Προς το περιεχόμενο

NVIDIA Kepler 28HP TSMC

Ailuros

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Στο θεμα των τιμων συμφωνουμε σιγουρα. Ειναι ομως ποιο κοντα στη σωστη τιμη απο οτι ειναι κατι 660 ti και κατι 670. Το καλο με την συγκεκριμενη ειναι εβγαλε τιμολογιακα εκτος συναγωνισμου την 7870 και 7850. Θα αναγκαστει να ριξει τις τιμες σε αυτες τις καρτες η AMD για να κρατησει ενα φυσιολογικο μετρο εναντιον της Nvidia. Δεν νομιζω να μας χαλασει να επιστρεψουν αυτες οι 2 καρτες στην "φυσιολογικη" τους τιμη. Αναμενω μειωση κατω απο τα 200 για την 7870 και γυρω στα 150 την 7850. Προφανως αυτο θα αναγκασει και την 7770/50 να πεσουν οι τιμες. Γενικα η απλη 660 θεωρω οτι θα ειναι αυτη που θα ειναι υπευθυνη για την μειωση των τιμων γενικα.

Παντως εμενα με καλοαρεσει η απλη 660. Παραμενω στις ιδιες περιπου επιδοσεις με την 570 μου με κατα πολυ χαμηλοτερη καταναλωση ομως ασχετα αν καλοβλεπω την 7850 με το καλο οταν πεσουν οι τιμες. Εδω που βρισκομαι ειναι θεμα η καταναλωση. Μεγαλο θεμα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• 1 μήνα μετά...
  • Απαντ. 2,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• 4 εβδομάδες αργότερα...

Tesla Κ20X

Μια πρώτη γεύση από το νέο γιγαντιαίο πυρήνα της nV http://www.anandtech.com/show/6446/nvidia-launches-tesla-k20-k20x-gk110-arrives-at-last

Γενικά έχει πέσει συγύρισμα παντού, σε πλάτος σε φάρδος σε βάθος

Ένα από τα χαρακτηριστικά που σίγουρα κάποιοι θα αγαπήσουν για συγκεκριμένες (pseudeorealtime) εφαρμογές ‘every math instruction now has a fixed latency’

Ailoure εσυ δεν εισαι ο λεωνιδας του 3d center?

http://www.3dcenter....resh-generation

Ποτε θα βγει το GK116;

Καμία σχέση. Ο Leonidas είναι γερμανός και ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας. ΄Εχω σταματήσει να γράφω άρθρα εδώ και αιώνες.

Η πρώτη μου ερώτηση για τον πίνακα στην παραπομπή θα ήταν ΠΟΙΟ GK116; Πόσο σίγουρο είναι ακριβώς ότι η επόμενη refresh οικογένεια θα έχει άσσο στην μέση του κωδικού; ;)

Tesla Κ20X

Μια πρώτη γεύση από το νέο γιγαντιαίο πυρήνα της nV http://www.anandtech...arrives-at-last

Γενικά έχει πέσει συγύρισμα παντού, σε πλάτος σε φάρδος σε βάθος

Ένα από τα χαρακτηριστικά που σίγουρα κάποιοι θα αγαπήσουν για συγκεκριμένες (pseudeorealtime) εφαρμογές ‘every math instruction now has a fixed latency’

΄Εχω μια μικρή αμφιβολία ότι το 2090 (GF110 Tesla) όπως λέει ο Anand όντως καταναλώνει 250W. Aκόμα και η ΑMD υπολόγισε με 225W που έχω υπόψη μου και εγώ: http://www.pcgameshardware.de/AMD-Radeon-Hardware-255597/News/AMD-stellt-Firepro-S10000-vor-1035261/ (δες την παρουσίαση κάτω). Βγήκε η έρμη η AMD παρουσίασε μια mGPU λύση για επαγγελματικές αγορές και μη έχοντας άλλα επίσημα στοιχεία για εκείνη την χρονική στιγμή και μπαίνει το marketing στο τρυπάκι να συγκρίνει double precision GFLOPs/Watt. Mας ενημερώνουν λοιπόν ότι η λύση της AMD παρέχει 3.94 GFLOPs DP/W έναντι 2.96 GFLOPs DP/W στο Τesla 2090 και άμεσα βγαίνει η NV και ανακοινώνει Kepler Tesla K20/K20X.

Tesla K20X=

1312 GFLOPs DP / 235 W = 5.58 GFLOPs/W

Tesla K20 =

1173 GFLOPs DP / 225 W = 5.21 GFLOPs/W

....και τα 3.94 GFLOPs DP/W της AMD πήγαν περίπατο εν ριπή οφθαλμού.

Για Ιntel Xeon Phi και κατανάλωση ρεύματος καλύτερα να μην το αναφέρουμε: http://www.computerbase.de/news/2012-11/intel-praesentiert-fuenf-modelle-des-xeon-phi-knights-corner/ αν και οι τιμές εδώ είναι αρκετά ελκυστικές και η απλούστερη διαχείριση όσων αφορά τον κώδικα σίγουρα θα αποτελέσουν προτέρημα για την Intel.

Ωραία μας έδειξαν τι μπορεί να κάνει ένα τερατούργημα 7.1 δις transistors σε HPC, καιρός να δούμε του χρόνου μάλλον πλέον πόσα απίδια βάζει ο σάκος του σε τρισδιάστατο.

Καμία σχέση. Ο Leonidas είναι γερμανός και ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας. ΄Εχω σταματήσει να γράφω άρθρα εδώ και αιώνες.

Η πρώτη μου ερώτηση για τον πίνακα στην παραπομπή θα ήταν ΠΟΙΟ GK116; Πόσο σίγουρο είναι ακριβώς ότι η επόμενη refresh οικογένεια θα έχει άσσο στην μέση του κωδικού; ;)

΄Εχω μια μικρή αμφιβολία ότι το 2090 (GF110 Tesla) όπως λέει ο Anand όντως καταναλώνει 250W. Aκόμα και η ΑMD υπολόγισε με 225W που έχω υπόψη μου και εγώ: http://www.pcgamesha...00-vor-1035261/ (δες την παρουσίαση κάτω). Βγήκε η έρμη η AMD παρουσίασε μια mGPU λύση για επαγγελματικές αγορές και μη έχοντας άλλα επίσημα στοιχεία για εκείνη την χρονική στιγμή και μπαίνει το marketing στο τρυπάκι να συγκρίνει double precision GFLOPs/Watt. Mας ενημερώνουν λοιπόν ότι η λύση της AMD παρέχει 3.94 GFLOPs DP/W έναντι 2.96 GFLOPs DP/W στο Τesla 2090 και άμεσα βγαίνει η NV και ανακοινώνει Kepler Tesla K20/K20X.

Tesla K20X=

1312 GFLOPs DP / 235 W = 5.58 GFLOPs/W

Tesla K20 =

1173 GFLOPs DP / 225 W = 5.21 GFLOPs/W

....και τα 3.94 GFLOPs DP/W της AMD πήγαν περίπατο εν ριπή οφθαλμού.

Για Ιntel Xeon Phi και κατανάλωση ρεύματος καλύτερα να μην το αναφέρουμε: http://www.computerb...knights-corner/ αν και οι τιμές εδώ είναι αρκετά ελκυστικές και η απλούστερη διαχείριση όσων αφορά τον κώδικα σίγουρα θα αποτελέσουν προτέρημα για την Intel.

Ωραία μας έδειξαν τι μπορεί να κάνει ένα τερατούργημα 7.1 δις transistors σε HPC, καιρός να δούμε του χρόνου μάλλον πλέον πόσα απίδια βάζει ο σάκος του σε τρισδιάστατο.

Νομίζω ήταν λίγο αναμενόμενο ότι θα γίνονταν αντίστοιχες κινήσεις και από τους δυο.

Η ATI απλά έχει σήμερα και μια έξτρα δικαιολογία για τη δι τσιπη επαγγελματική της κάρτα. Σου λέει αν βγάζει δι τσιπες και τεραστίων καταναλώσεων επαγγελματικές κάρτες η nV, γιατί να μη το κάνουμε και εμείς που στην τελική μια χαρά ιστορία έχουμε με διτσιπες?

Κατά την άποψή μου και οι δυο ανταγωνιστές γνώριζαν τις κινήσεις του άλλου και τη σκακιέρα προκαταβολικά.

Η nV από την άλλη, κατάφερε και κάλυψε το συμβόλαιό της για τις HPC κάρτες που παρέδωσε.

Αντίστοιχα και η AMD είχε πιεστεί πολύ για να παραδώσει επεξεργαστές σε αντίστοιχα συμβόλαια.

Εμείς ακόμα δεν είμαστε κερδισμένοι φυσικά.

Μόνο εάν η επόμενη γενιά έρθει πιο οικονομική θα έχουμε κάτι να συζητάμε.

Η ΑΤΙ πάντως και πάλι δε θα φτάσει το μέγεθος του πυρήνα της nV.

Πρακτικά άρα η nV θα έχει τον πιο μεγάλο πυρήνα σε μονότσιπη κάρτα επερχόμενης γενιάς.

Δε νομίζω ότι η ΑΤΙ μπορεί να ανεβάσει πολύ την αποδοση του μικρότερου πυρίνα της.

Οριακά και αν χτυπάει ισοπαλίες κάπου με την nV σε μονοτσιπες

Νομίζω ήταν λίγο αναμενόμενο ότι θα γίνονταν αντίστοιχες κινήσεις και από τους δυο.

Η ATI απλά έχει σήμερα και μια έξτρα δικαιολογία για τη δι τσιπη επαγγελματική της κάρτα. Σου λέει αν βγάζει δι τσιπες και τεραστίων καταναλώσεων επαγγελματικές κάρτες η nV, γιατί να μη το κάνουμε και εμείς που στην τελική μια χαρά ιστορία έχουμε με διτσιπες?

Κατά την άποψή μου και οι δυο ανταγωνιστές γνώριζαν τις κινήσεις του άλλου και τη σκακιέρα προκαταβολικά.

Σε καμία περίπτωση συγκρίσιμα μεγέθη. Το Tesla K10 είναι αποκλειστικά για servers με single precision και καταναλώνει μόλις 225W γιατί απλά η συχνότητα έπεσε στα 745MHz έναντι 900+ στην GTX690/300W TDP. Τι ακριβώς έκανε η AMD και βρέθηκε η mGPU s10000 ξαφνικά με 375W TDP ακόμα δεν έχω καταλάβει παρότι η συχνότητα δεν απέχει πολύ από αυτή του Κ10.

Αν τώρα βέβαια η NV πάει θεωρητικά σε mGPU με GK110 αλλάζει πάλι η εικόνα, αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο.

Η nV από την άλλη, κατάφερε και κάλυψε το συμβόλαιό της για τις HPC κάρτες που παρέδωσε.

Αντίστοιχα και η AMD είχε πιεστεί πολύ για να παραδώσει επεξεργαστές σε αντίστοιχα συμβόλαια.

Εμείς ακόμα δεν είμαστε κερδισμένοι φυσικά.

Μόνο εάν η επόμενη γενιά έρθει πιο οικονομική θα έχουμε κάτι να συζητάμε.

Η ΑΤΙ πάντως και πάλι δε θα φτάσει το μέγεθος του πυρήνα της nV.

Πρακτικά άρα η nV θα έχει τον πιο μεγάλο πυρήνα σε μονότσιπη κάρτα επερχόμενης γενιάς.

Δε νομίζω ότι η ΑΤΙ μπορεί να ανεβάσει πολύ την αποδοση του μικρότερου πυρίνα της.

Οριακά και αν χτυπάει ισοπαλίες κάπου με την nV σε μονοτσιπες

Tίποτα από όλα αυτά δεν με ανησυχεί ιδιαίτερα στην AMD όσο το γεγονός ότι τα οικονομικά τους είναι σε πολύ κακή κατάσταση και θα δυσκολευτούν αφάνταστα να βρουν μετρητά για την διεκπεραίωση της αλλαγής στρατηγικής τους. Το χειρότερο είναι ότι ούτε η πώληση θεωρητικά είναι εύκολη υπόθεση γιατί υπάρχει η Intel με τις x86 πατέντες από πίσω και ακόμα και να ήταν εύκολη μια λύση καμία μεγάλη εταιρεία δεν θα έπαιρνε το ρίσκο να συνεχίσει το έργο της AMD ως έχει μέχρι σήμερα.

Αν και δεν είναι συγκρίσιμη υπόθεση έτσι και η Texas Instruments τα είδε σκούρα στην αγορά smartphones/tablets με τον τεράστιο ανταγωνισμό από πλευράς Samsung/Apple/Qualcomm κλπ. και ενώ ελπίζαμε μερικοί ότι ίσως βρεθεί μια λύση για να αγοράσει το τμήμα OMAP κάποιος σήμερα ανακοίνωσαν ότι το κλείνουν το υποκατάστημα και απολύουν 1700 εργαζόμενους.

Μην νομίζεις ότι τα πράγματα στην NV είναι εύκολα ή ρόδινα. Απλά από ότι αποδείχτηκε κάνανε τους σωστούς ελιγμούς ειδάλλως δεν θα έβλεπαν 20% αύξηση του τζίρου τους. Πουλήσανε πανάκριβα τις 28nm desktop GPU, δώσανε ότι μπορούσαν να δώσουν με τρομερά υψηλά margins από GK110 σε HPC κλπ. Πολύ φοβάμαι ότι αυτή η "έξαρση" είναι μόνο προσωρινή. Αργά η γρήγορα θα τους πάρει και αυτούς το κύμα και θα αλλάξουν με τα χρόνια πολλά στον γενικό χάρτη του computing όπου ίσως δούμε και αλλαγές να συμβαίνουν που μέχρι πρόσφατα φάνταζαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Σε καμία περίπτωση συγκρίσιμα μεγέθη. Το Tesla K10 είναι αποκλειστικά για servers με single precision και καταναλώνει μόλις 225W γιατί απλά η συχνότητα έπεσε στα 745MHz έναντι 900+ στην GTX690/300W TDP. Τι ακριβώς έκανε η AMD και βρέθηκε η mGPU s10000 ξαφνικά με 375W TDP ακόμα δεν έχω καταλάβει παρότι η συχνότητα δεν απέχει πολύ από αυτή του Κ10.

Αν τώρα βέβαια η NV πάει θεωρητικά σε mGPU με GK110 αλλάζει πάλι η εικόνα, αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο.

Tίποτα από όλα αυτά δεν με ανησυχεί ιδιαίτερα στην AMD όσο το γεγονός ότι τα οικονομικά τους είναι σε πολύ κακή κατάσταση και θα δυσκολευτούν αφάνταστα να βρουν μετρητά για την διεκπεραίωση της αλλαγής στρατηγικής τους. Το χειρότερο είναι ότι ούτε η πώληση θεωρητικά είναι εύκολη υπόθεση γιατί υπάρχει η Intel με τις x86 πατέντες από πίσω και ακόμα και να ήταν εύκολη μια λύση καμία μεγάλη εταιρεία δεν θα έπαιρνε το ρίσκο να συνεχίσει το έργο της AMD ως έχει μέχρι σήμερα.

Αν και δεν είναι συγκρίσιμη υπόθεση έτσι και η Texas Instruments τα είδε σκούρα στην αγορά smartphones/tablets με τον τεράστιο ανταγωνισμό από πλευράς Samsung/Apple/Qualcomm κλπ. και ενώ ελπίζαμε μερικοί ότι ίσως βρεθεί μια λύση για να αγοράσει το τμήμα OMAP κάποιος σήμερα ανακοίνωσαν ότι το κλείνουν το υποκατάστημα και απολύουν 1700 εργαζόμενους.

Μην νομίζεις ότι τα πράγματα στην NV είναι εύκολα ή ρόδινα. Απλά από ότι αποδείχτηκε κάνανε τους σωστούς ελιγμούς ειδάλλως δεν θα έβλεπαν 20% αύξηση του τζίρου τους. Πουλήσανε πανάκριβα τις 28nm desktop GPU, δώσανε ότι μπορούσαν να δώσουν με τρομερά υψηλά margins από GK110 σε HPC κλπ. Πολύ φοβάμαι ότι αυτή η "έξαρση" είναι μόνο προσωρινή. Αργά η γρήγορα θα τους πάρει και αυτούς το κύμα και θα αλλάξουν με τα χρόνια πολλά στον γενικό χάρτη του computing όπου ίσως δούμε και αλλαγές να συμβαίνουν που μέχρι πρόσφατα φάνταζαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Ailure μιλάς για συνεργασία amd- nvidia ? :X

Αν ακολουθήσουμε την δυσοίωνη πρόβλεψη του Ailuros δεν έχουμε να περιμένουμε και πολλά πράγματα στα παιχνίδια στο μέλλον.

Οι επόμενες κονσόλες θα έχουν γραφικά επιπέδου HD7950 στην καλύτερη περίπτωση, για τα επόμενα 5 χρόνια τουλάχιστο.

Για τι να ανταγωνιστούν οι εταιρίες, αφού και σήμερα ακόμα έχουν καλύτερες λύσεις;

Το μόνο καλό είναι το ότι ίσως αρχίσουν να χρησιμοποιούν περισσότερους πυρήνες του επεξεργαστή, αν θεωρήσουμε ότι θα έχουν X86 επεξεργαστές από την AMD όπως συγκλίνουν οι φήμες τώρα τελευταία.

