Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η Intel γιορτάζει σήμερα τα 40ά γενέθλια του πρώτου εμπορικά διαθέσιμου μικροεπεξεργαστή, τον Intel 4004 ο οποίος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σαν σήμερα το 1971.

 

Οι μικροεπεξεργαστές έχουν αλλάξει θεμελιωδώς τον κόσμο στον οποίο ζούμε και έχουν διανύσει αρκετά μεγάλο δρόμο μέχρι σήμερα, πάντα καθοδηγούμενοι από το Νόμο του Moore. Ο νόμος του Moore επιτρέπει το διπλασιασμό της επεξεργαστικής ισχύς κάθε δύο χρόνια.

 

intel-core-2-extreme-qx9650-728-75.jpg

 

Η Intel σημειώνει ότι η σημερινή γενιά επεξεργαστών της προσφέρουν περίπου 350.000 φορές καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με τον πρώτο μικροεπεξεργαστή, με το κάθε τρανζίστορ να καταναλώνει 5.000 φορές λιγότερη ενέργεια. Από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας τους μέχρι και σήμερα, οι τιμές των επεξεργαστών έχουν ευτυχώς μειωθεί κατά πολύ μεγάλο βαθμό, έως και 50.000 φορές πιο φθηνά. Αυτο οδήγησε φυσικά στη μαζική χρησιμοποίηση τους στην καθημερινή μας ζωή.

 

Το άμεσο μέλλον για την εταιρεία περιέχει την διαθεσιμότητα επεξεργαστών τεχνολογίας 22nm και την παραγωγή 3D τρανζίστορ. Μέσα σε 50 χρόνια σύμφωνα με ανθρώπους της Intel είναι πολύ πιθανό να εξισωθούν ή ακόμη και να ξεπεραστούν οι καινοτομίες του ανθρώπου με αυτές που πραγματοποιήθηκαν σε 10.000 χρόνια ιστορίας.

 

Link.png Site: techradar.com

  • Απαντ. 37
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
Μέσα σε 50 χρόνια σύμφωνα με ανθρώπους της Intel είναι πολύ πιθανό να εξισωθούν ή ακόμη και να ξεπεραστούν οι καινοτομίες του ανθρώπου με αυτές που πραγματοποιήθηκαν σε 10.000 χρόνια ιστορίας.

ουάου! Μ' άρεσε αυτό το κομμάτι

Δημοσ.

αντε για να δουμε που θα φτασουν στα 8mm επεξεργαστες

 

Νομίζω δεν μπορούν να κατέβουν κάτω απο 10 nm.

Τουλάχιστον έτσι διάβασα παλαιότερα. Δεν ξέρω αν αλλαξε αυτό.

 

 

android.png

Δημοσ.

πάντα καθοδηγούμενοι από το Νόμο του Moore. Ο νόμος του Moore επιτρέπει το διπλασιασμό της επεξεργαστικής ισχύς κάθε δύο χρόνια.

Αυτη η φράση μου ακούγεται περίεργα για κάποιο λόγο...

Δημοσ.

Αυτη η φράση μου ακούγεται περίεργα για κάποιο λόγο...

 

Επειδή αν θυμάμαι καλά ο νόμος του Moore μιλά για transistors και όχι για επεξεργαστική ισχύ.

Δημοσ.

Επειδή αν θυμάμαι καλά ο νόμος του Moore μιλά για transistors και όχι για επεξεργαστική ισχύ.

Σωστο. Απλα τελευταία που αυτος ο νομος έπαψε να ισχύει, το γυρισανε στην επεξεργαστική ισχυ.

 

android.png

Δημοσ.

Ο Δημήτρης σωστά απέδωσε το dictating από εκεί και πέρα όμως αυτός ο "νόμος" δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μία διαπίστωση την οποία αργότερα οι εταιρίες ακολούθησαν ξέροντας ότι μπορούσαν να κρατήσουν τους επόμενους επεξεργαστές στα συρτάρια τους συνεχίζοντας να πουλάνε τους παλαιότερους που είχαν σε στοκ, μέχρι να έρθει η ώρα των νέων να αρχίσουν την παραγωγή και να τους ρίξουν στην αγορά.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Moore%27s_law

Δημοσ.

Ο "νομος" ξεκίνησε ως πρόβλεψη για την εξέλιξή της τεχνολογίας. Δεν ήταν δηλαδή με σκοπό να πουλάνε το στοκ παλαιών επεξεργαστων. Στην πορεία βεβαία, κατέληξε και έτσι, γιατί βολευε στις πωλήσεις. Οποίος θυμάται υπήρχαν εποχές που κάθε 6 μήνες διπλασιάζονταν η ισχυ των επεξεργαστών, και άλλες εποχες που χρειάζονταν 2 χρονια. Κατά μεσο ορο όμως για περίπου 30 χρονια ισχύε. Γιατί σημερα προσωπικά δε θεωρώ ότι ισχύει πλεον, και ας προσπαθούν να το συνεχίσουν εμεσα κυρίως με αύξηση πύρινων. Σε καμία περίπτωσή στην πραξη δεν αυξάνεις τις επιδόσεις σύμφωνα με τον παραπάνω νομο, γιατί προϋποθέτει πολλά πράγματά πχ συμβατότητα εφαρμογών για πολυπυρινους επεξεργαστές κλπ. Διατηρείς όμως την αύξηση των τρανζίστορ έτσι. Δεν ήταν αυτό το πνεύμα του νόμου όμως. Την εποχη εκεινη αύξηση τρανζίστορ και επιδόσεις ήταν 100% γραμμικά συσχετισμένες, και αυτό που ήθελε να πει είναι ότι οι επιδόσεις θα αυξάνονταν εκθετικά με σταθερό ποσοστό. Εκεινη την εποχη ένας cpu στα 20mhz ήταν ακριβώς 2 φορές γρήγοροτερος απο εναν στα 10. Σημερα αυτό δεν ισχύει με τίποτα. Ένας cpu στα 4 giga δεν είναι 2 φορές γρηγορότερος απο εναν στα 2 giga. Μπορεί να είναι, αναλόγως την εφαρμογή, και μονο 20% γρηγορότερος...

 

android.png

Δημοσ.

Δεν ξέρω πόσο πίσω πηγαίνεις αλλά την εποχή που είχα αγοράσει νέο τον 8086 (για να μην πω τον z80) η λογική του multitasking ήταν άγνωστη. Προφανώς και με την αύξηση της συχνότητας είχαμε αύξηση των επιδόσεων (ποιος ξεχνάει και το turbo ως κουμπάκι;;; :lol:) από εκεί και πέρα όμως όπως λέει και η είδηση η αύξηση της επεξεργαστικής ισχύος χωρίς μείωση της απαιτούμενης ηλεκτρικής ισχύος θα μας οδηγούσε σε ένα τέλμα.

 

Είναι προτιμότερο λοιπόν να έχουμε πολλούς συγκριτικά αδύναμους πυρήνες παρά έναν ή λίγους δυνατούς να λειτουργούν σε πολλαπλάσια συχνότητα. Δες πχ πως ανέβηκε η επεξεργαστική ισχύ στις gpu, σε σημείο πλέον εκεί να εκτελείται κώδικας πολύ-πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με την cpu. (gpgpu)

 

Εξάλλου πλέον οι επεξεργαστές με πάρα πολύ cache μνήμη έχουν αντίστοιχα πολύ περισσότερα transistors μία cache που λειτουργεί ως buffer αφού ο επεξεργαστής παραείναι γρήγορος για να τον καλύψει ο δίαυλος και αντίστοιχα η μνήμη αυξάνοντας όμως το εύρος του διαύλου και την συχνότητα λειτουργίας της μνήμης τόση cache δεν θα είναι απαραίτητη οπότε και ο αριθμός των τρανζίστορ θα μειωθεί χωρίς όμως να μειωθεί η επεξεργαστική ισχύ.

 

Είναι σαν να προσπαθούμε να συγκρίνουμε wankel με otto/diesel στηριζόμενοι στον κυβισμό του κινητήρα.

Δημοσ.

Ο νόμος του Moore επιτρέπει το διπλασιασμό της επεξεργαστικής ισχύς κάθε δύο χρόνια.

with the eerily accurate Moore's Law dictating that every two years will see processing power double.

 

Βλέπω σε όλους έκανε μπαμ αυτή η ανακριβής πρόταση.

Κατ αρχάς, ο "νόμος" του Moore λέει για διπλασιασμό τρανζίστορ κάθε 18 μήνες.

Έπειτα, όπως είπε και ο digekas, δεν είναι νόμος, είναι μια παρατήρηση η οποία μιας και κατάφεραν να την κάνουν να ισχύει για τόσα χρόνια εξυψώθηκε σε "νόμο".

Ουδεμία σχέση έχει με νόμο της φύσης που θα επέτρεπε πράγματι κάτι. (Σαν αδυναμία μας να τον ξεπεράσουμε)

Αντίθετα, το dictating θα έπρεπε να μεταφραστεί κυριολεκτικά, ως υπαγορεύει ότι... Αυτό επειδή μια ανθρώπινη πρόγνωση το πολύ πολύ θα υπαγορεύει κάτι, δεν θα το επιτρέπει.

 

Επί την ευκαιρία, έμαθα ότι ο Moore δεν ήταν ηλεκτρολόγος μηχανικός αλλά χημικός. Μπου....

 

Κατά τ' άλλα, ναι, ζήτω, γιουχου, τι κερνάν; Που είναι το πάρτι;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...