Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σας. Θέλω να στήσω ένα οικιακό δίκτυο. Ο ένας υπολογιστής είναι αυτός της υπογραφής μου και ο άλλος ένας athlon 3800+ με 2GB RAM και windows xp. Αυτό που θέλω είναι ο athlon να έχει πρόσβαση σε αρχεία του δίκσου μου (όχι σε όλον τον δίσκο) και εγώ να έχω π΄ροσβαση σε αυτόν (ολόκληρο τον υπολογιστή). Γίνεται να στηθεί τέτοιο δίκτυο μεταξύ υπολογιστών με 2 διαφορετικά λειτουργικά; Με δεδομένοο ότι κάθε υπολογιστής έχει από μια θύρα ethernet πώς θα γίνει η σύνδεση; (ώστε να είναι και οι δύο συνδεδεμένοι στο internet ανεξάρτητα).

Δημοσ.

Καταρχάς.

1) Για να είναι και οι 2 συνδεδεμένοι στο internet την ίδια στιγμή χρειάζεσαι ένα απλό royter.(με 2 και παραπάνω θύρες ethernet αφού θες να είναι ενσύρματη η σύνδεση).

2) Στο router να υπάρχει η επιλογή του να επιτρέπετε οι επικοινωνία μεταξύ των θυρών ethernet(local μονο).(ανοικτές θύρες δηλαδή)

Μετά.

Για να μπορείς να έχεις πρόσβαση επιλεκτικά και οι 2 χρήστες πρέπει να είναι στην ίδια ομάδα εργασίας(π.χ. workgroup - που είναι συνήθως από όταν βαφτίστηκαν) Μετά απλά παίζεις με τα δικαιώματα που έχει ο κάθε υπολογιστής και ποιους φακέλους έχεις θέσει ως κοινόχρηστους.(κοινή χρήσης στα windows 7)

Ένας άλλος τρόπος είναι να θέσεις και στους 2 υπολογιστές έναν FTP server(Filezilla) και απλά δίνεις ένα όνομα χρήστη(ακόμα και χωρίς κωδικό) και απλά δίνεις πρόσβαση σε φακέλους μέσα από τον Server στους φακέλους που θες. Πρόσεχε σε κάθε περίπτωση να γίνετε επικοινωνία μέσω του router σου μόνο τοπικά(LAN - local network) και όχι σε επίπεδα MAN-WAN. Το να αφήσεις τις θύρες ανοιχτές στον κόσμο σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να μπει και να κάνει ζημιά.

Δημοσ.

Καταρχάς.

1) Για να είναι και οι 2 συνδεδεμένοι στο internet την ίδια στιγμή χρειάζεσαι ένα απλό royter.(με 2 και παραπάνω θύρες ethernet αφού θες να είναι ενσύρματη η σύνδεση).

2) Στο router να υπάρχει η επιλογή του να επιτρέπετε οι επικοινωνία μεταξύ των θυρών ethernet(local μονο).(ανοικτές θύρες δηλαδή)

Μετά.

Για να μπορείς να έχεις πρόσβαση επιλεκτικά και οι 2 χρήστες πρέπει να είναι στην ίδια ομάδα εργασίας(π.χ. workgroup - που είναι συνήθως από όταν βαφτίστηκαν) Μετά απλά παίζεις με τα δικαιώματα που έχει ο κάθε υπολογιστής και ποιους φακέλους έχεις θέσει ως κοινόχρηστους.(κοινή χρήσης στα windows 7)

Ένας άλλος τρόπος είναι να θέσεις και στους 2 υπολογιστές έναν FTP server(Filezilla) και απλά δίνεις ένα όνομα χρήστη(ακόμα και χωρίς κωδικό) και απλά δίνεις πρόσβαση σε φακέλους μέσα από τον Server στους φακέλους που θες. Πρόσεχε σε κάθε περίπτωση να γίνετε επικοινωνία μέσω του router σου μόνο τοπικά(LAN - local network) και όχι σε επίπεδα MAN-WAN. Το να αφήσεις τις θύρες ανοιχτές στον κόσμο σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να μπει και να κάνει ζημιά.

Ευχαριστώ για την απάντηση. Απ ότι καταλαβαίνω γίνεται να έχει ο ένας win 7 και ο άλλος xp. Δεν κατάλαβα τι πρέπει να συνδέσω και που.

Έχουμε: Υπολογιστής Α. Από αυτόν φεύγει ένα ethernet καλώδιο.

Υπολογιστής B. Σ αυτόν είναι συνδεδεμένο το router και επειδή υπάρχει μια ethernet στο ρουτερ, αυτό συνδέεται σε 5αρι switch.

Αφού βάλω το ethernet καλώδιο του Α πάνω στο switch μετά τι πρέπει να ρυθμίσω και σε ποιό pc?

Δημοσ.

Στο κάνω σε σχεδιάγραμμα και το ανεβάζω για να καταλάβεις :-)

Οι client είναι απλά οι υπολογιστές σου.

Οι υπολογιστές πρέπει να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ανοικτών θυρών(ports) από το Router/Switch. Οι θύρες δεν πρέπει να είναι ανοικτές και για το modem.(δηλαδή να μην μπορεί κάποιος να μπει μέσω κάποιας θύρας από το Internet)

post-173111-0-92350400-1323646795_thumb.jpg

Δημοσ.

επειδή βλέπω οτι το topic είναι για νιούμπηδες σαν και μενα..,

θα ρωτήσω εδώ.

εχω ενα ρουτερ της hol το οποίο έχει 4 εξοδους LAN. εχω συνδεδεμένο το pc που μιλάω τωρα

και ενα στο σαλόνι που παίζει μόνο ταινίες. θέλω να έχω ίντερνετ και στον πάνω όροφο (υπνοδωμάτια)

και να στριμάρω ταινίες και μουσικές από το pc που ειμαι τώρα.

πάνω θέλω να έχω και ασύσρματο (αν γινεται) γιατί έχω laptop και κινητο.

οι απορείες μου είναι:

1)αν καταλαβα καλά από το γραφημα και απο μερικά άλλα topics

συνδέω στο ρουτερ (κι ας έχει 4 LAN ) ένα extra gigabyte ethernet switch σαν και αυτό

και μετα τα συνδέω όλα πάνω σε αυτό?

2)μετά αν εχω σε ολα τα pc win7 για να μην μπλέκω το homegroup των w7 αρκει? η θελω κάτi πιο extreme ρυθμίσεις?

3) εχω ακούσει για καλώδια cat6 αυτα τι είναι? εχουν διαφορα από τα απλά ethernet?

4)για να έχω ασυρματο στον πανω όροφο τι πρέπει να βαλω? αλλο router ή access point?

βασικα πως συνδεονται πανω στο switch , εχουν εισοδο? γιατι τα ρουτερ που εχω εχουν μονο γραμμη τηλεφώνου για εισοδο. (μπορεί να λεω και μεγαλη μπαρουφα εδω ,ε?)

5) για ταινιες (εχω και μεγάλες 1080p) και mp3 αξιζει το τραβηγμα η τσάμπα το ψάχνω , με απλό ethernet,χωρίς switch είμαι καλα?

oποιος μπορεί οποια απορία να μου λύσει θα είμαι υπόχρεως

ευχαριστώ!

Δημοσ.

Για το τοπικο δικτυο:

Και οι 2 υπολογιστες να μπουν στο switch. Αν ο router σου μοιραζει IP διευθυνσεις θα πρεπει αυτοματα να εχουν και οι 2 ιντερνετ

Για απλοτητα, εχε και στους 2 υπολογιστες το ιδιο ονομα χρηστη και κωδικο. Να υπαρχει κωδικος, εστω και ευκολος. Ο χρηστης για απλοτητα να ειναι administrator, τουλαχιστον στα XP (που θα ειναι)

Απο τα 7 πατας το winkey + r. Σου βγαζει την εκτελεση εντολης. Εκει δινεις

\\xp_pc_name\c$

Αυτο ειναι hidden administrative share. Υπαρχει παντα. Αν σου ζητησει username και κωδικο δινεις ατα που εχεις κοινα στα 2 pc. Αλλα μπορει να μην ζητησει, ακριβως επειδη ειναι κοινα και εισαι ηδη με τον ιδιο χρηστη στα 7 οταν δινεις την εντολη

Στα 7 τωρα δεν ξερω αν θα δουλεψει το administrative share γιατι δεν ξερω τι δικαιωματα εχουν ακριβως οι χρηστες που φτιαχνει. Ειναι μεν administrators αλλα οχι ακριβως, κατι ενδιαμεσο. Μπορεις ομως να κανεις δεξι κλικ σε ενα φακελο και να το κανεις κοινη χρηση. Μετα, με δεξι κλικ στο φακελο στις ιδιοτητες - ασφαλεια προσθετεις το χρηστη και του βαζεις μονο τα δικαιωματα που θες.

Μετα δινοντας απο τα XP στην εναρξη εκτελεση

\\w7_pc_name

θα πρεπει να σου ανοιξει ενα παραθυρο μονο με το shared φακελο.

Επειδη πιθανως να εχεις XP Home που δεν σου αφηνουν πολλα περιθωρια να νπαιξεις με κοινη χρηση και ασφαλεια φακελων κατεφυγα στη λυση του administrative share, αλλα για να ειμαι ειλικρινης δεν ξερω αν στα home Υπαρχει αυτο.

Για τις αλλες αποριες

1) ναι μπορεις. Αν ολα τα pc εχουν gigabit ethernet καρτα αλλα και τα καλωδια σου μπορουν να ανταπεξελθουν. Διαφορετικα θα πεσεις στο 100mbit που υποστηριζει και το ενσωματωμενο switch του router σου οποτε και τζαμπα τα λεφτα

2) ναι

3) category 6. Φτιαγμενα για gigabit ethernet. Πιο ακριβα. Τα cat5e (enhanced) κανουν και αυτα για gigabit αλλα νομιζω μονο σε μικρα μεγεθη. cat5 ειναι μονο για 100mbit και κατω

4) Μπορεις να αντικαταστησεις το router σου με εναν αλλο που ειναι και access point ταυτοχρονα. Ολα που δινουν πια ετσι ειναι. Στις αγγελιες εδω θα βρεις με 15-20 ευρω. Αυτα εχουν κεραια, 4 πορτες ethernet και τηλεφωνικη. Λογικα για εναν οροφο θα πρεπει να το βλεπεςι και με το laptop πανω. Αφου του δωσεις ενα SSID για το ασυρματο δικτυο και το κλειδωσεις με κωδικο, θα το βρεις απο το laptop εκαι που ψαχνει ασυρματα δικτυα και θα δωσεις τον κωδικο. Μετα θα ανηκει και αυτο στο τοπικο δικτυο

5) Το switch ειναι ethernet switch. Αν οντως καταφερεις και πιασεις gigabit θα ειναι πιο γρηγορο απο τα 100 που προσφερει το switch του router σου. Το router που εχεις ειναι στην πραγματικοτητα πολυμηχανημα. Ειναι router-modem-switch. Προσωπικα δεν νομιζω οτι αξιζει τον κοπο να αγορασεις ξεχωριστο switch. Επισης αν οι μεταφορες θα γινονται και μεσω του ασυρματου, οι ταχυτητες θα ειναι πολυ μικροτερες ετσι και αλλιως

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...