Σήμερα είμαστε στο γελοίο επίπεδο, να χρειάζεται να υπεροδηγήσεις ακόμα και τον δυνατότερο Ivy Bridge για να μη σε περιορίζει στην κάρτα γραφικών αν έχεις μια από τις κορυφαίες.

Αν ακολουθήσουμε την δυσοίωνη πρόβλεψη του Ailuros δεν έχουμε να περιμένουμε και πολλά πράγματα στα παιχνίδια στο μέλλον.

Οι επόμενες κονσόλες θα έχουν γραφικά επιπέδου HD7950 στην καλύτερη περίπτωση, για τα επόμενα 5 χρόνια τουλάχιστο.

Για τι να ανταγωνιστούν οι εταιρίες, αφού και σήμερα ακόμα έχουν καλύτερες λύσεις;

Το μόνο καλό είναι το ότι ίσως αρχίσουν να χρησιμοποιούν περισσότερους πυρήνες του επεξεργαστή, αν θεωρήσουμε ότι θα έχουν X86 επεξεργαστές από την AMD όπως συγκλίνουν οι φήμες τώρα τελευταία.

Σήμερα είμαστε στο γελοίο επίπεδο, να χρειάζεται να υπεροδηγήσεις ακόμα και τον δυνατότερο Ivy Bridge για να μη σε περιορίζει στην κάρτα γραφικών αν έχεις μια από τις κορυφαίες.

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έχουν οι κονσόλες γραφικά επιπέδου 7950.

αν φτάνουν το επίπεδο μιας 7770 θα είναι καλά, αν πιάνουν την 7850 (πολλά ακούγεται ότι θα έχουν crossfire onboard-dedicated) θα είναι φοβερά νέα.

• Like 1

Ailure μιλάς για συνεργασία amd- nvidia ? :X

΄Οχι. Απλά εννοούσα ότι για την ώρα η NV κατάφερε να ανεβάσει τον τζίρο της κατά Χ ποσοστό. Πιθανόν για το μέλλον να είναι εξαίρεση, γιατί απλά δεν είναι κάθε μέρα Κυριακή.

To είχα πει αρκετές φορές στο παρελθόν ότι και οι τρεις επερχόμενες κονσόλες είναι στα χέρια της AMD όσων αφορά τα γραφικά. Για Microsoft/Sony ξεκαθάρισε το τοπίο ακόμα περισσότερο και μιλάμε για custom SoCs από την AMD με GCN GPU blocks & Jaguar CPU cores.

Οι κονσόλες δεν είναι η ουσιαστική πηγή του προβλήματος. Είναι ένα αμάλγαμα από χαμηλότερες πωλήσεις λόγω κρίσης γενικά, αμφιλεγόμενες στρατηγικές αποφάσεις από πλευράς Microsoft και μια σχετική νηνεμία όσων αφορά την αύξηση επιδόσεων των επεξεργαστών μεταξύ πολλών άλλων.

Για να παρεξηγηθώ και θα μου επιτρέψετε το ΟΤ:

1. Στις σημερινές CPU η αύξηση των επιδόσεων δεν αυξάνεται πια με τους ίδιους ρυθμούς για αρκετούς λόγους. Πολλές εφαρμογές εξακολουθούν να βασίζονται σε single threading (και σε πλείστες δεν υπάρχει τρόπος να πάνε σε multi-threading), όπου τα περιθώρια αύξησης επάρκειας είναι σχετικά μικρά γιατί απλά δεν γίνεται λόγω κατανάλωσης ρεύματος να φτάσουμε σε τρελλές συχνότητες του τύπου 10GHz που κάποτε προσπαθούσε να μας πείσει η Intel.

2. Multi-core αυξάνει μεν τις επιδόσεις σε multi-threading cases αλλά για το (1) δεν αλλάζει κάτι. Ακόμα χειρότερα δεν υπάρχει linear performance scaling με αυξανόμενο αριθμό πυρήνων με ίδιες συχνότητες.

3. Φυσικά δεν γινόταν η Μicrosoft να αγνοήσει την ολοένα και αυξανόμενη σε όγκο "φορητή αγορά", πράγμα που καθοδήγησε την δημιουργία των windows8.

Για το (2) και (3) κάποια στιγμή θα αρχίζει να παίζει σοβαρότερο ρόλο το heterogeneous computing oπότε θα έχουμε σταδιακά σαφώς καλύτερο καταμερισμό πόρων σε κάθε σύστημα, για αυτό και άλλωστε θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν τα iGPU blocks στους Intel επεξεργαστές μεταξύ άλλων.

Χρόνια πριν υπήρχαν σαφώς καλύτεροι λόγοι να αναβαθμίσει κανείς κάθε τρεις και λίγο τον επεξεργαστή του απλά γιατί όσο ήταν χαμηλές οι συχνότητες οι αυξήσεις των επιδόσεων με κάθε σοβαρή αύξηση συχνότητας έφεραν και αισθητές διαφορές επιδόσεων. Αν σήμερα ένας μέσος χρήστης αγοράσει με μερικά κατοστάρικα έναν core i-5 επεξεργαστή θα παραστεί στους ίδιους χρονικούς ρυθμούς η ανάγκη για αναβάθμιση του επεξεργαστή; Θα χρειαστεί αναβάθμιση με έναν τέτοιο επεξεργαστή για να πάει από win7 σε win8; (μάλλον οθόνη αφής θα χρειαστεί πριν από οτιδήποτε άλλο, αλλά ας μην την πάμε τόσο μακριά την βαλίτσα).

΄Ολα αυτά και πολλά άλλα αν τα ανακατέψεις με το γεγονός ότι τα SoCs κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος και οτιδήποτε φορητό από smartphone μέχρι notebook γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή οδηγούν σε σοβαρότερους προβληματισμούς. Πόσο προβλέπουν οι αναλυτές ότι θα μεγαλώσει η αγορά του PC έναντι της αγοράς των smartphones/tablets για τα επόμενα χρόνια; Στην πρώτη περίπτωση μια κατάσταση μάλλον τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου και στην δεύτερη μια κυριολεκτική συνεχώς αυξανόμενη έκρηξη. Και όχι δεν είναι μόνο το αγοραστικό κοινό που οδηγεί την κατάσταση προς αυτήν την κατεύθυνση IMHO, αλλά και οι εκάστοτε εταιρείες δεν κάνουν και κάτι ιδιαίτερο στο να αμυνθούν για κεκτημένα τους. Περνάει το ρεύμα μας παρασέρνει, δε μαμιέται γιατί να κολυμπήσουμε.

Για άλλη μια φορά εδώ και αρκετό καιρό η Intel δήλωσε δημόσια ότι θεωρεί τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της πλέον την Qualcomm (που είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής small form factor SoCs παγκόσμια) και αν δείτε και τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα αμφότερων εταιρειών θα δείτε ότι δεν είναι και τόσο τυχαίο. Και οι εκάστοτε μαρκετίστικες πίπες της Intel ενάντια στην ARM είναι κατά πολύ άτοπες. Δεν υπάρχει ΑΜΕΣΟΣ ανταγωνισμός μεταξύ των δύο. Η ARM πουλάει πνευματικά δικαιώματα για επεξεργαστές ενώ η Intel όχι και άρα ο ανταγωνισμός είναι ουσιαστικά μεταξύ Intel και Αpple, Samsung, Qualcomm, NVIDIA κλπ. στην SFF αγορά.

Τώρα όσων αφορά την NVIDIA πριν αρκετό καιρό είχε πει ο περίφημος μάγιστρος της διαστρέβλωσης Jensen ότι στο μέλλον το τμήμα Tegra θα φέρνει το 50% του συνολικού τους τζίρου γελάγανε και οι πέτρες. Φυσικά δεν ξεκαθάρισε ότι σε αυτό το ποσοστό θα συμπεριλαμβάνονται και SoCs για PCs/notebooks & servers. Ωστόσο τα σημάδια των καιρών είναι ακριβώς αυτό το προβλεπόμενο 50% που υπολογίζει η NV και σε ποιά κατεύθυνση θα πάει μοιραία η όλη ιστορία.

Η AMD από την άλλη πολύ καλά έκανε και επικεντρώθηκε σε PC/notebook SoCs αλλά το γιατί αποφάσισε χρόνια πριν να πουλήσει το τμήμα Imageon (για small form factor) ακόμα αναρωτιέμαι. Να πω ότι τους έφερε κανένα ιδιαίτερο πόσο η πώληση θα υπήρχε μια καλή δικαιολογία. Να πω ότι η Qualcomm έκανε τίποτε δραματικές αλλαγές στο roadmap των Adreno GPUs να πω άντε θα είχαμε τουλάχιστον εδώ μια δικαιολογία. Με λίγη υπομονή θα έβγαζαν κάθε χρόνο πολλαπλάσιο τζίρο από τα κινητά όσο πούλησαν το τμήμα Imageon. Και σαν να μην έφτανε αυτό το ένα μετά το άλλο engineering talent την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια με αποκορύφωμα τον Eric Demers που πήγε που αλλού στην Qualcomm.

Μακάρι να κάνω τρομερό λάθος αλλά αν κάποια στιγμή σε βάθος χρόνου δούμε σοβαρές αλλαγές στον όλο χάρτη του computing μην σας κάνει εντύπωση. Μερικά από αυτά που βλέπουμε σήμερα αν μου τα έλεγε κάποιος μερικά χρόνια πριν θα τα θεωρούσα σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

• Like 3

Όσο υπήρχαν συστήματα όπου δε σε ένοιαζε η απόδοση των γραφικών αλλά μονό του cpu, οι ενσωματωμένες στη mobo μικροσκοπικές κάρτες γραφικών ή πιο πρόσφατα μέσα στον πύρινα/SoC ήταν υπέρ-αρκετές. Από εκεί και πέρα οι έξτρα κάρτα γραφικών ήταν ή για παίγνια ή για γραφιστικές/3d δουλειές.

Τώρα βλέπουμε σταδιακά ότι όλο και περισσότερες εφαρμογές μπορούν να συνδυάσουν την απόδοση της κάρτας γραφικών με τον cpu. Μάλιστα όχι μόνο σε φορητές συσκευές αλλά και σε μεγάλα υπολογιστικά συστήματα.

Δε ξέρω εάν οι κάρτες γραφικών θα έχουν την τύχη των μαθηματικών συνεπεξεργαστών - να ενσωματωθούν μόνιμα μέσα στο cpu/SoC. Υποθέτω ότι για αρκετά ακόμα χρόνια θα χρειαζόμαστε για κάποιες δουλειές πολύ μεγάλους πύρινες gpu, άρα έξτρα κάρτες υποθέτω θα υπάρχουν για καιρό. Άλλωστε κυκλοφορόν χρόνια λύσεις τύπου DSP ένας υπερβολικά απλός μικρός πυρήνας cpu που είναι πολύ μικρό ποσοστό του πύρινα τελικά.

Για εμένα η AMD χρειάζεται να ξαναβρεί καλό τιμόνι… αλλά σιγά μη διώξουν το νέο management τόσο γρήγορα… άλλωστε νομίζω ότι το management τους έχει απομακρυνθεί και από το παραδοσιακό κοινό τους και από την αγορά των servers, και έριξε και λευκή πετσέτα για cpus υψηλών δυνατοτήτων.

Για την ώρα στον τομέα των discrete gpus τουλάχιστο δεν έχουν αλλάξει πολύ το roadmap από το σύνηθες. Με καλές συνεργασίες και Open standards Μπορεί να τα καταφέρει παρόλα αυτά σε μπόλικες ανερχόμενες αγορές.

Η nV από την άλλη τον τελευταίο καιρό έχει καταφέρει να ανοιχτεί σε άλλες αγορές χωρίς να κάνει alienate το κοινό της. Δεν είμαι σίγουρος ότι τα tegra θα αποδώσουν – και κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος. Γιατί ο ανταγωνισμός είναι εξαιρετικά πλατύς και σκληρός.

Όσο υπήρχαν συστήματα όπου δε σε ένοιαζε η απόδοση των γραφικών αλλά μονό του cpu, οι ενσωματωμένες στη mobo μικροσκοπικές κάρτες γραφικών ή πιο πρόσφατα μέσα στον πύρινα/SoC ήταν υπέρ-αρκετές. Από εκεί και πέρα οι έξτρα κάρτα γραφικών ήταν ή για παίγνια ή για γραφιστικές/3d δουλειές.

Τώρα βλέπουμε σταδιακά ότι όλο και περισσότερες εφαρμογές μπορούν να συνδυάσουν την απόδοση της κάρτας γραφικών με τον cpu. Μάλιστα όχι μόνο σε φορητές συσκευές αλλά και σε μεγάλα υπολογιστικά συστήματα.

Δε ξέρω εάν οι κάρτες γραφικών θα έχουν την τύχη των μαθηματικών συνεπεξεργαστών - να ενσωματωθούν μόνιμα μέσα στο cpu/SoC. Υποθέτω ότι για αρκετά ακόμα χρόνια θα χρειαζόμαστε για κάποιες δουλειές πολύ μεγάλους πύρινες gpu, άρα έξτρα κάρτες υποθέτω θα υπάρχουν για καιρό. Άλλωστε κυκλοφορόν χρόνια λύσεις τύπου DSP ένας υπερβολικά απλός μικρός πυρήνας cpu που είναι πολύ μικρό ποσοστό του πύρινα τελικά.

Mε ενσωμάτωση φαντάζομαι δεν εννοείς πλήρης ενσωμάτωση γιατί μετά πάμε σε jack of all trades, master of none.

Πέραν τούτου οι επερχόμενες κονσόλες δεν θα έχουν τα κλασικά μέτρια μεγέθους SoCs αλλά σαφώς μεγαλύτερα. ΄Ηδη σήμερα τα SoCs έχουν αντικαταστήσει τα IGPs στις μητρικές και το επόμενο βήμα θα είναι low end/budget standalone GPUs. Σταδιακά με την πάροδο του χρόνου θα μεγαλώνουν και κάποια στιγμή θα μείνουν κυρίως εξειδικευμένες λύσεις σε high end & επαγγελματικές αγορές.

΄Αλλος ένας σημαντικός πονοκέφαλος για όλους είναι το γεγονός ότι τα πρωτόκολλα κατασκευής γίνονται ολοένα και πιο προβληματικά. Μοιραία κάποια στιγμή θα πρέπει να βρούνε και μια λύση για high end single chip GPUs, γιατί το να περιμένουν ολοένα και περισσότερο χρόνο να ωριμάσουν τα πρωτόκολλα κατασκευής και τα αντίστοιχα yields τους δεν είναι λύση ούτε για επαγγελματικές αλλά ούτε και για desktop αγορές.

Για εμένα η AMD χρειάζεται να ξαναβρεί καλό τιμόνι… αλλά σιγά μη διώξουν το νέο management τόσο γρήγορα… άλλωστε νομίζω ότι το management τους έχει απομακρυνθεί και από το παραδοσιακό κοινό τους και από την αγορά των servers, και έριξε και λευκή πετσέτα για cpus υψηλών δυνατοτήτων.

Για την ώρα στον τομέα των discrete gpus τουλάχιστο δεν έχουν αλλάξει πολύ το roadmap από το σύνηθες. Με καλές συνεργασίες και Open standards Μπορεί να τα καταφέρει παρόλα αυτά σε μπόλικες ανερχόμενες αγορές.

Οι σημερινοί επεξεργαστές τους απέτυχαν κυρίως γιατί δεν αφιερώθηκαν οι ανάλογοι πόροι στην δημιουργία τους. Μειώνοντας δεξιά κι αριστερά όσο γίνεται τους πόρους πιστεύεις ότι μακροχρόνια θα έχει αντίθετο αποτέλεσμα; Ευελπιστώ και ΘΕΛΩ να ευελπιστώ ότι η εταιρεία θα επιβιώσει για το καλό όλων μας, ωστόσο το μόνο που βλέπω αυτή τη στιγμή είναι μια γενική συρρίκνωση με άγνωστα ακόμα αποτελέσματα.

Με κούρασε να το διαβάσω αλλά αν θέλεις ένα καλό παράδειγμα τι μπορεί να κάνει κακή διαχείριση και έλλειψη διορατικότητας: http://kotaku.com/5960411/how-sony-is-turning-into-a-ghost-in-japan-and-around-the-world

Η nV από την άλλη τον τελευταίο καιρό έχει καταφέρει να ανοιχτεί σε άλλες αγορές χωρίς να κάνει alienate το κοινό της. Δεν είμαι σίγουρος ότι τα tegra θα αποδώσουν – και κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος. Γιατί ο ανταγωνισμός είναι εξαιρετικά πλατύς και σκληρός.

Ξέχνα τα smartphone/tablet SoCs για την ώρα (αν και σαφώς θα συμβάλλουν και αυτά). Την μεγαλύτερη διαφορά θα την δούμε με τον χρόνο αλλού:

http://www.xbitlabs.com/news/cpu/display/20121108215621_Nvidia_Denver_Is_Custom_ARMv8_64_Bit_Processor_with_Secret_Sauce.html

Interestingly, but the head of Nvidia did not mention another interesting project that is developed by Nvidia, project Boulder, which is projected to take on AMD Opteron and Intel Xeon high-performance server chips.

Since technologies developed within project Denver are universal, they will eventually span across the whole lineup of Nvidia products, from Tegra to GeForce to Quadro to Tesla.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...