Dare-Devil Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2011 Καλησπέρα. Θέλω να φτιάξω ένα δίκτυο μέσα στο σπίτι μου. Συγκεκριμένα Θέλω να τραβήξω γραμμή internet απο την κεντρικη τηλεφωνικη μου πρίζα στο σαλόνι μέχρι το δωμάτιο. Στην πρίζα επάνω θα μπει το ρουτερ και απο εκεί μέχρι το δωμάτιο θα πάει καλώδιο UTP ή FTP 16 μέτρων και θα καταλήξει στην ethernet του pc. Μέχρι εδώ ολα καλά! Το θέμα είναι ότι για 2 μετρα το καλώδιο θα περνάει πάνω και παράλληλα απο το κεντρικό καλώδιο ηλεκτροδότησης του σπιτιού (αυτό πυο καταλήγει στον πίνακα εννοώ). Φοβάμαι για τυχόν παρεμβολές και θορύβους γραμμής. Να χρησιμοποιήσω UTP ή FTP καλώδιο Επίσης επειδή ψάχνω παντού και άκρη δεν βρίσκω το FTP ή το S/FTP θέλει γείωση απο τον χρήστη? Δεν θέλω να μπλέξω με γειώσεις κτλ. Τέλος ξέρει κανένας κανένα κατάστημα στο οποίο μπορώ να αγοράσω καλώδιο με το μέτρο ΚΑΙ να μου τοποθετήσουν τους ακροδέκτες ? Ευχαριστώ.
biomecanoid Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2011 άμα είναι να το περάσεις από το κανάλι μέσα από τους τοίχους δεν περνάει με τα βύσματα
At0m0 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2011 "Το θέμα είναι ότι για 2 μετρα το καλώδιο θα περνάει πάνω και παράλληλα απο το κεντρικό καλώδιο ηλεκτροδότησης του σπιτιού (αυτό πυο καταλήγει στον πίνακα εννοώ). Φοβάμαι για τυχόν παρεμβολές και θορύβους γραμμής." Πλάκα μας κάνεις ! "FTP" Read me Read me more (εδώ γράφει για παρεμβολές)
Dare-Devil Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2011 "Το θέμα είναι ότι για 2 μετρα το καλώδιο θα περνάει πάνω και παράλληλα απο το κεντρικό καλώδιο ηλεκτροδότησης του σπιτιού (αυτό πυο καταλήγει στον πίνακα εννοώ). Φοβάμαι για τυχόν παρεμβολές και θορύβους γραμμής." Πλάκα μας κάνεις ! "FTP" Read me Read me more (εδώ γράφει για παρεμβολές) Σε ευχαριστώ αλλα έχω διαβάσει ήδη για αυτά αλλά σε πολλά φορουμ ακουγοντια διάφορα οτι και το utp μια χαρα την δουλεια του θα κανει. Anyway εμενα με ενδιαφέρει να ξέρω αν χρειάζεται σε ftp καλώδιο να κανω γείωση μόνος μου γιατί σε SFTP πρέπει να το γειώσεις ο ίδιος.
taazz Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2011 από όσο θυμάμαι (την τελευταία φορα που ασχολήθηκα ήταν περίπου 8 χρονια) 1) τα rj45 πρέπει να έιναι μεταλικά για αυτόματη γείωση. 2) η καρτα γραφικών πρέπει να έχει μεταλική υποδοχή. 3) ο υπολογιστής να είναι σωστά γειωμένος. Σε περίπτωση που ένα απο τα 2 είναι πλαστικά τότε απαιτήτε να το γειώσεις εσύ.
At0m0 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2011 "Anyway εμενα με ενδιαφέρει να ξέρω αν χρειάζεται σε ftp καλώδιο να κανω γείωση μόνος μου γιατί σε SFTP πρέπει να το γειώσεις ο ίδιος." Δεν σε καταλαβαίνω. Το άν "χρειάζεται" εξαρτάται από την ένταση της "παράνοιας" του εκάστοτε χρήστη Διάβασε παρακάτω. FTP (foil screened twisted pair) cable is a cable containing multiple pairs of copper wire enclosed in a sheath of aluminum foil. Καλώδιο με "περιτύλιγμα". Το περιτύλιγμα το γειώνουμε... ΓΙΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. S/STP (Screened Shielded Twisted Pair) or S/FTP (Screened Foiled Twisted Pair) cabling offer shielding between the pair sets and an overall sheath shield within the 100 Ohm twisted pair cable. This type of shielding protects EMI from entering or exiting the cable and also protects neighboring pairs from crosstalk. Καλώδιο μέσα σε "περιτύλιγμα" όπου και κάθε συνεστραμμένο ζεύγος έχει και αυτό ένα επιπλέον "περιτύλιγμα". Όλα τα περιτυλίγματα ΜΑΖΙ τα γειώνουμε ... ΓΙΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. Το "για μέγιστα αποτελέσματα" προκύπτει άν διαβάσεις στο link που έδωσα, την παράγραφο "Shielded Twisted Pair" και ειδικότερα τα Notes 4, 5 και 6. 4. Foil covered pairs are typically not connected to ground and thus provide only alien crosstalk immunity from adjacent pairs (ANEXT) (Σχόλιο: Δεν βαριέσαι, άστα αυτά, γείωσε μόνο το απέξω (foil).) 5. Manufacturers specifications and measurements suggest that shielded cables do NOT create antenna effects - indeed experiments show that UTP creates a substantially greater antenna effect (~40db) over correctly grounded shielded cables. (Σχόλιο:Καλά είναι τα shielded αλλά καλύτερα είναι τα grounded shielded) 6. Even ungrounded shielded cables provide better performance (by ~20db) than conventional unshielded twisted pair (UTP). (Σχόλιο:Καλά είναι τα "χύμα" UTP αλλά καλύτερα είναι τα shielded ακόμα και χωρίς γείωση) Για τον τυπικό οικιακό χρήστη αυτά είναι όχι απλά λεπτομέρειες αλλά .... "παράνοια". Μεγαλύτερη σημασία έχει αυτό που γράφει για τα RJ45 connectors. "The RJ45 connector is the critical connection. Always use the highest quality connectors you can afford and rated for the cable category (using category 5e rated connectors with categeory 6/6a cable is a stupid economy). The most common cause of connection faults are bad connectors." Όσες γειώσεις και να κάνεις άμα τα connectors είναι μάπα, τζάμπα ο κόπος.
Dare-Devil Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2011 "Anyway εμενα με ενδιαφέρει να ξέρω αν χρειάζεται σε ftp καλώδιο να κανω γείωση μόνος μου γιατί σε SFTP πρέπει να το γειώσεις ο ίδιος." Δεν σε καταλαβαίνω. Το άν "χρειάζεται" εξαρτάται από την ένταση της "παράνοιας" του εκάστοτε χρήστη Διάβασε παρακάτω. FTP (foil screened twisted pair) cable is a cable containing multiple pairs of copper wire enclosed in a sheath of aluminum foil. Καλώδιο με "περιτύλιγμα". Το περιτύλιγμα το γειώνουμε... ΓΙΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. S/STP (Screened Shielded Twisted Pair) or S/FTP (Screened Foiled Twisted Pair) cabling offer shielding between the pair sets and an overall sheath shield within the 100 Ohm twisted pair cable. This type of shielding protects EMI from entering or exiting the cable and also protects neighboring pairs from crosstalk. Καλώδιο μέσα σε "περιτύλιγμα" όπου και κάθε συνεστραμμένο ζεύγος έχει και αυτό ένα επιπλέον "περιτύλιγμα". Όλα τα περιτυλίγματα ΜΑΖΙ τα γειώνουμε ... ΓΙΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. Το "για μέγιστα αποτελέσματα" προκύπτει άν διαβάσεις στο link που έδωσα, την παράγραφο "Shielded Twisted Pair" και ειδικότερα τα Notes 4, 5 και 6. 4. Foil covered pairs are typically not connected to ground and thus provide only alien crosstalk immunity from adjacent pairs (ANEXT) (Σχόλιο: Δεν βαριέσαι, άστα αυτά, γείωσε μόνο το απέξω (foil).) 5. Manufacturers specifications and measurements suggest that shielded cables do NOT create antenna effects - indeed experiments show that UTP creates a substantially greater antenna effect (~40db) over correctly grounded shielded cables. (Σχόλιο:Καλά είναι τα shielded αλλά καλύτερα είναι τα grounded shielded) 6. Even ungrounded shielded cables provide better performance (by ~20db) than conventional unshielded twisted pair (UTP). (Σχόλιο:Καλά είναι τα "χύμα" UTP αλλά καλύτερα είναι τα shielded ακόμα και χωρίς γείωση) Για τον τυπικό οικιακό χρήστη αυτά είναι όχι απλά λεπτομέρειες αλλά .... "παράνοια". Μεγαλύτερη σημασία έχει αυτό που γράφει για τα RJ45 connectors. "The RJ45 connector is the critical connection. Always use the highest quality connectors you can afford and rated for the cable category (using category 5e rated connectors with categeory 6/6a cable is a stupid economy). The most common cause of connection faults are bad connectors." Όσες γειώσεις και να κάνεις άμα τα connectors είναι μάπα, τζάμπα ο κόπος. Μάλιστα. Προβληματίζομαι γιατί καποιοι σχετικοι με το θέμα μου είπαν ότι αν δεν γειώσω ενα θωρακισμένο καλώδιο το μόνο που θα κερδίσω θα ναι προβλήματα.
taazz Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2011 Μάλιστα. Προβληματίζομαι γιατί καποιοι σχετικοι με το θέμα μου είπαν ότι αν δεν γειώσω ενα θωρακισμένο καλώδιο το μόνο που θα κερδίσω θα ναι προβλήματα. Από όσο θυμάμαι από το λύκειο δημιουργεί ένα faraday cage το οποίο απαιτήτε να είναι γειωμένο γιατί δεν προστατεύει απο τον στατικό ηλεκτρισμό ο οποίος δημιουργήται στο πλέγμα με αποτελέσμα περισότερα λάθη στο καλόδιο και χαμηλότερη ταχύτητα επικοινωνίας ανάλογα με την απόσταση πομπού δέκτη. Κάπου είχα διαβάσει και την απόδηξη του παραπάνω αλλά δεν θυμάμαι που και δεν μπόρεσα να βρω κάτι στο διαδικτυο με μια γρήγορη αναζήτηση.
poulinos Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2011 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2011 στην πραξη δυσκολο θα δεις προβληματα ακομα και με απλο καλωδιο.βεβαια αυτος δεν ειναι λογος να βαλεις απλο καλωδιο.απο την αλλη ελαχιστοι γειωνουν τα καλωδια και δυστυχως πολλες φορες τα περνανε κοντα απο καλωδια ρευματος.οχι οτι ειναι σωστο.και οταν λες παραλληλα σε ποση αποσταση θα περασουν?υπαρχει παντα και η λυση του να βαλεις ενα καναλι.γενικως το θεμα γειωση στην ελλαδα ειναι απο τα πιο πονεμενα.απειρα πραγματα εκει εξω στην ζωη θελουν γειωση για να παιξουν σωστα αλλα ειναι κατι που δεν εχει υπολογιστει.πχ κεραιες σε ταρατσα κτλ.επαναλαμβανω οχι οτι ειναι σωστο αλλα τι γινεται.τωρα για τα κλιπακια ναι αν εχει ορεξη αυτος που σου δινει το καλωδιο μπορει να στα βαλει κιολας αλλιως μπορεις να παρεις και να βαλεις εσυ κλιπακια απλα θες μια πενσα να το πω με απλα λογια για rj45. θα το ακουσεις σαν πενσα,κλιπσαδορω,crimp tool. κτλ http://www.google.gr/search?hl=el&q=crimper+rj45&gs_sm=e&gs_upl=266l1813l0l3438l10l8l0l0l0l0l266l1547l0.5.3l8l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&biw=1168&bih=563&wrapid=tlif132290570556210&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=aPDZTpPiE8SB8gPWzbT6DQ
Dare-Devil Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2011 στην πραξη δυσκολο θα δεις προβληματα ακομα και με απλο καλωδιο.βεβαια αυτος δεν ειναι λογος να βαλεις απλο καλωδιο.απο την αλλη ελαχιστοι γειωνουν τα καλωδια και δυστυχως πολλες φορες τα περνανε κοντα απο καλωδια ρευματος.οχι οτι ειναι σωστο.και οταν λες παραλληλα σε ποση αποσταση θα περασουν?υπαρχει παντα και η λυση του να βαλεις ενα καναλι.γενικως το θεμα γειωση στην ελλαδα ειναι απο τα πιο πονεμενα.απειρα πραγματα εκει εξω στην ζωη θελουν γειωση για να παιξουν σωστα αλλα ειναι κατι που δεν εχει υπολογιστει.πχ κεραιες σε ταρατσα κτλ.επαναλαμβανω οχι οτι ειναι σωστο αλλα τι γινεται.