Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μήπως θα μπορούσε να μου εξηγήσει κάποιος πως δουλεύει η αγορά ?

Δηλαδή, έχω ένα μαγαζί. Αγοράζω από τον προμηθευτή - χονδρέμπορο ένα προϊόν.

Αυτό το προϊόν επιβαρύνεται με ΦΠΑ ? Δηλαδή εγώ θα το αγοράσω πχ 10 ευρώ + φπα 23% 12,5 (α)ευρώ ή χωρίς φπα 10 (β)?

Στην συνέχεια θα πρέπει να πουλήσω το προϊόν βάζοντας κάποιο ποσοστό κέρδους ας πούμε 20%. Δηλ. θα γίνει 15 (α) ή 12 (β).

Στην συνέχεια θα πρέπει να βάλω και το φπα της πώλησης δηλ. 18,45 (α) ή 14,76 (β).

Και κάθε 3μηνο θα πρέπει να αποδίδω το φπα. Αλλά ποιο ?

Δημοσ.

Μήπως θα μπορούσε να μου εξηγήσει κάποιος πως δουλεύει η αγορά ?

Δηλαδή, έχω ένα μαγαζί. Αγοράζω από τον προμηθευτή - χονδρέμπορο ένα προϊόν.

Αυτό το προϊόν επιβαρύνεται με ΦΠΑ ? Δηλαδή εγώ θα το αγοράσω πχ 10 ευρώ + φπα 23% 12,5 (α)ευρώ ή χωρίς φπα 10 (β)?

Στην συνέχεια θα πρέπει να πουλήσω το προϊόν βάζοντας κάποιο ποσοστό κέρδους ας πούμε 20%. Δηλ. θα γίνει 15 (α) ή 12 (β).

Στην συνέχεια θα πρέπει να βάλω και το φπα της πώλησης δηλ. 18,45 (α) ή 14,76 (β).

Και κάθε 3μηνο θα πρέπει να αποδίδω το φπα. Αλλά ποιο ?

Αγοραζεις με ΦΠΑ τα προιοντα σου, και σου κοβουν τιμολογιο οι προμηθευτες. Στο παραδειγμα σου δηλαδη αγοραζεις το προιον με 12.5 ευρω.

Στη συνεχεια πουλας με τη σειρα σου τα προιοντα κοβωντας αποδειξεις, και φυσικα με το ΦΠΑ. Την τιμη πωλησης την επιλεγεις εσυ, για παραδειγμα 20 ευρω και πανω σε αυτη βαζεις τον ΦΠΑ 23.5%, αρα πας στα ~25 ευρω.

Στο 3μηνο αποδιδεις ΦΠΑ, αλλα απο το ποσο που αποδιδεις αφαιρειται το ποσο ΦΠΑ που εχεις πληρωσει εσυ για αγορες προιοντων και φαινεται απο τα αντιστοιχα τιμολογια των προμηθευτων σου.

Συνεπως αν προμηθευτηκες σε ενα 3μηνο προιοντα για τα οποια πληρωσες ΦΠΑ 5.000 ευρω, το ποσο αυτο θα αφαιρεθει απο τον ΦΠΑ που θα πρεπει να αποδωσεις στο κρατος για το 3μηνο αυτο με βαση τις αποδειξεις/τιμολογια που εκοψες στους πελατες σου.

• Like 1
  • Moderators
Δημοσ.

Όπως τα λέει ο MiDi_MiLiZ.

Και γενικά έχε στο νου σου ότι δεν αφαιρείται μόνο ο ΦΠΑ από τα προϊόντα που μεταπούλησες, αλλά αφαιρείται και ο ΦΠΑ από τα προϊόντα τα οποία αγοράζεις για να ενισχύσεις την επιχειρηματικότητα της εργασίας σου, εφόσον φυσικά δικαιολογούνται αυτές οι αγορές από το αντικείμενο της εργασίας σου (αν και ως γνωστόν στην Ελλάδα δεν υπάρχει σοβαρός έλεγχος, οπότε μπορεί κανείς να περάσει σχεδόν τα πάντα στα έξοδα της εταιρείας του).

Δημοσ.

Δηλ. εγώ, στο πιο πάνω παράδειγμα μου, αγοράζω ένα προϊόν 10+23%=12,5 (2,5 το φπα)

βάζω πάνω 20% δικό μου "κέρδος" δηλ. 12,5+20%=15 και προσθέτω και το φπα δηλ. 15+23%=18,45 (3,45 το φπα)

Θα αποδώσω στην εφορία το 3,45 ή το 2,5 ή 3,45-2,5=0,95 ??

Δημοσ.

Το ΦΠΑ που αποδίδεις στην εφορία είναι σε γενικές γραμμές η διαφορά

ΦΠΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΜΕΙΟΝ (-) ΦΠΑ ΑΓΟΡΩΝ / ΕΞΟΔΩΝ

Αν έχεις πιστωτικό υπόλοιπο από προηγούμενη δήλωση ΦΠΑ (η παραπάνω πράξη βγάζει αρνητικό υπόλοιπο)

τότε αυτό συμψηφίζεται στην επόμενη δήλωση (δεν σου δίνουν λεφτά πίσω)..

Γε νικά , σε νέα μαγαζιά που έχουν πολλά έξοδα στην αρχή (εξοπλισμός καταστήματος, αρχικές αγορές), είθισται να είναι πιστωτικοί στον ΦΠΑ για κάποιο διάστημα, μπορεί και για το πρώτο ή τα δύο πρώτα έτη (εξαρτάται από τα λεφτά που πέσανε στην επιχείρηση για να ανοίξει, πχ. κτίρια-διαμορφώσεις - μηχανήματα κλπ.)..

Δεν εκπίπτει το ΦΠΑ για όλες τις δαπάνες.

Πχ. το ΦΠΑ των καυσίμων δεν εκπίπτει (δεν υπολογίζεται στο ΦΠΑ εξόδων), όπως και οι αγορές ΙΧ οχημάτων (μόνο τα επαγγελματικά εκπίπτουν)..

Έτσι , αν αγοράσεις ΙΧ 15 χιλιάρικα (δηλαδή 12195 καθαρό και 2805 ΦΠΑ) στο όνομα της επιχείρησης,

περνιέται στα πάγια 15000 και ΦΠΑ Εξόδων μηδέν ,

και όχι 12195 στα πάγια και ΦΠΑ Εξόδων 2805).

Το ίδιο και οι βενζίνες (50 ευρώ απόδειξη βενζίνης περνιέται στα έξοδα ως 50 ευρώ χωρίς να εκπίπτει ο ΦΠΑ)..

Υπάρχουν και κάποιες άλλες εξαιρέσεις και περιορισμοί , οι λογιστές τα ξέρουν καλύτερα..

Δημοσ.

Άρα στο συγκεκριμένο παράδειγμα μου τυπικά πρέπει να αποδώσω 0,95 (ανεξάρτητα από τα έξοδα κτλ.)

Δημοσ.

Δηλ. εγώ, στο πιο πάνω παράδειγμα μου, αγοράζω ένα προϊόν 10+23%=12,5 (2,5 το φπα)

βάζω πάνω 20% δικό μου "κέρδος" δηλ. 12,5+20%=15 και προσθέτω και το φπα δηλ. 15+23%=18,45 (3,45 το φπα)

Θα αποδώσω στην εφορία το 3,45 ή το 2,5 ή 3,45-2,5=0,95 ??

Θα αποδωσεις το 0,95.

Απλα εχε υποψιν σου οτι δεν παει ανα προιον η αποδοση ΦΠΑ, αλλα παει συνολικα ανα 3μηνο για εσοδα/εξοδα επιχειρησης. Δηλαδηη εφορια δε θα εξετασει αν αγορασες ενα κινητο τηλεφωνο απο προμηθευτη και στη συνεχεια αν το πουλησες. Αν εχεις τιμολογιο αγορας, αφαιρεται αυτοματως ο ΦΠΑ του στο επομενο 3μηνο απο το ποσο που οφειλεις να αποδοσεις, ασχετα αν το συγκεκριμενο προιον το πουλησες η οχι.

Δηλαδη μεσα σε 3 μηνες:

Εκανες Α αγορες απο προμηθευτες, αρα πληρωσες Χ = Α*23% ΦΠΑ.

Πουλησες Β υπηρεσιες ως επιχειρηση, αρα Υ = Β*23% ΦΠΑ.

Εννοειται οτι για τα παραπανω πρεπει να υπαρχουν παραστατικα (τιμολογια/αποδειξεις κλπ).

Στην εφορια αποδιδεις, χοντρικα το Υ-Χ ανα 3μηνο. Με λιγα λογια σου επιστρεφεται ανα 3μηνο ολος ο ΦΠΑ που σου χρεωνουν οι προμηθευτες σου στα προιοντα που ψωνιζεις, οχι σε ρευστο αλλα ως αφαιρεση απο το ποσο ΦΠΑ το οποιο οφειλεις εσυ στο κρατος για τις πωλησεις/υπηρεσιες σου για αυτο το 3μηνο.

• 4 χρόνια αργότερα...
  • 4 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.

παιδια επειδη εχω μπερδευτει λιγο αν αγορασω απο προμηθευτη κατι 10 ευρω + φπα (24%) η τελική τιμη δεν ειναι 12,4?(στο παραδειγμα του παιδιου με 23% πως βγηκε 12,5 και οχι 12,3?)

Επίσης για τον υπολογισμο του κερδους δεν πρεπει να υπολογιζω το ποσοστο αυτο στην καθαρη αξια που αγοραζω?

Δηλαδη στα 10 ευρω βαζω κερδος πχ 30% οποτε παει 13 ευρω και μετα προσθετω το φπα 24%(3,12€)  = 16,12€.

Οποτε στο τελος του τριμηνου πληρωνω φπα 3,12-2,4=0,77 ευρω.

Επισης ερωτηση οταν σου λεει ενας πελατης μην μου κοψεις αποδειξη και κανε μου εκπτωση και το κανεις τοτε το μονο που γλιτωνεις δεν ειναι το 0,77€? πως υπολογιζεται τοτε?

Δημοσ.
38 λεπτά πριν, malin87 είπε

παιδια επειδη εχω μπερδευτει λιγο αν αγορασω απο προμηθευτη κατι 10 ευρω + φπα (24%) η τελική τιμη δεν ειναι 12,4?(στο παραδειγμα του παιδιου με 23% πως βγηκε 12,5 και οχι 12,3?)

Προφανώς το παιδί το έγραψε λάθος, η τελική τιμή με τον σημερινό ΦΠΑ όντως είναι 12,4€, ενώ με τον ΦΠΑ που ίσχυε τότε (23%) ήταν 12,3€.

45 λεπτά πριν, malin87 είπε

Επίσης για τον υπολογισμο του κερδους δεν πρεπει να υπολογιζω το ποσοστο αυτο στην καθαρη αξια που αγοραζω?

Δηλαδη στα 10 ευρω βαζω κερδος πχ 30% οποτε παει 13 ευρω και μετα προσθετω το φπα 24%(3,12€)  = 16,12€.

Οποτε στο τελος του τριμηνου πληρωνω φπα 3,12-2,4=0,77 ευρω.

Όχι, το σωστό είναι το ποσοστό του κέρδους να υπολογίζεται πάνω στην καθαρή αξία πώλησης. Αν αγοράζεις με 10+ΦΠΑ και πουλάς με 13+ΦΠΑ τότε το ποσοστό κέρδους σου δεν είναι 30%, είναι μόλις 23%.

Κατά τα άλλα σωστός είναι ο υπολογισμός σου, το ΦΠΑ πάνω στην τιμή αγοράς το έχεις ήδη πληρώσει κατά την αγορά, ενώ το ΦΠΑ πάνω στο περιθώριο κέρδους σου θα το πληρώσεις στο τέλος του τριμήνου ΟΤΑΝ και ΑΝ πουλήσεις επίσημα (με παραστατικό).

58 λεπτά πριν, malin87 είπε

Επισης ερωτηση οταν σου λεει ενας πελατης μην μου κοψεις αποδειξη και κανε μου εκπτωση και το κανεις τοτε το μονο που γλιτωνεις δεν ειναι το 0,77€? πως υπολογιζεται τοτε?

0,77€ κερδίζεις από το ΦΠΑ, εκτός από αυτό όμως κερδίζεις και από τον φόρο εισοδήματος που ΔΕΝ θα πληρώσεις για το περιθώριο κέρδους σου.

• 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ.
Στις 2/9/2020 στις 9:32 ΜΜ, Joshua21 είπε

Προφανώς το παιδί το έγραψε λάθος, η τελική τιμή με τον σημερινό ΦΠΑ όντως είναι 12,4€, ενώ με τον ΦΠΑ που ίσχυε τότε (23%) ήταν 12,3€.

Όχι, το σωστό είναι το ποσοστό του κέρδους να υπολογίζεται πάνω στην καθαρή αξία πώλησης. Αν αγοράζεις με 10+ΦΠΑ και πουλάς με 13+ΦΠΑ τότε το ποσοστό κέρδους σου δεν είναι 30%, είναι μόλις 23%.

Κατά τα άλλα σωστός είναι ο υπολογισμός σου, το ΦΠΑ πάνω στην τιμή αγοράς το έχεις ήδη πληρώσει κατά την αγορά, ενώ το ΦΠΑ πάνω στο περιθώριο κέρδους σου θα το πληρώσεις στο τέλος του τριμήνου ΟΤΑΝ και ΑΝ πουλήσεις επίσημα (με παραστατικό).

0,77€ κερδίζεις από το ΦΠΑ, εκτός από αυτό όμως κερδίζεις και από τον φόρο εισοδήματος που ΔΕΝ θα πληρώσεις για το περιθώριο κέρδους σου.

δηλαδή το κέρδος που βγαίνει απο αυτο το παράδειγμα ειναι 16,12-12,4=3,72?

4 λεπτά πριν, andreask88 είπε

δηλαδή το κέρδος που βγαίνει απο αυτο το παράδειγμα ειναι 16,12-12,4=3,72?   και 3,72-0,77=2,95? οπότε 2,95 το καθαρό κέρδος με απόδειξη κανονικά?

Δημοσ.
4 ώρες πριν, andreask88 είπε

δηλαδή το κέρδος που βγαίνει απο αυτο το παράδειγμα ειναι 16,12-12,4=3,72?

Όχι, μην μπερδεύεσαι με το ΦΠΑ γιατί αυτόν τον παίρνει το κράτος.

Το κέρδος από το παραπάνω παράδειγμα είναι 13 - 10 = 3.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...