Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα, έχω στο λογιστικό γραφείο μου ενσύρματο δίκτυο με 3 υπολογιστές που τρέχουν λογιστικό πρόγραμμα που δουλεύει μέσω SQL(Έχω έναν κεντρικό και οι άλλοι 2 τραβάν και γράφουν σε αυτόν). Τους υπολογιστές αυτούς τους έχω συνδεδεμένους πάνω στο modem/router που μου έδωσε ο ΟΤΕ της baudtec (σε ISDN σύνδεση) και έχω και ένα λάπτοπ που συνδέετε ασύρματα στο ρουτερ για ίντερνετ και μόνο. Όταν δουλεύουν και οι 3/4 υπολογιστές μαζί το λογιστικό πρόγραμμα είναι πολύ αργό. Έχω τις εξής ερωτήσεις:

1)Αν αγοράσω ένα switch και συνδέσω τα 3 pc εκεί και βάλω αυτό πάνω στο router θα έχω κάποια βελτίωση στην ταχύτητα;

2)Αν πάρω gigabit switch(και αλλάξω και τις παλιές κάρτες που έχω στα pc σε gigabit) θα έχω διαφορά στην ταχύτητα; Υπόψιν τα αρχεία που μοιράζομαι είναι μικρού μεγέθους(έτσι πιστεύω δηλαδή) καταχωρήσεις τιμολογίων πελατών.

3)Από θέμα ασφάλειας για τους ενσύρματους θα είμαι καλύτερα με το switch από ότι συνδεδεμένους πάνω στο ρούτερ που έχει και ασύρματο.(Κλειδωμένο το ασύρματο εννοείτε και firewall σε όλα τα pc έχω)

4)Μήπως αντί για switch να πάρω ένα καλό modem/router;

5)Αν αλλάξω τον σκληρό δίσκο στον κεντρικό με έναν SSD (μιας και έχω αρκετά παλιό και λογικά και αργό σκληρό)θα δω διαφορά στην ταχύτητα του δικτύου μου μιας και μοιράζομαι μικρά αλλά αρκετά αρχεία;

• Απαντ. 35
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Καλημερα. Σιγουρα θα δεις βελτιωση με ενα gigabit δικτυο. Βαλε ενα switch και μια πορτα του συνδεσε τη με το router σου να μη χασεις το ιντερνετ στο δικτυο σου. Και ο SSD θα σε βοηθησει στην ταχυτητα αλλα δες και αν χρειαζεται defrag ο δισκος του κεντρικου σου μηχανηματος. Ειδικα αν δουλευεις με μικρα αρχεια και οι αλλοι δυο τραβανε απο εκει θα υπαρχει μεγαλος κατακερματισμος. Φανταζομαι οτι το ρολο του σερβερ τον παιζει το δυνατοτερο μηχαημα σου απο πλευρας hardware.

Δημοσ.

Βασικά καλό και σωστό θα ηταν να πάρεις ενα switch και να συνδέσεις ολα τα pc επάνω + το router για να έχεις και θέσεις για μελλοντική αναβάθμιση δηλαδή μπορεί να βάλεις και αλλα pc επάνω. Αν και δεν νομίζω οτι χρειάζεσαι το gigabit για 3 pc καλό θα ηταν αν πάρεις switch να ειναι gigabit αλλα και οι κάρτες δικτύου , φυσικά ανεβαίνει το κόστος αλλα οχι πολύ ενδεικτικά μια 10/100/1000 κάρτα έχει απο 8 εως 13 euro.

Απο εκει και πέρα για εμένα καλο θα ηταν να πετάξεις την σαβούρα router του ote και να πάρεις ενα αλλο adsl router , μια καλή δοκιμασμένη και φθηνή λύση ειναι το vigor 2700vg ασύρματο φυσικά (απλα θα χρειαστεί να κάνει μια αλλαγή στο firmware για να παίξει) , και 2η επιλογή πολύ καλύτερη αλλα και ακριβότερη ειναι το 2710 της draytek πάλι.

Πέρνεις το καινούργιo router του πετάς και μια ασφάλεια για το ασύρματο wpa2 και εισαι άρχοντας, οσο για τους δίσκους που λες ενοίται πως αν ειναι αρκετά παλαιοί και ταλεπωρημένοι θα βοήθαγε να βάλεις καινούργιους οχι αναγκαστικά ssd απλα εναν καινούργιο μηχανικό οπως αυτον στον server θα έκανε την δουλειά γιατι και οι ssd στα πολλά gb ειναι αρκετά ακριβοί ακόμα.

Επίσης οσο αφορά τις κάρτες δικτύου αν πας σε αγοράς 1000αρας σιγουρέψου πρώτα οτι αυτες που εχουν επάνω τα pc δεν υποστηρίζουν και 1000

Δημοσ.

Όχι δεν είναι το δυνατότερο μηχάνημα ο server,αλλά είναι ταλαιπωρία να το αλλάξω λόγο του προγράμματος που δουλεύω.Defrag το κάνω συνεχώς. Κάποια στιγμή θα βάλω SSD και θα τα αναβαθμίσω. Αυτό που με ενδιαφέρει για τώρα είναι το θέμα του switch. Να πάρω ένα gigabit unmanaged switch και κάρτες gigabit για τα μηχανήματα λες;

Απο εκει και πέρα για εμένα καλο θα ηταν να πετάξεις την σαβούρα router του ote και να πάρεις ενα αλλο adsl router ,

Πέρνεις το καινούργιo router του πετάς και μια ασφάλεια για το ασύρματο wpa2 και εισαι άρχοντας, οσο για τους δίσκους που λες ενοίται πως αν ειναι αρκετά παλαιοί και ταλεπωρημένοι θα βοήθαγε να βάλεις καινούργιους οχι αναγκαστικά ssd απλα εναν καινούργιο μηχανικό

Δηλαδή που θα με βοηθήσει το "καλό" ρούτερ σε σχέση με την σαβούρα του ΟΤΕ; Μέχρι στιγμής δεν είχα αποσυνδέσεις κτλ με αυτό που έχω και από ταχύτητα είμαι καλά (έτσι πιστευω).

Μάλλον σε SSD θα πάω μιας και με έναν 30GB η 60GB είμαι κομπλέ.Όχι τώρα όμως στο μέλλον...

Δημοσ.

οι προηγούμενες απαντήσεις κατα την γνώμη μου ήταν σχετικές. σίγουρα η "ανανέωση" και μόνο του δυκτίου με την σωστή χρήση συσκευών όπως ξεχωριστό switch, θα σου δώσει άλλο αέρα. Από εκεί και πέρα δε μας έχεις ενημερώσει για το είδος της SQL αλλά και τον ίδιο τον "server" σου πχ τί λειτουργικό τρέχει? Μπορεί δηλαδή ο επεξεργαστής ή και το ίδιο το "στησιμο"/τρόπος λειτουργίας της βάσης να δημιουργεί αυτά τα φαινόμενα αργής ανταπόκρισης.

Προσωπικά θα σου πρότεινα να κάνεις ένα ενα τα βήματα. Δηλαδή να προσθέσεις στο δίκτυό σου το νέο σου switch 1000αρι κατά προτίμηση, και να "φρεσκάρεις" με νεότερη κάρτα δικτύου και αν ειναι δυνατόν και αυτή 1000αρα μόνο τον server σου.

Από εκεί και πέρα κρίνοντας αν χρειάζονται περισσότερες αλλαγές προχωράς.

Εφοσον δεν έχει προβλήματα με το ιντερνετ, το ρουτερ για την ώρα δεν χρειάζεται να το αλλάξεις.Ετσι κ αλλιώς μετά την προσθήκη του switch δε θα χρειάζεται να αναλαμβάνει ένα μηχάνημα όλες τις διακινήσεις δεδομένων.

ελπίζω να βοήθησα.

Δημοσ.

Ναι βοήθησες,σε ευχαριστώ. Ο server Μου τρέχει Windows XP, Pentium D στα 3.4GHz, 2GB Ram στα 533mhz και έναν σκληρό 80GB στις 7200rpm και onboard κάρτα γραφικών και κάρτα δικτύου 100mbit. Είναι αρκετά παλιός το ξέρω,απλά έψαχνα για μία οικονομική λύση να μου δώσει λίγο ταχύτητα και σκέφτηκα το switch και τον σκληρό δίσκο.

-Θα πάρω ένα switch και μία κάρτα δικτύου για αρχή και βλέπουμε... Σας ευχαριστώ

Swith να πάρω unmanaged ε;

Δημοσ.

Βεβαιωσου καταρχην οτι ολα τα καλωδια ειναι καλης ποιοτητας. Κανε μερικες μεγαλες μεταφορες αρχειων μεταξυ των PC και του server. Ταυτοχρονα κιολας μεταξυ διαφορετικων υπολογιστων. Αν πηγαινουν καλα (δηλαδη τουλαχιστον 5MB το δευτερολεπτο, κανονικα θα πρεπει και παραπανω, μεχρι 10) δεν νομιζω οτι μπορει να δικαιολογηθει το συγκεκριμενο προβλημα απο την αποδοση του δικτυου.

Tι SQL τρεχεις πανω?

Μου κανει πολυ εντυπωση οτι ενα μηχανημα εστω και μονοπυρηνο με τα χαρακτηριστικα που περιγραφεις δεν μπορει να εξυπηρετησει ικανοποιητικα 2-3 clients. Και ακομα περισσοτερο θα εντυπωσιαζομουν αν ηταν θεμα δικτυου. Πραγματικα για λογιστικο προγραμμα μιλαμε για 3 PC. 10ρι hub να ειχες θα επρεπε να μπορει να πηγαινει αν οχι σφαιρα, τουλαχιστον OΚ.

Γι αυτο θα σου ελεγα να μη βιαστεις να πας για 1000ρια switch και καρτες. Τωρα αν ο router στον οποιο ειναι ολα συνδεδεμενα ειναι οντως σαβουρα, αυτο μπορει να τεσταριστει ευκολα με ενα 100ρι 5πορτο switch των 10 ευρω. Και επειδη ολο και καπου χρησιμο θα ειναι ετσι και αλλιως πεταμενα λεφτα δεν ειναι.

Παντως νομιζω οτι το προβλημα ειναι softwarικο. Κατι στην εγκατασταση του server ειτε με τη βαση ειτε με το λειτουργικο που το καθυστερει.

Δημοσ.

Ναι τα καλώδια είναι καλής ποιότητας τα έχω αλλάξει πρόσφατα και το είχα προσέξει όταν τα αγόραζα. Η SQL που χρησιμοποιώ είναι "Microsoft SQL Server Service Manager Version 8". Τώρα τι παίζει με την SQL δεν ξέρω μιας και το είχε περάσει ο τεχνικός μαζί με το λογιστικό πρόγραμμα,αλλά λογικά είναι παλιά έκδοση.

Κάπου είχα ένα παλιό switch,θα το τσεκάρω με αυτό. Κάτι μου λέει ότι φταίει ο σκληρός δίσκος και αν πάω σε SSD θα έχω μεγάλη διαφορά στην ταχύτητα αφού το πρόγραμμα ψάχνει πολλά αλλά μικρά αρχεία συνήθως.

Το περίεργο είναι ότι κατά τα άλλα πάει σφαίρα ο server,αν δουλέψω κάτι άλλο για παράδειγμα, στο λογιστικό πρόγραμμα είναι σχετικά "αργό" ενώ ο άλλος υπολογιστής που έχω που είναι πιο καινούριος και πιο γρήγορος από τον server(και τρέχει win7) είναι πιο γρήγορος από τον server στις εγγραφές στο λογιστικό πρόγραμμα. (Ξέρω ο πιο γρήγορος θα έπρεπε να είναι server αλλά είναι δύσκολο να γίνει η αλλαγή)

Άρα μήπως φταίει ο server που είναι σχετικά παλιός και το δίκτυο δεν έχει σχέση με την ταχύτητα μου;

Υ.Γ Ο επεξεργαστής μου είναι ΔΙΠΥΡΙΝΟΣ. Pentium D (οι πρώτοι διπύρινοι που έβγαλε η Intel)

Δημοσ.

Μπορει να ειναι και καποιο προβλημα με το δισκο. Αλλα βεβαια τοτε θα επρεπε να πηγαινουν ολα αργα. Δεν ξερω τι να πω. Δοκιμασε και πες μας. Ελπιζω μονο να μη δωσεις ενα σκασμο λεφτα και τελικα η διαφορα ειναι μικρη γιατι το προβλημα βρισκεται αλλου

Φανταζομαι θα παρεις Image τον παλιο δισκο και θα το περασεις στον SSD. Ελπιζω αυτο να μπορει να γινει χωρις προβλημα παρολο που θα ειναι διαφορετικοι τυποι δισκων. Επισης οι SSD σε καποιες περιπτωσεις μπορει να εχουν θεματα αποδοσης στα XP, τα οποια ειχαν σχεδιαστει λαμβανοντας υποψη μονο τους μηχανικους δισκους, σε αντιθεση με τα 7. Αλλα καποιος που εχει ασχοληθει με SSD θα μπορει να σε κατατοπισει καλυτερα στο συγκεκριμενο θεμα.

