vakg Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2012 Η 8800 gtx μου αφησε το πνεύμα της και είναι αναγκαία η άμεση αντικατασταση της... το pc είναι τεσσαρων χρόνων και έχει τα εξής χαρακτηρηστικα! Τροφοδοτικό κουλερμαστερ 750w επεξεργαστής: q6600 στα 2.4 μητρική: abit ip35 pr0 ram: 4 Gb DDR2 Το budget είναι το πολύ 120 ευρώ και η κάρτα προορίζεται κυρίως για ταινίες σε full HD 46" τηλεόραση ενώ θα είναι παράλληλα (οπως και η προηγούμενη ) συνδεδεμένη σε 19" LCD monitor LG. Θα ήθελα να μπορώ να παίζω και κάποια ποιο συγχρονα παιχνίδια όχι βεβαίως σε High ρυθμίσεις. Τα φώτα σας και τη βοηθειά σας!! Ελπίζω να μην ζητάω πολλά Έχω κοιτάξει αυτή ως τώρα: http://www.plaisio.gr/Computers/Hardware/SVGA/MSI-6770-PCI-Express-GDDR5-1GB-R6770-MD1GD5.htm Δεν με νοιάζει αν θα είναι ati η nvidia! Η απορία μου ακόμα είναι η εξής: Το pc αυτή τη στιγμή δεν έχει κάρτα μέσα και έχει περασμένους τους drivers της 8800gtx.. για να βάλω τη καινούρια κάρτα θα πρέπει πρώτα να περάσω από safe mode να απεγκαταστήσω τους παλιούς και μετά να βάλω τους καινούριους??
Obsidian Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2012 Κατ'αρχάς είσαι σίγουρος οτι η 8800 τα τίναξε; Αν δεν την υπολογίζεις δοκίμασε αυτό. Η 6770 θα σε καλύψει μια χαρά γι'αυτά που ζητάς. Όμως μιας και κάνεις --αν κρίνω από την κατοχή της 8800-- αναβαθμίσεις πιο σπάνια δωσε λίιγο παραπάνω και πήγαινε σ'αυτήν. Η απεγκάτασταση των Nvidia drivers αρκεί, μπορείς να κάνεις το παραπάνω, αφαιρείς τους drivers με το Driver Sweeper. Σκέψου σοβαρά την αγορά μιας μεταχειρισμένης 4870 στα 50€, θα έχεις παραπλήσιες επιδόσεις με πολύ λιγότερα χρήματα.
vakg Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2012 Η αλήθεια είναι πως το δοκίμασα αυτό το κόλπο με την 8800 αλλά με ενα μοιραίο λάθος... χρησιμοποίησα έναν άλλο πιο παλό φούρνο για να μην βρωμίσει η κουζίνα που δεν τον ηξερα καλα...και αφου είχαν περάσει τα 8 λεπτά ανακκάλυψα πως μαζί με τον αέρα ήταν ανοιχτό και το γκριλλ!!!!!! οι πυκνωτες πέσαν όλοι από την κάρτα ( λιωσανε τα ποδαράκια) και τώρα σκέφτομαι εάν αξίζει να δοκιμάσω να βάλω άλλους πυκνωτές η να αγοράσω κατευθείαν καινούρια κάρτα! Η 6790 έχει μεγάλη διαφορά από την 6770 ??
timos_som Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2012 http://www.plaisio.gr/Computers/Hardware/SVGA/Sapphire-6790-PCI-Express-GDDR5-1GB-11194-00-20G.htm στα 129
free4you Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2012 Κατ'αρχάς είσαι σίγουρος οτι η 8800 τα τίναξε; Αν δεν την υπολογίζεις δοκίμασε αυτό. Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τι ακριβώς πετυχαίνει ο τύπος με το να βάλει την GPU στο φούρνο, γιατί πραγματικά δεν μπορώ να το καταλάβω!!! Βy the way, και εγώ την 6770 θα σου πρότεινα...
8elwADSL Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2012 Απο εμένα αυτήν στα 125 ευρώ ότι καλύτερο μπορείς να πάρεις σε αυτά τα χρήματα εκτός και αν δώσεις λίγα παραπάνω και πας για 6850.
Candlemass Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2012 Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τι ακριβώς πετυχαίνει ο τύπος με το να βάλει την GPU στο φούρνο, γιατί πραγματικά δεν μπορώ να το καταλάβω!!! Το 2006 τέθηκε σε εφαρμογή η οδηγία RoHS της ευρωπαϊκής ένωσης (Restriction of Hazardous Substances Directive), που απαιτούσε να αντικατασταθούν κάποιες "βλαβερές" ουσίες στα ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά με άλλες πιο ακίνδυνες. Μια από αυτές ήταν και ο μόλυβδος (lead) που χρησιμοποιούταν μέχρι τότε για όλες τις κολλήσεις ηλεκτρονικών (motherboards, GPUs, πυκνωτές, πηνία κλπ). Το πρόβλημα ήταν ότι χρησιμοποιήθηκε lead-free solder για την αντικατάσταση των συγκολλήσεων, και αποδείχθηκε προβληματικός γιατί η έκθεση σε αυξημένες θερμοκρασίες (όπως οι GPUs π.χ.) χαλούσε τις κολλήσεις μετά από κάποιο διάστημα. Αυτό που προσπαθούν να κάνουν με το ψήσιμο των GPUs είναι να θερμάνουν τα σημεία συγκολλήσεων σε τέτοιο βαθμό ώστε να λιώσει ξανά το solder και τα σημεία που είχαν προβληματική ένωση να "ξανακολλήσουν". Βέβαια είναι αρκετά μπακάλικη μέθοδος γιατί παίρνει μπάλα και άλλα εξαρτήματα που δεν χρειάζονται υπερθέρμανση και είναι πολύ πιθανό να ξαναχαλάσει, αλλά σαν λύση μηδενικού κόστους είναι πολύ καλή, μεχρι να αντικατασταθεί το εξάρτημα... Η αντίστοιχη professional μέθοδος είναι το rework/reballing.
free4you Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2012 ...γιατί η έκθεση σε αυξημένες θερμοκρασίες (όπως οι GPUs π.χ.) χαλούσε τις κολλήσεις μετά από κάποιο διάστημα. Αυτό που προσπαθούν να κάνουν με το ψήσιμο των GPUs είναι να θερμάνουν τα σημεία συγκολλήσεων σε τέτοιο βαθμό ώστε να λιώσει ξανά το solder και τα σημεία που είχαν προβληματική ένωση να "ξανακολλήσουν". Μισό λεπτό γιατί δεν κατάλαβα! Αφού λες ότι η αιτία του προβλήματος ήταν στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονταν (όπως συμβαίνει στις GPU), γιατί να την βάλεις να θερμανθεί περισσότερο??? Εδώ βλέπω 960 στην 8800gt μου και με κόβει κρύος ιδρώτας, θα την βάλω και στο φούρνο!!!!!
vakg Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2012 Σας ευχαρισυτώ όλους για τις απαντήσεις σας! Τελικά πήρα την Saphire 6790 και ησύχασα. Θα προσπαθήσω να αναβιώσω και την 8800 gtx (580 ευρώ έκανε τότε!!!) αν και νομίζω πως παραψήθηκε...
Candlemass Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2012 Μισό λεπτό γιατί δεν κατάλαβα! Αφού λες ότι η αιτία του προβλήματος ήταν στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονταν (όπως συμβαίνει στις GPU), γιατί να την βάλεις να θερμανθεί περισσότερο??? Εδώ βλέπω 960 στην 8800gt μου και με κόβει κρύος ιδρώτας, θα την βάλω και στο φούρνο!!!!! Εξήγησα το γιατί, για να ξανακολλήσουν οι προβληματικές ενώσεις. H θερμοκρασία τήξης στο lead-free solder είναι >190οC, άμα δουλευει για χρόνια σε μεγάλες θερμοκρασίες (>70οC-80οC) χαλάνε οι συγκολλήσεις. Γι' αυτό χρειάζεται ψήσιμο σε μεγάλη θερμοκρασία (~200+οC) για να ξανακολλήσει και μετά είναι σχετικά ασφαλής μέχρι 70-80οC. Και εσύ με τους 96 βαθμούς κάτι κάνεις λάθος, στην 9800GT δεν έχω δεί παραπάνω από 65-70 βαθμούς σε full load...
free4you Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2012 Οκ κατάλαβα τι εννοείς... Μάλλον έχεις δίκιο αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τι φταίει, το ανεμιστηράκι της δεν έχει πιάσει σκόνη το έχω κοιτάξει, μπορεί όμως το airflow του κουτιού να μην είναι καλό. Πάντως χωρίς να τρέχει κάποια εφαρμογή είναι στους 67ο και 30% το fan της, σε νορμάλ παιχνιδάκι είναι στους 75ο-85ο και σε full load (Battlefield 3) φτάνει και 98ο (χωρίς OC)...
giannis_7 Δημοσ. 8 Απριλίου 2012 Δημοσ. 8 Απριλίου 2012 Καλησπέρα!πιστεύω ότι το post είναι σωστό σε αυτό το topic που έχετε ανοίξει εδώ, και γράφω γιατί είδα άτομα σχετικά με reflow και reballing και θα ήθελα τις χρήσιμες συμβουλές τους.Έχω ένα laptop sony vaio pcg-7121m που έχει πάνω του την κάρτα γραφικών nvidia geforce 8400m gs (ενσωματωμένη με την μητρική).Πολλοί από δω μπορεί να γνωρίζετε ότι είναι προβληματική (το παραδέχεται και η εταιρία νομίζω) λόγω αυτού με τις κολλήσεις που αναφέρεται πιο πάνω (lead κλπ). Το θέμα τώρα είναι ότι ανοίγοντας το pc μου βλέπω μόνο μπλε γραμμές και τίποτα παραπάνω οπότε είπα να το σκαλίσω λίγο. Αρχικά είπα να κάνω ένα ''φούρνισμα'' και να δουλέψει για κανένα χρονάκι ακόμα αλλά μετά σκέφτηκα ότι θα μπω που θα μπω σε όλη αυτή την διαδικασία γιατί να μην κάνουμε ένα reballing??(καλή εμπειρία κιόλας) Εδώ λοιπόν είναι που θέλω τις συμβουλές και όσα γνωρίζεται καθώς και εγώ θα μοιραστώ μαζί σας όσα γνωρίζω.Καταρχάς ένα video από youtube, http://www.youtube.com/watch?v=VTAU647jzzk . Στο επόμενο post μου θα σας γράψω τι έχω σκεφτεί να κάνω γιατί όπως καταλαβαίνεται μηχανήματα δεν παίζουν!! Σας ευχαριστώ πολύ! Αφού έχω λύσει το laptopaki μου (το έχω κάνει χίλια κομμάτια εν τω μεταξύ) σκέφτομαι να καλύψω με αλουμινόχαρτο την πλακέτα έχοντας μια τρύπα στο chipset της nvidia ΕΡΩΤΗΣΗ 1Η: Μήπως πρέπει να έχω ανοίξει τρύπες και στα τρία chips που φαίνονται στην φωτογραφία και να γίνει reball και στα τρία και όχι μόνο στης κάρτας γραφικών?? ΕΡΩΤΗΣΗ 2Η: Αφού λιώσω τις παλιές συνδέσεις όπως δείχνει το βίντεο (έχω τέτοιο μηχάνημα) τα καινούργια balls που βάζει ο τύπος τί ακριβώς είναι και από που μπορώ να τα προμηθευτώ??Βάζοντας το chipset στον φούρνο στους 200 θα κολλήσουν αυτά πάνω του?? ΕΡΩΤΗΣΗ 3Η: Αφού γίνουν τα παραπάνω και βάλουμε το έτοιμο chipset πάνω στην πλακέτα βλέπω ότι το ξαναθερμαίνει.Αυτό πάλι μπορώ να το πετύχω με ''φούρνισμα'' σε μεγάλη θερμοκρασία?? Σας ευχαριστώ πολύ! http://www.cryptodan.net/img/thermal_paste_areas.jpg η εικόνα Εφόσον κάνω όλα αυτά σκέφτομαι να επαλείψω τα chips με την θερμοαγώγιμη πάστα ARCTIC SILVER 5 για την καλύτερη προστασία του υπολογιστή και την μεγαλύτερη ζωή του. Περιμένω συμβουλές σας και αντίστοιχες εμπειρίες σας καθώς και γνώμες για το αν πιστεύετε ότι αξίζει όλο αυτό.Αν και το μόνο που έχω να χάσω είναι κάποιος χρόνος γιατί από ότι είδατε όλα με πατέντες θα γίνουν. Πιστεύετε ότι θα έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Σας ευχαριστώ πολύ!
benetton47 Δημοσ. 10 Απριλίου 2012 Δημοσ. 10 Απριλίου 2012 Καλησπέρα!πιστεύω ότι το post είναι σωστό σε αυτό το topic που έχετε ανοίξει εδώ, και γράφω γιατί είδα άτομα σχετικά με reflow και reballing ....... Φιλέ καταρχήν καλημέρα !! Για αρχή να ξέρεις ότι αποκολλήση και επανάκόλληση BGA Chip με το τρόπο που φαίνετε στο βίντεο θέλει αρκετή εμπειρία και αρκετά υλικά ! Άλλωστε το δείχνει και στο βίντεο ότι ο τύπος διαθέτει και τα δυο ! Δουλεύει με ειδικά γάντια με γειώσεις σύρμα καθαρισμού του καλάι κλπ. Τώρα στην πρώτη ερώτηση που κάνεις το Chip αριστερά στην ροζ βάση είναι ο επεξεργαστής σου και δεν είναι BGA . Απλά γυρνάς με ένα ίσιο κατσαβίδι την μαύρη βίδα να το πω και το βγάζεις απλός . Στα αλλά δυο τώρα το μεσαίο (δεν μπορώ να δω και καλά το έχεις κοκκινίσει )είναι λογικά το Chipset τις μητρικής και το δεξί είναι το chip τις GPU Α.Κ.Α κάρτα γραφικών (δεν το λέω με σιγουριά είναι κοκκινισμένα και δεν ξέρω και τον τύπο τις μητρικής ),μπορείς να το δεις καθαρίζοντας την θερμόαγώγιμη πάστα και βλέποντας τον κωδικό τους . Στην δεύτερη ερώτηση τα μπαλάκια ονομάζονται Solder balls και τα βρίσκεις σε πολύ ειδικευμένα καταστήματα ηλεκτρονικών (σημείωση ότι υπάρχουν σε διαστάσεις ).Στο λιώσιμο ο τύπος έχει κάνει πατέντα στο θερμόπιστολο για να διαχέεται σωστά ο αέρας ! Ο φούρνος να ξέρεις βοηθαει μόνο αν υπάρχει κάποια ψυχρή κόλληση τίποτα παραπάνω ! Η τρίτη ερώτηση απαντήθηκε ποιο πάνω! Γενικά αν το έχεις για πέταμα και θέλεις απλός να κάνεις το πείραμα μπορείς να αγοράσεις ένα BGA reballing kit (όπως στο βίντεο μετά το 6:00)για το chip τις κάρτας, είναι ακριβά καθώς πωλούνται σετ για πολλές κάρτες μαζί (το όποιο είναι και απαραίτητο γιαυτη τη δουλεία ),η να καθησεις και να τα βαζεις ένα ένα (αν έχεις υπομονή και μάτια) και να παίξεις αλλά όχι με φούρνο. Υπάρχουν πολλές κολλήσεις στη μητρική που θα επηρεαστούν ! Κανονικά υπάρχουν σταθμοί κόλλησης και αποκόλλησης BGA όπως αυτός http://www.youtube.com/watch?v=-domkBJs-WQ αλλά δεν κάνουν καθόλου καλή δουλεία ! Για να το τελειώσω και ελπίζω να σε βοήθησα, θέλεις παρά πολλά υλικά όπως στο βιντεο ,πολύ χρόνο και μπορεί σε μεγάλο ποσοστό να μην δουλέψει ! Υπάρχουν και πολλά καταστήματα που κάνουν αυτή τη δουλειά γιατί δεν ρωτάς εκεί ??? Επίσης και με ένα απλό ζέσταμα με το θερμοπίστολο μπορεί να γίνει !!!!
giannis_7 Δημοσ. 10 Απριλίου 2012 Δημοσ. 10 Απριλίου 2012 Σε ευχαριστώ πολύ!Πολύ χρήσιμα όλα όσα ανέφερες.Λογικά θα πάω σε κάποιο από αυτά τα καταστήματα που λες για να μου βγάλουν το chip από την πλακέτα γιατί μόνος δεν νομίζω να τα καταφέρω ποτέ.Μετά μπορεί να πειραματιστώ μόνος μου γιατί σε μαγαζί δεν το πάω ξανά.Πριν ένα εξάμηνο μου τον είχαν φτιάξει και τώρα πάλι τα έφτυσε.Έτσι και αλλιώς έχω πάρει ένα άλλο laptopaki για να κάνω την δουλειά μου. Τώρα όσο αφορά τα Solder balls μαγαζί στην Ελλάδα δεν έχω βρει αν και δεν έχω ψάξει και ιδιαίτερα (σίγουρα κάτι θα υπάρχει) αλλά έχω βρει από το e-bay με 3 δολάρια και εκεί είδα για τις διαστάσεις που λες.Ξέρεις αν υπάρχει τρόπος να μάθω ποιες είναι οι διαστάσεις στα δικά μου chips γιατί από ότι είδα οι διαστάσεις είναι μικρές, οι διαφορές ακόμη μικρότερες οπότε λίγο δύσκολο να καταλάβω. Σε ευχαριστώ πολύ!!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα