Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχω δικηγορικό γραφείο με 3 υπολογιστές και βρίσκομαι στην διαδικασία ανανέωσης των υπολογιστών του γραφείου. Στα πλαίσια της αναβάθμισης θα χρειαστώ ένα 4ο μηχάνημα στο οποίο μέσω δικτύου θα λειτουργεί ως κοινόχρηστος φάκελος στον οποίο θα έχουμε πρόσβαση στα αρχεία μας. Στην ουσία δηλαδή, από ότι μου εξηγήσανε χρειάζομαι ένα μικρό file server. Στην αρχή σκέφτηκα ότι και ένα pc κάνει αυτήν την δουλειά και ότι ο server θα μου κοστίσει πάνω από 1000 ευρώ που δεν θέλω να διαθέσω. Όμως όπως μου εξηγήσανε οι server έχουν δικλίδες ασφαλείας (π.χ. raid) που μου εξασφαλίζουν τα αρχεία μου. Κάποιος μου πρότεινε να πάω στην λογική του cloud, αλλά δυστυχώς η γραμμή internet που έχω είναι τραγική…

Ψάχνοντας λοιπόν για ένα μικρό server κατέληξα αρχικά στον εξής:

1. http://h10010.www1.hp.com/wwpc/gr/el/sm/WF06b/15351-15351-241434-3328424-3328424-3984625-4263015.html

 

Έπειτα ανακάλυψα το παρακάτω εργαλείο HP Microserver:

2. https://secure.europe.hp.com/h41111/rfg_formprocessor/Global_ESSN_ProLiant_MicroServer/fy11q1/gr/el/form.html

 

Και κλείνω προς τον δεύτερο λόγω compact μεγέθους, καλύπτει αυτά που θέλω, καταναλώνει λίγο και είναι πιο φθηνός και από PC!

Τι πιστεύετε εσείς?

Δημοσ.

Μια χαρά σου κάνει ο δεύτερος.

Έτσι και αλλιώς πέρα απο την ασφάλεια του RAID 5, θα παίρνεις και ένα αντίγραφο ασφαλείας σε εξωτερικό δίσκο και είσαι μια χαρά.

Δημοσ.

Ο Micrοserver, ως File Server, θα σε καλύψει πιστεύω. Προσφέρει και την δυνατότητα να κάνεις RAID (0 ή 1 αλλά όχι 5) τους δίσκους που θα του βάλεις ώστε να εξασφαλίσεις, όσο γίνεται, τα δεδομένα σου από τυχόν προβλήματα. Έχε υπ' όψιν σου ότι ίσως χρειαστείς κάποιον driver ώστε να δει το λειτουργικό σου σύστημα το RAID.

 

Εάν όλοι οι υπολογιστές του γραφείου έχουν Windοws, θα σου πρότεινα να του βάλεις Windοws Hοme Server 2011. Έτσι:

α) θα μπορείς να χειρίζεσαι εύκολα τους φακέλους κοινής χρήσης και να δίνεις τα ανάλογα δικαιώματα

β) θα μπορείς να παίρνεις αυτοματοποιημένα backup των υπολογιστών, ώστε να έχεις μια επιπλέον ασφάλεια των δεδομένων σου

 

Μπορείς επίσης να φτιάξεις ένα δικό σου σύστημα βασιμένο σε Intel Atom/AMD E350, αλλά ίσως να μην αξίζει από άποψη χρημάτων.

 

Κάτι τελευταίο, υπάρχουν δυο εκδόσεις του Micrοserver. Μια με επεξεργαστή στα 1.3GΗz (N36L) και μια και τον επεξεργαστή στα 1.5GΗz (N40L). Όποια έκδοση και να πάρεις πιθανώς να χρειαστεί να του βάλεις λίγη RAM επιπλέον (πχ/ συνολική RAM 4GB).

Δημοσ.

υπάρχει και το ενδεχόμενο να βρίσκετε κάποιο παλιό pc, σε γραφεία η εταιρία πολλές φορες υπάρχει κάποιο παλιό pc παρατημένο που μπορεί να είναι αργό για desktop πια αλλα σαν file server στο lan να είναι μια χαρά

Δημοσ.

τον HP από εδώ http://www.msystems.gr/index.php?category=1012 , τρελλό value to money .

Βέβαια πρέπει να βρεις και το κατάλληλο λογισμικό , μπορείς να πας σε home server (για τρια pc μια χαρά είναι) ή να πας σε HP 2008K Foundation αλλά εκεί θα πληρώσεις και τις άδειες για 3 clients .Τώρα που θα βρεις το λογισμικό δεν ξέρω θέλει ψάξιμο

Δημοσ.

Αν και συμφωνώ εν μέρη με την χρήση ενός παλαιού μηχανήματος,

α) δεν θα καταναλώνει περισσότερο από τον Micrοserver;

β) θα υποστηρίζει RAID;

γ) θα μπορεί να πάρει SATA δίσκους και πόσους;

Δημοσ.

Αν και συμφωνώ εν μέρη με την χρήση ενός παλαιού μηχανήματος,

α) δεν θα καταναλώνει περισσότερο από τον Micrοserver;

β) θα υποστηρίζει RAID;

γ) θα μπορεί να πάρει SATA δίσκους και πόσους;

 

Ρεύμα μάλλον θα καιει πιο πολύ από το Micrοserver αλλα μην φανταστείς και τρελα πιο πάνω,

 


  •  
  • raid μπορεί να κάνει οποιοδήποτε pc - εγώ έχω και P4 με onboard raid - άμα το παλιό pc που θα βρεθεί δεν έχει raid μπορεί να μπει μια κάρτα 10-15 euro θα έχει.
    Η κάρτα μπορεί να μην μπει και καθόλου καθώς άμα μπει linux, αυτό κάνει boot και από software raid.
  • Αν υποθέσουμε πως το pc είναι πολύ παλιό και χωρίς sata αυτό μπορεί να πάρει μέχρι 500gb ide και μέχρι 4hs συσκευής δηλαδή 2TB σε ότι raid θέλουμε νομίζω δεν είναι και λίγο, μετά άμα θέλουμε παραπάνω από 4hs HD βάζουμε extra κάρτα η USB

Δημοσ.

Το κόστος των IDE δίσκων όμως είναι λίγο «απαγορευτικό» (σε σχέση με την τιμή/GB). Επίσης, ίσως θα πρέπει να αγοραστεί και τροφοδοτικό, ειδικά εάν αυτό από τον παλιό υπολογιστή είναι κάποιο από τα κλασσικά no-name που κυκλοφορούσαν τότε. Δηλαδή σιγά-σιγά ανεβαίνει λίγο το κόστος. Δεν είναι προτιμότερο να δώσει κάποια λεφτά παραπάνω ώστε να πάρει ένα καινούριο, (έστω και λίγο) πιο οικονομικό μηχάνημα; Τον παλιό υπολογιστή μπορεί να τον πουλήσει ώστε να μειώσει κάπως το κόστος αγοράς του καινούριου.

 

Για να μην παρεξηγηθώ, ξαναλέω πως συμφωνώ εν μέρη με την χρήση ενός παλιού υπολογιστή, απλά εκφράζω κάποια ερωτήματα για το αν αξίζει τελικά ή όχι. Δεν λέω πως η αγορά ενός καινούριου μηχανήματος είναι μονόδρομος.

Δημοσ.

Mε το psu δεν θα εχει θεμα

 

τωρα οι HD ide or sata ειναι σχεδον ολοι διπλασια τιμη δεν ειναι καλος καιρος για NAS και Fileserver

 

εγώ για αντίστοιχη δουλειά έχω ένα mini-itx 1ghz via C7 ( παλιότερα είχα έναν P3 )και ένα VIA C3 1ghz για firewall/Gateway.

Δημοσ.

Aπλα εξαιρετικο!Φοβερη ποιοτητα κατασκευης (proliant all the way) και σε συνδεση με whs (20 μηχανημα) τερματιζει την gigabit!

O διπυρηνος επισης βοηθαει πολυ.Η τιμη του μπορει ευκολα να χαρακτηριστει ...ληστρικη!

Δειτε και εδω http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/83772-HP-Microserver

Δημοσ.

Είχα σκεφτεί την λύση της χρησιμοποίησης ενός παλιού pc για να κάνω την δουλειά μου, αλλά προτιμώ την ασφάλεια ενός μικρού Server με λειτουργικό που καταναλώνει ελάχιστο (150w), έχει εξαιρετικά μικρό μέγεθος, δεν είναι θορυβώδης όσο ένας μεγαλύτερος server και κοστίζει γύρω στα 180€:

http://www.trade.gr/products/13870-server-hp-proliant-microserver-n36l.aspx

http://www.visionstudio.gr/prodinfo.asp?id=24359&cat=77

Οπότε δεν ξέρω αν έχει νόημα με τέτοιο κόστος (συν λειτουργικό) να προσφύγω σε μεσοβέζικες λύσεις…

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...