Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Συμπληρωματικά στο edit του προηγούμενου ποστ, έτσι και αλλιώς δεν νομίζω στις φωτογραφικές μηχανές 12εκ pixel να καταγράφονται ακαριαία, δλδ θα πρέπει να υπάρχει ένας απειροελάχιστος χρόνος από την καταγραφή του πρώτου pixel μέχρι την λήψη του τελευταίου, από εκεί και πέρα θα συμφωνήσω με τον SpirtouLisS ότι αξίζει να γίνει ξεχωριστή είδηση μια και είναι κάτι χειροπιαστό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί/αξιοποιηθεί σήμερα από τον καθένα μας, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι την διαφημίζουμε, ακόμα καλύτερο θα ήταν το θέμα να το ανοίξει κάποιος που την έχει στην κατοχή του ώστε να μας πει τις θετικές αλλά και αρνητικές εντυπώσεις του. :-)

 

SpirtouLisS (δεν σας προλαβαίνω λέμε :-)), έτσι και αλλιώς η ανάλυση είναι πεπερασμένη οπότε και δεν έχει και ιδιαίτερο νόημα να υποστηρίζουμε ότι σαν λήψη θα είναι παντού εστιασμένη τέλεια, για φαντάσου όμως πόσες φωτογραφίες έχουμε τραβήξει που δεν ήταν εστιασμένες, ενώ τώρα... :-)

 

συμφωνώ εξάλλου τίποτα δεν είναι ακαριαίο (κάποιες ενστάσεις διαφαίνονται μέσω της κβαντομηχανικής αλλα ακόμη τα συζητάμε αυτά... ) όλα είναι πεπερασμένα ακόμη και το φως.. εξάλλου στο post μίλησα για "σχεδόν ακαριαία" η θολούρα παρουσιάζεται σε μια γρηγορη κίνηση επειδή η διαφορα λήψης είναι μεγάλη (πχ 1 second) ... υπάρχουν κάμερες που παίρνουν φωτογραφίες με απόλυτο focus 40.000 φορες γρηγορότερα από 1 second..

 

αλλα και κάμερες εμποριου που τραβάνε εικόνες έως και 1000/sec (βεβαια σε μικρές αναλύσεις πχ 128x64 pixel) και κοστίζουν το πολύ 300-400 euro.

 

εάν λοιπόν οι λήψεις γίνουν σχεδόν ακαριαία (πχ η κάμερα μπορεί να κάνει 2500/ανά second φαντάσου -με δεδομένο ότι συνολικά τα focus points είναι πχ 35- ποσο γρήγορα θα γίνουν 35 λήψεις.. )

  • Απαντ. 45
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

είμαι περίεργος να δω πώς προσπερνά την περίθλαση μιας και μιλάμε για τέτοια μεγέθη.

 

επίσης τι ccd θα θέλει μιας και το ελάχιστο ίχνος (βλέπε 10μm) για ελάχιστο χρόνο (τεράστιο Δg) θα ξεπερνιέται. αυτό σημαίνει ότι θέλει αρχικά μια βάση το ίδιο "σταθερή" με το k όσο και το k με το νορμικό διάνυσμα n.

 

μια πιο εύκολη κίνηση θα είναι η παρατήρηση πρώτα πολωμένου φωτός (κατά πχ <x,E>x).

Δημοσ.

Θα στο εξηγούσα εγώ, αλλα δυστυχώς και εγώ απο χωριό ειμαι.. :)

 

 

 

Δεν ξέρω αν θα γίνει αυτό σε 10 χρονια (δε με ενδιαφέρει κιόλας, διαλέγω και μονός μου τα φρούτα..) , με λιγότερη φαντασία, και χωρίς να μου το έχει πει κανένα λέιζερ, μπορω να προβλεψω παντως ότι ακόμα θα μας κυβερνούν οι ιδιοι να μη πω τι, που μας κυβερνούν και τώρα, ο μέσος πραγματικός μισθός μπορεί να είναι και μικρότερός του βουλγάρικου (να μη πω του αλβανικού και θεωρηθώ υπερβολικος), οι μισοι νεοι θα δουλεύουν εκτός Ελλάδας, και το τελευταίο πραγμα που θα ψάχνουν ολοι, είναι λέιζερ για να τους πει αν τα φρούτα είναι ωριμα, αλλα μάλλον ευρώ ή ακόμα πιθανότερα νεες δραχμές για να τα αγοράσουν...

 

android.png

 

 

Θα ήθελα να σχολιάσω από αυτά που είπες, μόνο την πρόταση στην παρένθεση για το Αλβανικό μισθό. Αν σήμερα στην Αλβανία, έχεις ένα πτυχίο, π.χ. οικονομολόγου, έχεις περισσότερες πιθανότητες να βρεις μια δουλειά στον τομέα σου από όσο θα είχες στην Ελλάδα και το μόνο σίγουρο είναι ότι ο μισθός σου θα ήταν υψηλότερος από της Ελλάδος. Αυτά τα λέω από συγκεκριμένα παραδείγματα που ξέρω ο ίδιος.

Δημοσ.

Θα ήθελα να σχολιάσω από αυτά που είπες, μόνο την πρόταση στην παρένθεση για το Αλβανικό μισθό. Αν σήμερα στην Αλβανία, έχεις ένα πτυχίο, π.χ. οικονομολόγου, έχεις περισσότερες πιθανότητες να βρεις μια δουλειά στον τομέα σου από όσο θα είχες στην Ελλάδα και το μόνο σίγουρο είναι ότι ο μισθός σου θα ήταν υψηλότερος από της Ελλάδος. Αυτά τα λέω από συγκεκριμένα παραδείγματα που ξέρω ο ίδιος.

Το ξέρω.. Ξέρω και εγώ τέτοια παραδείγματά. Προσφορα - ζήτηση είναι όλα.. Στην Ελλάδα η προσφορά για δουλεία είναι 0 και η ζήτηση τείνει στο άπειρο.. Αντίθετα στην Αλβανία η ζήτηση για συγκεκριμενες ειδικότητες είναι μεγάλη και η προσφορά (ήταν ) μικρή.. Στο δρομο που συνδέει κακαβιά με κεντρική Αλβανία, και βελτιώνεται τώρα, δουλεύουν κυρίως Έλληνες. Μονο για εργάτες έχουν αλβανούς, και σε πληροφορώ ότι βάζουν βισμα Έλληνες για να πανε για εργάτες πλεον..

Τέλος το offtopic. ..

 

android.png

Δημοσ.

αν κατάλαβα καλά αυτή η κάμερα μπορεί να καταγράψει τη κίνηση (φαινομενικά) ενός φωτονίου (αφού χρησιμοποιεί για κάθε καρέ της κίνησης άλλο φωτόνιο, αλλά για σταθερό αντικείμενο μπορούμε να θεωρήσουμε πως όλα τα snapshots όλων των φωτονίων δείχνουν τη κίνηση ενός φωτονίου και πως αυτό ανακλάτε πάνω στο αντικείμενο) καθώς διασχίζει μια επιφάνεια (καμπύλη ή όχι), άρα στη συνέχεια μπορούμε να αναλύσουμε τη διαφορά στην ανάκλαση του φωτός απο το αντικείμενο με μεγαλύτερη ακρίβεια απ'ότι παλιότερα, άρα περισσότερη πληροφορία προς ανάλυση (καλύτερη καταγραφή του χρώματος είναι ένα πχ), άρα πιό εύκολο να καταλάβει ένας Η/Υ αν ένα φρούτο είναι ώριμο, αφού θα έχει περισσότερο δείγμα απο το ίδιο το φρούτο για να το αναλύσει, τα "μαλακά" σημεία του θα είναι πιο σκουρόχρωμα πχ, άρα αυτό θα είναι πιο εμφανές σε μια κάμερα που μπορεί να καταγράψει τις μεταβολές ενός και μόνο φωτονίου πάνω στην επιφάνεια του φρούτου, αφού θα φαίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια (ανάλυση αν θές) ποιά ακριβώς σημεία είναι πιο κόκκινα, κοκκινα-προς σκουρόχρωμο κτλ.

 

επίσης πρέπει να παίζει ρόλο το γεγονός οτι καταγράφεται το αντικείμενο απο μια και μόνο πηγή φωτός (φωτόνιο/καρέ κίνησης ενός φωτονίου), άρα ξέρουμε για 1 φωτόνιο και πάνω τι αποτέλεσμα θα πάρουμε απο την ανάκλασή του πάνω στην επιφάνεια του αντικειμένου, χωρίς άλλο οπτικό θόρυβο, αν δλδ υπήρχε ακόμα μια πηγή φωτός το κόκκινο που θα καταγράφαμε μπορεί να είχε περισσότερο "πράσινο" απ'ότι χωρίς τη 2η πηγή φωτός.

 

απλά τόσο καιρό ήταν αδύνατο (α'ότι κατάλαβα) να καταγραφεί καθαρή πληροφορία (όχι θαμπή φωτο) απο τόσο μικρή πηγή φωτός και μάλιστα για τόσο μικρό χρονικά γεγονός (να διασχίσει ένα φωτόνιο ένα μπουκαλάκι κοκα κόλα), με αυτό το τέχνασμα εξομοιώθηκε το αποτέλεσμα, στην ουσία δεν κατάφεραν να καταγράψουν τη κίνηση ενός και μόνο φωτονίου για τόσο μικρό μήκος.

εεεεεεεεεεε????????????

Δημοσ.

Εχμ, κακίες, απλά ένα μάτσο γνήσιες κακίες...

 

 

Αυτή είναι μια από τις πολλές φορές που νοιώθω ότι είμαι στην θέση του Matt Damon στο παρακάτω clip.

 

http://www.youtube.com/watch?v=_j9qAhXfNAU

 

"Για να δημιουργηθεί το slow - motion video που υπάρχει παρακάτω, χρειάστηκαν εκατοντάδες επαναλήψεις του πειράματος. Στο τελικό αποτέλεσμα βλέπουμε πώς η ακτίνα φωτός αναπηδά μέσα στο μπουκάλι μέχρι να εξαφανιστεί."

α)Αυτό εγώ το μετάφρασα ώς...

1) Ξεκίνα το pulse light source, βάλε την "κάμερα" να τραβάει και ... ότι έπιασε-έπιασε.

2) Επανέλαβε το παραπάνω κατά "εκατοντάδες επαναλήψεις" και ... ότι έπιασε-έπιασε.

3) Βάλε τις φωτογραφίες από τις "εκατοντάδες επαναλήψεις" σε ένα προγραμματάκι, διάλεξε τα κομμάτια που χρειάζεσαι για να παράγεις το slow motion και πέτα ότι έχεις "πολλαπλο-φωτογραφήσει".

4) done

 

β) Άν βάλω "five hundred sensors" να κάνουν "κλικ" μια δεδομένη χρονική στιγμή και με δεδομένο (εντάξει, έτσι νομίζω! ) ότι είναι πρακτικά αδύνατο να συγχρονίσεις και τους 500 να κάνουν "κλικ" το ίδιο picosecond ("EACH triggered at a trillionth of a second delay") είναι λογικό (μόνο για εμένα, ενννοείται) ότι κάποιοι από τους 500 sensors θα κάνουν "κλικ" σε χρόνο Τ+κάτι ή Τ-κάτι. Άν επαναλάβω το πείραμα "εκατοντάδες επαναλήψεις", ε του πού...η κάποια στιγμή θα έχω φωτογραφήσει όλη την διαδρομή του "light pulse".

 

"Now, our camera only sees one dimension, so it makes a fast movie, but it makes a fast movie of one line of the scene" (από το video)

Η "κάμερα", "βλέπει" ΜΟΝΟ μία διάσταση... Χλωμό, πιο χλωμό και από ολόκληρη την Άπω Ανατολή.

Αν δεν κάνω λάθος, ακόμα και "η μια γραμμή της σκηνής" έχει δύο διαστάσεις, ειδικά στον μικρόκοσμο που φωτογραφίζει το πείραμα. Επίσης έχω την εντύπωση ότι ο κόσμος μας είναι έτσι φτιαγμένος ώστε είναι αδύνατο να "δούμε" ΜΙΑ μόνο διάσταση.

 

"Το επίτευγμα αυτό μπορεί να έχει αρκετές πρακτικές εφαρμογές, με τον Dr. Raskar, μέλος της ερευνητικής ομάδας να κάνει λόγο για μια πιθανή εφαρμογή του στο λογισμικό των smartphones."

Άν καταφέρουν οι φίλτατοι Andreas (οι Γερμανοί είναι φίλοι μας) και Ramesh να χωρέσουν 500 sensors και 2 κινούμενους "καθρέπτες" μέσα σε ένα smartphone (τυπικών διαστάσεων), κατά την διάρκεια της ζωής τους, ... θα είναι πολύ μάγκες.

 

Το λογισμικό θα μπορούσε να καταγράφει αλλά και να ερμηνεύει τις ανακλάσεις ακόμη και πάνω σε ένα φρούτο. “Φανταστείτε ότι σε 10 χρόνια από σήμερα το κινητό τηλέφωνό σας μπορεί να σας λέει όταν πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ εάν τα φρούτα που θέλετε να αγοράσετε είναι ώριμα”

Μέχρι τότε, φίλτατοι Andreas και Ramesh, η Monsanto θα παράγει φρούτα που θα έχουν μόνιμα "ώριμο χρώμα" ΚΑΙ (super προσφορά καλέστε τώρα 2310 530101) θα βγαίνουν ΚΑΙ στο χρώμα που θα επιθυμεί π.χ. η πελάτισσα για να ταιριάζει με το eyeliner της.

 

Πληρό (όπως λέμε info).

Streak tubes

 

 

Δημοσ.

Και που να δείτε και αυτή την κάμερα: http://arstechnica.com/gadgets/news/2011/10/lytros-new-light-field-camera-lets-you-focus-after-you-take-a-picture.ars

 

Δείτε και εικόνες που έχουν τραβηχτεί: http://www.lytro.com/living-pictures/1690

 

http://www.youtube.com/watch?v=LkHp-7Atc3o

 

Δεν λέω εξαιρετικός ο χρόνος του κλείστρου αλλά η δυνατότητα να γίνει refocus μία φωτογραφία εκ των υστέρων περνάει στα όρια της επιστημονικής φαντασίας... που έγινε όμως πράξη και έχει και price-tag!!!

 

 

Φοβερή τεχνολογία, τραγικός βιομηχανικός σχεδιασμός. Make it simple but not simpler.

Δημοσ.

προτού βιαστείς να θεωρήσεις τη λογική σου υπερσύνολο των κανόνων της φύσης, συμβουλέψου αυτό και ας ξέρεις τι είναι, ίσως σου διέφυγε.

 

http://en.wikipedia....ki/Spectroscopy

 

Ομολογώ ότι δεν έχω εντρυφήσει στην φασματογραφία και τις παρόμοιες επιστήμες.

 

Μήπως όμως να διαβάσεις λίγο προσεκτικότερα το αρχικό άρθρο και το post μου (όπως και οι υπόλοιποι που έκαναν like το post σου)

και να αξιολογήσεις την αξία του project και αυτού που το υλοποιεί,

από το γεγονός και μόνο ότι αναφέρεται στην κάλυψη μιας τεράστιας και ανικανοποίητης βασικής ανάγκης της ανθρωπότητας,

που είναι το να σκανάρουμε τα ροδάκινα στη λαϊκή με το i-phone 22gsxf σε δέκα χρόνια για να δούμε αν είναι ώριμα ;

 

Αντίστοιχης χρησιμότητας τεχνολογία

όπως και μια μυγοσκοτώστρα με ακτίνες laser,

ή πχ. το κωλόχαρτο με άρωμα γρανίτα φράουλα χωρίς κουκούτσια;

 

 

Εκτός αν σου έχουν διαφύγει κάποιοι από τους εκατοντάδες τρόπους που είναι γνωστοί από τα πρώτα ανθρωποειδή,

ώστε να καταλαβαίνεις αν τα φρούτα είναι ώριμα ,

και πραγματικά περιμένεις τη φασματογραφία φρούτων σε ένα iphone clone σε δέκα χρόνια για να φας μια νόστιμη ντομάτα..

google it

 

:-D

 

Πέρα απ' την πλάκα, η εύρεση σοβαρού funding για τέτοια projects, προϋποθέτει ότι αυτός που το προμοτάρει δεν βγαίνει να πει τέτοιες χοντρομαλακίες για να το προωθήσει.

Και το εν λόγω Project , πέρα από την ερευνητική του αξία την οποία δεν γνωρίζω, γίνεται fail και μόνο επειδή θα πάρει ΜΗΔΕΝ σε οποιαδήποτε βαθμολόγηση επένδυσης, σε εμπορική χρηστικότητα..

Δημοσ.

Ηδη εχω σκεφτει πρακτικες εφαρμογες για την συγκεκριμενη τεχνολογια,

Σε ανιχνευτες σε επιταχυντες σωματιδιων ,

και ανιχνευτες νετρίνων (οπου τα νετρινα ειναι και πολυ επικαιρα,γιατι υπαρχει μεγαλο ενδεχομενο να ταξιδευουν σε ταχυτητες μεγαλυτερες του φωτος, ακομα αναμενουμε αποτελεσματα)

Δημοσ.

Ομολογώ ότι δεν έχω εντρυφήσει στην φασματογραφία και τις παρόμοιες επιστήμες.

 

Μήπως όμως να διαβάσεις λίγο προσεκτικότερα το αρχικό άρθρο και το post μου (όπως και οι υπόλοιποι που έκαναν like το post σου)

και να αξιολογήσεις την αξία του project και αυτού που το υλοποιεί,

από το γεγονός και μόνο ότι αναφέρεται στην κάλυψη μιας τεράστιας και ανικανοποίητης βασικής ανάγκης της ανθρωπότητας,

που είναι το να σκανάρουμε τα ροδάκινα στη λαϊκή με το i-phone 22gsxf σε δέκα χρόνια για να δούμε αν είναι ώριμα ;

 

Αντίστοιχης χρησιμότητας τεχνολογία

όπως και μια μυγοσκοτώστρα με ακτίνες laser,

ή πχ. το κωλόχαρτο με άρωμα γρανίτα φράουλα χωρίς κουκούτσια;

 

 

Εκτός αν σου έχουν διαφύγει κάποιοι από τους εκατοντάδες τρόπους που είναι γνωστοί από τα πρώτα ανθρωποειδή,

ώστε να καταλαβαίνεις αν τα φρούτα είναι ώριμα ,

και πραγματικά περιμένεις τη φασματογραφία φρούτων σε ένα iphone clone σε δέκα χρόνια για να φας μια νόστιμη ντομάτα..

google it

 

:-D

 

Πέρα απ' την πλάκα, η εύρεση σοβαρού funding για τέτοια projects, προϋποθέτει ότι αυτός που το προμοτάρει δεν βγαίνει να πει τέτοιες χοντρομαλακίες για να το προωθήσει.

Και το εν λόγω Project , πέρα από την ερευνητική του αξία την οποία δεν γνωρίζω, γίνεται fail και μόνο επειδή θα πάρει ΜΗΔΕΝ σε οποιαδήποτε βαθμολόγηση επένδυσης, σε εμπορική χρηστικότητα..

 

 

δηλαδή μου λές οτι αυτά που γράφω για το τι κατάλαβα πάνω στην αρχή λειτουργίας της εφαρμογής είναι μαλακίες, επειδή το promotional παράδειγμα που έδωσε ο επιστήμονας στο βίντεο είναι περιττής χρηστικότητας;

 

 

 

Ηδη εχω σκεφτει πρακτικες εφαρμογες για την συγκεκριμενη τεχνολογια,

Σε ανιχνευτες σε επιταχυντες σωματιδιων ,

και ανιχνευτες νετρίνων (οπου τα νετρινα ειναι και πολυ επικαιρα,γιατι υπαρχει μεγαλο ενδεχομενο να ταξιδευουν σε ταχυτητες μεγαλυτερες του φωτος, ακομα αναμενουμε αποτελεσματα)

 

καμία σχέση η φωτογραφική με τους αισθητήρες του cern, οι οποίοι εντοπίζουν μέσω ηλεκτρομαγνητικών αποκλίσεων τη κίνηση των σωματιδίων, στο cern δε μιλάμε για σωματίδια που εκπέμπουν Η/Μ ακτινοβολία στο ορατό φάσμα, για να τα "φωτογραφίσουμε". Η όποια "φωτογράφιση" έχει γίνει μέχρι τώρα είναι αποτύπωση των Η/Μ μεταβολών που συνέβησαν μετά τις συγκρούσεις.

 

επίσης αν για ταχύτητα νετρονίων > φωτονίων, αναφέρεσαι σε αυτό: http://www.bbc.co.uk...onment-15017484 μη νομίζεις οτι επειδή ακόμα δεν βρήκαν κάποιο σφάλμα στις μετρήσεις ότι σίγουρα ισχύει η μέτρηση.

 

το πιθανότερο είναι ταχύτητα ταχυονίων > φωτονίων. αν υπάρχουν τελικά.

Δημοσ.

δηλαδή μου λές οτι αυτά που γράφω για το τι κατάλαβα πάνω στην αρχή λειτουργίας της εφαρμογής είναι μαλακίες, επειδή το promotional παράδειγμα που έδωσε ο επιστήμονας στο βίντεο είναι περιττής χρηστικότητας;

 

 

 

Για να στο κάνω λιανά :

 

είμαι επενδυτής,

μου ζητάνε να χρηματοδοτήσω την εν λόγω έρευνα με κάποια χοντρά λεφτά,

δεν μπορώ να εντρυφήσω σε βάθος στις τεχνικές λεπτομέρειες της τεχνολογίας που αφορά το Project , και ούτε θέλω,

και αυτό που με ενδιαφέρει (ως επενδυτή) , είναι ενδεχόμενες εμπορικές - βιομηχανικές χρήσεις των αποτελεσμάτων της έρευνας αυτής .

 

Δηλαδή το ROI...

 

Και ο τύπος που κάνει την παρουσίαση , για να με "ψήσει" για τη χρησιμότητα της έρευνας αυτής,

μου λέει ότι σε δέκα χρόνια αυτή η "κάμερα" θα μπαίνει σε κινητά και ο καταναλωτής θα μπορεί να δει με το κατάλληλο λογισμικό αν τα φρούτα είναι ώριμα :huh:

 

 

Τι λες, του δίνω τα λεφτά μου, ή πετάω το business - research plan στα σκουπίδια ; :confused:

 

 

Οι περισσότερες έρευνες που παρουσιάζονται με τέτοια "επιχειρήματα" εκεί καταλήγουν στον πραγματικό κόσμο, και τα δεκαπέντε λεπτά δημοσιότητας τους τελειώνουν με ένα video στο youtube..

 

Μόνο στην Ελλάδα γινόταν έρευνα για την έρευνα , χωρίς πρακτική χρήση (ή απλώς για τις αρπαχτές των λαμογιών της δημόσιας και "δωρεάν" οικογενειοκρατούμενης παιδείας που παίρνανε τσουβάλια λεφτά και παραδίνανε έρευνες του κώλου, ή κλεμμένες δημοσιεύσεις αλλονών μεταφρασμένες)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...