chrisgk Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2011 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2011 Προσπαθούμε πάντα να είμαστε ορθολογιστές και για να καταλήγουμε σε ασφαλή συμπεράσματα, χρησιμοποιώντας λογικά επιχειρήματα, τα οποία πολλές φορές βασίζονται σε μετρήσιμα μεγέθη. Βάσει αυτών, κατατάσσουμε τα πάντα, δημιουργώντας ατελείωτες λίστες, ακόμα και σε πεδία στα οποία δε χωρά ούτε λογική ούτε μεγέθη. Ένα από αυτά είναι η μουσική. Κατά βάθος, είναι σχεδόν αδύνατο να εκφράσουμε με λόγια τα συναισθήματα που μας δημιουργεί μια μελωδία, από τη στιγμή που η εμπειρία που βιώνουμε στο άκουσμά της είναι κάτι τελείως υποκειμενικό, η οποία μάλιστα μπορεί να μεταλλάσσεται με την αλληλεπίδραση ποικίλων παραγόντων, είτε αρμονικών και με συνάφεια μεταξύ τους είτε αλληλοσυγκρουόμενων. Παρά ταύτα, οι συνάδελφοι του μουσικού τύπου έχουν εδώ και δεκαετίες την τάση να κατατάσσουν τα albums κάθε χρονιάς με αριθμητική σειρά, κατατάξεις που ακολούθως δύναται να καλύψουν μία δεκαετία ή περισσότερες δεκαετίες. Το αποτέλεσμα πάντα ποικίλει, ανάλογα με το ύφος κάθε μέσου, το κοινό στο οποίο απευθύνεται ή ακόμα και τα «συμφέροντα» που εξυπηρετούνται. Προσωπικά, παρακολουθώ εδώ και χρόνια τις συγκεκριμένες λίστες και τον απόηχο αυτών, με τα ατέρμονα παράπονα των αναγνωστών για τη χαμηλή θέση που κατέλαβε το αγαπημένο τους album ή την υψηλότερη κάποιου άλλου που δεν τους ικανοποίησε. Αποφάσισα για πρώτη φορά να φτιάξω και εγώ μια τέτοια λίστα και όταν την ολοκλήρωσα, μετά από πολλές προσθήκες και αλλαγές, συνειδητοποίησα ότι είναι μάταιο να ευελπιστώ ότι θα βρω την πλήρη συμφωνία και ανταπόκριση όσων τη διαβάσουν, ακόμα και αν τυγχάνει να έχουμε τις ίδιες προτιμήσεις. Ακόμα πιο έκπληκτος αντελήφθην ότι κάθε φορά που ανέτρεχα σε αυτή, πάντα κάτι δε μου άρεσε. Έτσι, αποφάσισα να κάνω αριθμητική αναφορά στα 10 καλύτερα και απλή μνεία στα υπόλοιπα 35 albums γιατί ήταν αδύνατο να καταλήξω με σιγουριά σε μια τελική κατάταξη. Και ενώ είχα την πεποίθηση ότι έτσι θα οδηγούμουν στην τελική μορφή της, πάλι κάτι έλειπε, κάτι δεν ήταν αρκετό... Άρχισα να παίρνω κάποια από τα 35 και να τα τοποθετώ στην 10άδα και τούμπαλιν. Αφού συνέχισα να αμφιταλαντεύομαι, κατάλαβα ότι έπρεπε να πάψω να σκέφτομαι και να απλά να αφήσω το συναίσθημα να αποφασίσει, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που θα δημοσίευα τη λίστα. Το μόνο σίγουρο ήταν ότι σε μία εβδομάδα ή σε ένα μήνα θα «αλλαξοπιστούσα». Ίσως του χρόνου τέτοια μέρα να «ξήλωνα» όλη τη λίστα και να την έφτιαχνα από την αρχή. Το να επινοούσα ένα σύστημα βαθμολόγησης ή να συνεκτιμούσα πωλήσεις και δημοφιλία πάλι δε θα είχε καμία αξία, γιατί θα αποξένωνα τελείως το προσωπικό στοιχείο και πλέον δε θα ήταν τα αγαπημένα μου albums για το 2011 αλλά ένας ψυχρός πίνακας με στατιστικά στοιχεία. Ας ακολουθήσω λοιπόν το ένστικτό μου και ας αφήσω στην άκρη τις λογικές διεργασίες, οι οποίες δεν έχουν καμία θέση στην τέχνη. Αυτή είναι η οριστική (?) κατάταξη [όποιες διαφωνίες και αντιρρήσεις δεκτές, αν και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι το Νο1 δε θα το άλλαζα ούτε σε 10 χρόνια]: 1. Foo Fighters – Wasting Light 2. Drake – Take Care 3. The Black Keys – El Camino 4. The Weeknd – House Of Balloons 5. M83 – Hurry Up, We’re Dreaming 6. Danger Mouse & Danielle Luppi – Rome 7. Adele – 21 8. Mastodon – The Hunter 9. Kate Bush – 50 Words For Snow 10. Jay-Z & Kanye West – Watch The Throne Και τα υπόλοιπα 35 χωρίς σειρά προτίμησης: * Justice – Audio, Video, Disco * Girls – Father, Son, Holy Ghost * Radiohead – The King Of Limbs * Lady Gaga - Born This Way * Kasabian – Velociraptor * Elbow – Build A Rocket Boys * Arctic Monkeys – Suck It And See * Coldplay – Mylo Xyloto * Bon Iver – Bon Iver * PJ Harvey – Let England Shake * The Horrors – Skying * OST Various Artists - Drive * Florence & The Machine – Ceremonials * Megadeth - TH1RT3EN * Beyonce – 4 * Destroyer – Kaputt * My Morning Jacket - Circuital * Noel Gallagher’s High Flying Birds – Noel Gallagher’s High Flying Birds * Machine Head - Unto the Locust * OST Danny Elfman – Real Steel * Friendly Fires – Pala * The Field – Looping State Of Mind * Wild Beasts – Smother * St. Vincent - Strange Mercy * Atlas Sound - Parallax * James Blake – James Blake * TV on the Radio - Nine Types of Light * Red Hot Chili Peppers – I’m With You * OST Howard Shore - Hugo * Bjork – Biophilia * Opeth – Heritage * Feist – Metals * Ryan Adams – Ashes and Fire * Trivium – In Waves * Fleet Foxes – Helplessness Blues Μεγαλύτερη απογοήτευση: Το «Lulu» του Lou Reed και των Metallica (σε αυτό είμαι ανένδοτος. Και όπως σημείωσε πολύ πετυχημένα και ο αδερφός μου: «Δεν το θεωρώ καν απογοήτευση. Για να απογοητευτείς, πρέπει να περιμένεις ότι κάτι θα είναι καλό. Ήμουν σίγουρος πριν καν κυκλοφορήσει ότι το Lulu θα ήταν άθλιο».) Χρήστος Ε. Γκούβελος Πηγή:newsplus.gr
thanocaster Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2011 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2011 Ceremonials και Velociraptor εκτός δεκάδας. Ο κος Γκούβελος μόλις μπήκε στη λίστα με τους μεγαλύτερους εχθρούς μου. Κατευθείαν νούμερο 1.
viper2005 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2011 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2011 1. Foo Fighters – Wasting Light 2. Drake – Take Care 3. The Black Keys – El Camino 4. The Weeknd – House Of Balloons 5. M83 – Hurry Up, We’re Dreaming 6. Danger Mouse & Danielle Luppi – Rome 7. Adele – 21 8. Mastodon – The Hunter 9. Kate Bush – 50 Words For Snow 10. Jay-Z & Kanye West – Watch The Throne τι ειναι αυτα? τα ποιο "alternative" pop των airplay charts της αμερικης?
chrisgk Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2011 Ceremonials και Velociraptor εκτός δεκάδας. Ο κος Γκούβελος μόλις μπήκε στη λίστα με τους μεγαλύτερους εχθρούς μου. Κατευθείαν νούμερο 1. Για το Ceremonials αμφιταλαντεύτηκα, θα μπορούσε άνετα να είναι δεκάδα. Όσο για τους Kasabian, το album τους ήταν πολύ καλό αλλά το West Ryder Pauper Lunatic Asylum μου άρεσε πολύ περισσότερο... τι ειναι αυτα? τα ποιο "alternative" pop των airplay charts της αμερικης? Θα μπορούσε να είναι αυτό που λες, αν δεν υπήρχε η Kate Bush, ο Danger Mouse, οι M83 και είχα πετάξει και καμιά Rihanna ή το "Christmas" του Michael Buble έτσι for fun...
viper2005 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2011 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2011 Θα μπορούσε να είναι αυτό που λες, αν δεν υπήρχε η Kate Bush, ο Danger Mouse, οι M83 και είχα πετάξει και καμιά Rihanna ή το "Christmas" του Michael Buble έτσι for fun... ολα παιζουνε στας αμερικας εξου και το αλτερνατιβε
chrisgk Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2011 ολα παιζουνε στας αμερικας εξου και το αλτερνατιβε Δηλαδή στην Αγγλία δεν υπάρχει alternative?
thanocaster Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2011 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2011 Για το Ceremonials αμφιταλαντεύτηκα, θα μπορούσε άνετα να είναι δεκάδα. Όσο για τους Kasabian, το album τους ήταν πολύ καλό αλλά το West Ryder Pauper Lunatic Asylum μου άρεσε πολύ περισσότερο... Και μένα το Άνιμαλς μου άρεσε πολύ περισσότερο από το Δε Γουώλ, αλλά το Γουώλ σίγουρα θα το έβαζα στα τοπ 10 άλμπουμς του '79.
ozi Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2011 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2011 Ceremonials και Velociraptor εκτός δεκάδας. Ο κος Γκούβελος μόλις μπήκε στη λίστα με τους μεγαλύτερους εχθρούς μου. Κατευθείαν νούμερο 1. +1 Οπως και James Blake σιγουρα στην 10αδα! Eπισης EMA με το "Past Life Martyred Saints" και Jessie J με το "Who You Are"!Ειναι σιγουρα μεσα στην 20αδα Tip:Personal favorite για φετος το single της Lana Del Rey και περιμενω εναγωνιως το πρωτο της ολοκληρωμενο album που αναμενεται τον Ιανουαριο
viper2005 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2011 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2011 Δηλαδή στην Αγγλία δεν υπάρχει alternative? επειδη υπαρχουν πολλες διαφορες αναμεσα στα chart τους...
fearwhatnow Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2011 Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2011 Πως ειναι δυνατον να λειπουν απο τις λιστες καταπληκτικα albums οπως των Moonface,Rosebuds,Suuns,The Do ??? Ημαρτον.
xavier Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2011 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2011 οι καλυτεροι δισκοι για φετος ειναι των ladytron,beastie boys,dengue fever,kills,sons and daughters,puressence,boy,pj harvey αν ξεχωριζα εναν, θα ελεγα των kills, και απο κοντα Raveonettes,cults,peter kernel,tv on the radio,kid loco,moby,duke spirit,Lykke Li,deus,white lies,danger mouse βαλε και εναν απο τους The Pains of Being Pure at Heart ή dum dum girls να κλεισει η 20αδα
fearwhatnow Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2011 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2011 οι καλυτεροι δισκοι για φετος ειναι των ladytron,beastie boys,dengue fever,kills,sons and daughters,puressence,boy,pj harvey αν ξεχωριζα εναν, θα ελεγα των kills, και απο κοντα Raveonettes,cults,peter kernel,tv on the radio,kid loco,moby,duke spirit,Lykke Li,deus,white lies,danger mouse βαλε και εναν απο τους The Pains of Being Pure at Heart ή dum dum girls να κλεισει η 20αδα Ωραιες επιλογες οι περισσοτερες αλλα των Puressence που κολλαει?Σου ξεφυγε?
xavier Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2011 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2011 καλος δισκος, ο φετινος, δλδ απο κατι radiohead,kate bush που ειναι σκετη βαρεμαρα πολυ καλυτερος...τον ακουσες?σου φαινεται πολυ ελληνομεινστριμ? btw για συμπληρωμα της 20αδας πρροτιμω τις wild flag τωρα που το ξανασκεφτομαι
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα