Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Είμαι καινούργιο μέλος και θα ήθελα να συγχαρώ τους υπεύθυνους της σελίδας στην οποία ανατρέχω πολλές φορές προς ενημέρωση. Αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα και θα ήθελα την βοήθεια σας.

 

Έχω στήσει ένα δίκτυο στο σχολείο (δίχως server) με 3 υποδίκτυα (θέλω ο κάθε ένα να είναι κλειστό και να μην έχει πρόσβαση από τα άλλα) και ορισμένες IP όχι αυτόματη απόδοση. Παράλληλα ενεργοποίησα το firewall των windows xppack3 και όρισα στις εξαιρέσεις της κοινής χρήσης δικαίωμα πρόσβασης μόνο από τις ip κάθε υποδικτύου που με ενδιέφερε. Στο ένα υποδίκτυο όλα λειτουργούν ρολόι – έχω πλήρη πρόσβαση μεταξύ των μηχανημάτων. Στα άλλα δύο έχω προβλήματα στη κοινή χρήση. Ενώ επικοινωνούν όλα μεταξύ τους και έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν μπορούν να προχωρήσουν στη είσοδο σε φακέλους με κοινή χρήση που έχω ορίσει. Τους διαβάζουν αλλά δεν τους ανοίγουν.

 

Επειδή κάτι κάνω λάθος αναφέρω ακριβώς τα βήματα:

Ip δικτύου 10.146.10.252-254 Μάσκα 255.255.255.192 (1ο) Προεπιλεγμένη 10.146.10.1 DNS: του router – δουλεύει

 

Ip δικτύου 10.146.10.20-33 Μάσκα 255.255.255.0 (2ο) Προεπιλεγμένη 10.146.10.1

DNS: του router – δεν δουλεύει

 

Ip δικτύου 10.146.10.130-138 Μάσκα 255.255.255.128 (1ο) Προεπιλεγμένη 10.146.10.1

DNS: του router – δεν δουλεύει εκτός από έναν

 

Στο firewall των win ορίζω προσαρμοσμένη λίστα στις εξαιρέσεις με τις ip που θέλω να έχουν πρόσβαση σε κάθε Η/Υ. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι μετά στις ορισμένες ip δίνει και τη μάσκα 255.255.255.255 και αν παρέμβω ση μάσκα (αλλαγή για κάθε υποδίκτυο) μου αλλάζει και τις ip.

 

Ευχαριστώ και ελπίζω να μη σας κούρασα

ΥΓ: Δε θέλω να ορίσω server εκτός εάν αυτό είναι απαραίτητο. Δε θυμάμαι τα win μέχρι πόσους Η/Υ μπορούν να στηρίξουν στο ίδιο δίκτυο

Δημοσ.

Καταρχήν τι router έχεις?

 

Μπορούμε να αλλάξουμε τις IP?

Δημοσ.

Αυτο θα ρωταγα κι εγω, γιατι εβαλες A class IP's?

 

Νομιζω ειναι πολυ πιο απλο να παιξεις με τα κλασσικα 192.168.*.0 networks.

 

Εκτος αν καθε υποδικτυο εχει παραπανω απο 253 συσκευες δικτυου. (Αν ναι, εχεις να λυσεις πολλα περισσοτερα προβληματα πρωτα :P ).

Αν οχι, τοτε προτεινω να μετακινηθεις στις παραπανω IP.

Δημοσ.

Δεν είμαι στο εργαστήριο οπότε δε ξέρω εάν μπορώ να αλλάξω την Ip. Το δίκτυο το ρύθμισε άλλος παλαιότερα και έδωσε Ip κλάσης Α με μάσκα κλάσης C (255.255.255.0). Δε ξέρω γιατί το έκανε. Τη Δευτέρα θα δω αν μπορώ να παρέμβω και να την αλλάξω. Εγώ έκανα τις ρυθμίσεις αφού είδα ποια Ip χρησιμοποιεί. Ωστόσο ακόμη και έτσι γιατί λειτουργεί το 3πλό και δεν παίζουν τα άλλα δύο; Αυτό που με μπερδεύει επίσης είναι που στο ένα δίκτυο διαβάζω κανονικά το ένα μηχανάκι ενώ τα υπόλοιπα δε μου δίνουν πρόσβαση!

 

Εννοείται ότι δεν έχουμε 253!! συσκευές. Μιλάμε για δύο μικρά εργαστήρια 8 & 11

Δημοσ.

Δεν θα σου δουλεψει ποτε το δικτυο διοτι δε το επιτρεπουν οι συνδυασμοι ip/subnet mask. Οπως λες και μονος σου σε καποιους υπολογιστες του ιδιου δικτυου υπαρχουν διαφορετικες subnet masks και δε σε αφηνει να βαλεις την ιδια.

Και χωρις να το ψαξω πολυ νομιζω οτι ειναι λαθος οι αντιστοιχησεις IP/subnet masks που υπαρχουν.

 

Αυτο ειναι η ριζα του προβληματος.

 

Δεν υπαρχει λογος για δικτυο κλασης Α, και εφοσον τα εργαστηρια ειναι μικρα θα διευκολυνθεις πολυ με το να αλλαξεις IP's. Αν το ρουτερ δεν ειναι περιεργο και οι υπολογιστες ειναι σε DHCP mode γινεται πολυ ευκολα και γρηγορα. Αν οχι απλα θα χρειαστει να κανεις συντομες παραμετροποιησεις σε καθε PC (λιγα κλικ ειναι, τιποτα ιδιαιτερο).

Δημοσ.

Έχεις δίκιο για το δίκτυο Α και θα προσπαθήσω να το αλλάξω σε C (δεν το είχα σκεφτεί).

 

Αυτό που ίσως δεν κατάλαβες είναι ότι ενώ τα subnet mask σε όλα είναι 255.255.255.Χ και δίνω Ip ανάλογα με τα υποδίκτυα για χ=0, 128 & 192 όταν θέσω περιορισμένο εύρος σε firewall τότε μου μετατρέπει το subnet mask σε 255.255.255.255 για όλες τις Ip.

 

Πάντως σ’ ευχαριστώ και τη Δευτέρα αφού αλλάξω πιθανά θα επανέλθω

Δημοσ.

Τελικά βρήκα τη λύση. Καταρχήν η ρύθμιση στο router γίνεται από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και δεν μπορώ να παρέμβω. Ο λόγος που χρησιμοποιούν κλάση Α με τη συγκεκριμένη subnet mask είναι για λόγους μεγαλύτερης ασφάλειας.

 

Το πρόβλημα που είχα τελικά οφειλόταν στο Acronis (που να το φανταστώ) που είναι το ένα από τα πέντε νομίζω ενοχοποιητικά προγράμματα για τέτοιου είδους προβλήματα.

Δημοσ.

wtf πως εντοπισες οτι το προβλημα οφειλεται στο acronis?

 

Και καλα οι υπολογιστες διαφορετικων subnet ειχαν ολοι ρυθμισεις του subnet απο το οποιο τραβηχτηκε το image και δε συνεργαζοντουσαν με το router ?

Δημοσ.

Το απεγκατέστησα και όλα οκ!!! Μάλιστα όσοι υπολογιστές "έπαιζαν" ήταν αυτοί που δεν είχαν Acronis.

 

 

Η αλήθεια είναι ότι επιπλέον έκανα τα εξής:

Χώρισα τρία υποδίκτυα με άλλο όνομα. Έδωσα τρεις ομάδες ip με subnet σε όλους 255.255.255.192 και απενεργοποίσα το firewall και τους περιορισμούς που είχα. Επειδή δεν προλάβαινα σήμερα δεν δοκίμασα εάν δουλεύει και με αυτόματη απόδοση ip αντί για στατική (ο χωρισμός των υποδικτύων έγινε με άλλο όνομα). Λόγω εορτών, αναγκαστικά θα το δοκιμάσω στο νέο έτος.

 

Να 'σαι καλά

Καλές γιορτές

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...