: -η πρώτη λύση που προτείνεις έχει μόνο εξωτερική SATA θύρα (αναρωτιέμαι θα πρέπει να συνδέσω ένα καλώδιο ide στον controller και από εκεί θα φεύγει άλλο για την SATA θύρα ή θα αναγνωρίζεται απευθείας; (μην βαρέσετε - δεν το 'χω ξανακάνει!) -Από τις άλλες λύσεις λέω να προτιμήσω την τελευταία που είναι στο getitnow. Έχει μαγαζί εδώ στο Βόλο κι αν μη τι άλλο μπορώ να πάω να κάνω καμιά ερώτηση στον υπάλληλο. -Για το Sil0680 που πρότεινες δεν βρίσκω κάτι σε ελληνικά μαγαζιά, βρήκα μόνο αυτό που αναφέρει κάποιος ότι δεν του αναγνώριζε τους σκληρούς. -Σκοπεύω να χρησιμοποιήσω τα onboard της μητρικής (sound,graphics) οπότε δεν νομίζω να έχω πρόβλημα bandwidth Προσωρινό συμπέρασμα: Λέω να πάω αύριο στο getitnow και να ζητήσω τον controller που έχουν αυτοί μαζί με επιπλέον πληροφορίες. Τι λέτε φίλτατοι; ΥΓ1. Αν κάποιος έχει κάνει την ίδια διαδικασία και μπορεί να πει και την δική του εμπειρία καλώς, ΥΓ2. Thanx για τις μέχρι τώρα απαντήσεις!
poulinos Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2012 Γιατί αυτό που ξέρω είναι πως από αντάπτορα (adaptor), μπουτάρισμα δεν γίνεται - αλλά μόνο από PCI disk controller card (κι αυτό ΑΝ η κάρτα έχει δικό της BIOS και δεν είναι dummy...) σιγουρα θα υπαρχουν και ανταπτορες οπως και καρτες που δεν θα bootaroun.αστα να πανε >poulinos: συμφωνώ ότι η καλύτερη λύση θα ήτανε καινούριος SATA σκληρός και DVD-RW, όμως για την απλή χρήση που τον θέλω τον υπολογιστή συν το γεγονός ότι ο φτηνότερος SATA έχει γύρω στα 80Ε αυτή τη στιγμή με κάνει να σκέφτομαι για άλλες λύσεις. Ξερω ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα με τον controller αν και έχω ακούσει ακόμα χειρότερα για αντάπτορες. >garrythesnail: όπως προείπα, έχω ακούσει από φίλο τεχνικό ότι οι αντάπτορες πότε δουλεύουν και πότε όχι, έχουν πολλά προβλήματα γενικά. Προσωρινό συμπέρασμα: Λέω να πάω αύριο στο getitnow και να ζητήσω τον controller που έχουν αυτοί μαζί με επιπλέον πληροφορίες. Τι λέτε φίλτατοι; ΥΓ1. Αν κάποιος έχει κάνει την ίδια διαδικασία και μπορεί να πει και την δική του εμπειρία καλώς, ΥΓ2. Thanx για τις μέχρι τώρα απαντήσεις! α.μεταχειρισμενο δισκο?? β.ειναι λιγο και θεμα τυχης με adaptores και pci cards.κρατα το κουτι μην χρειαστει να το πας πισω.οπως μερικοι controllers πχ λενε δεν δεχονται dvd-rw ειδικα οταν ειναι και raid μαζι. επιπλεον πληροφοριες δυσκολο να σου δωσουν αφου σιγα μην εχουν δει το προιον.θα σου πουν οτι γραφει στο site η σε κανα manual στο official site της εταιρειας. >TheDevilMayCare: -η πρώτη λύση που προτείνεις έχει μόνο εξωτερική SATA θύρα (αναρωτιέμαι θα πρέπει να συνδέσω ένα καλώδιο ide στον controller και από εκεί θα φεύγει άλλο για την SATA θύρα ή θα αναγνωρίζεται απευθείας; (μην βαρέσετε - δεν το 'χω ξανακάνει!) -Από τις άλλες λύσεις λέω να προτιμήσω την τελευταία που είναι στο getitnow. Έχει μαγαζί εδώ στο Βόλο κι αν μη τι άλλο μπορώ να πάω να κάνω καμιά ερώτηση στον υπάλληλο. απο τον σκληροδισκο και το dvd-rw θα πας πανω στον controller στην ide υποδοχη που εχει.και ο controller σε μια pci.ξεχνα το εξωτερικο sata δεν παει πουθενα ουτε στο mobo ουτε καπου αλλου.αναγνωριζεται απο το Pci οχι απο το external sata η εξωτερικη ειναι sata για εξωτερικο sata δισκο.μπορεις μεχρι 2 συσκευες.πχ 2 ide η μια sata mia ide
Aristeidisp Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2012 α. απο τον σκληρο δισκο και το dvd-rw θα πας πανω στον controller στην ide υποδοχη που εχει.και ο controller σε μια pci.ξεχνα το εξωτερικο sata δεν παει πουθενα ουτε στο mobo ουτε καπου αλλου.αναγνωριζεται απο το Pci οχι απο το external sata η εξωτερικη ειναι sata για εξωτερικο sata δισκο.μπορεις μεχρι 2 συσκευες.πχ 2 ide η μια sata mia ide β. μεταχειρισμενο δισκο?? α) οκ, το 'χω τώρα β) μεταχειρισμένος δεν είναι κακή ιδέα, στο πλαίσιο πάντως δεν έχει τίποτα, στο eshop έχει μόνο 2 IDE ακριβότερους κι από καινούριους SATA, ξέρεις κανένα άλλο site που να στέλνει και Βόλο; Για αγορές από ιδιώτες βλέπω στην Αθήνα διάφορους σκληρούς αλλά με 60Ε (και μακριά και ακριβά) συν το DVDRW μετά.... φαλήρισα!
poulinos Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2012 αν δεν βιαζεσαι καποια στιγμη σε κανα διμηνο ισως και πιο πολυ θα ηρεμησουν οι τιμες λογικα.δεν ξερω ποσο επειγεσαι.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα