Προς το περιεχόμενο

DVD +/-

3DViRuS

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το παιδί θέλει ρε παιδιά να διαβάσει το δισκάκι +R σε dvd(-)rw drive. Δεν πιστεύω οτι γίνεται με κανένα firmware update. Προσέξτε που θέλει να το διαβάσει.

===3DViRuS

said

prospathisa na grapso data me to teleytaio nero

kai den mporo na to diabaso se ena allo dvdrw.====

Απο οτι μας εξήγεισε, το έγραψε με το sony σε +R και θέλει να το διαβάσει σε συσκευή εγγραφής DVD, -R.

Oπότε επειμένω πως δεν γίνεται. Εκτός και αν εσύ Toufa ξέρεις κάτι περισσότερο. :confused:

Tώρα αν κάποια στιγμή βγάλουν firmware update που να κάνει τα - ή τα + drives συμβατά μεταξύ τους, τουλάχιστον στην ανάγνωση, πάω πάσο. Αλλά δεν το νομίζω να γίνει αυτό.

Και προσέξτε κάτι. Μιλάμε για dvdrw drives.

Δημοσ.

Εγώ έχω την εντύπωση ότι όλα τα DVDR διαβάζουν όλα τα δισκάκια,ανεξάρτητα αν είναι + ή - Απλώς γράφουν στο ένα είδος.

Δημοσ.

Λέτε να κάνω λάθος ρε παιδιά? :confused:

Εγώ έχω γράψει και στα 2 φορμά ταινίες και games ps2, αλλά data dvd που έχω γράψει, δεν το έχω δοκιμάσει σε άλλο dvdrw, γιατί δεν έχω άλλο. Και αυτό που λέω οτι δεν μπορεί να διαβαστεί απο άλλο φορμά dvdrw είναι οτι στα specs των dvdrw κανένα δεν λέει οτι μπορεί να διαβάσει και τα 2 φορμά, εκτός βέβαια αν είναι διπλού φορμά όπως τα sony.

gmt με βάλατε σε σκέψεις. :confused:

Aλλά απο την άλλη αν μπορούσε να διαβάσει και τα - και τα + γιατί να μην μπορούσε να τα γράψει κιόλας?

Ακόμα δύσκολο μου φαίνεται.

Δημοσ.

Με αυτά τα +/- έχουμε όλοι μπλέξει τα μπούτια μας...

Κατ'αρχήν ξεκαθαρίζουμε (νομίζω) ότι το ίδιο το SONY DVD Recorder, εφόσον είναι διπλού φορμά, γράφει + και - ενώ διαβάζει επίσης + και -. Σωστός;

Έστω ότι κάποιος γράφει ένα δισκάκι + και ένα δισκάκι -, και τα δύο με data. Πάει σε ένα DVD-ROM drive, π.χ. ένα Toshiba ή NEC, και προσπαθεί να τα δει. Το αν κάθε τέτοιο "απλό" DVD drive θα δει το + ή το - εξαρτάται από το αν το υποστηρίζει. Π.χ. το NEC DV-5800A που έχω εγώ δεν διαβάζει τα + που γράφω στο Plextor, ενώ το Toshiba δεν-θυμάμαι-ποιό τα διαβάζει. Σε περιπτώσεις όπως αυτές του NEC, ένα firmware update ίσως δώσει λύση.

Τα ίδια ισχύουν και για τις ταινίες, πάντοτε όσον αφορά τα DVD-ROM drives των υπολογιστών μας. Αν όμως θέλουμε να παίξει η ταινία που μόλις γράψαμε στο επιτραπέζιο DVD player, απλώς πρέπει να υποστηρίζει το φορμά + ή - το οποίο χαρακτηρίζει το δισκάκι στο οποίο γράψαμε την ταινία. Ο φίλος eurochance σωστά επεσήμανε ότι σε καινούρια μοντέλα DVD players θα παίζει είτε το + είτε το -.

Όσον αφορά αυτό που έγραψε ο ChrisAce...

"Απο οτι μας εξήγεισε, το έγραψε με το sony σε +R και θέλει να το διαβάσει σε συσκευή εγγραφής DVD, -R.

Oπότε επειμένω πως δεν γίνεται."

...δε συμφωνώ. Εμένα το Plextor DVD recorder γράφει μόνο σε + αλλά διαβάζει κανονικότατα και κάτι που γράφτηκε σε -. Απλώς το ίδιο δεν γράφει σε -. Επαγωγικά, λοιπόν, συμπεραίνω πως αυτό ισχύει για κάθε DVD recorder, με την επιφύλαξη κάποιο να έχει κάποια ιδιαιτερότητα...

Αφήνω σκόπιμα κατά μέρος τα δισκάκια για PS2 κλπ διότι δεν έχω ίδια πείρα...

Εν πάση περιπτώσει, εφόσον το εργαλείο του φίλου μας που ξεκίνησε το topic γράφει και στα δύο φορμά, του συνιστώ να γράφει αποκλειστικά σε φορμά "-" λόγω φθηνότερων άγραφων μέσων και μεγαλύτερης συμβατότητας. Και ας μην θέτουμε ζήτημα του τι διαβάζει συγκεκριμένα το recorder μας, διότι σίγουρα θα διαβάζει αυτά που γράφει.

Ελπίζω να βοήθησα λίγο στο ξεκαθάρισμα ενός μπλεξίματος που κι εγώ είχα πριν λίγο καιρό. Οι διαφωνίες μου με τα γραφόμενα ορισμένων ας μην εκληφθούν ως προκλήσεις. Αν κάπου κάνω λάθος παρακαλώ να με διορθώσουν όσοι ξέρουν κάτι περισσότερο.

Δημοσ.

Καταρχήν οσ'αναφορά εμένα, φυσικά και δεν το βλέπω σαν πρόκληση. :D

Θα παραλήψω να σχολιάσω οτι έγραψες για τα dvdrom. Εννοείται πως έχεις δίκιο.

Τώρα για τα dvdrw και γενικά για το hardware μέρος ενός υπολογιστή, καλό είναι να μην παίρνουμε τίποτα σαν δεδομένο. Δηλαδή αυτό που είπες

"Επαγωγικά, λοιπόν, συμπεραίνω πως αυτό ισχύει για κάθε DVD recorder..." σίγουρα δεν ισχύει. Και λές ακόμα

"με την επιφύλαξη κάποιο να έχει κάποια ιδιαιτερότητα"

Μάλλον τα dvdrw(είτε είναι (-) είτε είναι (+)) που διαβάζουν και τα 2 φορμά έχουν αυτή την ιδιαιτερότητα. Πιστεύω τα νέα μοντέλα να μπορούν να διαβάσουν χωρίς πρόβλημα και - και +. Αυτά πάντως που έχουν βγεί μέχρι τώρα δεν την έχουν. Εξαίρεση μπορεί να είναι και το plextor που λές οτι μπορεί. Είναι βέβαια και καινούργιο μοντέλο σχετικά.

Όσο για τα δισκάκια ps2, τρέχουν κανονικά είτε είναι - είτε +.

Τεσπα αν πάρουμε σαν δεδομένο αυτό που λές, οτι ολα σχεδόν τα dvdrw διαβάζουν και - και +, τότε θα ήταν δύσκολο λές με ενα firmware update να τα κάνουν να γράφουν κιόλας και στα 2 φορμά?

Δημοσ.

Ναι εντάξει, αυτό το ξέρουμε και έχεις δίκιο φίλε Toufa. :D Οταν όμως μιλάμε για εγγράψιμα drives, δεν μπορούν το laser που γράφει είτε - είτε + να το κάνουν να γράφει και στα 2 φορμά? Δεν συζητάμε αν βολεύει τις εταιρείες έτσι?

Απλώς θέλω να μου λυθεί αυτή η απορία.

Δηλαδή το sonydru που γράφει και στα 2(-/+), πόσα laser λές να έχει? Μαζί με την ανάγνωση δηλαδή έχει 3? Δεν νομίζω... αλλά δεν είμαι και 100% σίγουρος.

Δημοσ.

Τώρα μπαίνουν τα πράγματα σε μία σειρά...

ChrisAce, σωστά το τοποθετείς το θέμα, και φαίνεται ότι καλώς κρατάω μία επιφύλαξη. Απλώς έχω αποκτήσει το Plextor αρκετά πρόσφατα και δεν έχω παλαιότερη πείρα. Αλλά για το αν θα μπορούσαν να γράψουν και στα δύο φορμά με ένα απλό firmware update, δεν ξέρω τι να πω. Οι διαφορές των δύο φορμά μάλλον βρίσκονται στο δισκάκι, ακριβέστερα δε στο πως δομούνται τα δεδομένα πάνω σε αυτό. ʼρα όταν πέφτει επάνω στο δισκάκι η ακτίνα του laser θα πρέπει το firmware να ξέρει πως ακριβώς θα τη χειριστεί για να γράψει το επιθυμητό. Ίσως λοιπόν και να γίνεται αυτό που λες...

Φίλε Toufas, θα διαφωνήσω με αυτό που έγραψες για διαφορετικά lasers. Υπάρχει, απ'όσο γνωρίζω, μία και μόνη φωτοδίοδος μέσα από την οποία διέρχεται η ακτίνα του laser και το αν θα διαβάσει ή θα εγγράψει (θα κάψει, ακριβέστερα) κανονίζεται από την ισχύ της και φυσικά το ίδιο το οπτικό μέσο (το δισκάκι). Για το λόγο αυτό όλα τα CD και DVD recorders έχουν έναν κύκλο ζωής όσον αφορά τουλάχιστον την εγγραφή και κάποια στιγμή σταματάνε να γράφουν και χρησιμεύουν ως ωραιότατα readers. Γνωστό το θέμα και το έχω βιώσει με ένα CD recorder ενός φίλου...

Δημοσ.

ChrisAce isws exeis dikio... pithanotata me update na ginetai afto an kai mallon tha argisoume poliiiiii na to doume gia ton idio logo pou exoume mpleksei kai ta mpoutia mas me ta -,+.

As elpisoume na epikratisei -syntoma- ena apo ta 2 kai to allo na paei stin akri giati me ta peismata twn etairiwn exoume xasei ton mpousoula...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...