Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θα είμαι σύντομος. Ήθελα να κάνω αλλαγή ψύκτρας και να προσθέσω extra ram στο pc μου. Είχα ένα σετάκι 4GB corsair value kit και αγόρασα το πιο φθηνό 8GB σετ που βρήκα στο κοντινότερο πλαίσιο, ενα 8GB corsair vengeance (βιαζόμουν παρα πολύ και ήθελα να κάνω την αγορά άμεσα). Αρχικά να πω ότι γνωρίζω ότι πιθανόν να μην είναι συμβατές οι παλιές μνήμες με τις καινούργιες, αλλά δοκίμασα παρόλα αυτα να βάλω και τα 4 dimms μπας και είμαι τυχερός και καταλήξω με 12GB. Το πρόβλημα μου είναι ότι μετά την αλλαγή της ψύκτρας και την προσθήκη της ram μου εμφανίζονται πολλά και διάφορα προβλήματα. Τρώω bsod με διαφορετικά errors κάθε φορά ή δεν bootαρουν τα windows.Μερικές φορές δεν μπορώ καν να μπω στο bios ή σε safe mode. Ύστερα από κάποιο troubleshooting και αφού τσέκαρα θερμοκρασίες cpu να βεβαιωθώ ότι δεν είναι θέμα λάθος τοποθέτησης cooler/πάστας, το pc δουλευει αλλά μόνο αν έχω το 1 dimm ραμ επάνω, είτε από το παλιό σετ, είτε από το καινούργιο. Έχετε καμιά ιδέα για το τι μπορεί να συμβαίνει;; Δυστυχώς έχω σηματνική δουλειά να κάνω και βιάζομαι αρκετά, οπότε ευχαριστώ προκαταβολικά οποιονδήποτε ασχοληθεί...Υπάρχει περίπτωση να είναι software το θέμα και να λύνεται πχ με format;

Update: Τελικά μάλλον τα slots 2 και 4 της ram δε λειτουργούν γιατι δοκίμασα με το ίδιο dimm και στα 1,3 λειτουργεί, ενώ στα 2,4 όχι...Τι έγινε ρε παιδιά; υπάρχει περίπτωση να κατέστρεψα τη mobo? Τόσο εύκολα πια;;; :P

Δημοσ.

διάβασε το εγχειρίδιο της μητρικής,θα το βρεις και στο internet αν δεν το έχεις πια,αυτό το να είναι το 1,3 κάτι εντελώς ξεχωριστό από το 2,4 συμβαίνει συχνά ,μπορεί π.χ. να είναι για ddr2/ddr3 ή διάφορες άλλες ιστορίες.

Επίσης δες στο bios μήπως και έχει «καρφωτές» ρυθμίσεις για την μνήμη και βάλ'τες στο auto(αλλά σημείωσε τι έχει τώρα για παν ενδεχόμενο).

Δημοσ.

Επειδή το έψαξα κι εγώ αυτό στο ενδιάμεσο, όντως όταν βάζω τα dimms στα slots 1,3 λειτουργεί κανονικά. Το περίεργο είναι όμως ότι μέχρι πρότινος τα είχα στα slots 1,2... Επίσης έκανα load τα factory defaults του BIOS. Θα ξανακοιτάξω τι ρυθμίσεις παίζουν, αν και νομίζω όλα στα auto τα έχω...

Όλα στο auto είναι, αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι ανέκαθεν είχα τις ram μου στα slots 1,2 και τώρα λειτουργεί μόνο στις 1,3. Τέλος πάντων, μάλλον το αφήνω έτσι για τώρα και γυρίζω τις vengeance στο πλαίσιο για να πάρω άλλο ένα ζευγάρι value kit μπας και δουλέψουν μαζί κι ας μείνω στα 8GB. Αν έχει κάποιος ιδέα για το τι παίζει πάντως ας δώσει καμιά συμβουλή.

Δημοσ.

Λοιπόν, το μοντέλο της μητρικής είναι gigabyte ga770-ta ud3. Στο manual λέει τα εξής:Τα 4 slots χωρίζονται σε 2 channels, τα οποία είναι channel 0: ddr3_1, ddr3_3 και channel 1: ddr3_2,ddr3_4. OΜΩΣ έχει και την ακόλουθη υποσημείωση που λέει ότι αν είναι να εισαχθούν 2 modules, συνίσταται να τοποθετηθούν στα slots ddr3_1 και ddr3_2. (Εκεί που τα είχα τόσο καιρό πριν από την αλλαγή δηλαδή)...

Το bios update προσπαθώ να το αναβάλω όσο γίνεται :P

(btw, bios κατεβάζουμε πάντα το τελευταίο; περιέχει δηλαδή και τις βελτιώσεις των προηγούμενων εκδόσεων, ή κάθε έκδοση είναι διαφορετική; )

Δημοσ.

Εσύ θα της βάλεις στο slot 1 με slot 2 για να έχεις και το dual channel για αυτό εχει και την υποσημείωση.

Για το bios κάλο είναι να μην βάζουμε beta εκδόσεις γιατί δεν ξέρουμε εαν θα σου κάνει μεγαλύτερο κακό :P στην περίπτωση σου εάν θα κανείς να βάλεις την F3 έκδοση που δεν είναι beta .Ναι περνανε και οι προηγούμενες εκδόσεις

Δημοσ.

Αυτό είναι το περίεργο όμως, ότι ενώ επί 2 χρόνια τις είχα στα slots 1,2, τώρα αν τις βάλω σε αυτά (τις ίδιες μνήμες που είχα πριν) δεν μπαίνει καν στο bios, και η οθόνη παραμένει ανενεργή (κίτρινο φωτάκι). Υπάρχει περίπτωση να έκανα ζημιά από πλευράς hardware δοκιμάζοντας διαφορετικές ram μαζί; Δύσκολο μου φαίνεται...

Δημοσ.

Χμμμ, δεν είμαι σίγουρος αν κατάλαβα τι εννοείς... Γενικά όσο έκανα αυτές τις δοκιμές, άπό ήχο είχα απλά συνδεδεμένο το καλώδιο του case που καταλήγει στην υποδοχή του ήχου επάνω στην mobo (HD audio) και ίσως το καλώδιο των ηχείων στο rear panel της μητρικής.

Δημοσ.

Δεν είμαι σίγουρος αν έχω, θα κοιτάξω και θα ενημερώσω. Αν και νόμιζα ότι έχουν internal speaker οι m/b για τετοιες καταστάσεις.

Δημοσ.

Κάποιες έχουν άλλα είναι σχετικά παλιές τουλάχιστον αυτές εχω δει :P

Έμενα πάντως κάπου συγκεκριμένα το μυαλό μου δεν πηγαίνει … ειναι αρκετα περιεργο.

Δημοσ.

Speaker τελικά δε βρήκα. Ωστόσο είχα τις εξής εξελίξεις: Επειδή χρειαζόμουν επειγόντως περισσότερη ραμ, αγόρασα ένα σετάκι της corsair, ίδιες με τις παλιές μου (value kit) απλά μεγαλύτερη χωρητικότητα(8GB αντί για 4GB που ήταν οι παλιές). Βάζοντας τα dimms του καινούργιου σετ στις θέσεις 1,3 και του παλιού στις θέσεις 2,4, το pc λειτουργεί κανονικά και το cpuz δείχνει ότι λειτουργούν σε dual channel, παρα το γεγονός ότι μόνο με 2 dimms στις 1,3, το cpuz δείχνει single channel και παρά το γεγονός ότι στο manual της mobo λέει ότι πρέπει να είναι στις θέσεις 1,2 και 3,4 τα επιμέρους ζευγάρια. Παρόλα αυτά τρέχοντας prime95 ακόμα και σε stock συχνοτητες, μου πετάει error το οποίο μάλλον είναι λόγω των διαφορετικών σετ ραμ, αφού δεν έχω το ίδιο πρόβλημα μόνο με το καινούργιο κιτ.

Έχω τις εξής ερωτήσεις:

1) Το instability στο prime95 σημαίνει και πιθανά προβλήματα σε καθημερινά tasks; Αν είναι, να ξεχάσω τις παλιές ραμ εντελώς-δε θέλω να τρέχω matlab για ώρες και να φάω κανα bsod.

2) Υπάρχει κάποια ρύθμιση στο bios που μπορώ να δοκιμάσω να παίξω μπας και μπορώ να δουλέψω παλιές και καινούργιες ραμ μαζί ή είναι χαμένος χρόνος;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...