Δημοσ.

θα πρότεινα να πάρεις ένα καλό managable switch για να μπορείς να ρυθμίζεις και bandtwith και να έχεις και κάποια ασφάλεια στο δίκτυό σου αφού είναι για επαγγελματική χρήση όπως λές . Με το 1gb θα δεις διαφορά σε σχέση με τα 100mb , όχι όμως μεγάλη αφού τα αρχεία που διακινείς στο δίκτυό σου είναι μικρά .Το ότι το δίκτυο είναι αργό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες , όχι τόσο στα καλώδια αλλά στο harware που έχεις αλλά κυρίως και στο λειτουργικό που τρέχεις . Για παράδειγμα τα 7αρια παράθυρα είναι κλάσεις καλύτερα σε δικτυακά θέματα από τα xp (με sp3 πάντα) .Είχα δίκτυο με τέσσερα μηχανάκια , το ένα με λειτουργικό xp μου ξέσκιζε το δίκτυο , το άλλαξα με 7αρια και ησύχασα .

Τιμές για managable switches , για σοβαρή δουλειά, από 300 και πάνω. Και κάτι τέλευταίο , αφού τα έχεις για επαγγελματική χρήση αγόρασε και έναν router (ράουτερ ελληνιστί και όχι ρούτερ που λένε μερικοί) της προκοπής . Όλα αυτά βέβαια κοστίζουν ,αλλά αν είναι για τη δουλειά νομίζω ότι αξίζει τον κόπο.

Δημοσ.

a. to manage Το θεωρω υπερβολη.να ρυθμισει τι πανω?max bandwidth.δεν ειναι οτι το γονατιζει κανεις.το καλο με τα managed ειναι να βλεπει κινηση αλλα πολλα λεφτα.επισης δεν ειδα κανεναν να λεει για λιγο παραπανω μνημα στο pc.

Δημοσ.

Παραπανω μνημη απο τα 2 gb που ηδη εχει στα XP?

Τι τρεχει πια αυτο το λογιστικο προγραμμα με τοσες απαιτησεις?

Ηταν παντα ετσι "αργο" η εγινε απο καποια στιγμη και μετα?

Δημοσ.

Παραπανω μνημη απο τα 2 gb που ηδη εχει στα XP?

Τι τρεχει πια αυτο το λογιστικο προγραμμα με τοσες απαιτησεις?

Ηταν παντα ετσι "αργο" η εγινε απο καποια στιγμη και μετα?

ενα δυο πραγματα να φορτωνει πανω+ την sql δεν θελει και πολυ για να περασει τα 2 giga.Μην ξεχναμε οτι συνδεονται και αλλα ατομα πανω και η μνημη ειναι μια φτηνη αναβαθμιση.περα απο το 1000αρι δικτυο

Δημοσ.

Βασικά για 3-4 pc δεν χρειάζεται να αγοράσεις 16 ή 24 port switch.

Προσωπικά για εμένα το best in class είναι το HP V1810 8g γύρω στα 100 ευρώ

http://www.skroutz.gr/s/312924/HP-V1810-8G-Switch-J9449A.html.

Σίγουρα θα υπάρχει κάποια βελτίωση , τώρα για το μέγεθος της μνήμης προφανώς και δεν θα έχει κάποια διαφορά με τον τσάμπα Sql είτε 2000 είτε 2008 R2 καθώς έχουν περιορισμούς.

Για τον σκληρό δίσκο ssd καταναλωτών δεν θα έβαζα ούτε με σφαίρες σε μηχάνημα για παραγωγή με χρήση SQL. Πάρε καλύτερα έναν enterprise WD και βάλτον δεύτερο δίσκο. Θα χρειαστείς έναν τεχνικό για να σου μεταφέρει τις βάσεις στον αλλό δίσκο.

Επίσης τα Defrag και τα λοιπά δεν θα βοηθήσουν τον SQL Server καθώς χρειάζεται διαφορετικού τρόπου "Defrag" ας το πούμε μέσα απο τον SQL ιδίως εαν κουβαλάει εγγραφές ετών.