τωρα για τα κλιπακια ναι αν εχει ορεξη αυτος που σου δινει το καλωδιο μπορει να στα βαλει κιολας αλλιως μπορεις να παρεις και να βαλεις εσυ κλιπακια απλα θες μια πενσα να το πω με απλα λογια για rj45. θα το ακουσεις σαν πενσα,κλιπσαδορω,crimp tool. κτλ http://www.google.gr/search?hl=el&q=crimper+rj45&gs_sm=e&gs_upl=266l1813l0l3438l10l8l0l0l0l0l266l1547l0.5.3l8l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&biw=1168&bih=563&wrapid=tlif132290570556210&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=aPDZTpPiE8SB8gPWzbT6DQ Η απόσταση φίλε μου μεταξύ καλωδίου data και των κεντρικών καλωδίων ρεύματος είναι πάνω κάτω 5 εκατοστά. Σκέψου ότι πανω στον τοίχο θα περνάει το data καλώδιο και μέσα στο τοίχο στην ίδια κατεύθυνση το καλώδιο της ΔΕΗ. Οσον αφορά την ''πένσα'' γνωρίζω για την ύπαρξη της . Ξέρω δεν είναι τιποτα δύσκολο για να κάνω την εγκατάσταση αλλα προσπαθώ να βρώ κανένα κατάστημα που να σου κουμπώνει εκείνη την ώρα τα rj45. (κάποτε σε ενα κατάστημα μου κούμπωσαν τα rj 11 τώρα όμως δεν το κάνουν) . Όχι τίποτα άλλο αλλά για να γλιτώσω το 10 ευρο για την πένσα αν γίνεται. Anyway αυτό με την γείωση με προβλιματίζει. Δηλαδή που και πώς θα γειώσω ενα FTP καλώδιο.Που θα συνδέσω το καλώδιο γείωσης του? Οπως καταλαβαίνεις σε θέματα γείωσης δεν τα πάω καλα και καταριέμαι την ώρα και την στιγμή που παρατησα τα ηλεκτρολογικα στην σχολή και τα πείρα τωρα (μηχανολόγος )
At0m0 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2011 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2011 "Anyway αυτό με την γείωση με προβλιματίζει. Δηλαδή που και πώς θα γειώσω ενα FTP καλώδιο.Που θα συνδέσω το καλώδιο γείωσης του?" α) Κρίμα τα link που ΔΕΝ διάβασες. β) Καλώδιο και γείωση... Άν τυχόν βρείς και αγοράσεις αρσενικό κονέκτορα RJ45 με μεταλλική θωράκιση, για να φτιάξεις μόνος σου το καλώδιο, καλό είναι να τους ρωτήσεις πως ακριβώς "κουμπώνει η μεταλλική θωράκιση" πάνω στο (πλαστικό) RJ45. Έτσι θα καταλάβεις αμέσως που πάει το καλώδιο της θωράκισης.Άν βρείς έτοιμο θωρακισμένο καλώδιο στα μέτρα σου ακόμα καλύτερα γιατί δεν θα ασχοληθείς καθόλου. Άν πάρεις απλά πλαστικά RJ45 η λύση είναι μονόδρομος.Πρέπει να ξεγυμνώσεις το καλώδιο τόσο όσο χρείαζεται ώστε' το άκρο της "θωράκισης" να φτάνει να βιδωθεί πάνω σε κάποια βίδα πάνω στο σασί του Η/Υ ΕΝΩ την ίδια ώρα το RJ45 θα είναι "ταναλιασμένο" ΣΥΡΙΖΑ στο υπόλοιπο καλώδιο και φυσικά θα φτάνει να κουμπώσει πάνω στην κάρτα δικτύου κάποιας συσκευής.Δηλαδή, από το σημείο που τελικά θα "ταναλιάσεις" το RJ45 θα "κρέμεται" τόσο καλώδιο θωράκισης (θα το μονώσεις ενοείται με κάποια μονωτική ταινία) ώστε να φτάνει μέχρι κάποια βίδα στο σασί του Η/Υ.Ελπίζω το παραπάνω να βγάζει νόημα γ) Τα "εννοείται"... Εννοείται ότι, το σπίτι είναι γειωμένο σωστά και ο Η/Υ μπαίνει σε πρίζα "σούκο" (έχουν δεί τα μάτια μου...) οπότε γειώνεται και αυτός. δ) Τα ... περίεργα. 1) Από την μεριά του Η/Υ... υποτίθεται ότι η μεταλλική θωράκιση του RJ45 ακουμπάει ΚΑΠΟΥ στην κάρτα δικτύου και αυτό το ΚΑΠΟΥ εντελώς τυχαία είναι συνέχεια της γείωσης του Η/Υ. Δεν θα σου πώ τι ακουμπάει πού, να το βρείς μόνος σου υποτίθεται ότι το custom καλώδιο που έφτιαξες είναι ΟΚ και ότι έχεις βιδώσει την custom γείωση πάνω στο σασί του Η/Υ. 2)Από την άλλη άκρη του καλωδίου... Όλα είναι πλαστικά !!!. Από όσο έχω δεί τα περισσότερα (του χάρου και του τρόμου) adsl-modem-router και τα διάφορα hub/switch, είναι ΟΛΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ! Οπότε που θα την καταλήξεις την γείωση από αυτή την μεριά; Άν πήρες "εργοστασιακό" καλώδιο καλό είναι να είσαι μάστορας με το κολητήρι. Άν έφτιαξες το καλώδιο μόνος σου, θα πρέπει να αρχίσεις να ψάχνεις για κάτι μεταλλικό και γειωμένο για να βιδώσεις την άλλη άκρη του θωρακισμένου καλωδίου. "Τι μας λές ρε φιλαράκο, έχω εδώ ένα rack, super-duper". Στην περίπτωση αυτή, respect. Απλά ελπίζω να είναι γειωμένο. Κατά τα άλλα ισχύει ότι και παραπάνω. 3) Μια ανέμελη σκέψη... Οι συσκευές που τροφοδοτούνται με τα γνωστά/τυπικά "pack" ακόμα και μεταλλικές να ήταν ΔΕΝ είναι γειωμένες στο δίκτυο του σπιτιού. Ελπίζω να σε φώτισα περισσότερο από όσο σε σκότισα Υ.Γ Ισχύουν τα γνωστά. Ελπίζω να μην μου έχει ξεφύγει καμία π@2Ρια. Άν συμβαίνει κάτι τέτοιο, διορθώστε με.
poulinos Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2011 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2011 Η απόσταση φίλε μου μεταξύ καλωδίου data και των κεντρικών καλωδίων ρεύματος είναι πάνω κάτω 5 εκατοστά. Σκέψου ότι πανω στον τοίχο θα περνάει το data καλώδιο και μέσα στο τοίχο στην ίδια κατεύθυνση το καλώδιο της ΔΕΗ. Οσον αφορά την ''πένσα'' γνωρίζω για την ύπαρξη της . Ξέρω δεν είναι τιποτα δύσκολο για να κάνω την εγκατάσταση αλλα προσπαθώ να βρώ κανένα κατάστημα που να σου κουμπώνει εκείνη την ώρα τα rj45. (κάποτε σε ενα κατάστημα μου κούμπωσαν τα rj 11 τώρα όμως δεν το κάνουν) . Όχι τίποτα άλλο αλλά για να γλιτώσω το 10 ευρο για την πένσα αν γίνεται. Anyway αυτό με την γείωση με προβλιματίζει. Δηλαδή που και πώς θα γειώσω ενα FTP καλώδιο.Που θα συνδέσω το καλώδιο γείωσης του? Οπως καταλαβαίνεις σε θέματα γείωσης δεν τα πάω καλα και καταριέμαι την ώρα και την στιγμή που παρατησα τα ηλεκτρολογικα στην σχολή και τα πείρα τωρα (μηχανολόγος ) εφοσον το ενα θα ειναι πανω στον τοιχο και το αλλο μεσα στον τοιχο δεν νομιζω οτι θα εχεις θεμα ακομα και με απλο καλωδιο αμα θες να γλυτωσεις ολα τα περι γειωσης.δεν χανεις και τιποτα να το δοκιμασεις .μπορεις να παρεις ftp κτλ και αμα εχεις θεμα το γειωνεις μετα.αλλα δεν θα εχεις.δεν ειναι θεμα να καταριεσαι κατι που το παρατησες αλλα το θεμα ειναι οτι γενικοτερα το θεμα γειωση ειναι πονεμενο.εδω βλεπεις ολοκληρα racks να μην ειναι γειωμενα.εδω πολλες φορες παω να παρω μετρηση απο κατανεμητη η απο box οτε και δεν υπαρχει γειωση για να μετρησω με analyzer.επισης βαλτο και μεσα σε ενα καναλι το καλωδιο να ειναι πιο προστατευμενο και οπτικα πιο καλα.νομιζα οτι ελεγες οτι θα περναγαν τα καλωδια το ενα αγκαλια με το αλλο οπως κανουν μερικοι.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα