Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα. Δεν ξέρω αν γράφω στο σωστό θέμα, ας μεταφερθεί αν κάνω λάθος.

Χτίζουμε ένα καινούριο σπίτι και θέλω να υπάρχει η υποδομή για οπτική ίνα, όποτε αυτή είναι διαθέσιμη :P

Λέω στον ηλεκτρολόγο απλά να τοποθετήσει οπτική ίνα στο σπίτι αντί για χαλκό ή πρέπει να του πω κάτι ακόμη?

Τι κόστος να περιμένω περίπου? Είναι κάτι ακόμη που πρέπει να ξέρω?

• Like 1
Δημοσ.

Για σχεδόν ένα χρόνο δούλευα σε μια τεχνική εταιρεία ι οποία είχε αναλάβει να εγκαταστήσει ένα δίκτυο οπτικών ινών στη Εγνατία οδό (Ηγουμενίτσα - Γιάννενα). Σε κάθε κτίριο ελέγχου στο οποίο τερμάτιζε μια ίνα και ξεκινούσε μια άλλη βάζαμε ένα RAKC με καμιά 10αριά μηχανήματα που αποκοδικοποιούσαν το σήμα. Μούφες σε κάθε διακλάδωση με κόστος γύρο στα 800 Euro η κάθε μια. Από τα κτίρια οι εντολές έπρεπε να φτάσουν σε κάμερες, φανάρια, φωτεινές πινακίδες και άλλα τα οποία ήτανε έως και 2km μακριά. Όλες αυτές οι συνδέσεις έγιναν με καλώδια χαλκού λόγο κόστους.

Με λίγα λόγια σε ένα σπίτι, νομίζω πως δεν συμφέρει να βάλεις οπτικές ίνες λόγο κόστους και οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές. Άσε του δεν πρόκειται ποτέ μα ποτέ να έρθει οπτική ίνα από τον ΟΤΕ πχ στο σπίτι σου.

Καλλίτερα να περάσεις καλώδια ethernet σε κάθε δωμάτιο από μία πρίζα που να καταλήγει σε ένα δωμάτιο που θα βρίσκετε το Rooter σου και θα κάνει διανομή το Internet.

Δημοσ.

Ρωτα πρωτα το κοστος να στη φερουν στο σπιτι... και ξαναελα, γιατι δεν εχεις ρωτησει απο οτι καταλαβα.

Δημοσ.

Μόνο utp καλώδια, οπτικές ίνες δεν είναι απαραίτητες στο σπίτι για αρκετές δεκαετίες στην Ελλάδα ακόμα

Δημοσ.

Μόνο utp καλώδια, οπτικές ίνες δεν είναι απαραίτητες στο σπίτι για αρκετές δεκαετίες στην Ελλάδα ακόμα

Οχι μονο στην Ελλαδα, στον κοσμο ολο.

Εκτος και εαν νομιζει κανεις οτι υπαρχει σημειο στον πλανητη που οι πολιτες εχουν μοντεμ/ρουτερ που τερματιζουν επανω τους οπτικη ινα.

Οπως σου ειπαν βαλε δυο καλωδια UTP σε καθε πριζα και τερματισε τα σε ενα βοηθητικο δωματιο, κλειστο γκαραζ, αποθηκη η οτι εχεις. Στον ιδιο χωρο να σου τερματισει και τα καλωδια για τον συναγερμο, εαν βαλεις.

Δημοσ.

qqtilt στα ειπα και με pm τα υπολοιπα.οπτικη ινα και τωρα μπορει να ζητησει καποιοςνα του φερουν μεχρι τον χωρο του.μια 50 Mbit up/down εχει κανα 3000 το μηνα.η οπτικη ερχεται μεχρι το χωρο του πελατη και καταληγει σε οπτικο κατανεμητη απο εκει σε οπτικο switch και απο εκει φευγεις με χαλκο για το δικτυο σου.τα εξοδα εγκαταστασης ειναι αλλο θεμα.γενικως ειναι πολυ νωρις για οτιδηποτε.αν τωρα θελει να εχει την υποδομη αυτη για οταν θα γινει σε 20 χρονια ας αφησει απο καπου εισοδο να μπορει να περαστει η οπτικη ινα μεχρι καποιο κεντρικο σημειο που απο εκει θα φευγουν καλωδια χαλκου.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

θα ταν προτιμοτερα να γραψεις αν σε ενδιαφερει το κοστος ή αν το δικτυο το θες για ινετ ή θες να κανεις το ιδιο το σπιτι smart home φαση ή αν στο τελος το γυρισεις σε wifi ακομη και αν βαλεις ethernet:P

μεσα στις ακρες θες ενα καλο ethernet καλωδιο(cat6?).το βασικοτερο το πε πουλινος καλα τουνελ για να μπορεις να κανεις οτι θες στο μελλον

Οχι μονο στην Ελλαδα, στον κοσμο ολο.

Εκτος και εαν νομιζει κανεις οτι υπαρχει σημειο στον πλανητη που οι πολιτες εχουν μοντεμ/ρουτερ που τερματιζουν επανω τους οπτικη ινα.

Οπως σου ειπαν βαλε δυο καλωδια UTP σε καθε πριζα και τερματισε τα σε ενα βοηθητικο δωματιο, κλειστο γκαραζ, αποθηκη η οτι εχεις. Στον ιδιο χωρο να σου τερματισει και τα καλωδια για τον συναγερμο, εαν βαλεις.

στο μαρουσι το συγκροτημα ηλιδα οι διασυνδεσεις του εχουν φτιαχτει με οπτικες ! η οπτικη ερχετε απο το μεγαρο οτε!-ηταν λογο ολυμπιακων 2004-.

υποθετω πως θα εχουν οπτικη ινα απο καφαο μεχρι σπιτι και οχι χαλκο.

Επεξ/σία από kage
Δημοσ.

αλλο το να κανει δικτυο μεσα στο σπιτι με οπτικη ινα που το θεωρω τελειως βλακεια διοτι gigabit ethernet ειναι ηδη τοο much και αλλο οπτικη για fiber to the home.

στο fiber tothe home οταν γινει την οπτικη μεχρι το σπιτι θα στην ριξει η εταιρεια που θα κανει το εργο οπως γινεται και τωρα.οποτε δεν μπορεις να περασεις την δικια σου

υπαρχουν αρκετα ειδη οπτικης και με αρκετους ακροδεκτες να το πω ετσι.απλα στην καθε εταιρεια που μπαινει οπτικη τωρα

πρεπει να υπαρχει περασμα για να περαστει η οπτικη ινα μεχρι το computer room.οποτε εσυ θες στην ουσια μια εισοδο ενα σωληνα για να περασει η οπτικη απο εκει οτι γινει.ειναι το ιδιο που γινεται και στις πολυκατοικιες με τον οτε

ο οτε οταν υπαρχει πολυκατοικια θελει ενα σωληνα για να περασει υπογεια το καλωδιο του μεχρι τον κατανεμητη.αυτος

που φτιαχνει την πολυκατοικια πρεπει να το εχει προβλεψει και μετα ο οτε ριχνει απο μεσα το καλωδιο.

οποτε και εσυ θες κατι που στην ουσια απο τον δρομο που περναει η οπτικη να υπαρχει ενας σωληνας ο οποιος να μπαινει

μεσα στο σπιτι σου ειτε μαιζονετα ειτε πολυκατοικια.πρεπει να ξεκιναει δηλαδη απο την εισοδο του σπιτιου σου απο τον κηπο δηλαδη και να πηγαινει μεχρι εκει που θες εσυ να βαλεις πχ to switch που θα σου φερουν.καλο θα ειναι εκει που θα καταληγει να υπαρχουν τα καλωδια του δικτυου σου

που θα πηγαινουν στο καθε δωματιο.οποτε για την ωρα εσυ ριξε cat6 στο σπιτι και ενα σωληνα που να φτανει εκει που ειπαμε.το παχος του σωληνα δεν χρειαζεται να ειτε τεραστιο.φαντασου οτι οι οπτικες που ριχνουν στις εταιρειες που στην ουσια δεν ειναι μια αλλα ειναι πολλες και για θεματα backup κτλ εχουν παχος μαζι με το περιβλημα ολες μαζι περιπου ενα δαχτυλο.

οπως και το ολυμπιακο χωριο παιζει με οπτικες για Mini dslam και μετα γυρναει σε χαλκο.οπτικες ειναι φτανουν και στα αστικα κεντρα οπως φαινεται στο guide που εχω φτιαξει στην υπογραφη.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Εγω στο σπιτι που φτιαχνω εχω περασει οπτικη ινα απο τον εξωτερικο πινακα μεχρι το ρακ . Oταν με το καλο χρειαστει θα κανω τις αναλογες συνδεσεις. Επιπροσθετως εχω γεμισει ολο το σπιτι με 2πλες πριζες Cat7 για δομημενη καλοδιωση.

Δημοσ.

Εγω στο σπιτι που φτιαχνω εχω περασει οπτικη ινα απο τον εξωτερικο πινακα μεχρι το ρακ . Oταν με το καλο χρειαστει θα κανω τις αναλογες συνδεσεις. Επιπροσθετως εχω γεμισει ολο το σπιτι με 2πλες πριζες Cat7 για δομημενη καλοδιωση.

απο τον εξωτερικο πινακα μεχρι το ρακ.υπαρχουν 200 ειδη οπτικης ινας .που ξερεις οτι αυτο που θα σου περασουν ειναι αυτο που εχεις.ετσι και αλλιως αυτο το κομματι το αναλαμβανει η εταιρεια που θα φερει την οπτικη ινα οποτε εσυ απλα ηθελες να υπαρχει ενα καναλι μια διοδος ενα περασμα για να μπει η οπτικη.αν θελουν Multimode τι ακροδεκτες θελουν αν και συνηθως ερχεται μονοκομματη μεχρι μεσα αυτο θα το δουμε στην πραξη.ως τωρα παντως ο κανονας λεει την τερματιζουν σε οπτικο κατανεμητη με Pigtails μεχρι μεσα τον πελατη και απο εκει συνηθως βλεπω Lc upc σε lc apc προς το οπτικο switch.βεβαια δεν ξερω αν θα ζουμε μεχρι να δουμε ftth σε λογικα λεφτα.

η αν θα εχεις το ιδιο σπιτι η αν θα το χαρουν το ftth τα παιδια μας.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...