Γενικά πάντως , όσο χάλια και να ήταν θα έπρεπε να υποστηρίζει 2-3 υπολογιστές.

Όταν αρχίζει και πάει αργά , αν δουλεύεις στον Server έχεις καθυστέρηση και εκεί?

Γενικά πάντως , η λύση "ρίξε και άλλο hardware για να δουλέψει" δεν είναι πάντα σωστή. Κάποιες φορές το θέμα κρύβεται σε λεπτομέρειες στο Setup.

Παράδειγμα έφερε και ο φίλος που είπε πως βάζοντας 7 απο XP παρόλο που το Hardware είναι ίδιο. Θα περίμενε κανείς να πάει πιο αργά , παρόλα αυτά , οι λεπτομέρειες που κρίνουν τη διαφορά είναι στο DNS Name resolution καθώς τα Windows 7 αφήσαν πίσω και τελεύταιο το Netbios , ενώ στα XP ζει και βασιλέυει πρώτο πρώτο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα συνεχή Broadcasts στο δίκτυο απλά και μόνο για να δεί τα δίπλα pc του.

Επίσης όπως αναφέρθηκε για Switch 300 euro, το θέμα είναι να ξέρεις τι θέλεις να κάνεις με αυτό. Για να στήσεις παράδειγμα QoS για να εξυπηρετούνται τα δεδομένα του SQL Server πιο γρήγορα ή για να κρατήσεις χαμηλά την Arp Cache με VLans. Το καλό switch για παράδειγμα θα επιτρέπει link aggregation για να μπορείς να έχεις 2-3-4 gbit απο ένα μηχάνημα , το να πάρεις Ferrari για να πας στο χωράφι δεν είναι λογικό.

Άλλο ένα θέμα είναι η μνήμη η οποία όμως όση και αν βάλεις θα παραμείνει σε χαμηλή χρήση καθώς υπάρχουν περιορισμοί.

Αν υπάρχει θέμα και θα πρέπει να πέσει και άλλο hardware τότε θα πρέπει να παρθούν οι σωστές αποφάσεις συμφωνα με τους οδηγούς του κατασκευαστή.

Για Sql servers θα ήταν ξεχωριστά δισκάκια για τα δεδομένα και τις πρόχειρες (Temp) βάσεις. Όσο περισσότερη μνήμη γίνεται καθώς και αξιοπρεπή CPU.

Με δεδομένα τα παραπάνω μπορούμε να βγάλουμε ένα γενικό πλάνο.

Α) Αλλάζεις Switch , Nics με ένα κόστος γύρω στα 150 ευρώ.

Β) Αν γίνεται προμηθεύεσαι ένα άλλο PC(ή έστω τον HP Microserver http://h10010.www1.hp.com/wwpc/gr/el/sm/WF05a/15351-15351-4237916-4237917-4237917-4248009.html )

με 4 δίσκους,4 gigabyte μνήμης. Στήνεις ανα 2 raid 1 για το λειτουργικό και για τα δεδομένα.

Γ) Παίρνεις μια Windows Server 2008 R2 Foundation, στήνεις και ένα μικρό Domain ,μαζεύοντας έτσι την επίλυση ονομάτων(DNS) και την πρόσβαση (Authorization) λύνοντας και την πιστοποίηση(Authentication) αφου σε ενδιαφέρει και η ασφάλεια.

Έτσι θέτεις και την βάση της μελλοντικής αναβάθμισης.

Δημοσ.

+1

για όσα λέει παραπάνω ο συμφορίτης giotis.

Άλλαξε τα xp πρώτον και πέρνα σε 7αρια , και μόνο από την αλλαγή λειτουρξικού θα δεις διαφορά .

Τώρα αν μπορείς και αντέχεις οικονομικά να στήσεις έναν μικρό foundation 2008 server με ένα HP micro ακόμη καλύτερα .

Τα 7αρια συνεργάζονται πολύ καλά με τον 2008r server , αφού ουσιαστικά μιλάμε για τον ίδιο πηρύνα .

Η πρότταση μου για αξιόλογο switch είχε να κάνει περισσότερο με θέματα ασφάλειας (Dos attacks , ρύθμιση inbound connections κλπ) παρά με το bandtwith του δικτύου , που όμως imo είναι επίσης σημαντικά .

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...